آثار برتر هجدهمين جشنواره بين المللي فيلم هاي كودك و نوجوان در اصفهان
چهارشنبه شب در آيين اختتاميه اين جشنواره اعلام شد و برگزيدگان جوايز خود را دريافت كردند
براساس بيانيه هيات داوران اين جشنواره ، ديپلم افتخار به «نيما تارخ » كارگردان فيلم كوتاه «مشترك مورد نظر در دسترس نمي باشد»، «مهين جواهريان» كارگردان فيلم انيميشن «اختراعات و اكتشافات ارشميدس » و پروانه زرين بهترين فيلم ويديويي به «جميل رستمي» تهيه كننده و كارگردان فيلم «دردسر پسر بودن » اعطا شد.
همچنين پروانه زرين بهترين كارگردان ويديويي بلند به «فريدون حسن پور» كارگردان فيلم «مزرعه آفتابگردان»، پروانه زرين بهترين فيلم به همراه جايزه ويژه بنياد سينمايي فارابي به ارزش ۵۰ ميليون ريال براي توليد فيلم بعدي كارگردان به فيلم «من و نگين دات كام» و پروانه زرين بهترين فيلم به همراه جايزه حمايتي شهرداري اصفهان به ارزش ۷۵ ميليون ريال براي توليد فيلم بعدي كارگردان به فيلم «كفش هاي جيرجيرك دارمن» به كارگرداني «شاپور قريب » اهدا گرديد.
همچنين ۱۲ داور نوجوان بخش ويديويي بين الملل هجدهمين جشنواره بين المللي فيلم هاي كودكان و نوجوانان در بيانيه پاياني خود بعد از بررسي فيلم هاي بخش مسابقه ، فيلم هاي زير را به عنوان برترين ها اعلام كردند.
پروانه زرين بهترين كارگردان براي اثر ويديويي به فيلم «مشترك مورد نظر در دسترس نمي باشد» به كارگرداني «نيما تارخ» از ايران و پروانه زرين بهترين اثر ويديويي «پيچ و مهره» از كشور آلمان به تهيه كنندگي «اوليور فينك » اهدا شد.
هيات داوران مجمع سينماي كودك و نوجوان ايران در بيانيه خود اعلام كرد: مجمع سينماي كودك و نوجوان ايران به عنوان تنها تشكل تخصصي فيلمنامه نويسان ، كارگردانان و تهيه كنندگان سينمايي كودك و نوجوانان ايران با گرايش مخاطب محوري ، هيات داوران خود را به قضاوت درباره آثار بلند سينمايي شركت كننده در هجدهمين جشنواره بين المللي دعوت كرد.
هيات داوران پس از ارزيابي كليه اين آثار و پيش از اعلام برگزيدگان خود يادآوري چند نكته از جمله تفاوت دنياي كودكان و نوجوانان با نسل پيش از خود و جاذبيت نداشتن مضامين تكراري براي مخاطبين را ضروري دانسته است .
در بيانيه اين هيات آمده است : با توجه به نكات فوق ، هيات داوران مجمع سينماي كودك و نوجوان ايران تنديس بهترين فيلمنامه را به خاطر نگاهي متفاوت و ايجاد فضاي تازه در سينماي كودك و نوجوان ايران به «حسين قناعت» نويسنده فيلمنامه «من و نگين دات كام» اهدا مي كند.
همچنين تنديس بهترين كارگردان به خاطر ايجاد ريتم مناسب و پرداخت سينمايي به «خسرو معصومي» كارگردان فيلم «رسم عاشق كشي » و تنديس بهترين فيلم به خاطر همسويي با اهداف مجمع سينماي كودك و نوجوان ايران در جهت ايجاد فضايي جذاب و پرمخاطب براي كودكان و نوجوانان را به «عليرضا شجاع نوري» تهيه كننده فيلم سينمايي «من و نگين دات كام» اهدا كرد.
همچنين تنديس آبي جايزه ويژه هيات داوران به «نادر يغماييان» تهيه كننده فيلم سينمايي نقاشي متحرك «خورشيد مصر» اهدا شد.
هيات داوران بخش مسابقه بين الملل هجدهمين جشنواره بين المللي فيلم هاي كودكان و نوجوانان ، ديپلم افتخار جشنواره را به كارگردان فيلم كوتاه «حشرات» ساخته «ميخاييل آلداشين» از روسيه ، ديپلم افتخار به كارگردان فيلم بلند «پسري كه مي خواست خرس باشد» به «بانيك هاشتروب » محصول مشترك دانمارك و فرانسه و ديپلم افتخار به كارگردان فيلم «سپيدبالان» ساخته «عبدا... عليمراد» محصول كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان اعطا كرد.
همچنين پروانه زرين بهترين فيلم كوتاه به كانون پرورش فكري كودكان و نوجونان براي فيلم «باز باران» به كارگرداني «علي وزيريان»، پروانه زرين بهترين فيلم كوتاه انيميشن به اين كانون براي فيلم «مهسا» به كارگرداني «بيژن ميرباقري » و پروانه زرين بهترين بازيگري به «فردريك كريستين يوهانس» براي بازي در فيلم «كسي مثل هودر» اهدا شد.
پروانه زرين بهترين كارگرداني فيلم سينمايي به «خسرو معصومي» كارگردان فيلم «رسم عاشق كشي » از ايران ، پروانه زرين بهترين فيلم بلند براي فيلم «الينا» به «آندرس لانداشتروم و شارلوتانوارد» تهيه كنندگان فيلم «الينا» محصول مشترك سوئد و فنلاند و پروانه زرين جايزه ويژه هيات داوران به «فيليپ موبل» كارگردان فيلم «پروانه» محصول فرانسه اعطا شد.
همچنين در بخش جوايز هيات داوران سينماي ايران ، گواهي افتخار به «علي وزيريان » كارگردان فيلم «باز باران»، «نگين حبيبي » بازيگر فيلم «من و نگين دات كام»، پروانه زرين بهترين بازيگر كودك و نوجوان به «امير خورشيدي » بازيگر فيلم «كودكانه» و پروانه زرين بهترين فيلم كوتاه با سپاس از استاد «عليمراد» به خاطر اثر ارزنده «سپيدبالان» تعلق گرفت .
همچنين پروانه زرين بهترين كارگرداني فيلم هاي سينمايي به همراه جايزه ويژه شهرداري اصفهان به ارزش ۷۵ ميليون ريال و حمايت از توليد فيلم بعدي به «عبدالرسول گلين » براي فيلم «بهشت جاي ديگري است »، پروانه زرين بهترين فيلم بلند به «عليرضا شجاع نوري » تهيه كننده فيلم «من و نگين دات كام» به همراه جايزه ويژه بنياد سينمايي فارابي به اين فيلم و براي توليد فيلم بعدي به «حسين قناعت » و جايزه ويژه گروه داوران به «بهروز يغماييان و شهرام خوارزمي» كارگردانان فيلم «خورشيد مصر» اهدا شد.
همچنين پروانه زرين بهترين فيلم منتخب تماشاگران به «نادر يغماييان» تهيه كننده فيلم «خورشيد مصر» اهدا شد.
هجدهمين جشنواره بين المللي فيلم هاي كودكان و نوجوانان در قالب دو بخش مسابقه سينماي ايران و بين الملل با حضور نمايندگان سينمايي از ۲۸ كشور جهان برگزار شد.
آلمان، آمريكا، بلژيك ، دانمارك ، فرانسه، فنلاند، سوئد، كانادا، نروژ، چين، هند و عربستان از كشورهاي شركت كننده در جشنواره بين المللي فيلم هاي كودكان و نوجوانان بودند.
۱۳ فيلم بلند در بخش مسابقه سينماي ايران ، ۱۸ اثر خارجي به همراه ۲۱ فيلم كوتاه در بخش مسابقه بين الملل به همراه ۴۰ اثر نيمه بلند و ۲۱ فيلم كوتاه در بخش آثار سينماي كوتاه به نمايش درآمد.
استقبال مردم
استقبال تماشاگران از فيلم هاي بخش مسابقه هجدهمين دوره جشنواره فيلم كودك و نوجوان اصفهان جالب توجه بود. اغلب سالن هاي نمايش اين آثار به ويژه در نمايش هاي عصر و شب مملو از تماشاگران بود. اين گونه استقبال از فيلم هاي جشنواره را در سال هاي گذشته كمتر شاهد بوده ايم، به خصوص كه فيلم ها، اغلب فاقد مضموني قابل اعتنا يا پرداختي در خور توجه بودند.
مشكلات عمده فيلم هاي جشنواره امسال، تعجيل در ساخت آنها بود. چنان كه پيداست بيشتر اين آثار در فاصله يك تا دو ماه تا آغاز جشنواره ساخته شده اند و همين امر باعث لطمه خوردن به كليت اين آثار شده است. به نظر مي رسد اگر برنامه توليد فيلم ويژه كودكان و نوجوانان در فرصت هاي مناسب انجام شود سطح كيفي آثار ارتقاي قابل توجهي خواهند داشت.
كودكان باهوش اند
«پوران درخشنده» كارگردان سينما، شرايط براي فيلمسازي را مطلوب توصيف كرد و درعين حال گفت كه نبود خلاقيت و فقر موضوعي ، سينماگران را در حوزه توليد با مشكل روبه رو كرده است .
وي كه در جشنواره اصفهان حضور داشت، گفت: هنوز براي ارايه آثار جذاب و توجه به زيرساخت ها در مرحله آزمون و خطا قرار داريم .
كارگردان فيلم هاي «عشق بدون مرز» و «پرنده كوچك خوشبختي» خاطرنشان كرد: همه انتظار توليد فيلم خوب دارند، اما برخي مشكلات همچون نبود فيلمنامه مناسب و سالن نمايش ، مانع از ارايه آثار جذاب مي شود.
وي ، تغيير ذائقه مخاطب ، تنوع توليدات بصري خارجي ، وجود فناوري نوين و تغييرات اجتماعي را از عوامل ريزش مخاطب عام سينما برشمرد و گفت : بايد همگام با تحولات گام برداشت و آثار را متناسب با گروه هاي مختلف جامعه ساخت .
درخشنده درباره سينماي كودك و نوجوان گفت : فعاليت درحوزه كودكان و نوجوانان به ظرافت هاي خاص نياز دارد. اين گونه سينمايي از جريان عمومي فيلمسازي جدا نيست ، اما برخي بي توجهي ها در طول سال هاي اخير مشكلات اين بخش را بيش از گذشته نمايان كرده است .
به عقيده وي ، تحول در عرصه ادبيات كودك و انتقال جنبه هاي روان شناختي مبتني بر تحقيقات ميداني و پژوهشي ، در جذب مخاطبان سينماي كودك به توليدات داخلي تاثيرگذار است .
اين كارگردان ، از برپايي جشنواره هاي موضوعي استقبال و بر ضرورت گسترش اين رويدادها تاكيد كرد. درخشنده گفت : كودكان و نوجوانان از مخاطبان باهوش سينما هستند و اگر احساس كنند فيلم براي آنها نيست ، آن را پس مي زنند.
وي ، آموزش ، توجه به فرهنگ بومي و ساختارشناسي را لازمه توليد فيلم كودكان عنوان كرد و افزود: نهادهاي فرهنگي و آموزشي بايد در حمايت از توليد آثار جذاب و توجه به سينماي كودك جدي باشند.
نياز دانش آموزان
معاون آموزش و امور تربيتي وزارت آموزش و پرورش گفت : سينماي كودك و نوجوان ايران بايد توليدات خود را براساس ذائقه مخاطبان خود بسازد.
«دكتر سيدمختار موسوي » دوشنبه شب در نشست «غصه ها و قصه هاي سينماي كودك و نوجوان » افزود: كارگردانان و فيلمنامه نويسان بايد روحيات و خواسته هاي دانش آموزان را دريابند، زيرا اين فهم در سينماي كودك و نوجوان ايران به صورت كامل وجود ندارد.
دكتر موسوي از طراحي نظام مكمل و فوق برنامه در وزارت آموزش و پرورش خبر داد و گفت : سينما در نظام مكمل و فوق برنامه سهم قابل توجهي براي دانش آموزان دارد و هرآن چه كه سينما در رابطه با بحث هاي آموزشي و تربيتي تاكيد كند مورد استقبال آموزش و پرورش قرار مي گيرد.
وي افزود: اگر اهل سينما فيلم هاي متناسب با نياز دانش آموزان و همكاري و همياري با بخش تربيتي آموزش و پرورش داشته باشد، موفقيت اقتصادي فيلم ها قطعي است .
بچه ها انگيزه سينما رفتن ندارند
مرضيه برومند گفت : موفقيت سينماي كودك و نوجوان نيازمند برنامه ريزي درست براي ايجاد فضايي شاد و پرنشاط در آن است .
برومند، كارگردان سينما و تلويزيون به مناسبت جشنواره كودك، افزود: سينماي كودك و نوجوان در كشور ما دچار شعارزدگي شده و به جاي آن كه به فكر مسايل اساسي اين گروه سني باشد، خود را اسير مسايل حاشيه اي كرده است . وي تصريح كرد: اين گونه سينمايي با ارزش ، متاسفانه درچارچوب درد، رنج ، كار و فقر خلاصه شده است ، در حالي كه گروه سني كودك و نوجوان نياز به شادي و نشاط دارد.
برومند گفت : بچه هاي امروز با توجه به پيام هاي تكراري كه در موضوعاتي محدود و در فضايي كهنه و مرده در سينما به آنها داده شده است ، ديگر انگيزه اي براي حضور در سينما ندارند.
وي با اشاره به فشارهاي فراوان زندگي ماشيني و روزمره كه در روح انسان اثر مي گذارد، افزود: سينما بايد محلي براي تزريق انرژي مثبت به كودك و نوجوان باشد و با ايجاد نشاط و روحيه اميدواري ، بتواند آنان را براي مقابله با مشكلات آماده كند.
اين كارگردان سينما و تلويزيون تاكيد كرد: مشكلات و فشارهاي رواني در همه جوامع وجود دارد، ولي نبايد با بزرگ نمايي آن در جامعه، ايجاد ياس و نااميدي كرد، بلكه بايد هنرمندان و به ويژه سينماگران در عرصه سينماي كودك بكوشند، راه برون رفت از آن را پيدا كنند.
وي گفت : ايجاد نشاط و طراوت در نسل كودك و نوجوان ، رسالت عظيمي است كه بر دوش هنرمندان فعال در اين گروه گذاشته شده و بايد با تغيير در طريقه بيان هنري آثار ويژه اين گروه سني ، حركتي نوين را در اين عرصه آغاز كنند.