نگاه
كاظم كامران شرفشاهي:
نقد شعر، از نقد داستان جلوتر است
كاظم كامران شرفشاهي دانش آموخته رشته ارتباطات در مقطع كارشناسي به سال ۱۳۴۰ در تهران به دنيا آمد و از هشت، نه سالگي شعر گفتن را آغاز كرد، اما نخستين كتاب خود را كه شامل گزيده اشعارش بود، در سال ۱۳۷۸ به چاپ رساند.
وي درباره آثار روز و كتابهاي جديد شعر نظرش را چنين بيان مي كند: بيشتر كارها را مي خوانم، اما متأسفانه مجموعه هاي زيادي را مي بينم كه اصلاً نمي توان نام شعر روي آن نهاد. چون يا الهام و استعداد شاعرانه در آنها ديده نمي شود و يا اصلاً دانش اين رشته را ندارند.
شرفشاهي در ادامه درباره نقد شعر مي گويد : به نظر من نقد شعر از نقد داستان جلوتر است، چون از سالهاي بسيار دور انجمنهاي ادبي داشتيم و مقالات زيادي هم در اين باره به نگارش درآمده است. اما مشكل بزرگ غيبت روحيه نقدپذيري است. آندره موروا نويسنده معروف فرانسوي در اين باره مي گويد: «حتي وقتي مي گويند مرا نقد كن منظور اين است كه تعريف كن.»
به نظر من زماني مي توانيم شاهد رواج فرهنگ سالم نقد باشيم كه هم سعه صدر لازم در اين زمينه وجود داشته باشد و هم دانشگاههاي ما نسبت به تربيت منتقد ادبي آگاه، اقدام لازم را انجام دهند. وي در پايان درباره آخرين كارهاي خود گفت: تاكنون هفت كتاب در زمينه هاي داستان، شعر و تحقيق و پژوهش منتشر كرده ام و آخرين كارم هم «سايه سياه سقوط» است كه به بررسي اشعار شاعران ايراني در حمايت از مردم ستمديده عراق و اشغال كشورشان توسط آمريكا و متحدانش مي پردازد. البته در گذشته در شاخه ادبيات پايداري درباره فلسطين، لبنان، بوسني، افغانستان و ... كار شده بود، اما عراق براي نخستين بار است.
بزرگداشت قدر خواه
مراسم بزرگداشت كيوان قدرخواه - شاعر معاصر- با حضور محمد رحيم اخوت، محمد كلباسي، محمدعلي موسوي فريدني و حسن ملكي در سالن آمفي تئاتر حوزه هنري اصفهان برگزار شد.
در ابتداي اين مراسم فيلم «سايه هاي نياسرم» كه «اميد شمس» درباره زندگي «كيوان قدرخواه» ساخته است، به نمايش درآمد. در ادامه محمد رحيم اخوت متني از دكتر حميد فرازنده كه در خصوص شعر قدرخواه نوشته بود را خواند. فرازنده در اين نوشته ضمن تأكيد بر خصلت ترس آفرين بودن شعرهاي قدرخواه آورده بود: شاعراني مانند لوركا و اوكتاويو پاز با اين كه ريشه در فرهنگ حاشيه اي اروپا داشتند؛ تمام تضادهاي مدرنيته را تا مغز استخوان تجربه كردند؛ و حتي به حلقه هاي شعر مدرن نيز پيوستند، از خون شعر «بودلر» تغذيه كردند؛ ولي هر كدام به راه خود رفتند. كيوان قدرخواه هم از همين خانواده است.
در ادامه اين مراسم حسن ملكي- شاعر و روزنامه نگار- نيز مقاله اي با عنوان «آوازهاي آبي كاشي» در باره شخصيت هنري كيوان قدرخواه خواند. سپس محمد كلباسي به ويژگي هاي شعر قدرخواه پرداخت و خاطرنشان كرد: عناصر بومي مثل موسيقي، نقاشي و عكس اصفهان در شعر قدرخواه، به خصوص در دو مجموعه شعر «گوشه هاي اصفهان» و «تواريخ ايام»، حضوري چشمگير دارند كه اين ويژگي نوعي سلوك شاعرانه در اشعار اين شاعر است كه در طول ۲۵ سال شاعري اش اتفاق افتاده است.
اين برنامه با خوانش شعري از قدرخواه با عنوان سحرپيمايي ۳ توسط محمدعلي موسوي فريدني ادامه يافت و كيوان قدرخواه هم به شعر خواني پرداخت.
|