پوتين تنها گزينه اي است كه مردم روسيه و دولت هاي غربي براي رياست جمهوري روسيه مي شناسند
انتخابات رياست جمهوري روسيه امروز درحالي برگزار مي شود كه از چند ماه پيش همه نتيجه آن را مي دانند. به گفته يكي از نامزدهاي اين انتخابات كه او نيز از هواداران پوتين است: همه مي خواهند ولاديمير پوتين رئيس جمهوري بعدي باشد.
واشنگتن درباره اين انتخابات ابراز نگراني كرده است و مطبوعات آمريكايي از مدت ها با انتشار مقالات و گزارش هايي از وجود يك ديكتاتوري با ظاهر دموكراسي در روسيه خبر داده بودند. بعضي گروه هاي حمايت از حقوق بشر هم در داخل و خارج مي گويند، اين پايان تجربه دموكراسي در دوران بعد از شوروي در روسيه است.پوتين روز پنجشنبه بر صفحه تلويزيون ظاهر شد و از رأي دهندگان خواست در انتخابات شركت كنند.
اگرچه نظرسنجي ها نشان مي دهد پوتين ۶۰ درصد آرا را به دست مي آورد اما اين نگراني وجود دارد كه روس ها امروز با اين تصور كه به هر حال نتيجه انتخابات معلوم است به كار روزانه خود بپردازند و صندوق هاي رأي را خالي بگذارند. به همين دليل از روز جمعه مقامات بلندپايه در تلويزيون از مردم مي خواهند كه در انتخابات شركت كنند. پوتين براي رئيس جمهور شدن به ۵۰ درصد آرا نياز دارد. در مسكو در مقابل ورودي برخي آپارتمان ها آگهي شده است كه در حوزه هاي رأي گيري غذا به قيمت ارزان به فروش مي رسد. با اين حال خبرگزاري ها و رسانه هاي خبري از مسكو خبر مي دهند كه بدون شك روس ها از چهار سال نخست رياست جمهوري پوتين راضي و خشنودند. ثبات اقتصادي و نزديكي با غرب مشهودترين دلايل محبوبيت پوتين در ميان روس هاست.
رقيبان پوتين
پوتين در اين انتخابات با پنج نامزد ديگر رقابت مي كند.
يكي از آنها سرگئي گلاژيف ۴۳ ساله اقتصاددان كمونيست است كه حزب مام ميهن را در انتخابات پارلماني سال گذشته به سوي يك موفقيت پيش بيني نشده هدايت كرد و بسياري اين موفقيت او را بزرگترين و جدي ترين تهديد براي پوتين مي دانند.
انتقاد شديد از اصلاحات اقتصادي اخير شعار اصلي تبليغاتي او و ايجاد رفاه از وعده هاي انتخاباتي اش بود. او خصوصي سازي منابع روسيه را اقدامي جنايتكارانه خوانده است.
ايرينا خاكامادا از ديگر نامزدهاي اين انتخابات و تندترين مخالف پوتين است به دليل همين انتقادهاي شديد او از حمايت حزبش يعني اتحاد راست ميانه محروم شد اما همچنان بر سخنانش تأكيد كرد. او حكومت پوتين را يك ديكتاتوري غيرقابل قبول خوانده است. او يك دورگه ژاپني روسي است كه در اقتصاد تخصص دارد. او دومين زني است كه در انتخابات رياست جمهوري روسيه نامزد شده است.
نيكلاي خاريتونوف سه ماه پيش در ميان حيرت همه به عنوان نامزد حزب كمونيست در اين انتخابات معرفي شد. همه انتظار داشتند كه گنادي زوگانوف رهبر حزب كمونيست براي سومين بار در انتخابات نامزد شود.
اما شايد اطمينان از پيروزي پوتين زوگانف را از اين كار بازداشت. شگفتي از نامزد شدن خاريتونوف بدين دليل بود كه او حتي عضو حزب كمونيست هم نيست.
عدم حضور ولاديمير ژيرينوفسكي ملي گرا در اين انتخابات نشانه ديگري از اطمينان به محبوبيت پوتين و پيروزي او در انتخابات است. حزب ليبرال دمكرات ژيرينوفسكي الگ ماليشكين را در اين انتخابات نامزد كرده است. ماليشكين ۵۲ ساله نسبت به رقبايش چهره كم اهميت تري است. درباره سياست ها و ديدگاه هاي او هم اطلاعات زيادي وجود ندارد.و بالاخره سرگئي ميرونوف پنجمين رقيب پوتين است كه اعلام نامزدي اش موجب تعجب ناظران شد. او رئيس شوراي فدراسيون يا همان مجلس علياي پارلمان است كه به شدت از پوتين حمايت مي كند. پس چرا براي رقابت با او در انتخابات رياست جمهوري كانديدا شده است؟او گفته است: ما همه مي خواهيم كه ولاديمير پوتين رئيس جمهور بعدي باشد. من اعتقاد دارم مخالفان انتخاباتي هم مي توانند دشمن باشند هم نباشند. من دشمن پوتين نيستم.