دوشنبه ۱۴ مهر ۱۳۸۲
سال يازدهم - شماره ۳۱۸۷
آب و كشاورزي
Front Page

سيب ايراني و بازار جهاني
001794.jpg
كارشناسان كشاورزي مي گويند: براي صادرات و رونق بازار سيب بايد با رفع مشكلات موجود، كيفيت محصول را افزايش داد.
دست اندركاران معتقدند: استان آذربايجان غربي به رغم اينكه مقام اول توليد سيب كشور را داراست، ولي سيب توليدي اغلب از كيفيت مطلوبي برخوردار نبوده و در حد استفاده در صنايع تبديلي مورد استفاده قرار مي گيرد.
مدير ترويج ومشاركت مردمي سازمان جهاد كشاورزي استان آذربايجان غربي در گفتگو با خبرنگار ايرنا با اشاره به ميانگين توليد سيب به ميزان ۱۸ تن در هكتار يادآور شد: از ۴۳ هزار هكتار باغات سيب استان ۸۰۰ هزار تن محصول به ارزش ۶۴۰ ميليارد ريال برداشت مي شود.
امين آقايي گفت: به دليل وجود مشكلات زياد در اين بخش سيب توليدي مشتري پسند نبوده و اين مهم باعث مشكلاتي در صادرات و رقابت با رقباي خارجي شده است.
وي ميزان صادرات سيب درختي كشور را در سال گذشته ۹۶ هزار و ۴۶۳ تن به ارزش ۱۴ ميليون و ۴۷۵ هزار دلار ذكر كرد و گفت : علاوه بر اين ۳۳ هزار تن نيز بصورت آب سيب به ارزش حدود يك ميليون دلار به كشورهاي مختلف صادر شده است.
آقايي افزود: اغلب سيب توليدي از كيفيت پاييني برخوردار است و به دليل داشتن عناصر اضافي از جمله باقي مانده سموم و كود شيميايي مطابق با خواست مشتري و استانداردهاي جهاني نيست.
وي ضعف در ترابري سيب به خصوص در بخش حمل و نقل زميني و هوايي، محدود بودن بازارهاي صادراتي، عدم هماهنگي صادركنندگان، پايين بودن سرانه مصرف و اعمال قوانين و مقررات سخت بهداشتي و قرنطينه اي از سوي كشورهاي خارجي را از مهمترين مشكلات ديگر در امر صادرات بيان كرد.
آقايي اضافه كرد: علاوه بر اين مشكلات قبل از توليد نيز باعث شده تا سيب مناسب و مشتري پسند به بازار ارائه نشود و اين منطقه به عنوان مهمترين قطب توليدكننده سيب كشور تاثيري در كنترل و تعادل بازار سيب نداشته باشد.
اين كارشناس، بروز خشكسالي در چند سال گذشته، عدم رعايت الگوي كشت سيب، رعايت نكردن مراحل فني در مراحل توليد و اعمال روش هاي سنتي، عدم درجه بندي محصول، بسته بندي و نگهداري نامناسب، بازارپسندنبودن ارقام سيب توليدي، نبود قيمت تضميني و فعال نبودن بخش خصوصي در ارائه خدمات فني را از مشكلات قبل از توليد ذكر كرد.
آقايي افزود: در زمان حاضر در حالي كه هزينه تمام شده هر كيلوگرم سيب توليدي براي باغدار ۸۰۰ ريال است اغلب اين محصول با قيمت كمتر از ۳۰۰ براي استفاده مصارف صنعتي به فروش مي رسد.
وي يادآور شد: براي رفع برخي مشكلات اوليه بايد بخش خصوصي در جهت ارائه خدمات فني، آموزشي و خدمات ترويجي در منطقه فعال شوند.
مدير ترويج و مشاركت مردمي سازمان جهاد سازندگي استان آذربايجان غربي گفت: سياست اين سازمان براي بخش باغداري استان، جوان سازي و اصلاح باغات سنتي و توليد محصولي با ارقام بازارپسند و با كيفيت بالا مي باشد.
وي، جايگزين كردن ارقام پاي كوتاه، بالابردن مهارت و دانش فني باغداران و افزايش سودآوري باغداران را از جمله اهدافي دانست كه در جهت بهينه سازي اين بخش دنبال مي شود.
آقايي در ادامه با يادآوري قابليت هاي توليد محصول سيب در استان گفت: در زمان حاضر ۱۵ واحد صنايع تبديلي به ظرفيت ۲۵۰ هزار تن، دو واحد سورتينگ سيب به ظرفيت ۶۰ هزار تن و ۱۲۶ واحد سردخانه با ظرفيت ۲۵۵ هزار تن در سطح اين استان فعاليت دارند. وي افزود: طبق تقسيم بندي سازمان
خوار بار جهاني( فائو) ايران مقام ششم توليد سيب جهان را دارد و در اين ميان از مجموع ۱۴۸ هزار و ۳۵۲ هكتار باغ سيب در كشور حدود يك سوم آن به استان آذربايجان غربي اختصاص دارد.
محمدحسين مروج كارشناس كشاورزي، عدم رعايت الگوي كشت در سطح استان را از مهمترين مشكلات توليد سيب دانست. وي گفت: اغلب سيب درختي استان در مناطق دشتي كشت شده كه اين مهم باعث فسادپذيري زودتر، مقاوم نبودن در برابر بيماريها و در نهايت منجر به توليد سيب با كيفيت پايين مي شود.
محمد رستمي كارشناس تغذيه نيز از پايين بودن مصرف سرانه سيب در سطح كشور انتقاد كرد و گفت: در حالي كه اين محصول سرشار از انواع ويتامين هاي مورد نياز بدن انسان است ولي مردم رغبت كمتري براي استفاده دارند.
وي مي گويد: در حالي كه متوسط مصرف سرانه سيب در كشورهاي اروپايي ۸۰ كيلوگرم است اين ميزان در استان آذربايجان غربي به عنوان منطقه سيب خيز كشور در مناطق شهري ۲۷ كيلو و در مناطق روستايي هفت كيلوگرم مي باشد.
رستمي يادآور شد: بايد با تبليغ فوايد مصرف سيب و جايگزيني مناسب اين محصول در سبد خانوار و گسترش بهينه سازي صنايع تبديلي در جهت توليد محصولات متنوع، متوسط مصرف سرانه سيب را افزايش داد.
علي افضلي باغدار اروميه اي مي گويد:  پايين بودن سطح دانش اغلب باغداران منطقه باعث شده كه به دنبال نهال يا ديگر نهاده هاي مرغوب نروند و با انجام سنتي مراحل داشت و برداشت، محصولي با كيفيت توليد نكنند.وي يادآور شد: در زمان حاضر نيز هيچ حمايتي از توليد سيب در اين منطقه نمي شود و شيوه  اداره بازار سيب نيز به صورت سنتي و توسط واسطه ها انجام مي شود و توليدكنندگان به دليل عدم پيش بيني وضع بازار آينده همواره متضرر مي شوند و به تخريب باغات سيب روي مي آورند.
افضلي افزود: فقر مالي اغلب توليدكنندگان سيب باعث شده كه آنان مستقيما نتوانند با تهيه جعبه، پوشال و ديگر نهاده هاي لازم و بازاريابي، مستقيم به عرضه سيب به بازار بپردازند.
وي با تاكيد بر حمايت از توليدكنندگان سيب خواستار تقويت تعاوني ها در اين بخش شد.
استان آذربايجان غربي با ۴۳ هزار و ۶۶۰ كيلومتر مربع وسعت و برخورداري از يك ميليون هكتار زمين قابل كشت و ۸۱ هزار باغات مثمر به عنوان قطب توليد محصولات كشاورزي و باغي در كشور به شمار مي رود.

همايش ملي  خشكبار در مراغه
نخستين  همايش  چهار روزه  ملي  خشكبار كشور با حضور متخصصان ، توليدكنندگان و صادركنندگان  در شهر مراغه  آغاز به  كار كرد.
به گفته دبير اين  همايش  ۲۱ درصد صادرات
  غير نفتي  كشور مربوط به محصولات  كشاورزي  است  كه  قسمت  اعظم  آن را فرآورده هاي  خشكباري  تشكيل  مي دهند اما صادرات  خشكبار جايگاه  مناسبي  در كشور ندارد.
سعدالله  اسكندري  افزود وضعيت  صادرات  خشكبار با ركود مواجه  بوده  و با وجود توليد بالا از نظر صادرات  در سطح  خوبي  قرار نداريم .
وي  گفت  ايران  از نظر توليد گردو در رتبه  سوم  جهان  قرار دارد اين  درحالي  است  كه  از نظر صادرات  اين  محصول  ما در رتبه  ۱۸ جهان  قرار داريم .
وي  اظهارداشت  از ۵۸ محصول  باغي  موجود در كشور ۲۲ گونه  در تهيه  محصولات خشكباري  به كار گرفته  مي شوند و قابليت  استفاده  ۹ محصول  ديگر نيز در قالب محصولات  خشكباري  وجود دارد.
اسكندري  افزود در اين  همايش  ۲۸ عنوان  مقاله  و سخنراني  و ۹۹ طرح  و پوستر از سوي  محققان  و صاحب نظران  به  دبيرخانه  همايش  ارسال  شده  بود كه  پس  از تاييد هيأت  داوري  مقالات  برتر ارايه  مي شود.
فرماندار مراغه  نيز در اين  همايش  گفت  شهرهاي  مراغه ، بناب  و ملكان  حدود۸۰ درصد محصولات  خشكبار استان  آذربايجان  شرقي  را توليد مي كنند و داراي موقعيت  ويژه  و ممتازي  براي  سرمايه گذاري  در زمينه  خشكبار هستند.
رضا عبادي  افزود مراغه  با ۱۱۰ هزار هكتار اراضي  كشاورزي  شامل  ۱۸ هزار هكتار باغات  ميوه  سهم  عمده اي  در توليد خشكبار منطقه  دارد.
وي  گفت  مراغه  از نظر توليد كشمش  يكي  از قطب هاي  مهم  توليدي  و صادراتي  در كشور است  و ۵۵ درصد كشمش  صادراتي  كشور را به  خود اختصاص  داده  است .
عبادي  اظهارداشت : سالانه  ۲۰۰ هزار تن  سيب  درجه  يك  در مراغه  توليد مي شود كه  ۷۰ درصد آن به  خارج  صادر مي شود.
روز نخست  همايش  خشكبار كشور در شهرستان  مراغه  و سه  روز ديگر آن در شهرتبريز برگزار مي شود.
در حاشيه  اين  همايش  نمايشگاهي  از انواع  محصولات  توليدي  منطقه  شامل  ۳۴ نوع گردو، ۷۰ نوع  بادام  و انواع  مختلف  كشمش  و برگه ها به نمايش  گذاشته  شده  است .
همچنين  شركت كنندگان  در اين  همايش  از تعدادي  از كارخانه هاي  توليد، فرآوري  و صادرات  خشكبار در مراغه  و بناب  ديدن كردند.

برداشت نيشكر از   كشت  و صنعت  دعبل  خزاعي
كار برداشت  نيشكر از مزارع  كشت  و صنعت  دعبل  خزاعي  وابسته  به  شركت  توسعه نيشكر و صنايع  جانبي  خوزستان  در آغاز اين هفته طي  آئيني  آغاز شد.
واحد كشت  و صنعت  دعبل  خزاعي  يكي  از هفت  طرح  شركت  توسعه  نيشكر و صنايع جانبي  خوزستان  است  در كيلومتر ۳۰ جاده  اهواز به  آبادان  واقع  است .
به گزارش ايرنا در اين  آيين،مديرعامل  اين  شركت  سطح  زير كشت  اراضي  اين  واحد را شش  هزار هكتار نيشكر اعلام  كرد و افزود: از اين  ميزان ، امسال  در حدود ۴۷۰ هزار تن نيشكر برداشت  خواهد شد.
مهدي  مفيدي  اضافه  كرد: بطور معمول  از اين  ميزان  محصول  برداشتي  در سال  جاري  حدود ۱۰ درصد آن  يعني  به  ميزان  ۴۷ هزار تن  شكر استحصال  خواهد شد.
مدير عامل  شركت  توسعه  نيشكر و صنايع  جانبي  خوزستان  گفت : پيش  بيني  مي شود امسال  از طريق  نيشكر و چغندر قند بيش  از يك  ميليون  و ۴۰۰ هزار تن شكر در كشور توليدشود.
وي  نياز كشور به  شكر را سالانه  يك  ميليون  و ۸۰۰ هزارتن  اعلام  كرد و افزود: با دسترسي  به  مرز ۴/ ۱ ميليون  تن  شكر حدود ۷۶ درصد شكر مورد نياز داخلي  كشور فراهم  مي شود.
وي  با بيان  اين كه رقم  مذكور فرآيند محصول  نيشكر و چغندر قند كشور مي باشد افزود: عمده  شكر حاصل  از نيشكر كشور در مزارع  هفتگانه  شركت  توسعه  نيشكر و صنايع  جانبي  كشت  و استحصال  مي شود.
مديرعامل  شركت  توسعه  نيشكر و صنايع  جانبي  خوزستان  با بيان  اين كه رسيدن به  مرز توليد يكصد هزارتن  شكر و فراتر از آن ، بيش  از ظرفيت  اسمي  هر يك از واحدهاي  هفتگانه  شركت  توسعه  نيشكر و صنايع  جانبي  مي باشد، ادامه  داد: رسيدن  به  رقم  مذكور حاكي  از آنست  كه  به  استانداردهاي  جهاني  و رعايت  كشت و برداشت  اين  محصول  رسيده ايم .
وي  درادامه  سخنان  خود از دو وزارتخانه  بازرگاني  و جهاد كشاورزي  خواست تا با رايزني  و جلوگيري  از ورود شكر وارداتي ، از توليدكنندگان  داخلي  در فصل  برداشت  حمايت  كنند.
مفيدي  از تاسيس  دامشهرهاي  اطراف  مزارع  نيشكر خبرداد و افزود: به لحاظ وجود يك  ميليون  و ۲۰۰ هزارتن  برگ  از سرشاخه  نيشكر مي توان  دامشهرهايي  دراطراف  مزارع  نيشكر ايجاد كرد.
مفيدي  پيش  بيني  كرد: با راه  اندازي  دامشهرهاي  شركت  توسعه  نيشكر و صنايع جانبي  و واگذاري  آنها به  دامداران  ۱۰۰ هزار تن  گوشت  به  ميزان  توليدات اين  فرآورده  كشور افزوده  خواهد شد.

|  آب و كشاورزي  |   اقتصاد  |   انرژي  |   بازار  |   حمل و نقل  |   صنعت  |
|  گزارش  |

|   صفحه اول   |   آرشيو   |   بازگشت   |