سمينار شيمي و فن آوري
اين زباله هاي دوست داشتني
باتوجه به آمارهاي ارايه شده توسط سازمان بازيافت و تبديل مواد، روزانه بطور متوسط هفت هزار تن زباله در شهر تهران توليد مي شود كه اين مقدار زباله از منابع مختلفي مانند منابع شهري (خانوارها- تجاري- اداري)، صنعتي و بيمارستاني حاصل مي شود
شادي طلوعي
عكس:هادي مختاريان
مشكل زباله شهر تهران يكي از نگراني هاي اصلي شهرداري تهران است، بخصوص آنكه باتوجه به افزايش روز افزون جمعيت شهر تهران، روز به روز بر حجم زباله هاي توليدي تهران افزوده مي شود و باتوجه به اثر مخرب آن بر محيط زيست، شناخت روش ها و ميزان توليد زباله و به تبع آن شناخت راهكارهاي مناسب جهت كاهش زباله امري ضروري است.
سه شنبه پنجم اسفند ماه سميناري آموزشي در تالار فرهنگ تهران تحت عنوان شيمي و فن آوري برگزار شد. اين سمينار به همت كانون علمي هنرستان فني دختران برگزار شد كه در آن پروژه هاي مختلفي تعريف شد. يكي از آنها پروژه بازيافت بود كه در آن روش هاي بازيافت پلاستيك، كمپوست و كاغذ از زباله هاي شهري بررسي شد. برگزاري اين سمينار، بهانه اي شد كه گزارشي درباره وضعيت زباله در شهر تهران تهيه كنيم كه در زير مي خوانيد.
كليه مواد زايد جامد حاصل از فعاليت انسان و حيوان را كه از نظر توليد كننده آن فاقد ارزش و بلااستفاده است، زباله يا پسماند نامند.
باتوجه به آمارهاي ارايه شده توسط سازمان بازيافت و تبديل مواد، روزانه بطور متوسط هفت هزار تن زباله در شهر تهران توليد مي شود كه اين مقدار زباله از منابع مختلفي مانند منابع شهري (خانوارها- تجاري- اداري)، صنعتي و بيمارستاني حاصل مي شود.
در ايران، كاغذ، پلاستيك و كمپوست كه نوعي كود تقويت كننده خاك هاي كشاورزي است از زباله ها بازيافت مي شود.
يكي از موارد موثر در كاهش زباله خانوارها، آموزش فرهنگ توليد زباله است كه در واقع درست خريد كردن و به اندازه خريد كردن و استفاده مجدد از كالاها، فرهنگي است كه آموزش آن مي تواند از مدارس و مطبوعات آغاز شود.
سازمان بازيافت و تبديل مواد، فصلنامه اي تحت عنوان فصلنامه آماري مواد زايد جامد شهر تهران منتشر مي كند كه در آن آمار جالب توجهي درباره حجم زباله توليدي در شهر تهران و يا تعداد تردد خودروهاي مسوول جمع آوري زباله ارايه مي دهد كه بيانگر سختي كار جمع آوري زباله و حجم بالاي زباله هاي توليدي است.
به عنوان مثال در شهريورماه سال ۱۳۸۲ در كل، نزديك به ۱۱۷۰ خودرو نيسان، انواع خاور و خودروهاي ديگر به كار جمع آوري زباله اختصاص داشتند يا اينكه در همين ماه تنها در منطقه ۲۰ تهران ۲۴ ميليون و ۶۰ هزار و ۸۵۰ كيلوگرم زباله جمع آوري شده است. آناليز فيزيكي زباله هاي شهر تهران نشانگر آن است كه فلزات آهني كمترين سهم را در زباله هاي شهري دارد و پلاستيك سخت و نان در رتبه هاي بعدي قرار دارند. اگر از زباله هاي تر صرف نظر كنيم، كاغذ و مقوا بالاترين سهم را در ميان زباله هاي تهران دارا هستند در حالي كه كاغذ در گروه موادي به شمار مي آيد كه بازيافت آن بسيار به صرفه است.
حمل زباله از ايستگاه هاي انتقال به مركز دفع و پردازش كهريزك توسط پيمانكاران حمل صورت مي گيرد كه در تابستان ۸۲ در مجموع، هفت پيمانكار به اين كار مشغول بوده اند. در تابستان ۸۲ به طور متوسط ۶ هزار و ۹۰۱ كيلوگرم زباله به مركز دفع زباله كهريزك حمل شده است كه در واقع در فصل تابستان ۶۴۵ هزار و ۶۹۲ كيلوگرم زباله به اين مركز دفع زباله تهران ارسال شده است.
البته به آمار ارايه شده در بالا خاك و نخاله و ضايعات ساختماني نيز اضافه مي شود.
|