روشي براي تشخيص سريع سارس
پژوهشگران سنگاپوري يك كيت تشخيصي راه اندازي كردند كه وضعيت ابتلا افراد به ويروس سارس را در مدتي كمتر از ۱۵ دقيقه مشخص مي كند. اين كيت تشخيص خانگي، در چند قطره از خون بيمار، آنتي بادي هاي به وجود آمده توسط سيستم ايمني بيمار را تشخيص مي دهد. وجود آنتي بادي هاي عليه سارس در خون فرد، نشانگر اين خواهد بود كه فرد به ويروس حامل سارس مبتلا شده است. سارس براي نخستين بار در جنوب چين كشف شد و در سال جاري، به سرعت و با مسافرت بيماران به ۳۰ كشور منتقل شد. حدود ۸۵۰۰ نفر به اين بيماري مبتلا شدند و بيش از ۸۰۰ نفر جان خود را از دست دادند. نتايج حاصل از روشهاي تشخيص سريع معمولاً در تشخيص بيماريهاي عفوني ارزش باليني چنداني ندارد. براي تشخيص سارس در بيماران، روشهاي ديگري نيز راه اندازي شده است كه از آن جمله مي توان روشهاي مبتني بر اليزا (ELISA) را نام برد. اين روشهاي تشخيص، بيماري را در روز هفدهم بعد از مواجهه افراد با ويروس تشخيص مي دهند. پژوهشگران اميدوارند روشهايي طراحي كنند كه قادر به تشخيص بيماري در هفته اول مواجهه افراد با ويروس باشد.
منبع: رويتر، ۵ سپتامبر ۲۰۰۳
ترجمه: ياشار محمدزاده صديق
كاهش بيش از حد كلسترول مي تواند منجر به افسردگي شود
بسياري از افراد تصور مي كنند كه كاهش غلظت كلسترول در خون، يكي از نشانه هاي سلامتي است؛ غافل از اين كه بدن براي انجام بسياري از واكنش هاي خود، نياز به كلسترول خواهد داشت. به عنوان مثال كلسترول، نقش عمده اي در سنتز هورمون هاي جنسي (استروژن، پروژسترون و تسترون)، سنتز ويتامين D و همچنين سنتز اسيد هاي صفراوي در بدن دارد. البته در بدن نيز مقداري كلسترول سنتز مي شود، اما افراد نبايد دريافت كلسترول روزانه خود را از مواد غذايي به طور كامل محدود كنند. كلسترول در متابوليسم سروتونين در سلول هاي مغزي نيز دخالت دارد.
در طي مطالعه اي كه در هلند بر روي ۳۰ هزار مرد صورت گرفت اين نتيجه حاصل شد: در مرداني كه داراي سطح بسيار پاييني كلسترول در خون هستند، بروز افسردگي بسيار بيشتر است؛ چرا كه سنتز و متابوليسم سروتونين در سلول هاي مغزي اين افراد مختل شده است.
سروتونين تركيبي است كه وجود آن براي تنظيم و هماهنگي حالات روحي، رواني فرد، ضروري است.
مترجم: ميترا زراتي، كارشناس ارشد تغذيه
داروهاي جديد براي ميگرن
درمان فشار خون در برخي ناراحتي هاي ناشي از ميگرن موثر بوده است. موردي از جديدترين گروه داروهاي فشارخون بالا، ممكن است بتواند از ميگرنها با نتايج مشابه و همانند، ولي با اثرات جانبي كمتري از ساير داروهايي كه براي درمان سردرد به كار مي روند (سردردي كه حدود ۲۴۰ ميليون نفر در جهان از آن رنج مي برند)، جلوگيري كند.
محققان نروژي مي گويند حمله هاي سردرد و ميگرن، پس از شروع به يك رژيم روزانه، در تقريباً نيمي از بيماران از ميان رفته است. تحقيق اوليه آنها در اول ژانويه ۲۰۰۳ در ژورنال جامعه طبي آمريكايي منتشر شد.
«آتا ساند» كه تصويب و تاييد اداره مواد غذايي و دارويي دولت فدرال را در ۱۹۹۸ دريافت كرد، آخرين داروي مخصوص فشار خون است كه به عنوان يك درمان موثر براي ميگرن معرفي شده است، اگر چه چگونگي عمل جلوگيري كننده اين دارو از ميگرن هنوز ناشناخته است. ممانعت كننده هاي بتا از قبيل «ايندرال» و «لواتول» و ACE در مواردي از قبيل «پري نيويل» يا «زستريل» نيز موثرند، ولي اغلب داراي اثرات جانبي متعددي هستند. «بتا بلوكرها» مي توانند موجب ايجاد گستره وسيعي از مسائل از خستگي و كوفتگي گرفته تا اختلالات جنسي شوند. اينها به بيماراني كه آسم دارند، داده مي شوند. جلوگيري كننده هاي ACE، كه براي جلوگيري از ميگرن، به طور دائمي مورد استفاده قرار نمي گيرند، موجب اثرات جانبي كمتري مي شوند تا «بتا بلكرها». ولي اينها گونه اي سر فر را در حدود ۲۰ درصد بيماران ايجاد مي كنند و ممكن است ميزان پتاسيم خون در بدن را تا سطوح خطرناكي بالا ببرند.
امتياز اصلي «آتا ساند» بر«بتا بلوكرها» عامل سلامتي آن است، زيرا مصرف مكرر اين دارو خيلي مهم نيست.
«ارلينگ ترونويك» به وب مد گفته است: «در تحقيق ما، آتا ساند، نتايج بهتري را در كاهش ميگرن نشان داد تا نتايجي كه در بررسي ACE به دست آمده است. اين دارو ديگر اثر جانبي سرفه را در پي نداشت». جلوگيري كنندگان ACE و ARBS - از قبيل آتا ساند- توليد آنژيوتانيسن را كاهش مي دهند و اين امر موجب ناراحتي شريانها مي شود.
از ميگرن، همچنين با داروهايي از قبيل «والپورات» و نيز داروهاي ضدافسردگي مانند «الاويل»، ويواكتيل و ديگر داروهاي عامل جذب سروتونين از قبيل «پروزاك» و «زولوفت» مي توان جلوگيري كرد.
داروهاي مزبور براي جلوگيري از حملاتي كه در تحقيق ترانويك ذكر آن رفت، به نحو مشابهي عمل مي كنند.
منبع : http:my.webmd.com
ترجمه: بي تا ذوالفقاري