متخصصان علم تغذيه به اين نتيجه رسيده اند: كم خوني، پوكي استخوان، سوءهاضمه، افسردگي و بي حالي از جمله عوارضي هستند كه مصرف روزانه نان هاي جوش شيرين دار در انسان ايجاد
مي كند
فرهاد فرجاد
مدت ها است بحث الزام نانوايان در عدم استفاده از جوش شيرين به عنوان مخمر نان، در محافل مختلف كشور مطرح شده است. چندي پيش وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشكي با ارسال نامه اي به رو‡ساي دانشگاههاي علوم پزشكي و خدمات بهداشتي- درماني شهيد بهشتي، ايران و تهران، بر حذف جوش شيرين در نانوايي هاي تهران تأكيد كرد و اظهار داشت: اگر مي خواهيم به اهداف برنامه مهم حذف جوش شيرين دست يابيم، بايد زمينه اقدامات تشويقي، آموزشي و فرهنگي را به نحوي فراهم كنيم كه توليدكنندگان به طور طبيعي در مسيرحذف جوش شيرين حركت كنند. وي معتقد بود فرايند توليد نان هاي سنتي به عنوان يكي از مهم ترين برنامه هاي ايمني غذايي محسوب مي شود.
در اين نامه، بر فوائد انجام عمل تخمير و معايب استفاده از تركيب شيميايي جوش شيرين به جاي مخمرهاي مجاز و خوراكي مايه، تأكيد شده بود. انتشار اين خبر در جرايد و رسانه ها نويدي براصلا ح كيفيت نان- كه اصلي ترين و روزمره ترين خريد غذايي مردم است- به شمار مي رفت. اما چهار ماه بعد، رئيس اداره بازرگاني شهرستان شميران گفت: طبق تحقيقات به عمل آمده، ۸۰ درصد از نانوايي هاي اين شهرستان از جوش شيرين براي پخت نان استفاده مي كنند.
وي همچنين گفت: علا وه بر اين، آردي كه به نانوايي ها عرضه مي شود، حدود ۱۰ درصد رطوبت دارد. يك ماه بعد در خبرها چنين آمد: رواج استفاده از جوش شيرين در نانوايي هاي استان اردبيل، سلا متي مردم را به مخاطره افكنده است.
ماه بعد نيز شهروندان دزفولي معترض شدند. به گونه اي كه معاون فرمانداري دزفول ضمن انتقاد از مصرف جوش شيرين در پخت نان توسط اكثر واحدهاي نانوايي اين شهرستان گفت: عليرغم ممنوعيت استفاده از جوش شيرين در پخت نان، برخي واحدهاي نانوايي متخلف، همچنان به دور از چشم مأموران بهداشت از اين ماده شيميايي استفاده مي كنند.
وي همچنين گفت: براي جايگزين كردن خمير مايه به جاي جوش شيرين در عملآوري خمير، آموزش نانوايان اين شهرستان ضروري است.از مجموع اخبار بالا ، چنين برآورد مي شود كه جوش شيرين، مختص يك يا دو شهر كشور نيست. تمام شهرها، تمام مناطق و تمام نانوايان به همان طريقي كه آرد مي خرند، جوش شيرين هم مي خرند. اما بد نيست به جمله واپسين معاون فرماندار دزفول هم اندكي عنايت كرد. آيا نانوايان براي عدم استفاده از جوش شيرين نياز به آموزش فرهنگي دارند؟ آيا آنها از مضرات جوش شيرين و نحوه حذف آن از طبخ نان آگاه نيستند؟ آيا آنها به راستي نمي دانند به جاي جوش شيرين مي توان از خمير ترش استفاده كرد؟ اين طور نيست. هم نانوايان، هم مسئولا ن و هم جناب وزير بهداشت مي دانند كه اين اقدام نيازي به آموزش ندارد. ۵۰ نانواي شهر تهران در هفت محله مختلف در گفت و گو با گزارشگر «بازارچه» چنين گفتند: يك كيلوگرم جوش شيرين ۲۵۰۰ ريال و يك كيلوگرم خمير ترش ۱۰۰۰۰ ريال قيمت دارد. از سوي ديگر با استفاده از جوش شيرين، خمير نان سريع تر به عمل ميآيد اما براي عملآوري خميري كه در آن از خمير ترش استفاده شده است، دست كم به ۵/۲ ساعت زمان اضافه تر نياز است.
|
|
شاطر يك واحد نانوايي بربري در خيابان پرستار تهران در اين رابطه مي گويد: به عقيده من جوش شيرين، خمير نان را بهتر نگه مي دارد. همچنين نان بسيار سفيدتر به عمل ميآيد و نمي سوزد. اما اگر از خمير ترش استفاده كنيم،يا مجبوريم نان را نپخته و خمير مانند از تنور خارج كنيم و يا سوخته تحويل مردم دهيم. بسياري از مردم در شكايت از كيفيت اين نان ها مي گويند: تنها در فاصله نانوايي و منزل، نان آنها خشك شده و غير قابل استفاده است. قسمت هايي از اين نان خشك، در همين فاصله كوتاه به زمين ريخته مي شود. مقداري ديگر در سفره خرد شده و عملا ً از چرخه استفاده خارج مي گردد. مقداري ديگر هم تنها پس از يك روز نگهداري در سفره، كپك مي زند. حال اگر شما اين مقدار دور ريز نان را در سطح ملي و به صورت كلا ن محاسبه كنيد، متوجه مي شويد كه اقتصاد كشور با چه فاجعه اي روبه رو است.
وي مي افزايد: با تمام اين احوال، از آنجا كه مصرف جوش شيرين، مضراتي را به همراه دارد كافي است تا از خمير ترش با قيمت مناسب برخوردار گرديم، در اين صورت مطمئناً از جوش شيرين استفاده نخواهيم كرد.
يكي ديگر از نانوايان در پاسخ به اين سو‡ال كه آيا شما از جوش شيرين استفاده مي كنيد گفت: «قبلا ما از خود اتحاديه سهميه جوش شيرين دريافت مي كرديم. اما پس از بخشنامه وزارت بهداشت مبني بر عدم استفاده از اين ماده، سهميه ما قطع شد. در حال حاضر به هيچ عنوان به جوش شيرين دسترسي نداريم.
مشتري يك نانوايي بربري نيز اظهار داشت: به نظر نمي رسد كيفيت نان نسبت به سابق فرقي كرده باشد. ما نه در طعم و نه در كيفيت متوجه استفاده يا عدم استفاده از جوش شيرين نمي شويم. گرچه من فكر مي كنم نان هاي جديد كه بدون جوش شيرين به عمل ميآيند، خيلي سريع خشك و غير قابل استفاده مي شوند. وي افزود: سابق بر اين چنين مي گفتند كه دليل دور ريز و ضايعات فراوان نان در ايران كه تنها مختص به كشور ما است و در هيچ كجاي دنيا نمونه ندارد، به اين علت است كه در خريد نان به دليل ارزاني افراط مي شود و مردم مازاد بر مصرف خود نان مي خرند. اما اكنون كه هم نان گران شده و هم هيچ كس مثل سابق، مازاد بر احتياج خود خريد نمي كند، باز مي بينيم كه نان، دور ريخته مي شود.
يكي ديگر از شهروندان نيز اظهار داشت: به نظرمن، علا وه بر حل مشكل جوش شيرين، بايد نگرشمان درباره شكل ظاهري نان ها را هم تغيير دهيم. لزومي ندارد يك نان سنگك به اندازه كنوني طبخ شود. فكر مي كنم الگوي نان هاي قرصي شكل كه سال ها است در كشورهاي خارجي توليد مي شود، بسيار مناسب تر از نان هاي نيم متري و يك متري ما باشد. اگر دقت كنيد مي بينيد نان به شكل قرص، كاملا ً قابل بريده و قطعه قطعه شدن است. اين گونه نان ها كوچك ترين دور ريزي ندارند و به راحتي قابل حمل و نگهداري هستند. وي ادامه داد: اين تأسف آور است كه مي دانيم مشكل از كجا است، مي دانيم ساليانه چه مبالغ هنگفتي را بابت ضايعات نان، دور ريخته ايم و هدر داده ايم، اما صدايمان در نميآيد و ككمان هم نمي گزد.
از جوش شيرين چه مي دانيم؟
اما جوش شيرين چيست؟ چگونه تهيه مي شود؟ معايب وفوايد آن چيست؟ با اين كه حجم زيادي از اخبار مربوط به نان را استفاده يا عدم استفاده از جوش شيرين تشكيل مي دهد اما تاكنون پاسخ سوالا ت فوق چندان به اطلا ع مردم نرسيده است. پس بد نيست اگر كمي در احوال اين ماده خبر ساز دقيق شويم.
جوش شيرِ ِين چيست؟
جوش شيرين با نام علمي اسيد كريستالين دي كربوكسيليك سفيد، يك ماده آلي است كه به شدت خاصيت ضد اسيدي دارد. فرمول ساده اين ماده ۶ C4H6O است و در بسياري از مواد غذايي به عنوان يك آنتي اكسيدانت قوي كاربرد دارد. به عنوان مثال مي توان گفت كه جوش شيرين مزه تند نوشابه ها را گرفته و آنها را خوش طعم تر مي كند.
مصرف اين ماده به عنوان مخمر در توليد نان، باعث مي شود عمل تخمير زودتر صورت بگيرد. رنگ نان سفيدتر شود و در نهايت ماندگاري نان تا چند روز افزايش يابد. در عين حال كارشناسان اعلا م مي كنند مصرف جوش شيرين در نان تنها به صورت دراز مدت و طولا ني ، خطرساز است و مقدار كم آن(حدود ۱۰۰ گرم در ۱۰۰ كيلوگرم آرد) در موارد خاص، هيچگونه ضرري براي انسان ندارد.
جوش شيرين در نان: چرا نه؟
متخصصان علم تغذيه به اين نتيجه رسيده اند: كم خوني، پوكي استخوان، سوءهاضمه، افسردگي و بي حالي از جمله عوارضي هستند كه مصرف روزانه نان هاي جوش شيرين دار در انسان ايجاد
مي كند.
جوش شيرين در حقيقت با نشستن روي آهن و كلسيم در خون، به تدريج به حذف اين دو عنصر حياتي از بدن منجر شده و خونسازي و استقامت استخوان ها را از بين مي برد. همچنين از آنجا كه اين ماده خاصيت ضد اسيدي دارد، با ورود به معده، اسيد آن را از بين برده و فرايند هضم غذا را با مشكلا ت جدي روبه رو مي كند.
چه بايد كرد؟
آنچه مسلم است، نان به عنوان اصلي ترين غذاي جمعيت ۷۰ ميليوني ما، در اقتصاد كلا ن كشور ركني اساسي به شمار مي رود. براي تهيه نان مصرفي كشور با جمعيت فعلي در يك سال، ميليونها تن گندم مورد نياز است كه بخش قابل توجهي از آswن در كشور توليد و مابقي وارد مي شود. از سوي ديگر يك سوم كل اين ميزان، هميشه در كشور ما هدر رفته وضايع مي شود. از آنجا كه دولت هر ساله بودجه كلا ني را صرف تخصيص يارانه و خريد گندم مي كند، ضروري است تا حداقل تدبيري در باب جايگزيني مناسب و ارزان براي جوش شيرين انديشيده شود. حال اين تدبير را چه كسي، چه سازماني و چه وزارتخانه اي بايد اتخاذ كند، معلوم نيست. مطمئناً معاون فرماندار دزفول كه نيست! سلا مت و كيفيت مطلوب نان، اين قوت لا يموت، آنچنان انتظار سنگيني نيست كه طبق روال مرسوم، تأمين و اجراي آن از زمين اين ارگان به زمين ديگري انداخته و رفع تكليف شود. تا نظر شما چه باشد.