توسعه بورس هاي كالايي
مشاور عالي وزير صنايع و معادن گفت : با توجه به مصوبه قانون برنامه سوم توسعه مبني بر راه اندازي بورس هاي مختلف كالا و علاقه مندي فعالان بازار براي ايجاد بورس ، دولت بايد اعلام كند چند بورس كالايي و تخصصي در كشور ايجادمي كند.
دكتر محمدعلي نجفي پس از ديداري از بورس فلزات تهران وآشنايي با نحوه انجام معاملات و فعاليت اين بازار در پاسخ به اين سئوال كه آيا وزارت صنايع و معادن برنامه اي براي گسترش و توسعه بورس فلزات و تبديل آن به يك بورس كالاي عمومي تر دارد يا خير، گفت : اولين اقدام وزارتخانه بايد توسعه بورس فلزات هم از جهت افزايش نوع كالاهايي كه در آن معامله مي شود و هم از جهت افزايش سهم بورس در كل معاملات مربوط به كالاهايي كه وارد بورس شده اند، باشد.
وي اضافه كرد: اكنون بخشي از معاملات فلزات در بيرون از بورس انجام مي شود كه اين امر يا به دليل پيش فروش هايي است كه كارخانه از قبل تعهد كرده اند و يا دلايل جنبي دارد.مشاور وزير صنايع و معادن گفت : اين وزارتخانه با ايجاد بورس كالا كه علاوه بر چند فلز، كالاهاي ديگر را تحت پوشش قرار مي دهد، موافق است ، امادولت بايد در اين خصوص تصميم گيري كند.
وي افزود: بايد تصميم گيري شود كه اصولا چند بورس تخصصي و به چه دليل بايد داشته باشيم ، زيرا طبيعي است كه از جهاتي وجود بورس هاي تخصصي قابل توجيه است و از جهات ديگر وجود يك بورس با چتر وسيع تر تحت عنوان بورس كالا منطقي است ، لذا دولت درمورد نقطه بهينه بايد تصميم گيري كند.
نجفي درمورد برنامه وزارت صنايع و معادن براي ورود ساير محصولات فلزي توليد داخل و وارداتي به بورس فلزات ، گفت : اصولا سياست كلي وزارتخانه مبتني بر اين است كه به تدريج كليه معاملات فلزات توليد داخل و وارداتي در بورس فلزات انجام شود.
مشاور وزير صنايع و معادن در پاسخ به اين سوال كه بازار سنتي باتوجه به قدمت طولاني ، پس از راه اندازي بورس فلزات چه وضعيتي خواهد داشت ، گفت : وقتي صحبت از انجام همه معاملات فلزات در بورس مي شود، منظور معاملات به اصطلاح عمده است .
وي معتقد است : بازار سنتي كه محل معاملات خرد است در جاي خود باقي خواهد ماند، زيرا اكنون تناژ محموله هاي مورد معامله در بورس درمورد آلومينيوم و مس حداقل ۲۰ تن و درمورد فولاد ۲۰۰ تن است .
وي گفت : البته آن بخش از خريد و فروش عمده فلزات كه توسط يك عده واسطه انجام مي گرفت با ايجاد بورس ، يك حالت تخصصي به خود مي گيرد و سودي كه واسطه ها از محل خريد و فروش در بورس مي كنند، يك سود منطقي و قابل توجيه خواهد بود.نجفي در پاسخ به اين سئوال كه چرا شوراي بورس فلزات از شوراي بورس اوراق بهادار مستقل نيست و تنها دو عضو آن فرق دارد، گفت : بورس فلزات بعنوان بخشي از بورس اوراق بهادر ايجاد نشده و يك بورس مستقل است ، ولي اصولا بايد بين اين دو بورس ارتباط وجود داشته باشد.وي افزود: شوراي بورس فلزات بايد با شوراي بورس اوراق بهادار ارتباط داشته باشد، ولي نبايد زيرمجموعه اي از آن باشد.
|