يكشنبه ۲۱ دي ۱۳۸۲ - شماره ۳۲۷۹
ورزش
Front Page

جام يوفا
بازي بزرگان
000855.jpg
حسن حيدري- اروپا با آن همه بازيكن و تيم هاي بزرگ در دهه پنجاه تشنه مسابقه و بازي هاي بيشتر بود. هجوم علاقه مندان به فوتبال به ورزشگاهها براي تماشاي بازيهاي ستاره هاي بزرگ جهان باعث شد تا اتحاديه فوتبال اروپا به فكر بازيهاي باشگاهي تازه اي بيفتد تا تيمهاي رده دوم كشورهاي اروپايي نيز بتوانند در چارچوب مسابقاتي به رقابت بپردازند. جام قهرماني باشگاههاي اروپا دو سالي بود كه با قدرت نمايي رئال مادريد در دل علاقه مندان جاي گرفته بود و آنها قادر بودند ستاره هاي بزرگ آمريكاي جنوبي در تيم هاي اروپايي به ويژه رئال مادريد را ببينند.
اتحاديه فوتبال اروپا، بازيهاي تازه باشگاهي را «جام بازار مكاره» نام نهاد و براساس آن به كشورهاي اروپايي سهميه هاي مختلف داد. موفقيت هاي يك كشور در بازيهاي ملي و باشگاهي، ملاك سهميه شد، به عنوان مثال آلمان قهرمان جام جهاني ۱۹۵۴ مي توانست سهميه داشته باشد، يا اسپانيا و شوروي كه فاتح جام ملت هاي اروپا شده بودند و اسپانيا كه تيمهاي بزرگي چون رئال مادريد و بارسلون را در اروپا داشت.
البته بعدها با پيشرفت فوتبال در دنيا نحوه برگزاري و انتخاب تيم ها به طور كلي تغيير كرد. بالاخره در سال ۱۹۵۸ جام مكاره يا اتحاديه فوتبال اروپا شكل گرفت و بارسلونا، تيمي از منطقه فقيرنشين كاتالوني ها، به مقام قهرماني رسيد تا در رقابت نزديك با حريف ديرينه خود رئال مادريد باشد. جام اتحاديه روند طبيعي خود را طي كرد، اما همچنان در سايه جام قهرماني باشگاههاي اروپا ماند تا سال ۱۹۷۲ كه اروپايي ها اين جام را باور كردند و با نام يوفا اين رقابت ها در سطح جام قهرماني باشگاههاي اروپا مطرح شد. پس از اسپانيايي ها كه دو دوره اول را فتح كردند، تيم رم از ايتاليا قهرمان شد و به دنبال آن مجدداً ماتادورها قهرمان بلامنازع اين جام شدند كه در آن والنسيا از اسپانيا دوبار پي در پي قهرمان شد. مجارها با فرانس واروش فاتح بودند و يك بار هم يوگسلاوها با ديناموزاگرب به اين جام دست پيدا كردند. از سال ۱۹۶۸ اقتدار انگليسي ها آغاز شد.
ليدز، نيوكاسل، آرسنال، تاتنهام، ليورپول و ايپسويچ قهرمانان بعدي جام يوفا بودند. آلمانها، ايتاليايي ها، هلندي ها و اسپانيايي ها و حتي سوئدي ها نيز در كنار بلژيك طعم قهرماني را در اين جام چشيده اند و حالا با روش هاي جديد يوفا ،اين جام جذاب تر از گذشته شده است.
اكنون قدرت هاي زيادي براي فتح اين جام دورخيز كرده اند كه بايد شاهد رقابت آنها باشيم. كشورهاي ايتاليا، فرانسه، اسپانيا و انگليس از بخت هاي مسلم عنوان قهرماني اين دوره جام يوفا به شمار مي آيند. در اين ميان ايتاليا نيز با ۴ نماينده از شانس خوبي برخوردار است. در مرحله يك شانزدهم جام يوفا ۳۲ تيم براي صعود به مرحله يك هشتم نهايي با يكديگر مبارزه مي كنند.
تيم هاي ايتاليايي تاكنون ۹ عنوان قهرماني را در سالهاي گذشته از آن خود كرده اند. آخرين بار پارما در سال ۱۹۹۹ با پيروزي مقابل مارسي اين جام را به ايتاليا برد.
پارما در اين مرحله با تيم شگفتي ساز گنجلر بيرليگي از تركيه ديدار مي كند. اين تيم در بازي رفت ميزبان حريف ترك خود است و با توجه به بضاعت پارما و بازيكنان نامدار اين تيم صعودش به مرحله بعدي چندان دشوار نخواهد بود.
آث رم پيشتاز رقابتهاي كالچو ديگر تيم ايتاليايي حاضر در اين باره بايد در تركيه به مصاف گايزينا اسپورت برود. كاپلو اميد زيادي به درخشش توتي دارد تا بتواند در مسير قهرماني گام بردارد.
رم آخرين بار در سال ۱۹۶۱ مقام قهرماني اين جام را به دست آورده و تلاش مي كند بعد از ۴۳ سال با شايستگي اين جام را به كلكسيون افتخاراتش اضافه كند.
اينترميلان در بين چهار تيم اين مرحله با سخت ترين تيم ديدار مي كند. سوشو از فرانسه در مرحله قبلي دورتموند را از پيش رو برداشت.
اين تيم اگرچه از ستارگان بزرگي برخوردار نيست، اما بازي اين گروه گمنام با كيفيت بسيار بالايي است.
سوشو در اين فصل در بين چهار تيم راس جدول فرانسه قرار دارد كه اين نشانگر قدرت فوق العاده اين تيم است.
اينتر ميلان كه سه بار در سالهاي ۹۸ و ۹۴ ، ۹۱ اين عنوان را از آن خود كرده در بازي رفت ميهمان تيم فرانسوي است. كوپر در مورد اين ديدار مي گويد: ما در اين بازي ها هيچگاه حريف خود را اندك نمي شماريم و همواره با تمام توان به ديدار رقبا مي رويم.
آيندهوون يكي از بازماندگان ليگ قهرمانان،كه يك بار در سال ۷۸ فاتح جام يوفا شد، با تيم پروجا، كه از جام اينترتوتو تا اين مرحله راه يافته، ديدار مي كند.
آيندهوون عليرغم تمام شايستگي هايش در نيمه راه ليگ قهرمانان مجبور شد راهش را به سمت جام يوفا كج كند.
از سوي ديگر پروجا با كوزمي برخلاف اين كه تاكنون در ليگ كالچو به پيروزي دست نيافته همچنان پا به پاي رقباي خود در جام يوفا گام برمي دارد.
اسپانيا نيز مانند ايتاليا ۴ تيم در مرحله يك شانزدهم نهايي دارد كه هر كدام به نوعي در انديشه رسيدن به اين مقام هستند.
والنسيا، بارسلون، ويلارئال و مايوركا، ۴ ضلع مربع اسپانيايي را تشكيل مي دهند. ۳ تيم از اين تعداد بايد با تيم هايي كه از جام قهرماني باشگاه هاي اروپا به اين مرحله اضافه شدند ،بازي كنند. والنسيا كه در چند سال اخير نامش بيشتر به گوشمان خورده در يك آزمون دشوار در ماسيتا به مصاف بشيكتاش مي رود. بشيكتاش عليرغم تمام شايستگي هايي كه داشت نتوانست به مرحله دوم جام باشگاه هاي اروپا راه يابد و به حضور در جام يوفا بسنده كرد.
بنيتز سرمربي فرانسوي والنسيا در اين باره مي گويد: تيم هاي كشور تركيه همواره در اين نوع رقابتها (حذفي) بسيار خوب ظاهر مي شوند. وي مشكل عمده تيمش را در مورد اين ديدار بازي برگشت در خانه حريف ذكر كرد و گفت: بازي در استانبول براي ما بسيار دشوار است. اميدوارم به دليل عمليات تروريستي انجام بازي در اين كشور همچنان به حالت تعليق باشد. در غير اين صورت ما با معضلات زيادي روبه رو مي شويم.
بشيكتاش با داشتن بازيكنان ملي پوشي چون ايلهان مانسيز، سرگن و... براي عبور از والنسيا به هر كاري دست خواهد زد.
لوچسكو سرمربي بشيكتاش در مورد اين ديدار مي گويد: والنسيا تيم بزرگي است و به راحتي نمي توان از هم اكنون پيش بيني كرد كه ما در برابر آنها چه نتيجه اي را به دست مي آوريم. البته در اين فصل بشيكتاش بازي هاي بسيار خوبي را در خارج از خانه به نمايش گذاشته و من اميدوارم اين روند در جام يوفا نيز ادامه داشته باشد.
تنها راه نجات ريكارد
براي بارسلون شايد بدترين فصل در دهه اخير به اين دور باز گردد. تيمي كه همواره مدعي قهرماني در ليگ اسپانيا بود، اكنون در ميانه هاي جدول گام برمي دارد و حتي جابه جايي چند مربي اين تيم را از اوضاع بحراني نجات نداد. وقتي كه كاسپار در مبارزه براي خريد بكهام جنگ را به پرز باخت ،اوضاع آبي اناري ها وخيم شد. شايد تنها يك روزنه براي نجات ريكارد از اخراج باقي مانده، آن هم قهرماني در جام يوفاست، تا به نوعي زخم هاي اين تيم در دوره نفرين شده ۲۰۰۴-۲۰۰۳ التيام يابد.
حتي حضور رونالدينهو هم تاكنون نتوانسته باعث موفقيت اين تيم شود.
تيم رئال مايوركا قهرمان جام حذفي اسپانيا در فصل قبل، با تيم اسپارتاك مسكو ديدار مي كند. سرماي كشنده مسكو در اين فصل سال عمده ترين مشكل مايوركا در اين بازي به شمار مي رود.
تيم ويارئال نيز در تركيه به ديدار گالاتاسراي قهرمان سال ۲۰۰۰ اين بازي ها مي رود. فاتح تريم به هواداران گالاتاسراي قول داده است تيمش را بعد از كنار رفتن از رقابتهاي ليگ قهرمانان، در جام يوفا به قهرماني برساند.
از لشگر بريتانيا يي ها در جام يوفا كه تعداد آنها زياد بود تنها ۳ تيم تا مرحله يك شانزدهم تاب آوردند. تيم ليورپول در آنفيلد به مصاف لفسكي صوفيه مي رود. با برطرف شدن مصدوميت مايكل اوون، ليورپولي ها چشم به روزهاي خوب در اين جام دارند. ژرارد هوليه سرمربي فرانسوي اين تيم كه به دليل نتايج ضعيفش در ليگ برتر مورد انتقاد است ،درباره اين ديدار مي گويد: لفسكي تيم خطرناكي نيست، اما بايد احتياط را كنار گذاشت و با تمام قدرت به مبارزه با حريف پرداخت. ليورپول آخرين بار در سال ۲۰۰۱ اين عنوان را به دست آورد.
انگليسي ها در جام يوفا با ۱۰ عنوان قهرماني ركورددار هستند. نيوكاسل كه در بازي هاي مقدماتي ليگ قهرمانان حذف شد با والرنگا ديدار مي كند. آلن شيرر هنوز براي نيوكاسل يك مهره كارساز است و رابسون در خط حمله به او اطمينان دارد.
سلتيك نماينده اسكاتلند با تيم تپليك ديدار مي كند. نايب قهرمان دوره گذشته كه در فينال ،بازي را به پورتو باخت باز هم با جمعي از ستارگان كشورهاي مختلف به جامي گام نهاده كه به عقيده بعضي از كارشناسان فوتبال اروپا از ليگ قهرمانان دشوارتر است.
مارسي با بارتز اوج مي گيرد
فرانسه هنوز نتوانسته در زمينه باشگاهي قدرت خود را به رخ ساير كشورها بكشد كه دليل آن هم به راحتي واضح است. اكثر ستارگان اين كشور در ليگ هاي ساير كشورها عضويت دارند و همين امر باعث افت رقابتهاي داخلي در اين كشور مي شود. در اين مرحله جام يوفا بوردو، مارسي، اوسر و سوشو حضور دارند. با حضور بارتز در تيم المپيك  مارسي روح تازه اي در كالبد اين تيم دميده شده است. او در اولين حضورش در رقابتهاي جام حذفي برابر استراسبورگ علاوه بر مهار سه پنالتي حريف، پنالتي پنجم تيمش را نيز گل كرد تا به نوعي به تيم منچستر يونايتد نيز فخر بفروشد. بارتز فرانسه هنوز تمام نشده است و از اميدهاي اصلي اين تيم در جام يوفاست.
مارسي در بازي رفت با دنيپور روبه رو مي شود. بوردو با «لردكلين» لهستان ديدار مي كند و اوسر نيز در زمين خود به مصاف پاناتينايكوس مي رود.
در دو بازي ديگر مرحله يك شانزدهم جام يوفا بنفيكا با روزنبرگ ديدار مي كند و اف. ث. بروژ به مصاف ديبرسن مي رود.
بازي هاي مرحله رفت جام يوفا روز پنج شنبه ۷ اسفندماه در شهرهاي مختلف اروپا برگزار مي شود. در روز ۱۳ اسفند ماه بازي هاي برگشت برگزار مي شود.

|  ادبيات  |   اقتصاد  |   انديشه  |   زندگي  |   سياست  |   ورزش  |
|  هنر  |

|   صفحه اول   |   آرشيو   |   بازگشت   |