حسين نامي ساعي
چهل ، پنجاه سال پيش، تمام فكر و ذكرش تبر و خرش بود؛ اول صبح كه از خواب بيدار مي شد، با شكم خالي، گرسنه و تشنه راهي جنگل مي شد. از همان ابتداي حركت به هر گوشه اي چشم مي انداخت، به محض اين كه دو، سه تا دار و درخت مي ديد، از خرش پايين مي پريد و با تبر به جانش مي افتد و تا تكه تكه اش نمي كرد، دست بردار نبود. نزديكي هاي شب هم كه به خانه مي آمد، آن قدر بر خر بي نوا بار مي زد كه زبان بسته، در حالي كه شكمش به زمين مي ساييد، نفس زنان مي آمد. با اين وجود آقا اسماعيل بي انصاف و دنيا پرست هم مثل فرعون بر بالاي چوب ها، روي خرش لم مي داد.
تمام زندگي اش وابسته به چوب بود. بيشتر براي قطع كردن آفريده شده بود تا وصل كردن. كارش نابود كردن بود تا ساختن. خشك و تر هم حالي اش نمي شد. پركردن جيب برايش از جان و مال مردم مهم تر بود.
قديم ها خودش بود و تبر و خرش و حالا خودش و اره الكتريكي و ارابه دودي اش!
دو، سه دهه پيش از صبح تا شام به سختي سه، چهار تا درخت را ريشه كن مي كرد و حالا با اين كه پير و ضعيف شده بود، به بركت تكنولوژي مثل آب خوردن بيش از صد تا درخت را هم قطعه قطعه مي كند. بله! آقا اسماعيل تبرزن با قطع هر درخت كه به طور ميانگين قادر است پنجاه سال ديگر به زندگي ادامه دهد، نزديك به ۱۷۰ ميليون تومان از سرمايه كشور را هدر مي دهد.
۲۷ ميليون تومان اكسيژن، ۵۴ ميليون تومان هزينه كنترل آلودگي هوا، ۳۲ ميليون تومان هزينه تنظيم و افزايش رطوبت هوا، ۲۸ ميليون تومان هزينه كنترل فرسايش و حفظ حاصلخيزي خاك، ۲۷ ميليون تومان هزينه ايجاد آشيانه و پناهگاه براي پرندگان و حيوانات كه در مجموع ۱۶۸ ميليون تومان مي شود.
آري! آقا اسماعيل ها با تخريب هرجنگل يك چرخه حيات را نابود مي كنند. تخريب جنگل ها مساوي است با نابودي بخش مهمي از ميراث طبيعي و بروز معضلات ويرانگري همچون؛ جاري شدن سيل، فرسايش خاك، تغيير اقليم و شرايط زيست محيطي، حركت زمين، محدود شدن حيات وحش و آلودگي رودخانه ها و... مساحت جنگل هاي كشور در سه دهه گذشته از ۱۹ ميليون هكتار به ۱۲ ميليون هكتار كاهش يافته. از اين رو ايران از جمله كشورهايي است كه ممكن است در آينده با خطر نابودي جنگل ها روبه رو شود. ارزش اقتصادي هر هكتار از جنگل هاي كشور سالانه ۱۱ ميليون ريال تخمين زده شده است، با در نظر داشتن اين مبلغ و با توجه به كاهش ۷ ميليون هكتار از مساحت جنگل هاي كشور به آساني با يك حساب ساده مي توان دريافت كه تنها در يك سال:
۰۰۰/۰۰۰/۱۱* ۰۰۰/۰۰۰/۷
۰۰۰/۰۰۰/۰۰۰/۰۰۰/۷۷=
هفتادوهفت هزار ميليارد ريال (هفت هزار و هفتصد ميليارد تومان) در نتيجه يك تخريب ۷ ميليون هكتاري ضرر عايد كشور مي شود.
چه كسي در قبال اين نابودي ثروت ملي- طبيعي مسئول است. به نظر شما چه بايد كرد؟
مقصر كيست؟ ما يا آقا اسماعيل تبر به دست؟
به يقين هريك از ما هم در اين راه قدم برداشته ايم.
بد نيست بدانيد فقط در سال گذشته در كشور بيش از يك ميليارد و صدوبيست و پنج ميليون كيلوگرم كاغذ و محصولات وابسته از قبيل لوازم التحرير، دفترچه، دستمال كاغذي و... به مصرف رسيده است.
ارزش اقتصادي هر كيلوگرم كاغذ نزديك به ۱۰۰۰ تومان است. بنابر اين صرف نظر از قطع درختان و مشكلات ناشي از آن تنها در سال گذشته مبلغي در حدود هزار و صدوبيست و پنج ميليارد تومان صرف تهيه اين محصولات شده است :
۱۰۰۰ *۰۰۰/۰۰۰/۱۲۵/۱
۰۰۰/۰۰۰/۰۰۰/۱۱۲۵=
بنابر اين به سادگي پيداست كه من و شما هم در كم كردن اين زيان و فرصت زندگي دادن به درختان و طبيعت (كه فرصتي براي خودمان نيز است) مي توانيم نقش به سزايي داشته باشيم.