سيد محمد خاتمي رئيس جمهوري اسلامي ايران ديروز در ديدار خاوير سولانا گفت : تهران ازدوستان اروپايي خود توقع دارد كه به تعهدات و قرارهاي خود پايبند باشند.
به گزارش ايرنا خاتمي ، بر سياستهاي اصولي ايران در قبال فناوري صلح آميز هسته اي تأكيدكرد و گفت : تهران داوطلبانه تعليق فرايند غني سازي و همكاري با بازرسان آژانس را انجام داده است . وي تجربه تفاهم و تعامل با اروپا را موفق و كارساز خواند و گفت :از اينكه دنيا بفهمد ما چه مي كنيم ، نگراني نداريم . اما انتظار داريم كه ديگران نيز به تعهد خود عمل كنند.
رئيس جمهوري به وجود اختلاف در معيارها و موازين مربوط به حقوق بشر درجهان و تلاشهاي ايران در اين باره ، از اتحاديه اروپا به دليل راي به قطعنامه اي كه ايران را ناقض حقوق بشر معرفي كرد، گلايه كرد.
وي وضعيت حقوق بشر در ايران را غيرقابل مقايسه با بسياري از كشورهاارزيابي كرد و فشارهاي خارجي به ايران در اين زمينه را ناعادلانه دانست .وي در ادامه ديدگاههاي تهران درباره اشغال عراق و پيامدهاي آن را تشريح كرد وگفت : مشكل عراق باتلاش بين المللي ، حضور سازمان ملل و كشورهاي منطقه مرتفع مي شود.
خاتمي همچنين لزوم تلاش همسايگان اتحاديه اروپا و سازمان ملل در اين زمينه را براي حل سريعتر مسائل و استقرار يك حكومت عراقي مورد نظر مردم يادآور شد.
خاوير سولانا رئيس كميسيون سياست خارجي اتحاديه اروپا نيز در اين ديدار با تأكيد بر اعتقاد اتحاديه اروپايي بر گسترش و تعميق مناسبات باتهران ، گفت : ما خواستار روابط بر اساس احترام متقابل براي حل مشكلات حتي در شرايط دشوار هستيم ، هر چند ممكن است اختلافاتي نيز وجود داشته باشد.
مذاكره درباره همه موضوعات
مسئول كميته روابط خارجي و امنيتي اتحاديه اروپا با اشاره به روابط تهران واين اتحاديه گفت : ما وايران فقط شريك يكديگر نيستيم ، بلكه مي خواهيم روابط دو طرف را هرچه بيشتر تحكيم بخشيم .
به گزارش ايرنا،خاوير سولانا كه ديروز به اتفاق كمال خرازي وزير امور خارجه ايران در جمع خبرنگاران حضور يافته بود، از وزير امور خارجه بعنوان دوست بسيارخوب نام برد و افزود: مايلم بگويم كه مذاكرات بسيار خوب ، صريح و جامعي را انجام داديم .
وزير امور خارجه نيز اظهار داشت : برداشت من اين است كه اتحاديه اروپا مصمم است روابط با ايران را گسترش دهد، همچنانكه ايران نيز مصمم است با رفع موانع و مشكلات مي توان گامهاي استوار برداشت .
خبرنگاري از سولانا سوال كرد كه آيا اخبار برخي رسانه ها در مورد احتمال دخالت وي (سولانا) در امور سياسي و انتخابات ايران صحت دارد ياخير؟
مسئول روابط خارجي اتحاديه اروپا پاسخ داد: ما ايده ها و عقايدي داريم كه دخالت نيست .
مايليم همچنانكه شما مايل هستيد، انتخاباتي سالم ، متوازن و عادلانه برگزار شود، اما در مورد دخالت در انتخابات پاسخ خير ومنفي است .
سولانا درمورد نظر اتحاديه اروپا پيرامون سلاح كشتار جمعي رژيم صهيونيستي گفت : ما مي خواهيم كه منطقه عاري از سلاح هسته اي باشد و اين موضع اتحاديه اروپا است .
وي در اين زمينه از همكاري ايران با آژانس بين المللي انرژي اتمي قدرداني كرد و گفت : ما مدتها است كه با ايران در زمينه مسائل هسته اي همكاري مي كنيم .
مقامات ايران تعهدات بسيار خوبي نشان دادند و ما استقبال مي كنيم و اميدواريم كه همكاري با آژانس ادامه يابد.
سولانا تأكيد كرد: ما احساس خوبي نسبت به مواضع درست ايران در موردمسائل هسته اي داريم و از اين تحولات خرسند هستيم ، هر چند كه ممكن است درتفسيرها، اختلاف نظر وجود داشته باشد.
وزير امور خارجه ايران در ادامه اين نشست مطبوعاتي در ارتباط باهمكاريهاي اقتصادي ايران و اتحاديه اروپا و لغو ممنوعيت صادرات كالاهاي دومنظوره گفت : در مورد كالاهاي دو منظوره كه ما بخاطر مسائل انساني ، مانند توليد واكسن به آنها نياز داريم و همچنين تكنولوژي برتر صحبت كرديم .ما اميدواريم گشايشي فراهم شود و حركت مثبتي صورت پذيرد كه فضا رابهتر كند. وي در مورد رد صلاحيت عده اي از داوطلبان نمايندگي مجلس هفتم اظهارداشت : اين مسئله داخلي ما است و اميدواريم به شيوه صحيح حل شود.
مقام معظم رهبري ، رئيس جمهوري و رئيس مجلس شوراي اسلامي دراين زمينه فكر مي كنندو راه حلي پيدا مي شود.
خبرنگاري از خرازي پرسيد كه آيا جمهوري اسلامي براي انجام مذاكرات علني با آمريكا نگراني خاصي دارد يا خير؟
وزير خارجه در پاسخ گفت : اگر شرايط فراهم شوداز مذاكره با هر كشوري كه آن را به رسميت مي شناسيم ابا نداريم . آمريكااز كشورهايي است كه آن را به رسميت مي شناسيم و طبعا اهميت زيادي براي آن و مردم آمريكا قائل هستيم .اگر رويكرد مناسبي از سوي آمريكا اتخاذ شود و نه رويكرد فعلي ، مي تواند در ايجاد اين فضاموثر باشد. اگر مذاكره بر اساس احترام متقابل و اصل برابري باشد مي توانيم مذاكره كنيم .
متاسفانه تا به حال چنين شرايطي نبوده و بالعكس آمريكايي ها از موضع تحميل نظرات خود سخن گفتند، دشمني خود را انكارنكردند و به دشمنان ما كمك كردند.
خاوير سولانا در ادامه اين مصاحبه اظهار داشت : ما با آقاي وزير صحبت كرديم كه چگونه روابط دوجانبه را تحكيم بخشيم و روابط و همكاري سازنده داشته باشيم .
من از ايشان براي سفر به بروكسل دعوت كردم تا در موردموضوعات مورد علاقه بحث كنيم .ما مي خواهيم در مورد همه موضوعات بحث كنيم و دنبال راه حل هستيم . كشور شما را بعنوان يك كشور بسيار مهم در منطقه محسوب مي كنيم وبراي آن احترام قائل هستيم .
سولانا در درباره رد صلاحيت عده اي از نامزدهاي نمايندگي مجلس هفتم اظهار داشت : اين يك موضوع داخلي است كه بايد حل شودعادلانه بودن انتخابات بسيار مهم است .
البته بسيار سخت است كه در پارلمان اروپا توضيح دهيم كه عده اي ردصلاحيت شدند، هرچند كه هنوز وضعيت مشخص نيست .
اين چهارمين سفر مسئول كميته روابط خارجي اتحاديه اروپا به ايران طي ۲۰ ماه گذشته به شمار مي رود و سولانا امروز براي ابراز همدردي با مردم زلزله زده بم به اين شهر سفر مي كند.
ديداربادبير شورايعالي امنيت ملي
ايران هيچ محدوديتي براي فعاليتهاي صلح آميز هسته اي نمي پذيرد
حسن روحاني دبير شورايعالي امنيت ملي ديروز در ديدار با خاوير سولانا مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا با اشاره به اهميت سفر وي به تهران گفت: بيانيه تهران در حل و فصل بحران هسته اي نقطه عطف مهمي در روابط ايران و اروپا بود كه مي تواند با تحقق تعهدات طرفين راه را براي روابطي مستحكم بين دو طرف باز نمايد.
به گزارش خبرگزاري مهر دبير شوراي عالي امنيت ملي با اشاره به همكاريهاي ايران و آژانس بين المللي انرژي اتمي گفت: تمام فعاليتهاي هسته اي ايران تحت نظارت آژانس بين المللي انرژي اتمي است و لذا جمهوري اسلامي ايران هيچ محدوديتي را براي فعاليتهاي هسته اي صلح آميز خود نمي پذيرد وي ابراز اطمينان كرد كه بازرسي هاي بيشتر آژانس بين المللي انرژي اتمي صحت گزارش آژانس در مورد عدم انحراف فعاليتهاي هسته اي ايران را مورد تاييد مجدد قرار خواهد داد.
روحاني با رد منطق بكارگيري زور و يكجانبه گرايي گفت: بيانيه تهران نشان داد كه مسائل بغرنج و پيچيده سياسي را از طريق گفت و گو و تعامل مي توان حل و فصل نمود ايشان با اشاره به حضور گروهك تروريستي منافقين در عراق و بعضي كشورهاي اروپايي تاكيد كرد كه آمريكا، اروپا و مراجع بين المللي بايد در چارچوب مقررات بين المللي مقابله با تروريسم، اعضاي اين سازمان تروريستي را به ايران تحويل دهند.
خاوير سولانا مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا نيز با اشاره به اينكه چهارمين سفر خود به تهران در دو سال گذشته را انجام مي دهد گفت: اتحاديه اروپا با احترام متقابل خواستار تعميق روابط با ايران مي باشد موضوع هسته اي يك مسئله بسيار پيچيده بود كه با تلاشهاي مشترك ايران و اروپا از كشانده شدن موضوع به شوراي امنيت سازمان ملل جلوگيري شد. سولانا افزود: استمرار همكاري ايران و اروپا در امر هسته اي موجب حل و فصل نهايي بحران هسته اي ايران شده و راه را براي همكاريهاي گسترده دو طرف فراهم خواهد نمود.
وي سطح وسيعي از همكاريهاي ايران و اروپا در ابعاد سياسي، اقتصادي، منطقه اي و بين المللي را متصور دانست و كار مشترك ايران و اروپا در موضوع هسته اي را عامل بسيار موثري در برقراري همكاريهاي وسيع و استراتژيك دو طرف تلقي نمود.
مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا باذكر تعهد در مبارزه با تروريسم گفت: اتحاديه اروپا (منافقين) را در ليست گروه هاي تروريستي قرارداده است و به اين امر متعهد است.