معراج مژده - تيم اميد فوتبال ما جزو بهترين هاي حاضر آسياست. در واقع پتانسيل موجود در اين تيم به اندازه اي است كه بتواند لااقل جزو سه تيم برتر آسيا شود. رشد موازي فوتبال حرفه اي در كره و ژاپن و بدنبال آن در چين با شرايط اقتصادي بسيار معقول و گاه وسوسه كننده در اكثر رده ها اين دو تيم را در صف جلوي اين رشته قرار داده است.
ژاپني ها كه حساب جداگانه اي دارند.اين كره ايها رنجهاي بسيار كشيده اند تا بدين سطح رسيده اند. از جنگهاي خانمان برانداز و جنگهاي خانگي بسيار عبور كرده اند تا امروز بتوانند در همسايگي ژاپن براي خود امكانات اساسي اقتصادي به وجود آورند. آنها علاوه بر برگزاري بازيهاي آسيايي و جام هاي اين قاره ،در نهايت هم المپيك را برگزار كردند و هم جام جهاني را. با رشد اقتصادي در اين كشور ورزش و فوتبالش نيز پيش رفت تا به امروز كه نامي در بين كشورهاي بزرگ جهان دارد. همان كره اي كه بارها در مقابل فوتبال ملي ما تسليم شده است. كره ايها حالا براي خود يكي از كشورهاي پيش افتاده در زمينه فوتبال شده اند. رفتار و كردار حرفه اي آنها كمك كرده است تا به اصول اوليه حرفه اي گري احترام گذاشته و با اين ذهنيت عمل كنند. ژاپن كه از سالهاي پيش برنامه پيشرفت خود را به جهانيان اعلام كرده بود، مرزهاي خود را به روي فوتبال جهان باز كرد و خود نيز چون اقتصادش به مبادله فوتبال پرداخت تا ابعاد حرفه اي خود را گسترش دهد.
امروز ژاپن نيز چون كره جنوبي در فوتبال حرفه اي جهان پذيرفته شده است. در مقابل بدون آنكه وارد بحث سياسي شويم، كره شمالي را داريم كه در دنياي بسته ورزش خود گرفتار شده است و تحولات عيني جوامع مختلف را در ورزش حس نمي كند. به عنوان مثال ديرزماني است كه بازيكنان حرفه اي دنيا آموخته اند كه ترفندهاي قديمي فوتبال يا به نوعي ضد فوتبال و ضدرفتار اخلاقي از جهان فوتبال رخت بر بسته است. حركتي كه چولي بازيكن كره شمالي در ورزشگاه آزادي انجام داد ،در بازار فوتبال حرفه اي جايگاهي ندارد و در چارچوب اخلاق حرفه اي نيز نمي گنجد. در فوتبال حرفه اي اگر با تحولات جاري پيش نرويم (با رعايت تمام اصول اخلاقي) هرگز نمي توانيم به دستاوردهاي امروزي آن دست پيدا كنيم. گاه ذهنيت هاي غيرحرفه اي خط دهنده كليت فوتبال مي شود كه در تضاد با خواسته هاي اجتماعي ورزش قرار مي گيرد. اينكه ما سالهاي سال ديگر بايد در قالب آماتوريسم مي مانديم فكر امروزي نيست و همان بلايايي را بر سر فوتبال مي آورد كه بر دو و ميداني، شنا، ژيمناستيك و ... گذشت و شانس با ورزش بود كه تغييرات در بخش كلان ورزش صورت گرفت، وگرنه بايد در همان دوران سنتي فوتبال مي مانديم.
اين مقدمه از آن جهت آمد كه احساس مي شود هنوز بقاياي آن تفكر كهنه و غيرامروزي روساي سابق ورزش تلاش مي كنند تا فوتبال را در همان شرايط گذشته ، بصورت منجمد نگه دارند.
|
|
بحث اداره تيم اميد (المپيك) دوباره بالا گرفته است.سازمان تربيت بدني و فدراسيون به عنوان متوليان اصلي ورزش و كميته ملي المپيك به عنوان صاحب اصلي تيم المپيك بر گزينش مربي داخلي اصرار دارد و سازمان ورزش بر مربي خارجي و نگاه جهاني به رشته فوتبال. به نظر مي رسد، فدراسيون فوتبال در اين شرايط بهترين تصميم را گرفت و با حفظ موقعيت تيم اميد از برانكو ايوانكوويچ دعوت كرد تا تيم اميد را زير نظر بگيرد. برانكو با درايت و دانشي كه در زمينه فوتبال دارد، قادر است تيم اميد را چون پوسان به المپيك آتن ببرد. اعلام همكاري گروه مايلي كهن با برانكو خود قدم مثبتي است كه بايد منتظر نتايج آن بود، اما اميدواريم اين توافق و پذيرش دوجانبه با شرح وظايف توام باشد. كاملا بايد مكتوب شده باشد كه برانكو با كدام عنوان و چه نوع حكمي در تيم ملي كار مي كند. آيا او تنها ناظر كيفي بر برنامه هاي تيم اميد است يا حق دخالت در نوع كار تمرينات، انتخاب شيوه بازي حتي تركيب و آرايش تيم را دارد؟
وظايف گروه مايلي كهن چيست؟ آيا او اختيار تام دارد كه نوع تمرينات، سيستم بازي، تركيب تيم را شخصا انتخاب كند؟ اگر در يكي از اين برنامه ها اشكالي از طرف برانكو گرفته شد، مايلي كهن موظف به پذيرش آن است؟ اگر اين شرح وظايف توضيح داده نشده باشد و طرفين توجيه نشده باشند، شايد مشكلاتي را در پي داشته باشد.
در شكل ديگرش نيز شايد در صورت عدم موفقيت، هيچ يك از دو طرف مسئوليت نپذيرند و اتفاقا بحث اصلي در همين بخش است. در شرايط حاضر مسئوليت كلي تيم از نظر فني به عهده كيست؟ و چه كسي آن را مي پذيرد. به نظر مي رسد اگر اين ماجرا در آغاز كار روشن شود، وظايف افراد نيز در قبال مسئوليتي كه دارند روشن تر مي شود. فدراسيون فوتبال بايد از تجربه گذشته اين تيم درس بگيرد و كليه خواسته هاي خود را خيلي واضح و روشن مطرح كند. از نظر فني نيز انتقال در تفكر به بدنه تيم مشكل تر است تا بازيكنان مستعد تيم اميد تكليفشان با خواسته هاي مربيان مشخص شود.
تيم فعلي اميد ما داراي پتانسيل بالايي است، نفرات و نيروي بسيار خوبي دارد كه اتفاقا در سني قراردارند كه مسائل فني فوتبال را خوب درك مي كنند و قادرند تئوري هاي مربيان را عملا در زمين پياده كنند. در حال حاضر هشت بازيكن بزرگسالان ما را اميدها تشكيل مي دهند: مهدي رحمتي، جلال كاملي فرد، محمد نصرتي، محرم نويدكيا، آرش برهاني، جواد كاظميان، حسين كعبي و ايمان مبعلي.
اين بازيكنان در كنار ديگر اميدهاي كشور قادرند در سطح آسيا به موفقيت هاي بيشتري دست پيدا كنند.
ايران براي حضور در المپيك آتن بايد با حريفان مطرح آسيا چون چين، كره جنوبي و مالزي روبرو شود.وصعود يك تيم از اين گروه كار آساني نخواهد بود، اما در مقابل حريفاني چون چين و مالزي تيم ما چندان مشكلي نخواهد داشت و تنها كره جنوبي رقيب جدي ماست كه در اين رده سني مي توانيم با برنامه خاص به پيروزي برسيم. سازمان تربيت بدني، كميته ملي المپيك و فدراسيون فوتبال به دليل اهميتي كه المپيك براي ما دارد مي توانند با تشكيل يك كميته ناظر بر تيم اميد، كليه وظايف افراد را روشن و بر آن نظارت داشته باشند تا فوتبال ما بتواند در اين رخداد جهاني حضور داشته باشد.