درحاشيه خبرها
افزايش كيفيت اجباري از طريق افزايش قيمت
كيا داود اسفندياري
به تازگي اخباري عجيب و غريب در روزنامه ها به چشم مي خورد مبني بر اينكه توليد كنندگان موتور سيكلت موظفند موتورسيكلت هاي تيپ سي جي ۱۲۵ را دست كم حدود ۴۰۰ هزار تومان بفروشند.
سنديكاي توليد كنندگان موتور سيكلت با صدور بيانيه اي با اعلام اين مطلب، هدف افزايش قيمت اجباري را افزايش كيفيت عنوان كرده است.
تا به حال موارد متعددي مشاهده شده بود كه توليد كنندگان موظف به رعايت سقف قيمت شده و در صورت گرانفروشي با جرايمي روبه رو مي شدند. اما تا به حال بر عكس اين جريان لااقل در ايران پيش نيامده بود.
در حال حاضر قيمت موتور سيكلت هاي تيپ سي جي ۱۲۵ بين ۳۰۰ هزار تومان تا يك ميليون و ۲۰۰ هزار تومان در نوسان است و مصرف كنندگان با توجه به شناخت خود براي خريد يك نوع محصول دست به انتخاب مي زنند. تجربه هم نشان داده كه بيشتر مصرف كنندگان، موتور سيكلت هاي ۵۰۰ تا ۸۰۰ هزار توماني خريداري مي كنند.
نكته جالب بيانيه اخير اين است كه هميشه افزايش كيفيت از طريق مجاري ديگر محقق مي شود و معمولا ً نمي توان از طريق افزايش قيمت اجباري، كيفيت را نيز افزايش داد. گرچه بر عكس اين جريان صادق است. يعني وقتي كيفيت افزايش پيدا مي كند طبيعتاً قيمت بالا مي رود. اما اگر توليدكننده مجبور شود محصول خود را گرانتر بفروشد دليلي وجود ندارد كه از قطعات مرغوب تري استفاده كند يا بيشتر به استانداردها توجه كند.
افزايش كيفيت در اكثر نقاط جهان معمولا ً از طريق فشار توليدكنندگان محقق مي شود. به اين ترتيب كه مصرف كنندگان از محصولات بي كيفيت رو مي گردانند و توليد كنندگان نيز به تبع آن مجبور مي شوند محصولات با كيفيت تري توليد كنند.
در بسياري از موارد نيز توليد كننده براي اينكه به مصرف كننده ثابت كند استانداردها را رعايت كرده، نظارت بر كار خود را به عامل مميزي كه معمولا يك شركت رده بندي ثالث است مي سپارد و از آن شركت گواهي استاندارد دريافت مي كند. همه اينها وقتي رخ مي دهد كه مصرف كننده متقاضي استاندارد خاصي باشد و اگر خريدار مطلوبيت دست بالايي را در نظر نداشته باشد به يقين پول بيشتري نيز بابت خريد چنين محصولي نخواهد پرداخت.
در برخي موارد نيز كه ايمني و سلا مت عموم مردم يا مصرف كننده به خطر بيفتد دولتها قوانين خاصي وضع مي كنند كه نمونه آن استاندارد اجباري بسياري از محصولات در ايران يا استانداردهاي زيست محيطي وسايل نقليه در اروپاست. در اين گونه موارد دولتها جلوي فروش و استفاده محصولات غير استاندارد را مي گيرند. لازم است اين نكته ياد آوري شود كه اگر توليد كنندگان و نهادهاي دولتي به دنبال افزايش كيفيت موتور سيكلت ها، افزايش ايمني و كاهش آلايندگي آنان هستند بايد ابتدا از طريق آگاه سازي مردم، آنان را نسبت به موضوع آگاه كنند. آن گاه مصرف كنندگان خود نسبت به احقاق حقوق خود اقدام خواهند كرد و ديگر نيازي به صدور بخشنامه هاي دستوري نخواهد بود.
|