محبوبه باغچه سرايي -كارشناس تغذيه
در ادامه مباحث گذشته در خصوص هرم غذايي اين بار به معرفي گروه ديگري كه در سطح دوم هرم قرار دارد يعني گروه ميوه ها مي پردازيم:
هر واحد از گروه ميوه ها شامل موارد زير است:
يك عدد ميوه متوسط: سيب، پرتقال، هلو، ليموشيرين، موز و... (حدود ۱۲۰ گرم)
آب ميوه (طبيعي): سه چهارم ليوان
ميوه هاي ريز (انار، انگور، توت و...): يك دوم ليوان
ميوه هاي خشك (برگه، كشمش، توت، انجير خشك و...): يك چهارم ليوان.
خرما (متوسط): ۲-۳ عدد
براساس هرم غذايي ميزان مصرف روزانه اين گروه ۲ تا ۴ واحد مي باشد.
انرژي حاصل از مصرف هر واحد از اين گروه ۶۰ كيلوكالري مي باشد. علا وه بر تامين بخشي از انرژي مورد نياز انسان، ميوه ها حاوي فيبر (بخش غيرقابل هضم مواد غذايي گياهي)، ويتامين A ،C و پتاسيم هستند.
اهميت اين گروه به دو دليل عمده مي باشد:
۱- به دليل اينكه ميوه ها فاقد سديم و از طرف ديگر حاوي پتاسيم هستند مصرف آنها براي افراد مبتلا به فشار خون بالا مي تواند مفيد باشد.
۲- ميوه ها چربي و كلسترول ندارند پس مصرف آنها براي افراد داراي چربي خون بالا ، بيماريهاي قلبي و عروقي بدون ضرر است. در حالي كه فراورده هاي حيواني مثل گوشت و لبنيات حاوي مقادير زيادي كلسترول هستند و مصرف آنها در اين قبيل افراد محدود مي باشد.
اثر ميوه ها بر دستگاه عصبي انسان:
تأثير ميوه بر دستگاه عصبي را از دو جنبه مي توان بررسي كرد:
۱- ميوه ها تأثير بسيار خوبي بر مغز دارند اگر شما به طور مرتب ميوه مصرف كنيد مغز شما مي تواند اطلا عات را سريعتر و راحت تر به خاطر بياورد. اين امر بخصوص براي افرادي كه خود را براي امتحانات مختلف آماده مي كنند و دانشآموزان و دانشجويان بسيار حائز اهميت است. علت اين امر آنست كه تنها منبع سوخت مغز نوعي قند به نام گلوكز است و ميوه ها نيز قندهاي طبيعي هستند كه در بدن به گلوكز تبديل مي شوند و در نتيجه با مصرف ميوه ما انرژي مورد نياز مغز را براي آن فراهم كرده ايم.
۲- مصرف ميوه باعث مي شود كه از نظر رواني در وضعيت بهتري قرار بگيريم و احساس شادابي بيشتري بكنيم. مطالعات نشان داده است كه مصرف مداوم ميوه بعد از حدود ۳۰ روز در افرادي كه دچار افسردگي بودند باعث بهبود چشمگيري در حالا ت روحي و رواني اين افراد شد.
نكات مهم:
۱- اگر دچار ناراحتي خاصي نيستيد حتي المقدور ميوه را با پوست مصرف كنيد چون بخش عمده فيبر موجود در ميوه در پوست آن است.
۲- به جاي آب ميوه خود ميوه را مصرف كنيد. ضمن اينكه حتي الا مكان از آب ميوه هاي طبيعي استفاده كنيد زيرا آب ميوه هاي سنتتيك (كارخانه اي) حاوي مقادير زيادي شكر و اسانس هستند و خواص آب ميوه هاي طبيعي را ندارند.
۳- ميوه ها منابع غني ويتامينA وC هستند. زردآلو، انبه و طالبي داراي بيشترين مقادير ويتامينA هستند. مركبات، كيوي، گيلا س نيز منابع بسيار خوب ويتامينC به شمار مي روند.
براي بهره گيري هر چه بيشتر از اين ويتامينها، ميوه ها يا آب آنها را ۲۰ دقيقه قبل از وعده غذايي (صبحانه، ناهار، شام) مصرف كنيد زيرا در اين حالت اين مواد به طور مؤثري جذب بدن مي شوند.
۳- خرما از آن دسته ميوه هايي است كه منبع بسيار خوبي براي كسب انرژي مي باشد، انرژي حاصل از مصرف ۱۰۰ گرم آن از تمامي ميوه ها بيشتر است (۱۰۰ كيلوكالري). ضمن اينكه اين ميوه منبع خوبي از فيبر نيز مي باشد. مصرف آن براي كسب انرژي از دست رفته در طي دوران روزه داري بسيار مفيد مي باشد.