|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
نيويورك تايمز:
نااميدي آمريكا از تصويب قطعنامه عراق در شوراي امنيت
|
|
درپي ادامه مخالفت ها در شوراي امنيت سازمان ملل، قطعنامه پيشنهادي آمريكا درباره عراق، دولت آمريكا ممكن است از تلاش براي به تصويب رساندن اين قطعنامه دست بردارد.
روزنامه نيويورك تايمز ديروز با اعلام اين خبر نوشت: دولت بوش فعلا اين تلاش ها را متوقف كرده و ممكن است هيچگاه آن را ازسر نگيرد.
سه شنبه شب سفير آمريكا در سازمان ملل گفت كه واشنگتن از پيش نويس پيشنهادي خود كوتاه نمي آيد و علي رغم مخالفت ها تغيير چنداني در آن ايجاد نمي كند.كوفي عنان دبيركل سازمان ملل و اكثر اعضا را شوراي امنيت از نقش اندكي كه براي اين سازمان در آينده عراق در اين قطعنامه ترسيم شده ناخشنودند.
شوراي اروپا: سياست آمريكا در عراق تغيير مي كند
شوراي اروپا مستقر در شهر استراسبورگ فرانسه به عنوان يكي از سازمان هاي منطقه اي اروپايي با صدور بيانيه اي خواستار تغيير سياست آمريكا در عراق شد.
اين شورا كه متشكل از ۴۵ كشور اروپايي است روز سه شنبه در بيانيه اي از واشنگتن خواست كه از اعمال سياست هاي يك جانبه خود در قبال عراق خودداري
كند.
شوراي اروپا در اين بيانيه ايفاي نقش سازمان ملل در عراق را ضروري دانست و گفت: اعضاي ۴۵ گانه اين شورا همواره از سازمان ملل حمايت كرده ا ند تا عراق هرچه سريعتر مسير انتقال حاكميت به مردم را طي كند.
تظاهرات هزاران شيعه عراقي عليه نظاميان آمريكا
هزاران نفر از شيعيان عراق ديروز در اعتراض به دستگيري دو تن از روحانيون خود در برابر يكي از مساجد بغداد تجمع كردند.
به گزارش خبرگزاري فرانسه از بغداد، در اين تجمع درحالي كه نظاميان آمريكايي در اطراف مسجد «البياع» درحال تردد بودند، مبارزان وابسته به «مقتدي صدر» روحاني جوان عراقي، اقدام به اجراي رژه نظامي كردند.ژنرال «مارتين دمپسي» از نيروهاي تحت امر آمريكا با تأييد خبر دستگيري اين دو روحاني، اتهام آنها را اقدام جنايي و فعاليت عليه نيروهاي تحت امر آمريكا برشمرد.
بر پايه اين گزارش، بيش از چهار هزار عراقي نيز روز سه شنبه با برپايي تظاهراتي در نزديكي مسجد البياع، نيروهاي آمريكايي را به خاطر دستگيركردن «مويد الخزرجي» و «جليل الشمري» دو روحاني كه از پيروان صدر به شمار مي آيند، سرزنش كردند.
محل اقامت خبرنگاران خبرگزاري فرانسه در بغداد بسته شد
سربازان آمريكايي با حمايت زره پوش ها سه شنبه شب محل اقامت خبرنگاران خبرگزاري فرانسه را در هتل «ارز» بغداد بستند.گروهبان «استيون» در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاري فرانسه اظهارداشت: ما موظف هستيم اطراف اين هتل را ببنديم. تنها اين مطلب را مي توانم بگويم.
استيون گفت: ما پيرامون مكان مزبور را سيم خاردار كشيده ايم.
براساس اين گزارش خبرنگاران تلويزيون «سي.بي.اس» آمريكا در هتل «الرمال» مقابل هتل «ارز» مستقر هستند.
|
|
|
ايتاليايي ها:
برلوسكني پرحرف و خسته كننده است
بسياري از بينندگان يك برنامه شبكه اول تلويزيون دولتي ايتاليا در پاسخ به يك نظرخواهي طنزآميز اعلام كردند: از سيلويو برلوسكوني نخست وزير كشور خود خسته شده اند.
به گزارش ايرنا از رم در اين برنامه كه سه شنبه شب پخش شد هنگامي كه مجري يك برنامه از بييندگان پرسيد خسته كننده ترين موضوع كدام است برلوسكوني در صدر اين ارزيابي قرار گرفت .
اين موضوع كه ايتاليايي ها در اين نظرخواهي سرگرم كننده ، نخست وزير و وزير كشور خود را خسته كننده ترين عامل معرفي كرده اند به ناخرسندي برلوسكوني منجر شده است .
مهمترين دليل اين انتخاب ايتاليايي ها، حضور هميشگي برلوسكوني در تلويزيون ، سخنراني و پخش برنامه هاي مربوط به وي از شبكه هاي مختلف تلويزيوني است .
هرچند اين نظرخواهي به صورت تفريحي انجام شده ولي اين مساله مي تواند زنگ خطر مهمي براي نخست وزير ايتاليا باشد كه سياست هاي اجتماعي و اقتصادي دولت وي مورد انتقاد شديد مخالفان و همچنين گروه هاي مختلف كارگري قرار دارد.
|
|
|
بازيگر«ترميناتور» فرماندار كاليفرنيا شد
آرنولد شوارتزينگر هنر پيشه آمريكايي و از اعضاي حزب جمهوريخواه در انتخابات فرمانداري كاليفرنيا به پيروزي رسيد.
شبكه تلويزيوني سي.ان.ان با اعلام اين مطلب افزود:ايالت كاليفرنيا كه خيل عظيمي از مهاجرين را در خود جاي داده است، از اين به بعد توسط يكي از همين مهاجرين اداره خواهد شد.
آرنولد كه از ورزشكاران زيبايي اندام و هنرپيشه هاليوود است در اتريش متولد شده و در دوران كودكي به ايالت كاليفرنياي آمريكا مهاجرت كرده است.
مردم آمريكا آرنولد را متهم به فساد اخلاقي و حمايت از ديكتاتور معروف آلمان آدولف هيتلر مي كنند.
وي با كسب بيش از ۴۸ درصد از كل آرا، قرار است جايگزين «گري ديويس» فرماندار كنوني ايالت كاليفرنيا از حزب دمكرات شود.
آرنولد در لوس آنجلس بزرگترين شهر ايالت كاليفرنيا در ميان طرفدارانش كه پيروزي او را جشن گرفته بودند، ضمن تشكر از آنها، قول داد كه كاليفرنيا را به بهترين ايالت آمريكا تبديل كند.
او در جهان به نام يكي از معروفترين اثرهاي سينمايي اش يعني ترميناتور معروف است.
|
|
|
آماده باش نيروهاي نظامي اسرائيل
|
|
اسرائيل ديروز با بسيج هزاران تن از نيروهاي نظامي خود براي استقرار در كرانه باختري و نوار غزه مواضعش را در سرزمين هاي فلسطيني به شدت تقويت كرد.
به گزارش خبرگزاري فرانسه، منابع نظامي در اسرائيل اعلام كردند كه به دليل شرايط ويژه برخي برنامه هاي آموزشي ارتش لغو شده و نيروهاي ذخيره فراخوانده شده اند.
روزنامه هاآرتص ديروز نوشت، مقامات وزارت دفاع اسرائيل به واحدهاي ذخيره آماده باش فوري داده اند. به گفته آنها اين تحكيم مواضع و بسيج نيروها با هدف مقابله با حملات احتمالي فلسطيني ها در روزهاي آينده است.
اين در حالي است كه آريل شارون نخست وزير اسرائيل روز سه شنبه از جانب جورج بوش پيام حمايت دريافت كرد.
بوش در گفتگو باخبرنگاران در واشنگتن در پاسخ به سئوال آنها درباره سخنان اخيرشارون مبني بر حمله به دشمنان اسرائيل در هركجا و هر زمان گفت: تصميماتي كه او مي گيرد تصميمات درستي است. ما هم اگر به جاي او بوديم همين كار را مي كرديم اما نخست وزير بايد از تشديد اوضاع خودداري كند.
نگراني اتحاديه عرب
دبير كل اتحاديه عرب حمايت آمريكااز حمله رژيم صهيونيستي به سوريه رانكوهش كرد و گفت : اين فكر كه اسراييل در آن طرف مرزهاي فلسطين اشغالي حق دفاع از خود داشته باشد، هر گونه اميد را براي برقراري صلح در منطقه از بين مي برد.
به گزارش خبرگزاري فرانسه از قاهره ، عمرو موسي همچنين بابيان اين كه چنين افكاري ، «فرصت ها را براي دستيابي به صلح در خاورميانه براي هميشه نابود مي كند»، خواستار «پاسخ محكم جامعه جهاني» به حمله روزيكشنبه رژيم صهيونيستي به سوريه شد.
تجاوز دوباره اسرائيل به لبنان
حريم هوايي لبنان طي سه شنبه شب و روز چهارشنبه بار ديگر صحنه تجاوزجنگنده هاي رژيم صهيونيستي بود.
به گفته منابع امنيتي لبنان و شاهدان عيني دو فروند جنگنده اسراييلي بامداد ديروز در ارتفاع پايين بر فراز شهر بيروت پايتخت لبنان پروازكردند.
جنگنده هاي رژيم صهيونيستي سه شنبه شب نيز در چند نوبت به حريم هوايي لبنان تجاوز كرده و بر فراز آسمان بيروت ظاهر شدند.
مناطق ساحلي جنوب لبنان از منطقه مرزي اين كشور با فلسطين تا شهر صيدانيز در اين مدت صحنه پرواز جنگنده هاي صهيونيستي بود.
منابع امنيتي لبنان همچنين گفتند، چند قايق توپدار رژيم صهيونيستي صبح ديروز در منطقه ساحلي ناقوره به قلمرو دريايي لبنان تجاوز كردند.
پس از تجاوز يكشنبه گذشته جنگنده هاي رژيم صهيونيستي به قلمرو سوريه ،هم اكنون اين رژيم مي كوشد با تجاوز به حريم هوايي و دريايي لبنان تنش موجود را شدت بخشد.
در پي بروز شرايط فوق العاده و درگيري هاي مرزي روزهاي اخير، وزير خارجه لبنان ديروز سفر به روسيه را نيمه تمام رها كرد و به بيروت بازگشت.
|
|
|
حمله قلبي عرفات
روزنامه گاردين ديروز به نقل از يكي از نزديكان ياسر عرفات نوشت، او هفته گذشته دچار يك حمله قلبي خفيف شده بود اما خبر آن به دليل بيم از بروز وحشت منتشر نشد.
به گفته او پزشكان بعد از معاينه عرفات نسبت به بهبودي او ابراز اطمينان كردند و او اكنون در وضعيت مناسبي است.
برخي تحليلگران، علت تشكيل كابينه اضطراري فلسطين را مرتبط با بيماري عرفات مي دانند و معتقدند تركيب كابينه به گونه اي است كه در صورت مرگ عرفات، گروه فتح دست برتر را در قدرت سياسي فلسطين خواهد داشت.
|
|
|
آمريكا مذاكره با طالبان را تأييد كرد
سرهنگ رادني ديويس سخنگوي نظامي آمريكا در افغانستان تــاييد كرد كه نمايندگان پليس فدرال آمريكا (اف .بي .آي ) اخيرا بـا برخي از رهبران طالبان ديدار و گفت وگو كرده اند.
به گزارش ايرنا از كابل، وي بعدازظهر ديروز به خبرنگاران در كابل گفت : گزارش هايي خوانده ام كه اف .بي .آي اخيرا با برخي از رهبران و نمايندگان شبه نظاميان طالبان ديدارو مذاكراتي داشته است . اما من نمي توانم در اين باره توضيحات بيشتري بدهم ، زيـــراسخنگوي پليس فدرال آمريكا نيستم .
تاييد مذاكرات آمريكا و طالبان در حالي صورت مي گيرد كه زلمي خليل زادنماينده ويژه جورج بوش رئيس جمهوري آمريكا در افغانستان سه شنبه در يك كنفرانس خبري اين موضوع را رد كرد و گفت : آمريكا بـا طالبان مذاكــره نداشته است .
سرهنگ ديويس همچنين در پاسخ بــــه سئوالي از آزادي وكيل احمد متوكل وزير امور خارجه سابق رژيم سرنگون شده طالبان اظهار بي اطلاعي كرد.
|
|
|
پاكستان موشك هاتف-۴ را آزمايش كرد
پاكستان بامداد ديروز يك موشك ميان برد بالستيك ساخت اين كشور را با موفقيت آزمايش كرد.
به گزارش ايرنا از اسلام آباد ارتش پاكستان در بيانيه اي اعلام كرد، موشك «هاتف-۴» ۷۰۰ كيلومتر برد دارد و مي تواند هرگونه كلاهكي را حمل كند.بنابراين بيانيه، قبل از آزمايش اين موشك كشورهاي همسايه از تصميم به انجام آن مطلع شده اند.
آزمايش ديروز دومين پرتاب موشك در پنج روز اخير از سوي پاكستان است. جمعه گذشته، پاكستان موشك بالستيك «هاتف-۳» را با برد ۲۹۰ كيلومتر آزمايش كرد.
ارتش پاكستان اعلام كرد، در روزهاي آينده براي افزايش دقت هدف گيري اين نوع موشك ها آزمايش هاي ديگري انجام خواهد داد.
|
|
|
مجلس نمايندگان آمريكا
تعصب عليه اعراب و مسلمانان را محكوم كرد
مجلس نمايندگان آمريكا روز سه شنبه با تصويب قطعنامه اي خشونت و تعصب بر ضد مسلمانان آمريكايي و آمريكاييهاي داراي تبار عربي و آسيايي را محكوم كرد.
به گزارش خبرگزاري فرانسه، اين لايحه كه موسوم به «نقش مهم اعراب آمريكايي، مسلمانان آمريكايي، جنوب آسياييهاي آمريكايي و سيكهاي آمريكايي در پيشبرد اين كشور» است با رأي گيري تصويب شد.
در اين مصوبه از مجريان قانون خواسته شده است براي جلوگيري از جنايتهاي تبعيضي بر ضد اعضاي اين گروهها به شدت تلاش كنند.
سنا نيز ماه مه گذشته قطعنامه مشابهي را تصويب كرد.اين قانون را «دارل عيسي» نماينده كاليفرنيا اوايل سال ميلادي كنوني در واكنش به تشديد حملات بر ضد اشخاصي كه مسلمان ، عرب يا آسياي جنوبي تلقي مي شدند، ارايه داد. حمله به اين اشخاص پس از حملات تروريستي ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ شدت يافته بود.
مقامهاي كنگره اعلام كردند كه وزارت دادگستري تا آوريل ۲۰۰۳ دست كم به ۴۰۰ پرونده از اين نوع رسيدگي كرده بود.
|
|
|
ياداشت روز
تركيه و گرفتاري هاي يك تصميم
نفيسه كوهنورد
۳۵۸ راي مثبت و تصويب لايحه اعزام ۱۰ هزار سرباز ترك به عراق... در حاليكه ۱۵۰ هزار سرباز آمريكايي، ۱۲ هزار سرباز انگليسي و حدود ۳ تا ۴ هزار سرباز از مليت هاي مختلف پس از گذشت ماه ها از سقوط رژيم صدام حسين رئيس جمهور بعثي عراق نتونسته اند امنيت و ثبات مورد ادعاي كاخ سفيد در اين كشور را برقرار كنند آنكارا به خواسته واشنگتن مبني بر اعزام نيروهاي ترك به عراق بله گفت: اگر چه رايزني ها و اصرار سران تركيه به ويژه رجب طيب اردوغان نخست وزير و رهبر حزب عدالت و توسعه به عنوان حزب اكثريت اين كشور براي تصويب لايحه در مجلس حاكي از تحت فشاربودن مجلس و دولت از سوي آمريكاست ليكن پاسخ مثبت آنكارا نه پايان ماجرا بلكه آغاز دوره اي مبهم براي دولت اسلام گراي تركيه خواهد بود.
به اعتقاد بسياري از صاحبنظران سياسي تركيه از يك سو براي ترميم روابط زخم ديده اش با آمريكا كه به دنبال رد لايحه عبور سربازان آمريكايي از خاك تركيه به عراق پيش از جنگ بوجود آمد و از سوي ديگر براي نجات خود از بحران اقتصادي و تمديداعتبارش در صندوق بين المللي پول توسط ۵/۸ ميليارد دريافتي از آمريكا اين بار به واشنگتن چراغ سبز نشان داد، اما از طرفي نيز به نظر مي رسد با اين كار خود را وارد بحراني كرده است كه شايد به آساني نتواند از آن رهايي يابد. تاثير اين موضوع را مي توان از دو بعد داخلي و خارجي مورد بررسي قرار داد.
اوضاع داخلي
۱-مردم و احزاب: افكار عمومي تركيه چه پيش از جنگ و چه پس از آن به شدت با حضور آمريكا در عراق مخالف بود. شايد بتوان گفت يكي از دلايل عمده اي كه مجلس تركيه در ۱ مارس در تصميمي تاريخي از گشودن خاك اين كشور براي عبور سربازان آمريكايي به عراق و بازگشايي جبهه شمال از طريق تركيه سر باز زد را مخالفت جدي مردم اين كشور با تهاجم آمريكا به عراق دانست. اين جبهه گيري در مقابل آمريكا در پي حوادث سليمانيه كه طي آن نيروهاي آمريكايي ۱۲ سرباز ترك را به جرم جاسوسي و ايجاد اغتشاش در مناطق كردنشين عراق بازداشت كرد و همچنين زندانيان گوانتانامو بر سرشان گوني كشيدند شدت گرفت.
طبق آخرين نظرسنجي ها بيش از ۶۴درصد مردم تركيه با اعزام نيرو به عراق مخالف بوده و خيابانهاي آنكارا نيز در روز راي گيري در مجلس شاهد تظاهرات مردم بود چرا كه به نظر بسياري از صاحبنظران سياسي و مردم تركيه، آمريكا از سربازان ترك به عنوان سپري براي نيروهاي خود در مقابل حملات انتحاري و خطرهاي مكرري كه همواره ايشان را تهديد مي كند استفاده خواهد كرد.
البته لايحه خوانده شده در مجلس تركيه نيز به صراحت به موضوع ريسكها و خطراتي كه براي سربازان ترك وجود خواهد اشت اشاره كرده است.
چنين موضوعي از يك سو باعث بدبيني مردم به حزب مقتدر خواهد شد و از سوي ديگر مي تواند دست آويز مناسبي براي خدشه داركردن چهره دولت اسلام گرا از سوي احزاب مخالف به ويژه حزب جمهوري خلق به رهبري دنيز بايكال كه اكنون اقليت را در مجلس تركيه داراست باشد. شاهد اين قضيه سخنرانيهاي اخير بايكال در مورد رد لايحه از سوي حزب جمهوري خلق و قرباني كردن فرزندان مسلمان كشور توسط دولت اسلام گرا براي نجات اشغالگران در عراق است حال اين كه با نگاهي به تاريخچه و عملكرد جمهوري خلق مي توان دريافت كه اگر قدرت در دست اين حزب بود احتمالا سربازان ترك نه اكنون بلكه در زمان جنگ عراق در صف سربازان آمريكايي قرار مي گرفتند.
از سوي ديگر با توجه به كشمكش هاي درون حزبي و اظهارات برخي از نمايندگان عدالت و توسعه از جمله رئيس كميسيون خارجي مجلس پيش از تصويب لايحه مبني بر مخالف بودن عمده نمايندگان عدالت و توسعه با اين لايحه، اين احتمال وجود دارد كه در صورت بروز حادثه براي سربازان ترك و عدم دستيابي تركيه به اهداف اقتصادي و سياسي در عراق، چند دستگي در درون حزب نيز حادث شود.
۲-نقش نظاميان: مساله ديگر پررنگ ترشدن نقش نظاميان در عرصه سياسي تركيه خواهد بود. اكنون آنكارا سعي دارد در راستاي همسوشدن با استانداردهاي اتحاديه اروپا از حضور نظاميان در عرصه هاي سياسي كشور بكاهدو در همين راه طبق قوانين جديد قرار است شوراي امنيت ملي اين كشور از تعداد جلسات خود كاسته و آن را به دو ماه يك بار محدود كند ليكن به نظر مي رسد با اعزام نيرو به عراق بار ديگر زمينه براي حضور نظاميان در لابي سياسي تركيه بيشتر شود.
۳- ترس از تجزيه : پنجاه و سه سال قبل زماني كه سربازان ترك براي اولين بار براي حضور در جنگ كره به خارج از كشور اعزام شدند نيز يكي از مهمترين نگرانيهاي تركيه ترس از تجزيه كشور بود. در آن دوران ادعاهاي اتحاد جماهير شوروي به برخي مناطق مرزي تركيه از جمله كارس و آرداهان باعث شد تا سربازان ترك زير چتر ناتو به كشوري فرستاده شوند كه فرسنگها از تركيه فاصله داشت اين بار نيز اين نگراني نه از شمال بلكه از جنوب براي تركها بروز كرده است. دغدغه تركيه در مورد قدرت گرفتن كردها در شمال عراق اعلام آتش بس توسط حزب كارگر جانشين حزب كارگران كرد ترك (پ ك ك) و حمايت از كردهاي عراق همه و همه دست به دست هم داد كه تركيه اين بار نيز به صورت نظامي وارد عمل شود چرا كه در اين مدت واشنگتن نيز سعي كرد نشان دهد كه اگر تركها همكاري نكنند كاخ سفيد از كارت كردها استفاده خواهد كرد اگرچه مقامات آمريكايي در اين باره نيز بسيار ضد و نقيض برخورد كرده و هر چند مدت به تركيه نيز اطمينان داده اند كه در صورت همكاري تركها با آمريكا براي مبارزه با حزب كادك در كنار آنكارا قرار خواهند گرفت.
ليكن به رغم پافشاري تركيه براي دريافت تضمين از آمريكا در اين باره سران كاخ سفيد از ارائه اين ضمانت پرهيز كردند كه اين خود يكي از انتقاداتي است كه از سوي احزاب مخالف بر حكومت تركيه وارد شده است.
۴- اقتصاد : اكنون تركيه سالهاست با معضلات و بحرانهاي اقتصادي دست و پنجه نرم مي كند. اگرچه اين بار به اعتقاد برخي تحليل گران اقتصادي تركيه از راه فرستادن نيرو به عراق مي تواند نقش برجسته اي در بازسازي و سرمايه گذاري در اين كشور بدست آورد ليكن نوسانات روابط آنكارا و واشنگتن و نا مشخص آينده عراق اقتصاد تركيه را دچار آشفتگي بيشتري كند.
بعد خارجي
۱-قوميت هاي عراق: «هيچ كس نيروهاي ترك را نمي خواهد» اين جمله اي است كه به كرات توسط سران و گروه هاي قومي و مذهبي مختلف عراق تكرار شده است.
شوراي دولت انتقالي عراق نيز عملا پس از تصويب لايحه به شدت با حضور سربازان ترك در عراق مخالفت كرد گرچه عبدالله گل در پاسخ به اين اعتراضات با اشاره بر دست نشانده بودن اين شورا توسط آمريكا گفت كه اين شورا صلاحيت ابراز نظر در اين موارد را ندارد.
اما در هر حال ورود سربازان ترك به عراق نه تنها در اين مقطع بلكه هر زمان به خاطر كشمكشهاي موجود ميان تركها و كردها حساسيت برانگيز بوده است.
به اعتقاد سران شوراي حكومت انتقالي عراق
حضور سربازان تركيه در اين منطقه نه تنها به كمترشدن دوره اشغال و ايجاد ثبات كمك نخواهد كرد بلكه باعث گسترده شدن اختلاف و درگيريها ميان گروه هاي قومي در عراق خواهد شد.
چرا كه تركها پس از ورود به عراق احتمالا با تكرار ادعاهاي چندين ساله شان در مورد كركوك و موصل دو شهر نفت خيز عراق و حمايت از تركمان ها در اين منطقه به بروز درگيري ميان تركمان ها و كردها دامن خواهند زد.
درخواستهاي تركيه از ژنرال جيمز جونز فرمانده نيروهاي آمريكايي در اروپا نيز براي ايجاد پاسگاه در مناطق شمال عراق در جهت حفظ جان سربازان ترك در هنگام عبور از اين منطقه مؤيد اين موضوع است كه تركيه به نوعي در پي پايه گذاري پايگاه هايي در شمال عراق است. اگرچه آمريكا اين درخواست تركيه را رد كرد و حفظ جان سربازان ترك را به فرماندهان آمريكايي واگذار كرد.
۲- وضعيت تركيه در ميان كشورهاي همسايه:پيش از جنگ عراق تركيه براي بازتعريف نقش خود در منطقه تلاش بسياري كرد ليكن اين بار بر خلاف قبل سعي چنداني در بدست آوردن نظر همسايگان نكرد. گرچه اوايل شهريور اردوغان اظهار داشت كه با توجه به اكثريت شيعه عراق و نقش و تاثير عمده ايران در آينده عراق در مورد اعزام نيرو به اين كشور با مقامات تهران نيز رايزني خواهد كرد اما در نهايت به خاطر فشارهاي آمريكا از سفر در اين مقطع صرف نظر كرد و موضوع رايزني منتقي شد. اتحاديه عرب نيز به رغم مذاكرات گسترده آمريكا با سران اين كشورها از همكاري در عراق سرباز زدند و اين به جايگاه تركيه در ميان همسايگان و كشورهاي عربي را به عنوان تنها كشور مسلماني كه حاضر به همكاري با نيروهاي اشغالگر شد نيز لطمه وارد خواهد كرد.
۳- تركيه و اتحاديه اروپا: فكرت بيلا يكي از نويسندگان ترك در اين باره مي نويسد پس از آن كه آنكارا پيش از جنگ درخواست واشنگتن را رد كرد به يك باره تركيه به شدت مورد توجه اروپا قرار گرفت و برخي از كشورهاي اروپايي مخالف جنگ ازجمله آلمان و فرانسه كه از مخالفان جدي ورود تركيه به اتحاديه هستند نيز به تركيه به ديده متحدي مناسب در منطقه در مقابل آمريكا نگريستند.
اما اينك به نظر مي رسد اين موقعيت تركيه به مخالفتهاي جدي كشورهاي اروپايي با ورود تركيه به اتحاديه منجر خواهد شد.
از سوي ديگر مشغول شدن تركيه به موضوع عراق ممكن است باعث دورشدن و ايجاد وقفه در راه دستيابي به استانداردهاي اتحاديه اروپا شده و راه را براي ورود به اين كشور به اروپا دورتر كند.
|
|
|