گفت و گو با دانشيار مركز ژئوفيزيك تهران
تهران حتي تحمل زلزله متوسط را ندارد
گذشته تاريخي اين منطقه نشان داده است كه در اطراف تهران مثل شهر ري، شرق و شمال تهران يعني مناطقي كه در چين خوردگي وجود دارند زلزله بزرگي رخ نداده است.
پيشگويي يا پيشگيري
پيش بيني زلزله از مقوله هايي است كه نيازمند مطالعه است. از نظر مكاني و زماني مناطقي كه مستعد پتانسيل و زلزله خيزي بالا هستند. از طريق مطاله گسل هاي آن مي توان به ميزان زلزله خيزي اش پي برد.
عضو هيات علمي و دانشيار مركز ژئوفيزيك دانشگاه تهران، معتقد است كه در اكثر مناطق و فلات ايران استعداد زلزله خيزي وجود دارد.
محمدرضا قيطانچي در مورد زلزله خيزي تهران مي گويد: در قسمت البرز مركزي تهران، اين زلزله خيزي زياد است و احتمال پيش بيني آن تا حدودي وجود دارد اما قطعي نيست.
شكل گيري زلزله در يك منطقه نيازمند زمان طولاني چند هزار ساله است. به زبان علمي به استناد مطالعات بر روي اين گسل ها مي توان بر روي زلزله يك منطقه ارزيابي نسبي داشت.
وجود گسل هاي متعدد در تهران، از نشانه هاي مناطقي است كه امكان زلزله در آنها وجود دارد اما دكتر قيطانچي معتقد است از طريق ظاهر اين گسل ها نمي توان به اين ارزيابي رسيد كه زلزله بزرگ و مخربي ايجاد خواهد شد.
آيا تهران زلزله خيز است؟
گذشته تاريخي اين منطقه نشان داده است كه در اطراف تهران مثل شهر ري، شرق و شمال تهران يعني مناطقي كه در چين خوردگي وجود دارند زلزله بزرگي رخ نداده است.
در تهران گزارشات تاريخي و زلزله ثبت شده اي كه نشان دهنده زلزله بزرگ در اين شهر باشد وجود ندارد، تنها در سمت غرب تهران و دشت قزوين در خرداد ۱۳۸۱ زلزله بزرگي اتفاق افتاد.
عضو هيات علمي و دانشيار مركز ژئوفيزيك دانشگاه تهران معتقد است كه اساسا نمي توان از لحاظ علمي تاييد يا تكذيب كرد و رخداد زلزله در اطراف تهران در گذشته نشان مي دهد در اين مناطق تكرار آن حادثه امكان پذير است.
سوالي كه با رخ دادن زلزله، بيشتر از هر چيزي در اذهان عمومي شكل مي گيرد اين است كه آيا اساسا مي توان از لحاظ زماني، لحظه وقوع يك زلزله را پيش بيني كرد و يا حدود ساعت آن را تعيين كرد. قيطانچي مي گويد كه از لحاظ زمان، نمي توان ارزيابي درستي از لحظه وقوع زلزله داشت، نمي توان به طور دقيق گفت كي و كجا زلزله رخ مي دهد اما با مطالعه كلي گسل ها مي توان به طور تقريبي و در برخي موارد محدود، اين مساله را پيش بيني كرد.
شكست مرزها، شكست گسل ها
تهران شهر بزرگي است، كلان شهري كه قلب يك سرزمين است، گسترش چشمگير اين كلان شهر و زلزله خيز بودن آن ترس از اتفاق افتادن زلزله اي بزرگ در اين ناحيه راچند برابر كرده است.
دانشيار مركز مطالعات ژئوفيزيك دانشگاه تهران با بيان اينكه تهران گسترش چشم گيري داشته است، گفت: در گذشته تهران يك شهر معمولي بود اما در حال حاضر مرز تهران با شهرهاي مجاور از بين رفته است و با توجه به اينكه مرزبندي تهران با مناطقي مثل شرق و غرب از بين رفته است بايد هشدارها را در مورد وقوع زلزله در هر كدام در اين مناطق جدي گرفت.
وي با اشاره به زلزله هاي خفيف و پس لرزه هايي كه در برخي از موارد در تهران اتفاق افتاده است، گفت: شدت تخريب اين زلزله احتمالي بسته به زمان وقوع حادثه، شب يا روز بودن و پيش لرزه هاي آن قابل بررسي است. قيطانچي در مورد تلفات احتمالي اين زلزله در تهران، گفت: آسيب ها و خسارات مالي، تخريب ساختمان ها به ويژه ساختمان هاي قديمي، به نظر سنگين مي آيد.
ساختمان هاي سنتي و قديمي در تهران تحمل زلزله هاي متوسط را ندارند.دانشيار مركز ژئوفيزيك دانشگاه تهران با بيان اينكه ترميم اين ساختمان ها بايد در برنامه جدي شهرسازي تهران باشد گفت: ساختمان ها بايد در تهران بهينه سازي شوند و بهترين راهكار راهبردي در اين زمينه محكم كردن اين ساختمان ها است.وي معتقد است از رخ دادن زلزله نمي توان جلوگيري كرد، زمان و مكان آن را هم نمي توان پيش بيني دقيقي كرد، اما مي توان قدرت مقابله با اين موضوع را بالا برد.
به هر حال زلزله در هر مكاني و در هر زماني اتفاق خواهد افتاد و امكان وقوع آن وجود دارد، پس بهتر است ابزار مقابله با اين حادثه را افزايش دهيم.
|