سه شنبه ۲۷ آبان ۱۳۸۲ - سال يازدهم - شماره ۳۲۲۸
درمانگاه
Front Page

باكتري واكسن بدون درد
000036.jpg
جويدن باكتري مي تواند به روان سازي فرآيند سيستم ايمني بدن شما كمك كند.
دكتر سيمون كاتينگ، استاد دانشگاه رويال هالوودي لندن، ضمن اعلام اين موضوع خاطر نشان ساخت كه موفق شده است هاگ هاي باكتريايي را به واكسن هاي قابل خوردن تبديل كند. او و همكارانش با تلاش فراوان توانستند باكتري معموليBacillus subtilis را به طور ژنتيكي تحت تاثيرات و تغييرات ويژه اي قرار دهند كه ذرات بي ضرري از سم توليد شده توسط ويروس كزاز از آن حاصل آيد.
طبيعي است كه اين سم بعد از انجام پروسه هاي لازم به صورت خوراكي قابل مصرف خواهد بود.اين تيم با گرسنه نگاه داشتن باكتري آن را به هاگ تبديل مي سازاند - يك ذره خشك و محكم كه بتواند در جريان سفر طولاني در جهاز هاضمه (معده، روده ها و ...) زنده مانده و خود را به جريان خود برساند.موش هاي تحت آزمايش كه اين هاگ ها را استنشاق كردند يا خوردند چنان در برابر كزاز مصون شدند كه توانستند روزهاي مرگ آور تزريقي اين ماده كشنده را تاب آورند.
كاتينگ مي گويد: >ما از آن جهت كزاز را انتخاب كرديم كه علم ايميونولوژي در اين زمينه اطلاعات بسيار محدودي دارد.<
اما مساله به همين جا ختم نمي شود و اين تازه آغاز راه است. اين مهندسي مي تواند به همين صورت در ايمن سازي بدن در برابر بيماري هايي چون آنتراكس، اسهال سفر و امثال آن مورد استفاده قرار گيرد. واكسن خوراكي احتياج به آمپول، تزريقات، استريل سازي و تبعات ناشي از تزريق ندارد.به علاوه هاگ ها مي توانند حرارت و خشكي زياد را تحمل كنند و براي هزاران سال قابل خوردن باقي بمانند. چنانچه اين آزمايشات به نتيجه نهايي برسد، واكسن خوراكي جايگزين واكسن تزريقي در بسياري از موارد خواهد شد. از طرفي اين نوع واكسن در كشورهاي فقير كه فاقد امكانات كافي نگهداري واكسن تزريقي در يخچال، وسايل پيشرفته تزريق، حمل و نقل و ... هستند جايگزين قطعي واكسن تزريقي خواهد بود.

نقش بادام زميني در درمان بيماري سل
سارا صرافي زاده - كارشناس تغذيه 
منبعEuropean Respiratoy Journal , B.B.C :
ماده شيميايي كه در بادام زميني وجود دارد در درمان بيماري سل موثر است. سالانه ۲ ميليون نفر در اثر سل فوت مي كنند.
به نظر مي رسد اكسيد نيتريك در دفاع از بدن نقش كليدي دارد. دانشمندان معتقدند كه كمبود اكسيد نيتريك(NO) در بعضي از افراد موجب آسيب پذيري بيشتر آنها مي شود.
در فرضيه ها اينطور مطرح است كه افزايش اكسيد نيتريك(NO) مشكلات را حل مي كند.
يكي از راه هاي برطرف كردن مشكل، تجويز كپسولهاي حاوي آرژنين است كه در بدن اكسيد نيتريك توليد مي كند. آرژنين به مقدار زيادي در بادام زميني وجود دارد.
دانشمندان بررسي هايي روي ۱۲۰ بيمار مبتلا به سل انجام دادند و متوجه شدند، آن گروه از بيماران كه آرژنين مصرف كرده بودند زود بهبود يافتند، بدين صورت كه سرفه هاي مكرر آنها برطرف شده و كشت خلط آنها نسبت به گروهي كه از آرژنين استفاده نكرده بودند داراي باكتري كمتري بود.
دانشمندان معتقدند درمان با آرژنين باعث كاهش طول دوره درمان سل مي شود و همچنين از انتقال عامل عفونت سل و سرايت آن به افراد ديگر مي كاهد.
پزشكان توصيه مي كنند آن نوع آنتي بيوتيكي كه براي ازبين رفتن TB (سل) توسط سازمان بهداشت جهاني پيشنهاد شده است، راه اصلي درمان سل  است و استفاده از مكمل آرژنين موجب تقويت سيستم ايمني بدن از طريق افزايش توليد اكسيد نيتريك در بدن فرد مي شود. در زمان هايي كه كپسول آرژنين در دسترس نيست، مي توان آن را از طريق مصرف بادام زميني تامين كرد. بسياري از دانه ها، آرژنين دارند، اما بادام زميني از همه غني تر است و تهيه آن راحت و ارزان است. مصرف ميوه و سبزي نيز از پيشرفت بيماري هاي ريوي مثل سل و آسم جلوگيري مي كند.

رژيم غذايي خاص براي درمان بيماري هاي ريوي
000032.jpg

رژيم غذايي كه داراي ويتامين هاي آنتي اكسيدان (مثل ويتامينA و(C همچنين روغن مايع باشد در بهبود بيماران ريوي و تنفس بهتر آنها نقش مهمي ايفا مي كند.
استفاده از رژيم مخصوص بيماران ريوي نه تنها باعث كاهش التهاب و تورم ريه ها مي شود. بلكه اين نوع رژيم عوارض جانبي به دنبال نخواهد داشت. بررسي ها نشان مي دهد: بيماراني كه از اين نوع رژيم پيروي كرده اند ۵ روز كمتر از دستگاه تهويه مكانيكي استفاده كرده و در نتيجه مدت زمان كمتري را در ICU (مراقبت هاي ويژه) سپري كرده اند.
فرمول رژيم مخصوص بيماران ريوي تركيبي از بتا كاروتن و ويتامين هايA وC و همچنين ۲ نوع اسيدچرب (ايكوزاپنتا انكوئيك اسيد [روغن ماهي] و گاماليتولنيك اسيد) است.
ويتامين هايA وC و بتا كاروتن ،آنتي اكسيدان هستند و از تاثير راديكال هاي آزاد بر روي سلول هاي بدن ممانعت مي كنند و همچنين بايد در اينجا متذكر شويم كه اين نوع رژيم از طريق تقويت سيستم ايمني بدن، شرايط را براي بهبود فراهم مي كند. در طي سندرم نارسايي حاد تنفسي كه به صورت انواع بيماري هاي ريوي مانند پنوموني (ذات الريه) بروز مي كند، ريه از مايع خاصي پر مي شود و تنفس را براي فرد مشكل مي سازد. وقتي بدن در صدد حفظ خود در برابر آسيب هاي ريوي بر ميآيد، نوعي از گلبول هاي سفيد به نام >نوتروفيل ها< در جواب به التهاب ريه در شش ها تجمع پيدا مي كنند. اين تجمع ياخته ها به مرور زمان باعث از بين رفتن سلول هاي ريه مي شود.
اسيدهاي چرب ذكر شده در بالا  از توليد بيش از حد نوتروفيل ها جلوگيري به عمل ميآورند.
فراموش نكنيد كه تغذيه در كنار دارو و مراقبت هاي ويژه، نقش مهمي در بهبود بيماري ها دارد. هر نوع بيماري و اختلا لي، رژيم مخصوص به خود را دارد و نبايد داشتن رژيم غذايي خاص را از نظر خود دور نگه داريد.

كمبود روي در زنان مسن
000040.jpg

خانم هايي كه براي كاهش خطر پوكي استخوان، در دوران يائسگي كلسيم مصرف مي كنند، دچار كمبود روي مي شوند. مصرف مكمل كلسيم همراه با غذا باعث كاهش جذب روي به مقدار ۵۰ درصد مي شود. طبق توصيهRDA مصرف ۱۲ ميلي گرم روي به صورت روزانه براي خانم هاي بالاتراز ۵۰ سال ضروري است و مصرف كلسيم زياد، باعث كاهش جذب روي مي شود.
كمبود روي بدن را مستعد انواع بيماري ها مي كند. با داشتن رژيم مناسب مي توانيد از بروز اين تداخلات جلوگيري كنيد.
منبعNICUS Department of Human Nutrition :

ماهي بخوريد،جيوه نخوريد
000034.jpg
شرايط سختي براي دكتر چين هايتاور، پزشك حاذق آمريكايي پيش آمده بود. بيمار او از درد مفاصل و ماهيچه ها، ريزش مو، ضعف حافظه و سرگيجه رنج مي برد، اما در آزمايش هاي متعددي كه از وي انجام شده بود هيچ علامت غيرطبيعي و نامناسبي كه نشان از حضور عامل بيماري زا در بدن وي باشد ديده نمي شد. پس مشكل كجا بود؟

وي با يكي از همكارانش در مورد اين بيمار صحبت كرد. نتيجه اين شد كه احتمالا مشكل در يكي از عناصر موجود در خون بيمار است و آنها سطح عناصر خون بيمار را آزمايش كردند. مشاهده شد سطح عنصر جيوه در خون وي بالاتر از حد طبيعي است. اما چرا؟ ابتدا تصور شد فراواني اين عنصر در محيط زندگي فرد، درها و پنجره ها و بخش هاي ديگر خانه باعث رسوخ اين عنصر به بدن فرد و بيمار شدن او شده است. اما در تحقيقات مشخص شد كه هيچ اثري از عنصر جيوه در محل زندگي وي نيست. سپس درمورد غذاهاي مورد مصرف خانوار سوال كردند و پاسخ شنيدند: ماهي، به ويژه شمشيرماهي، هاليبوت و ماهي تن.
هايتاور در اين مورد مي گويد: تمام اينها، ماهي هايي بزرگ هستند كه طول عمر بسيار زيادي دارند و در اثر صيد بيش از حد بر لبه انقراض قرار گرفته اند.
هايتاور در ادامه تحقيقاتش از مركز دارو و غذاي آمريكا كمك گرفت. مسوول اين مركز گفت: ماهي مقدار زيادي عنصر جيوه دارد اما اين عنصر علاوه بر ماهي در پوسته زمين، بقاياي معادن، لامپ هاي فلورسنت، واكسن آنفولانزا و وسايل دندانپزشكي نيز وجود دارد. روشن است كه عنصر جيوه مي تواند به راحتي به ذخاير آبي كشور وارد شود و به درياها و بخش هاي تصفيه آب خوراكي انتقال يابد. به هر حال عنصر جيوه به درياها، رودخانه ها و چشمه ها راه مي يابد و با كمك باكتري هاي موجود در محيط به متيل جيوه تبديل مي شود. متيل جيوه يك سم قابل جذب است و در بافت هاي بدن حيوانات دريايي تجمع مي كند و هرچه سن ماهي بيشتر باشد مقدار اين عنصر هم در بدنش بيشتر است.پس در بين ماهي ها هم بزرگترين و مسن ترين آنها، زيان آورترين ها هستند.
دانشمندان درمورد اثر حضور اين عنصر در بدن انسان مي گويند: >اين عنصر به مغز و كليه ها آسيب مي رساند. روي جنين اثرات نامطلوبي مي گذارد و در تولد نوزادان نيز ايجاد اشكال مي كند. علاوه بر آن قدرت بينايي، شنوايي، تكلم و راه رفتن در فرد كاهش مي يابد و فرد به تدريج گوشه گير و منزوي مي شود.
پژوهش هاي اخير نشان مي دهد افزايش عنصر جيوه در بدن انسان، احتمال سكته قلبي را افزايش مي دهد و سرعت ابتلا به بيماري هاي عفوني را هم زياد مي كند.
دكتر >هايتاور< درمورد مصرف بيش از حد عنصر جيوه به زنان باردار هشدار داد و گفت: اين مسئله روي جنين در هر شرايطي اثر نامطلوب مي گذارد و حتي احتمال كوري، كري، عقب افتادگي ذهني و معلوليت جسمي را در نوزادان افزايش مي دهد. اين عنصر طول عمر را كوتاه مي كند و كيفيت زندگي را كاهش مي دهد.
مركز پژوهش هاي آمريكا اعلام كرد: اينك مقدار عنصر جيوه در بدن بسياري از زنان مستعد بارداري به حدي بالاست كه مي تواند ۳۰۰ هزار كودك را با مشكل ديداري، شنيداري، ذهني و جسمي روبرو كند.
پس از آن دكتر هياتاور از بيماران خواست براي مدتي مصرف ماهي را قطع كنند. نتايج هيجان انگيز بود. ريزش موي تمام بيماران قطع شد، آنها قدرت تمركز خود را دوباره بازيافتند و توانستند انجام كارهاي روزمره خود را ازسر بگيرند.
پژوهش ها ادامه يافت و مشخص شد اين ماهي نيست كه براي بدن مضر است بلكه مصرف عنصر جيوه است كه به بدن انسان آسيب مي رساند. پس بايد سعي كنيم در درجه اول سطح آلودگي آبها را كاهش دهيم چون آبها عامل اصلي آلوده كردن ماهي ها هستند.
اما تا آن زمان زنان باردار بايد تا حدا مكان از مصرف ماهي خودداري كنند و مصرف اين ماده غذايي را به يك بار در ماه برسانند. البته بازهم مي گوييم ماهي هاي بزرگ و مسني كه مدتها در سردخانه ها مانده اند داراي مقدار زيادي جيوه هستند و بهتر است مورد مصرف قرار نگيرند.
منبع: ريدرز دايجست 
برگردان: مونا مشهدي رجبي

تاثيرات استرس بر جوانان
استرس هاي شديد به شكل مداوم مي تواند مغز يك فرد بالغ را تحت تاثير قرار دهد و منجر به تغييراتي شود كه بر حافظه  ويادگيري تاثير مهمي داشته باشد.
تحقيقات نشان داده است كه نوجوانان وجوانان به اندازه بالغين تحت تاثير آسيب  هاي ناشي از استرس هاي رواني قرار نمي گيرند و افراد بالغ معمولا بيشتر تحت تاثير استرس هاي طولاني مدت و مداوم قرار مي گيرند.
مطالعات ديگرحاكي از آن است كه اين مطلب به خاطر وجود يك پروتئين كليدي در ناحيه >هيپوكمپ< است. هيپوكمپ محلي از مغز است كه در يادگيري و حافظه نقش مهمي دارد.
اين پروتئين كه >سيناپتوفيسين< نام دارد، براي سنجش اين موضوع كه چه تعداد ارتباطات سلول هاي مغزي ايجاد مي شود، به كار مي رود.
يك سلسله مطالعات در زمينه علم اعصاب نيز ثابت كرده اند استرس هاي دوران بلوغ ارتباطات سلول هاي مغزي فرد بالغ را تحت تاثير قرار خواهند داد.
ناگفته نماند كه معمولادر انسان، سيناپتوفيسين در سنين ۱۸ تا۲۰ سالگي حداكثر ميزان خود را داراست.
آزمايش هايي كه در اين زمينه روي موش ها انجام شده است، نشان داده موش هايي كه تنها نگهداري شده اند، (تنها نگه داشتن يك عامل بسيار استرس زا براي موش ها محسوب مي شود)، نتوانستند ميزان افزايش طبيعيي سيناپتوفيسين راتجربه كنند.
دانشمندان با اين يافته به دنبال توضيح اين مطلب هستند كه چرا استرس هاي آسيب رسان زود هنگام، با كاهش اندازه هيپوكمپ در دوران بلوغ همزمان هستند.
اين داده هاي پيش باليني نشان مي دهند كه استرس هايي كه زود هنگام درزندگي تجربه مي شوند، رشد و تكامل طبيعي هيپوكمپ را تغيير مي دهند. اما اثر اين تغييرات تا مدت ها بعد در زندگي آشكار نخواهد شد

ربط ويتامين هايC و E و باروري
000038.jpg
>مصرف ويتامين هايC و Eتوان لقاح اسپرم در مردان نابارور را افزايش مي دهد.<
اسپرم انسان به خاطر دارا بودن اسيدهاي چرب اشباع نشده در غشاي سلولي خود، در معرض اكسيداسيون توسط راديكال هاي آزاد و فعال اكسيژن است. پس با آسيب هاي وارده بر غشا، حركت، نفوذپذيري و قابليت لقاح اسپرم كاهش مي يابد.
بنابراين؛ مصرف خوراكي و تزريقي آنتي اكسيدانها نظير ويتامين هايC و Eتوسط مردان نابارور، باعث كاهش غلظت راديكال هاي آزاد در مايع مني شده و منجر به افزايش توان لقاح اسپرم مي شود.
عفونت هاي دستگاه تناسلي در نقاط مختلف بافت هاي توليد مثل مردان مي توانند باعث افزايش و فعال شدن گلبول هاي سفيد و ايجاد راديكال هاي آزاد توسط آنها  شوند. همچنين آلودگي هاي محيطي، مصرف سيگار و برخي داروها منجر به ايجاد راديكال هاي آزاد و فعال مي شوند.
بنابراين با استفاده منظم و طولاني ويتامينC عليه راديكال هاي آزاد مايع مني كه باعث مختل كردن توان حركتي اسپرم و در نتيجه كاهش قدرت لقاح آن مي شوند، ميزان آسيب وارده بهDNA اسپرم در مردان نابارور كمتر خواهد شد.

افشاي تحقيقات مهندسان درباره سرطان
در اين مطلب،  آينده  درمان هاي سرطاني ازديدNaomi Halas ، مهندس الكترونيك و پروفسور شيمي دانشگاه هاستون،  بررسي شده است.
طي بررسي سرطان، پزشك معالج يك مايع حاوي طلا را درون جريان خون تزريق مي كند كه منجر به آشكار شدن يك نور غير قابل رويت در سراسر بدن به مدت ۳۰ ثانيه مي شود.
سپس از طريق مانيتور كامپيوتر، نقشه دقيقي از اندازه، شكل و موقعيت يك جوانه تومور تازه ايجاد شده، به دست خواهد آمد.
اين روش بدين صورت است كه ما با يك پوسته در ابعاد نانومتري، يك كره به عرض ۱۰۰ نانومتر كه متشكل از لايه اتم هاي طلا كه اطراف يك حباب بسيار كوچك سيليكا قرار گرفته اند، مواجه ايم. ساختار مذكور، زماني كه به پروتئين سلول هاي سرطاني متصل مي شود، به شكل حفاظت شده اي در بافت حركت مي كند، پوسته گرم  شد، و منجر به پخته شدن تومور مي شود، بدون اينكه بافت هاي اطراف را بسوزاند.
هالا س و دستيارش وست از طرف وزارت دفاع آمريكا كه دهه هاست در مورد هر چيزي از درمان سوختگي تا نگهداري خون تحقيق مي كند، مورد تقدير قرار گرفته اند و جايزه سه ميليون دلاري براي توسعه اين درمان به عنوان درمان موثر سرطان پستان به آنها اهدا شد.
اين خانم متخصص، اميدوار است كه آزمايشات مقدماتي را سال آينده روي بيماران مبتلا به تومورهاي بافت نرم مانند: سرطان پستان، مغز و يا پروستات،  انجام دهد.
اين روش در تشخيص زود هنگام سرطان، بسيار موثر است . به عنوان مثال اعلام شده است كه احتمالا از طريق اين روش مي توان سرطان را شش يا هفت سال زودتر از ساير روش هاي پيشرفته تكنولوژي شناسايي كرد. اين مطلب در مورد تومورهاي پستان كه سال ها قبل از تشخيص وجود دارند، بسيار حائز اهميت است.
در اين روش تعداد كمي از سلول هاي سالم ممكن است از بين روند كه در عين حال اين ميزان بسيار كمتر از درمان از طريق عمل جراحي يا شيمي درماني است.
هالا س بر اين باور است كه اين روش مي تواند بروز اثرات دارويي را بهبود بخشد. به عنوان مثال، كره مزبور با پوسته نانومتري خود به يك پليمرانسولين متصل شده و باعث مي شود كه ميزان ورود دوزهاي اندك دارو در جريان خون افزايش يابد.
به هر حال اميد است با بهره گيري و گسترش اين روش مسير تازه اي براي درمان سرطان ها باز شود.

|  ايرانشهر  |   تهرانشهر  |   جهانشهر  |   حوادث  |   در شهر  |   درمانگاه  |
|  سفر و طبيعت  |

|   صفحه اول   |   آرشيو   |   بازگشت   |