منبع: اكونوميست
بحران هسته اي در ايران باعث شد توجه همه كشورها، خصوصاً آمريكا به ايران جلب شود. بسياري عقيده دارند اين بحران باعث تغيير سياستهاي ديگر كشورها در مقابل ايران خواهد شد، جورج بوش، رئيس جمهور آمريكا اخيراً پيشنهاد كرده است سياستهاي خارجي آمريكا بيشتر از عراق معطوف ايران باشد. گفته مي شود تمايل آمريكا تسلط بر منابع هسته اي و عدم تمايل اين كشور براي اينكه كسي به جز خودش صاحب اين منبع انرژي و در عين حال خطرناك باشد باعث مطرح شدن اين پيشنهاد توسط بوش شده است و تنها پيامد آن به تحرك انداختن مسئولان و صاحبان قدرت در ايران بود تا در مورد معاملات اخير خود در بازارهاي نفتي و گازي دنيا دقت بيشتري مبذول دارند و به ترميم وضعيت پولي و مالي كشور خود بپردازند.
از اين پس ايران خواهد توانست در بين كشورهاي دنيا جايگاه بالاتري داشته باشد و با كاهش احتمال خطراتي كه تا چندي پيش به دليل بحران هاي اقتصادي اين كشور را تهديد مي كرد در بين شركتهاي نفتي بين المللي از اعتبار بيشتري برخوردار شود. كشف مقادير انبوهي از ذخاير نفتي در كشور ايران، خبر بسيار خوبي براي صاحب منصبان اين كشور بود. بخش مهندسي و توسعه صنعت نفت ايران كه يكي از سازمانهاي وابسته به شركت ملي نفت ايران است اخيراً اعلام كرد، سه حوزه نفتي كه در مجموع ۳۸ ميليارد بشكه ذخيره نفت خام سنگين دارد را كشف كرده است. گفته مي شود يك چنين حوزه وسيعي در جرگه بزرگترين حوزه هاي نفتي كشف شده است.
|
|
اما نوع نفت خام آن باعث كاهش ارزش توليدات اين حوزه هاي نفتي در بازارهاي جهاني شده است. امروزه پس از مدتهاي طولاني شركت نفتي پارس جنوبي دوباره كار روي نفت خام و محصولات وابسته به آن را آغاز كرده است و همين مسأله جهشي عظيم را در سياستگذاري هاي انرژي ايران ايجاد كرد. جهشي كه ارتقاي وضعيت اين منبع عظيم انرژي را در ايران به همراه خواهد داشت. برخي تحليلگران صنعتي پيش بيني مي كنند در صورت عدم ورود منابع تازه به اوپك متوسط ظرفيت توليد نفت خام كه در حال حاضر برابر با ۶/۳ ميليون بشكه در كشورهاي عضو اوپك است به ۳ ميليون بشكه در روز تنزل يابد. كشف حوزه هاي نفتي تازه يا روشهاي تازه بهره برداري مي تواند به افزايش ظرفيت توليد كشورهاي اوپك منجر شود.
پس دليل تمايل ايران و ديگر كشورهاي عضو اوپك به توسعه هر چه سريعتر حوزه هاي كشف شده و بهره برداري از آنها در كوتاهترين زمان ممكن به خوبي مشخص است. علاوه بر آن تمايل اوپك به افزايش ظرفيت توليد كشورهاي عضو و رساندن متوسط آن به سقف ۵ ميليون بشكه در روز تا سال ۲۰۰۵ نيز دليل سرعت هر چه بيشتر اعضاي سازمان براي بهره برداري هر چه سريعتر از حوزه هاي كشف شده و كشف حوزه هاي جديد را نشان مي دهد.
دعوت ايران از كشورهاي ديگر براي مذاكره در مورد توسعه حوزه نفتي بنگستان و ذخاير نفتي آن نشان دهنده تغيير سياستهاي اين كشور است. گفته شده اين كشور در نظر دارد به ظرفيت توليد كنوني خود از اين حوزه كه روزانه ۱۶۰ هزار بشكه است۱۰۰ هزار بشكه بيفزايد و براي رسيدن به اين هدف با دو شركت نفتي بريتيش پتروليوم و توتال در مورد سرمايه گذاري ۲ ميليارد دلاري به مذاكره نشسته است. به نظر مي رسد پروژه آزادگان كه بزرگترين معامله ايران با ژاپن است در حال پشت سر گذاشتن مذاكرات نهايي است و تا چندي ديگر اين قرارداد امضا خواهد شد.
برخي عقيده دارند به تعويق افتادن امضاي اين قرارداد دو طرفه به دليل تغييرات مداوم و پيوسته اي كه در حوزه نفتي بنگستان ايجاد مي شد، علاوه بر آن عدم امكان استفاده از وسائلي كه حداكثر سطح توليد را براي بهره برداران به ارمغان بياورد مانع از امضاي اين قرارداد شده است.
عليرغم اينكه به تعويق افتادن امضاي قراردادهاي توسعه حوزه هاي نفتي باعث كاهش درآمد ايران و يا ايجاد اختلال در وضعيت مالي و فناوري هاي اين كشور شده است اما باعث شد شركتهاي نفتي طرف قرارداد با ايران مجبور شوند محدوديتها و شرايط تازه اي را بپذيرند. در ميان تمام شركتها، شركت نفتي توتال، اني، استات اويل و شل به امضاي قراردادهاي جديد پرداختند و قبول كردند جريان سرمايه هاي خود به ايران را براي مدت مورد قرارداد حفظ كنند.
بر طبق گزارش جديد دوچ بانك، شركتهاي پتروناس مالزي و توتال امسال براي نخستين بار درون ريز مثبت سرمايه خالص را در كشور ايران دارند و شركت پتروناس مالزي در حال مذاكره تازه در مورد سرمايه گذاري دوباره دو بخش توسعه نفت و گاز در ايران است. قبول اين مسأله از طرف شركت هاي نفتي روي وضعيت قراردادهاي آينده كشور ايران در حوزه نفت و گاز تأثير مثبت خواهد گذاشت.