نگاه
عبدالعلي دستغيب: مرز فرهنگي را جامعه تعيين مي كند
تعيين اين كه متني اخلاقي هست يا نه، ديني هست يا نه و... از عهده يك فرد و حتي دستگاه رسمي كه خود مصالح و منافعي دارد، خارج است.
عبدالعلي دستغيب- نويسنده و منتقد ادبي- در گفت وگو با ايسنا با تأكيد بر اين مطلب مرزبندي در ادبيات را يكي از مهم ترين گفتمانهاي فرهنگي امروز خواند و گفت: بحث تعيين حد و حدود گفته ها، نوشته ها و آثار تصويري، در عين اينكه يك بحث روانشناسي است، بخش جامعه شناسي و تاريخي دقيقي هم دارد؛ به طور مثال طبيعتاً چون جامعه از افراد و طبقات متفاوت تشكيل شده است كه هر يك معيارهايي براي خود دارند، اينكه فلان نوع شعر يا رمان در چه شرايطي به وجود مي آيد، موافقان و مخالفانش چه كساني هستند، نويسنده چه پيامي دارد و قصد دارد چه چيزي را القا كند، در جامعه پژواك يكساني ندارد.
دستغيب با اشاره به اينكه تنها مميزي دولتي نيست، بلكه مميزي مردم يك جامعه و طبقات اجتماعي هم هست، گفت: اگر نويسنده اي از اشراف انگلستان يا متنفذين آمريكا انتقاد كند، طبعاً از نظر اشراف، فرد نامطلوبي است كه به مسائل اخلاقي توجهي ندارد. آنچه براي گروهي اخلاقي است، ممكن است براي ديگري غيراخلاقي باشد. وي اظهار داشت: اما اين مسأله در اروپا كه دموكراسي و فردگرايي نسبت به ديگر نقاط جهان پيش رفته است هم وجود دارد. بسياري از آثار نويسندگان را به دليل عدول از موازين اخلاقي توقيف و حتي نويسنده را محاكمه كرده اند؛ مثل بودلر، مارسل پروست، آندره ژيد و... حتي برخي از اين نوشته ها جزو فهرست ممنوعه كليساي كاتوليك بود؛ اما از نظر گروه تجدد خواه اروپاي غربي نه فقط آثار نيچه يا آندره ژيد غيراخلاقي نبوده بلكه كاملاً اخلاقي است.
دستغيب تأكيد كرد: وقتي دي. اچ لارنس كتاب عاشق خانم جاتلي را نوشت كه دادگاه انگلستان آن را به اتهام غيراخلاقي بودن توقيف كرد، گفت كتاب من بسيار سلامت بخش و اخلاقي است و اين اخلاقي كه دادگاه انگليس مي گويد غلط است و ديگر به درد نمي خورد.
وي توضيح داد: اين منازعه پايان ناپذير است. حالا فرض كنيم كسي قلم خود را در راه چيزهايي كه در نگاه عرف ناپسنديده شمرده مي شود، صرف كرده باشد بايد ديد كه اين نويسنده قلم خود را در راه اهوا و اغراض خود به كار برده يا هنرمندي است كه اوضاع و احوال جامعه جديد را مي بيند؟
دستغيب با بيان اينكه ملاك قطعي وجود ندارد، گفت: بايد محيطي به وجود بيايد كه هنرمند، نويسنده، خطيب و ديگران بداند كه در مقابل گفتار خود مسئول است و اگر حرفي زد كه مناسب نبود، جامعه به او روي خوش نشان نمي دهد و اين بزرگترين مجازات است. وقتي نويسنده اي كتابي بنويسد كه هنرمندانه نباشد يا متناسب با شئون انساني نباشد، با استقبال خوانندگان مواجه نمي شود يا اگر هم استقبال كنند، براي دوره كوتاهي خواهد بود.
|