۱۹ ميليون نيازمند در ايران
معاون اجتماعي سازمان بهزيستي، ۱۹ ميليون نفر از جمعيت كشور را نيازمند توجه جدي و فوري دانست و گفت: از اين ميان ۵/۵ ميليون نفر زير خط فقر زندگي مي كنند، ۵/۲ ميليون نفر فقير مطلق و ۱۱ ميليون نفر نيز نيازمند حمايت هاي جدي هستند.
به نوشته «همبستگي» دكتر اعلم الهدايي با اشاره به محوريت عدالت اجتماعي و اخلاق مداري در برنامه چهارم توسعه، نقش سازمان بهزيستي را به عنوان يكي از متوليان ساماندهي آسيب هاي اجتماعي، بسيار حياتي خواند.
با آب طلا هم فايده ندارد
زهرا كريمي، عضو هيأت علمي دانشگاه مازندران در گفت وگو با ايسنا گفته است: «تا زماني كه اطمينان به آينده در چشم انداز اقتصادي ايران وجود ندارد، برنامه هاي اقتصادي ما نگران كننده هستند و هر برنامه اي را حتي اگر با آب طلا هم بنويسند، موفقيت آميز نخواهد بود و شغلي ايجاد نمي كند.»
وي گفته است: برنامه سوم با اين فرض نوشته شد كه با چه سناريويي مي توانيم در برنامه سوم حدود ۸۰۰ هزار شغل در سال ايجاد كنيم، اما اين سناريو مبهم و محال بود.
كريمي گفت: برنامه سوم با هدف ايجاد اشتغالي حدود ۸۰۰ هزار نفري نوشته شده بود كه به نظر محال مي رسد زيرا رشد اشتغال در دنيا حدود پنج درصد هم نبوده است.
كريمي پايين آوردن رشد سرمايه گذاري صنعتي را نسبت به سال هاي ۵۶ تا به امروز نگران كننده خواند و يادآور شد: بانك جهاني درباره كاهش روند سرمايه گذاري در ايران اخطار كرده است.
وي ادامه داد: با كاهش چشمگير سرمايه گذاري صنعتي در ايران حتي در مورد سرمايه گذاران داخلي، اشتغال چه معجزه اي مي تواند بكند؟ اين استاد دانشگاه عامل بهره گيري از امكانات راكد و سرمايه گذاري را در رشد اشتغال مؤثر دانست و افزود: بسياري از امكانات و سرمايه هاي موجود راكد مانده اند كه مي توانند در استفاده بهتر از منابع مؤثر باشند، براي مثال مي توان از سوله هايي كه ساخته مي شوند و بلااستفاده مي مانند نام برد.
كريمي ادامه داد: علاوه بر اين امر عامل سرمايه گذاري در بلندمدت مي تواند اشتغال زا باشد، اما تا زماني كه اطمينان به آينده در چشم انداز اقتصادي ايران وجود ندارد، برنامه هاي سياسي و اقتصادي ما نگران كننده هستند و هر برنامه اي را حتي اگر با طلا هم بنويسيم، موفقيت آميز نخواهد بود و شغلي را ايجاد نمي كند.
كريمي با اشاره به يكي از مهم ترين پيش بيني هاي برنامه دوم و سوم كه تحول در سطح مديريت اجرايي دولت بوده، گفت: متأسفانه در بيشتر ادارات دولتي شاهد تحولات اساسي نيستيم و اين موضوع در شهرستان ها وضعي وحشتناك تر دارد و اين نشان مي دهد كه هنوز در تهران به عنوان مركز اين تحولات هيچ انقلاب و تغييري صورت نگرفته است.
وي با اشاره به اينكه تحقق هر برنامه اي در شرايط فعلي، در واقع برنامه اي در بحران است، گفت: آينده اقتصاد كشور با يك تحريم جدي روبه روست، بايد به اين فكر كنيم كه در شرايط فعلي چگونه مي توان بيشترين سود را با كمترين اختلاف به دست آورد.
آباد كردن چه سخت است
مجيد كرمي در سايت پارس پورتفوليو نوشته است: تعداد ۲۵ ميليون سهم از طرف سازمان خصوصي سازي طي هفته گذشته عرضه شد ولي حتي يك سهم هم فروش نرفت.
بعد از بحران سال ۷۵ كمتر كسي رغبت مي كرد به بورس بيايد. كساني كه آن سالها را به خاطر مي آورند مي دانند كه چه تعداد كمي در بورس حاضر مي شدند و هميشه جاي خالي براي نشستن بود. كارگزاران هم جملگي در دفاترشان مگس مي پراندند. دبير كل سابق بسيار تلاش كرد تا اعتماد از دست رفته به بورس باز آيد و كم كم مردم به بورس اعتماد كردند و دوباره بورس شور و حال ديگري يافت. ولي نمي دانم چه شد كه آقاي وزير اقتصاد ايشان را تعويض كردند. حال بشنويد از مديريت جديد. از همان هفته اول مصاحبه ها شروع شد كه ايها الناس به بورس تشريف نياوريد، بورس جاي خطرناكي است، اين طور نيست كه بورس هميشه سود بدهد. پس از مصاحبه ها و هشدارهاي بسيار پس از آن كه ديدند مردم با زبان خوش از بورس فراري نمي شوند، قوانين مختلفي تدوين كردند كه البته اين قوانين نتايج درخشاني داد و سهامداران گروه گروه از بورس خارج شدند، پس نبايد تعجب كرد كه ۲۵ ميليون سهم فروش نرود، چرا كه صف هاي فروش سهام سر به فلك زده و خريداري وجود ندارد، نتيجه اي كه به خوبي قابل پيش بيني بود.
مغز متفكر نداريم
غلامحسين خورشيدي معتقد است «سؤ مديريت بزرگترين و محوري ترين مشكل اقتصادي ايران است كه ساير علتها، معلول آن محسوب مي شوند.» وي به خبرگزاري فارس گفته است:
مغز متفكر در ميان مديران اقتصادي كشور وجود ندارد. نداشتن مديران و برنامه ريزان تواناي اقتصادي در كشور و ضعيف عمل كردن سازمان مديريت و برنامه ريزي موجب شده تا برنامه هاي چندان جالبي نداشته باشيم و عمل و برنامه گذاري موفقي وجود نداشته باشد.
خورشيدي از نفت زدگي به عنوان دومين بيماري اقتصادي كشور ياد كرد و افزود: گرچه نفت به عنوان امتياز براي جوامعي مثل ايران به حساب مي آيد، ولي به دليل سوء مديريت، اين منبع خدادادي به يك تهديد براي كشور تبديل شده است.
وي اضافه كرد: نفت با توجه به نوع استفاده ها، يك گره محكم بر زندگي اقتصادي و اجتماعي مردم ايران است كه بايد به نوعي با آن مبارزه كرد.