علي شاكري : بسكتبال ايران به دور از هياهو، آرام و بي سروصدا به دنبال بازگشت به جايگاه رفيع قبلي خود است. بسكتبال براي آنكه از قافله ورزش هاي گروهي موفق چون فوتبال و واليبال عقب نماند، ابايي ندارد كه از تجارب مسئولان اين دو رشته و به خصوص واليبال كمك بگيرد. «محمود مشحون» رئيس پركار و بي ادعاي فدراسيون بسكتبال با اشاره به ميزباني مسابقات پراهميت اميدهاي آسيا (انتخابي جام جهاني) در تهران مي گويد: «تا كنون جلسات متعددي با حضور كارشناسان برگزار كرديم. در اين راه حتي از مسئولان واليبال آقايان يزداني خرم و ابراهيم نعمتي كه تجارب ارزشمندي از برگزاري مسابقات آسيايي و جهاني دارند كمك خواستيم تا از راهنمايي هاي آنها در زمينه انجام موفق مسابقات استفاده لازم را ببريم.»
رئيس فدراسيون بسكتبال همه موفقيت هاي حاصله براي اين ورزش را از دريچه كار گروهي مي بيند و آن را حاصل تلاش همه همكارانش در فدراسيون مي خواند. او مي گويد: «در ورزش هاي گروهي و اجتماعي چون بسكتبال مديريت فردي معني ندارد و فقط در سايه شور و مشورت است كه مي توان همچون خود بازي بسكتبال نتيجه خوبي گرفت.»
رئيس فدراسيون بسكتبال در جواب اين سئوال كه تا چه حد موفق به پركردن خلاء بوجود آمده بين بسكتبال ايران و آسيا شده است، گفت: «هنوز با وجود تلاش زياد با قافله پيشتازان بسكتبال قاره فاصله داريم و در يك سال گذشته مسابقات تمام رده هاي سني را برگزار كرده ايم. برنامه ريزي ما روي هم رفته خوب بود. همه زحمت كشيدند،حسن نوربخش بيشترين زحمت را متحمل شد، ورود ده داور جوان باعث كاهش معضل داوري در ليگ برتر شد.از همه مهم تر اينكه تيم ها متوجه شدند به جاي اعتراض به داوران بايد بازي كنند نه نمايش دهند و يا با هر سوت داور به دنبال عكس العمل باشند.
خوشبختانه به تدريج مشكلات فروكش كرده و در نيم فصل دوم تمام بازيكنان و مربيان خود را مقيد به همكاري با داوران در هر چه سالم برگزار شدن بازي ها ديدند.
بازي هاي دلچسب و تعيين سرنوشت تيم ها در ثانيه ها
با چنين تغيير رويه اي بازي ها دلچسب شد. ديگر هيچ تيمي از قبل خود را برنده نمي دانست. سرنوشت بسياري از تيم ها در ليگ برتر و دسته يك در ثانيه ها تعيين شد. اين روند را در همه رده هاي سني شاهد بوديم و همين مسئله خستگي را از تن من و همكارانم بيرون كرد.
«بوسنياك» وضعيتي بهتر از «نناد» خواهد داشت
مشحون در مورد جايگاه مربيان خارجي در تيم هاي ملي بسكتبال و استخدام «بوسنياك»در اين فدراسيون گفت: مربيان خارجي جايگاهشان در بسكتبال به خودشان بستگي دارد و آن اينكه چگونه بتوانند با وجود كمبود زمان به شناخت دقيق تري از بسكتبال ما دست پيدا كنند. البته براي ما مهم نيست و هيچ حساسيتي نداريم كه آنها در چه پستي از سرمربيگري گرفته تا مربي به كار گمارده شوند، بلكه هدف ما اين است كه از دانش آنها در جهت پيشرفت بسكتبال نهايت استفاده را ببريم. همان كاري كه با «نناد ترايكوويچ» انجام داديم و او به هر حال نكات خوبي به مربيان و بسكتبال ما آموخت. البته «نناد» از نظر زمان با مشكل مواجه شد و به شناخت دقيقي از موقعيت بسكتبال ما در همه ابعاد دست نيافت. اما اين وضعيت كاملاً براي «بوسنياك» هموطن وي فرق خواهد كرد و ما همه تجارب به دست آمده از كار «نناد» را در اختيار «بوسنياك» قرار مي دهيم و او راحت تر مي تواند برنامه هايش را به پيش ببرد.
اسير حاشيه نشديم
رئيس فدراسيون بسكتبال درباره مهم ترين عوامل بازدارنده بسكتبال در سال ۸۲ مي گويد:«خوشبختانه به موارد زيادي در اين زمينه برخورد نكرديم. خيلي ها تلاش كردند با ايجاد اختلاف بين نناد و مربيان داخلي براي ما حاشيه درست كنند، كه با هوشياري ما اين حاشيه ها خنثي شد. گروهي مغرض هم دلشان نمي خواهد چراغ بسكتبال روشن باشد كه خداوند كمك كرد و بسكتبال با استمرار موفقيت ها اجازه عرض اندام به اين گروه را نداد.
عيب مربيان داخلي
از مشحون پرسيديم چرا برخي از مربيان به موضع گيري با مربي موفقي چون «نناد» برخاسته بودند. وي در جواب گفت: «ما مربيان بسيار خوبي داريم، ما در بازگشت مجدد به بسكتبال در همه قسمت ها سعي كرديم از ملي پوشان موفق تيم چهارم آسيا (مسابقات سال ۱۹۹۲ اندونزي) استفاده كنيم، اما متاسفانه آن عده از مربياني كه ديدگاه فرابينشي ندارند ناخودآگاه در برابر كارهاي اصولي به موضع گيري پرداختند. مربيان داخلي ما بايد در سطح ملي روحيه و نگاهي متفاوت با هدايت تيم هاي باشگاهي داشته باشند. در تيم ملي شاگرد بازي معني ندارد، آنجا پاي حيثيت بسكتبال مطرح است و بايد جواب اعتماد را به شكل ديگري داد. در تيم ملي و برنامه هايش هيچ شائبه هواخواهي نبايد به چشم آيد، در چنين صورتي يك مربي داخلي مي تواند اعتماد همه را چه از بازيكن گرفته تا مسئول به خود جلب كند و موفق شود.»
موقعيت باشگاه ها
باشگاه هاي ما را مي توان به سه دسته طبقه بندي كرد. دسته اول را تيم هايي تشكيل مي دهند كه مديران عامل آگاه و عاشق، مربيان و امكانات خوب دارند. دسته دوم در يكي يا دو بخش از موارد فوق كاستي دارند و دسته سوم را هم تيم هايي تشكيل مي دهند كه اصلاً برنامه و هدف مشخصي ندارند. بيشترين لطمه بسكتبال از اين ناحيه است. خوشبختانه در سال آينده براي باشگاه ها برنامه خوبي داريم كه چند روز قبل از برپايي مجمع با جمع بندي نظرات از سوي مهندس ادب در جلسه مجمع طرح خواهد شد. خيلي به نتايج اين برنامه خوشبينم، به كاهش يا افزايش تيم ها توجه نداشته باشيد، مطمئن هستم با تأييد از سوي حاضرين در مجمع شاهد برپايي يك ليگ قشنگ، پربار و نتيجه بخش تر خواهيم بود كه بيشترين سودش عايد تيم ملي خواهد شد.
مشكل زمان
در سال جاري مشكل زمان داشتيم و به همين دليل نتوانستيم قهرمان ليگ برتر اين فصل را تا قبل از تاسوعا وعاشوراي حسيني شناسايي كنيم. سال آينده چنين مشكلي نخواهيم داشت و با قرعه كشي زودتر مسابقات سعي خواهيم كرد در زمان بندي مناسب تيم هاي برتر را بشناسيم.
شايعه حذف «پلي اف» را هم رد مي كنم و قاطعانه مي گويم كه واقعاً باعث زيبايي مسابقات بسكتبال ما شده است. شايد نحوه برگزاري پلي اف تغيير كند ولي در اصل قضيه هيچ تغييري ايجاد نخواهد شد.
روي همه طرح ها حساب مي كنيم
سربلندي بسكتبال براي ما از همه چيز مهم تر است. روي همه طرح ها حساب مي كنيم و اصلاً در انديشه اجراي سليقه شخصي در پيشبرد بسكتبال نيستيم. سازمان تربيت بدني، شخص آقاي مهر عليزاده و كفاشيان نهايت همكاري را با بسكتبال داشتند و در ملاقاتي كه چند روز پيش با اين بزرگواران داشتم ما را به ادامه كار دلگرم ساختند و در زمينه برگزاري مسابقات اميدهاي آسيا قول هاي مساعدي دادند. آقاي مهرعليزاده خواستار پيگيري و برنامه ريزي در رابطه با استفاده از جوانان بلند قامت شد و از ما خواست با توجه به نخستين ميزباني بسكتبال برنامه ريزي ها دقيق، منسجم و منظم باشد.
مهم ترين برنامه هاي برون مرزي سال۸۳
* اعزام قهرمان بسكتبال باشگاه هاي ايران به مسابقات مقدماتي قهرماني آسيا فروردين ماه- دمشق سوريه
* مسابقات بزرگ غرب آسيا ۲۲ تا ۲۶ تير در تهران
* جوانان آسيا ۲۰ تا ۲۸ شهريور- هندوستان
* مرحله نهايي اميدهاي آسيا ۱۰ تا ۱۷ مهر در تهران