وزير امور خارجه: ايران پس از تكميل فرآيند اعتمادسازي با آژانس بين المللي انرژي اتمي، غني سازي را از سر مي گيرد
رايزني اعضاي شوراي حكام آژانس بين المللي انرژي اتمي درباره برنامه هسته اي ايران در سومين جلسه اين شورا نيز به نتيجه نرسيد و پيگيري موضوع به فردا موكول شد.
اين وضع پس از آن پيش آمد كه امريكا و اروپا ديروز اختلافات روز سه شنبه خود را بر سر متن قطعنامه پاياني درباره ايران كنار گذاشتند و ديپلمات ها گفتند قرار است متن اين قطعنامه سختگيرانه باشد. در پي انتشار اين خبرها، صبح ديروز كمال خرازي وزير امور خارجه ايران به آژانس بين المللي انرژي اتمي و امضاكنندگان اروپايي بيانيه تهران هشدار داد كه ايران اساساً تعهدي براي توقف دائم غني سازي اورانيوم ندارد و صرفاً براي كمك به روند اعتمادسازي و به صورت داوطلبانه غني سازي را به حال تعليق درآورده است. خرازي همچنين اضافه كرد كه هرگاه از نظر ايران روند اعتمادسازي به نتيجه برسد، غني سازي را از سر خواهد گرفت. در پي اظهارات خرازي، اتحاديه اروپا و كميسيون اروپا به صورت جداگانه ايران را از قطع همكاري با آژانس و اتحاديه اروپايي برحذر داشتند و تهديد كردند كه تداوم مذاكرات اقتصادي با ايران به مسائل هسته اي مربوط است. گزيده اظهارنظرهاي مقام هاي ايراني و اروپايي درباره مسائل هسته اي ايران به شرح زير است:
ايران پس از عادي سازي روابط، غني سازي اورانيوم را از سرمي گيرد.وزير امور خارجه در پايان جلسه ديروز هيأت دولت در جمع خبرنگاران تصريح كرد: اگر آژانس و طرف هاي اروپايي به تعهدات خود عمل نكنند همكاري ما نيز ادامه پيدا نخواهد كرد.
به گزارش مهر خرازي با بيان اينكه قطعنامه شوراي حكام آژانس داراي نكات مثبت و منفي زيادي است، گفت: ما با برخي از بندهاي قطعنامه مشكلي نداريم اما نسبت به بندهاي ديگرآن اعتراض داريم.
خرازي گفت: آمريكا از هر فرصتي
مي خواهد استفاده كند كه به جمهوري اسلامي ايران فشار وارد كند، در صورتي كه ما همه گونه همكاري را با آژانس انجام داده ايم، با اروپايي ها نيز مذاكرات زيادي انجام داده ايم و به آن تعهدات نيز عمل كرده ايم. اما آمريكا سياستهاي خود را دنبال مي كند و متأسفانه آژانس هم تحت تأثيرآمريكا قرار گرفته است.وي با تاكيد بر اينكه آژانس بايد هويت فني و حرفه اي خود را بر اساس تعهداتي كه به جمهوري اسلامي داشته ارزيابي كند و دقت داشته باشد كه كار را پيچيده تر نكند، در خصوص تصميماتي كه در شوراي حكام آژانس درباره ايران ممكن است گرفته شود، گفت: اين گونه تصميمات ما را مجبور به عكس العمل خواهد كرد.
وزير خارجه تصريح كرد: اگر يك طرف به تعهد خود عمل نكند همكاري ادامه پيدا نخواهد كرد و بايد مشخص شود كه اروپا چگونه مي خواهد به تعهداتش عمل كند.وي خطاب به سه كشور اروپايي فرانسه، انگليس و آلمان گفت: اگر اين كشورها مي خواهند معاهده تهران پايدار بماند و همكاريها ادامه يابد بايد نسبت به تعهداتشان پابرجا باشند و در مقابل فشارهاي آمريكا مقاومت كنند در غير اين صورت دليلي نمي بينيم كه به همكاريها ادامه دهيم.
خرازي با تاكيد بر اينكه فناوري هسته اي حق مسلم ايران است تاكيد كرد: ما بصورت داوطلبانه و موقت غني سازي اورانيوم را به حالت تعليق درآورده ايم تا در روابطمان اعتماد سازي شود و هنگامي كه روابطمان با آژانس به صورت عادي درآمد كار غني سازي را از سر خواهيم گرفت.وي با اشاره به اينكه مقامات ايراني با كشورهاي اروپايي و آژانس گفتگوهايي داشته اند افزود: منتظريم ببينيم نتيجه اين گفتگو چه خواهد شد.
انتقادهاي البرادعي
مبناي حقوقي ندارد
سيد حسين موسويان دبير كميته سياست خارجي شوراي عالي امنيت ملي، ابراز نگراني البرادعي را در زمينه نحوه اطلاع رساني ايران درباره سانتريفيوژهاي پي - ۲ فاقد مبناي حقوقي ذكر كرد.به گزارش خبرگزاري فارس وي در اين باره گفت:
اعلام فعاليتهاي تحقيقاتي و آكادميك ايران در مورد سانتريفيوژ پي- ۲ طبق مقررات آژانس بايد در قالب اظهارنامه هاي مربوط به پروتكل الحاقي صورت گيرد كه هنوز موعد آن فرا نرسيده در حاليكه ايران زودتر از موعد قانوني اظهارنامه ها، كليات مطلب را به اطلاع آژانس رسانده است.
مدير كل آژانس در قسمت سوم گزارش خود اظهار اميدواري كرده كه ايران شفافيت كامل فعاليتهاي هسته اي را تضمين كند. اعتراف خود آقاي البرادعي در بخش اول اظهاراتش درمورد همكاري كامل ايران با آژانس، اثبات سياست شفافيت ايران است.
مدير كل آژانس در قسمت چهارم اظهاراتش به ابهامات باقي مانده در مورد آلودگي اشاره كرده لكن از همين موضع گيري ايشان مشخص است كه ايران اطلاعات مربوط به آلودگي را داده است و اكنون كشور ثالث، بايد همكاري كند.
نكته پاياني اظهارات البرادعي از اهميت خاصي برخوردار است. ايشان ابراز اميدواري كرده كه با حل و فصل مسائل باقيمانده زمان براي اعلام صلح آميز بودن فعاليتهاي هسته اي ايران فرا برسد و اعتماد جامعه جهاني جلب شود. از نظر ما اكنون اين زمان فرا رسيده و همكاريهاي كامل ايران شرايط لازم را فراهم كرده است. البته ممكن است آژانس مدتي براي رسيدگي فني و تكنيكي به وقت احتياج داشته باشد كه از نظر ما بلامانع است اما ايران با امضاء و اجراء پروتكل هرگونه بهانه اي را از مخالفين گرفته است و اگر جامعه جهاني و آژانس به اين مهم توجه نكنند و موضوع هسته اي ايران را بخواهند براي مدت طولاني در دستور كار شوراي حكام نگه دارند، ايران سياست جديدي را اتخاذ خواهد كرد. در مجموع بنده ابراز نگراني البرادعي دبير كل آژانس بين المللي انرژي اتمي را حركتي سياسي تلقي مي كنم.موسويان افزود: بر اساس محتواي بيانيه تهران ما اعلام كرده ايم كه استراتژي دفاعي ايران بر مبناي دارا بودن سلاحهاي هسته اي نيست و ايران به اين استراتژي پايبند و متعهد خواهد ماند. متقابلا اروپا اعلام مي كرد با توجه به اين خط مشي امكان همكاري در زمينه صلح آميز هسته اي وجود دارد. حق مشروع ايران را در زمينه دارا بودن انرژي صلح آميز هسته اي به رسميت مي شناسد، اين در بيانيه تهران از سوي اروپاييها به رسميت شناخته مي شود.
اين اولين باري است كه ما و بخش مهمي از جهان غرب در مسئله فوق العاده مهم هسته اي به توافق مي رسيم كه البته اين توافق در مراحل اوليه است. اين به اين معنانيست كه فردا جهان غرب و اتحاديه اروپا همه نوع تكنولوژي فوق العاده حساس هسته اي در اختيار ما قرار دهند.
مسائل داخلي ايران بر تصميم خارجي ها تأثير مي گذارد
معاون حقوقي و پارلماني رئيس جمهور تأكيد كرد كه ماجراهاي مربوط به مسائل هسته اي، سياسي است و مسائل سياسي داخلي و خارجي در چنين تصميم گيري هايي تأثيرگذار است.
به گزارش ايسنا سيد محمدعلي ابطحي پس از جلسه ديروز هيأت دولت درباره وقايع شوراي حكام اظهار داشت: توقع طراحان داخلي اين مساله عملي نشده، آمريكا تلاش هاي زيادي كرده و شرايط مختلفي را به وجود آورده كه مساله را كمي سخت تر از گذشته كرده است.معاون رئيس جمهور اظهار داشت: در اين شرايط سخت تر، طبيعي است به ديپلماسي بيشتري احتياج است و بايد فعاليت بيشتري انجام شود تا شايد به نتايج مطلوب تر و بهتري برسيم.
ابطحي گفت: روندي كه درباره مسايل هسته اي پيش مي رود، مورد پذيرش همه مسئولان نظام است البته بايد در نظر داشت كه يك سوي اين ديدگاهها در آن سوي مرزهاست و مسايل مختلف از جمله مسايل داخلي ايران در تصميمات خارجي ها تأثيرگذار است.
ابطحي در ادامه در پاسخ به سئوالي درباره تخطي اتحاديه اروپا از بيانيه تهران گفت: مسايل زيادي در روند اين ماجراها تأثيرگذار است، شكي نيست كه اين ماجراها تا حد زيادي سياسي است.
وي گفت پيش بيني نمي كند كه پرونده ايران به شوراي امنيت سازمان ملل برود.
پيش نويس قطعنامه
شوراي حكام، نتيجه قلدري آمريكاست
نماينده ايران در آژانس بين المللي انرژي اتمي گفت: پيش نويس قطعنامه اي كه روز چهارشنبه در خصوص پرونده ايران تدوين شد، نتيجه قلدري آمريكا است و كشورهاي اروپايي بايد بيشتر تلاش كنند تا در مقابل آمريكا مقاومت كنند.
به گزارش ايلنا، پيروز حسيني، در گفت وگو با خبرنگاران رويكرد آمريكا را در مذاكره با اعضاي شوراي حكام، رويكردي قلدرمآبانه توصيف كرد و گفت: ما معتقديم آمريكايي ها با اعمال قلدري سعي در كنترل روند مسالمت آميز مذاكرات دارند.
خبرگزاري رويتر گزارش داد: پيش نويس اوليه همچنان با همكاري مشترك استراليا و كانادا در حال تغيير و تدوين است و اين پيش نويس در نتيجه توافق آمريكا و متحدانش با سه كشور اروپايي فرانسه، انگليس و آلمان تهيه شده است.
پرونده هسته اي ايران بايد بسته شود
وزير دفاع كشورمان گفت: پرونده هسته اي ايران بسته مي شود و بايد بسته شود.
به گزارش ايسنا، امير دريابان علي شمخاني در حاشيه جلسه هيأت دولت در جمع خبرنگاران فشارهاي آمريكا بر آژانس اتمي را مبتني بر سياستي دانست كه آمريكا در قبال ايران دنبال مي كرده و گفت: اين سياست، فشار از بيرون و گسيختگي از درون است كه آنها اين معادله را عليه ما دنبال مي كردند.يعني پرونده سازي، حقوقي سازي، امنيت سازي و تبديل پرونده امنيتي به فشار و بكارگيري اهرم قدرتهاي جهاني؛ مناسبترين موضوع براي پرونده هسته اي ايران بود و آمريكا اين روند را براي دستيابي به ابزاري عليه ما به كار گرفته است.
وي دستيابي به فناوري هسته اي را از حقوق طبيعي ايران برشمرد و گفت: ما از پيشگامان امضاي NPT هستيم، اما ادبياتي كه درباره ما به كار گرفته مي شود تشويق كننده آن دسته از پرونده هايي است كه همواره بر اين نكته تأكيد داشتند كه اين ابزاري در اختيار ابرقدرتهاست نه موضوعي براي حل مسائل.
درخواست البرادعي
رئيس آژانس بين المللي انرژي اتمي در واكنش به هشدار ايران درباره از سرگيري غني سازي اورانيوم خواستار ادامه تعليق روند غني سازي از سوي تهران شد.
به گزارش خبرگزاري مهر به نقل از خبرگزاري فرانسه محمد البرادعي گفت: ايجاد اعتماد دست كم به زمان نياز دارد و توقف غني سازي اورانيوم مسئله مهمي در ادامه ايجاد اين اعتماد است.
مسائل به هم وابسته اند
اتحاديه اروپا ديروز با صدور بيانيه اي به ايران هشدار داد همكاري خود را با آژانس بين المللي انرژي اتمي متوقف نكند، چرا كه تداوم مذاكرات اقتصادي اروپا با ايران به مسائل هسته اي ايران مربوط است.
به گزارش ايلنا، اما ادوين، سخنگوي اتحاديه اروپا با اشاره به سخنان خرازي گفت: ايران گام هاي بزرگي در همكاري با آژانس بين المللي انرژي اتمي برداشته است و بايد اين سياست را ادامه دهد. اين سياست هم مورد قبول جامعه بين المللي و هم در جهت منافع ايران است.
سخنگوي اتحاديه اروپا در پاسخ به سئوالي مبني بر اينكه سياست اتحاديه اروپا در ادامه گفت وگوهاي خود با ايران در خصوص مسائل سياسي و توافق هاي تجاري چيست؛ تصريح كرد: اول بايد ببينم شوراي حكام آژانس بين المللي انرژي اتمي چه تصميمي مي گيرد.
وي تأكيد كرد: مسائل هسته اي يكي از مسائلي است كه براي تمام جوامع بين المللي مهم است و تنها مورد توجه اتحاديه اروپا نيست.
سخنگوي اتحاديه اروپا در ادامه افزود: مذاكرات در خصوص تسليحات كشتار جمعي از اولويت هاي مذاكرات سياسي ماست و ما هميشه تصريح كرده ايم كه مذاكرات سياسي و اقتصادي و توافق هاي همكاري همه به هم مربوط است.