اقتصاد انرژي
ضمانت اجرايي تصميمات اوپك
|
|
منبع : گلف نيوز
ترجمه: امير بهادري نژاد
بازارهاي جهاني تصميم ۱۰ كشور عضو اوپك مبني بر كاهش توليد خود را چندان جدي نگرفتند. به همين دليل قيمت نفت پس از پايان اجلاس اوپك در وين به آن اندازه اي كه پيش بيني مي شد، بالا نرفت.
در اجلاس روز ۳۱ ماه مارس (۱۲ فروردين) كشورهاي عضو اوپك به جز عراق تصميم گرفتند از روز ۱۳ فروردين توليدات خود را با يك ميليون بشكه كاهش در روز به ۵/۲۳ ميليون بشكه برسانند.
البته اين تصميم در اجلاس روز ۱۰ فوريه اوپك اتخاذ شده بود تا اينكه كاهش تقاضا در سه ماهه دوم سال جاري ميلادي منجر به كاهش قيمت نفت نگردد.
در آن اجلاس قرار شد، كشورهاي اوپك در ماه مارس ۲ ميليون بشكه مازاد توليد خود را در روز كاهش بدهند و سپس از اول ماه آوريل كاهش يك ميليون بشكه اي را اعمال نمايند.
در اجلاس روز ۳۱ مارس اوپك دو سناريو در مورد روند عرضه و تقاضاي نفت از سوي گروه تحقيقات و مطالعات اين سازمان ارايه گرديد.
در سناريوي اول فرض بر اين گرفته شد كه سقف توليد اوپك تغييري نكند. براين اساس متوسط توليد اوپك در سه ماهه دوم سال جاري به ۷/۲۸ ميليون بشكه در روز خواهد رسيد (۱۰ كشور عضو اوپك ۲۶ ميليون بشكه توليد كنند و توليد عراق ۷/۲ ميليون بشكه در روز باشد). طبق اين سناريو، توليد اوپك در سه ماهه سوم به ۸/۲۸ ميليون مي رسد (۲۶ ميليون بشكه براي ۱۰ كشور عضو اوپك و
۸/۲ ميليون بشكه براي عراق). به اين ترتيب، ميزان تقاضاي جهاني براي نفت در سه ماهه دوم در حدود ۷۸ ميليون بشكه در روز و در سه ماهه سوم در حدود ۹/۷۹ ميليون بشكه خواهد بود. همچنين ميزان توليد نفت كشورهاي خارج از اوپك در سه ماه دوم به ۵۳ ميليون بشكه و در سه ماهه بعدي به ۸/۵۳ ميليون بشكه خواهد رسيد.
در چنين شرايطي در سه ماهه دوم جهان با ۷/۳ ميليون و در سه ماهه سوم با ۸/۲ ميليون بشكه مازاد تقاضا مواجه خواهد شد.
در سناريوي دوم فرض بر اين شد كه اوپك توليد خود را به ميزان يك ميليون بشكه كاهش بدهد. در اين صورت حجم توليد اوپك در سه ماهه دوم به ۲/۲۶ ميليون بشكه و در سه ماهه سوم به۳/۲۶ ميليون بشكه خواهد رسيد كه با در نظر گرفتن توليدات كشورهاي خارج از اوپك در سه ماهه دوم سال تنها ۲/۱ ميليون بشكه نفت مازاد در جهان توليد خواهد شد كه اين رقم در سه ماهه سوم تنها ۳۰۰ هزار بشكه خواهد بود.
به همين دليل كشورهاي عضو اوپك، سناريوي دوم را برگزيدند.
اما مانند هميشه بحث اصلي اين است كه آيا اوپك قادر به اعمال تصميمات خود خواهد بود يا خير به ويژه در زماني كه قيمت نفت بالا است و كشورهاي عضو تمايل دارند تا آنجايي كه توان دارند، از فروش نفت، درآمد كسب كنند.
بر اساس آمار جمع آوري شده، كشورهاي عضو اوپك به جز عراق در ماه فوريه ۵/۱ ميليون بشكه در روز مازاد توليد داشتند و در ماه مارس نيز اقدامي در جهت كاهش مازاد توليد انجام ندادند. علت اصلي اين اتفاق، بالا بودن قيمت نفت و تمايل كشورها براي كسب درآمد بيشتر بود كه پيش بيني مي شود، روند فوق تداوم يابد.
به احتمال بسيار زياد اگر تصميم اخيراً اوپك در سال انتخابات رياست جمهوري در آمريكا صورت نمي گرفت كارشناسان و تاجران آمريكايي، اين اقدام اوپك را منطقي مي دانستند اما مقامات آمريكايي بيم آن را دارند كه تصميم اوپك منجر به افزايش قيمت بنزين شود. از سوي ديگر مقامات، آژانس بين المللي انرژي مي گويند، ذخاير نفت كشورهاي صنعتي جهان اندك است و تصميم اوپك لطمه به امنيت انرژي اين كشورها وارد خواهد ساخت.
در چنين شرايطي، جورج بوش وانمود مي كند كه در موضع قدرت قرار دارد و توليدكنندگان نفت در جهان را مجبور كرده، نگراني ها مصرف كنندگان آ مريكايي را در نظر داشته باشند.
اما مشكل اين است كه مصرف كنندگان آمريكايي از مشكلات داخل آمريكا رنج مي برند و افزايش قيمت بنزين ارتباطي با كمبود نفت در بازارهاي جهاني ندارد.
از ۲۵ سال قبل تاكنون، هيچ پالايشگاه تازه اي در آمريكا احداث نشده و اعمال محدوديت هاي زيست محيطي براي برخي از بنزين هاي توليد شده در آمريكا منجر به كمبود اين فرآورده و افزايش قيمت آن شده است.
همچنين خبر مي رسد كه در ذخاير ۲۶ كشور عضو (OECD) بيش از ۵/۲ ميليون بشكه نفت وجود دارد كه نرخ ذخيره سازي اين ذخاير در حدود ۸۰۰ هزار بشكه در روز است به همين دليل هيچ نوع نگراني در مورد كمبود نفت وجود ندارد.
به هر حال كاملاً مشخص است كه اهداف و انگيزه هاي سياسي عامل اصلي بحران هاي بازارهاي نفتي مي باشد و عوامل تجاري در ايجاد اين بحران ها نقشي ندارد.
آخرين ارزيابي بانك جهاني از اقتصاد روسيه
ولاديمير پوتين رئيس جمهور روسيه اميدوار است كه نرخ رشد اقتصادي كشورش را حفظ كند اما در صورتي كه وابستگي روسيه به درآمد نفتي افزايش يابد، اين هدف پوتين محقق نخواهد شد.
در آخرين گزارش بانك جهاني در مورد اقتصاد روسيه آمده است: اقتصاد بدون انجام اصلاحات نيز رشد خواهد كرد اما روسيه بايد از اين موقعيت ممتاز بوجود آمده، بيشترين بهره را ببرد و اصلاحات اساسي در سيستم بانكي، مسكن، آموزش و پرورش و بهداشت خود انجام بدهد. در حال حاضر قيمت نقت در سطح بالايي قرار دارد اما پيش بيني مي شود كه قيمت ها كاهش يابد به همين دليل بايد كاهش رشد اقتصادي را انتظار داشت. با توجه به اينكه ۲۵ درصد اقتصاد روسيه را نفت و گاز تشكيل مي دهد، كاهش قيمت نفت در بازارهاي جهاني، اقتصاد روسيه را به مخاطره خواهد انداخت.
سال گذشته، نرخ رشد اقتصادي روسيه ۳/۷ درصد بود كه عامل اصلي اين رشد چشمگير، قيمت بالاي نفت بود.
با اين حال، هنوز ۲/۳۱ ميليون نفر در روسيه زير خط فقر زندگي مي كنند و درآمد ماهيانه آنان كمتر از ۷۴ دلار است.
به گفته بانك جهاني، در صورتي كه روسيه اصلاحات اساسي انجام ندهد، كيفيت زندگي مردم افزايش خواهد يافت. قيمت نفت روسيه در سال ۲۰۰۳ ، ۱۵ درصد افزايش يافت و اگر چنين افزايشي صورت نمي گرفت، نرخ رشد اقتصاد روسيه بين ۴ تا ۵ درصد مي بود.
بيكاري در عراق
اولين آمار گيري در عراق پس از پايان جنگ حاكي از آن است كه نرخ بيكاري در اين كشور در حدود ۱/۲۸ درصد است. علت اصلي بالا بودن اين نرخ، تصميم آمريكايي ها مبني بر منحل كردن نيروهاي مسلح اين كشور در پي سرنگوني صدام حسين مي باشد. البته بانك جهاني پيش از اين برآورد كرده بود كه نرخ بيكاري در عراق در حدود ۵۰ درصد باشد. به گفته يكي از آمارگيران وزارت برنامه ريزي، رقم ۲۸ درصد دقيق است چون براساس يك آمارگيري علمي از ۲۴۹۰۰ خانواده صورت گرفته است.
در اين آمارگيري، نرخ بيكاري در ميان مردان ۲/۳۰ درصد و در ميان زنان ۱۶ درصد اعلام شده است. در عراق تعداد اندكي از زنان در جستجوي كار هستند و بسياري از زنان خانه دار صاحب مشاغل نيمه وقت مي باشند. همچنين نرخ كم اشتغالي در عراق در حدود ۶/۲۰ درصد است. كم اشتغالي يعني، هنگامي كه افراد بالاي ۱۵ سال يك جامعه در هفته كمتر از ۳۵ ساعت كار مي كنند.دو ماه پس از سرنگوني رژيم بعثي عراق، پل برمر حاكم آمريكايي عراق، ارتش ۴۰۰ هزار نفري عراق را منحل كرد كه اين تصميم برمر حتي مورد انتقاد مخالفان صدام قرار گرفت.
به هر حال آمار بيكاري در نقاط مختلف عراق متفاوت است. در مركز عراق كه اغلب ساكنان آن را سني ها تشكيل مي دهند و دشمنان اصلي اشغالگران آمريكايي به شمار مي آيند، نرخ بيكاري در حدود ۳۳ درصد است. اما در مقابل، استان كربلا با نرخ ۱۴ درصدي بيكاري مواجه است كه اين نرخ پايين به دليل سفر مردم ايران براي زيارت اماكن مذهبي اين استان است كه به صورت غير مستقيم اشتغال ايجاد مي كند.
به هر حال دولت آينده عراق بايد مراقب باشد كه با انجام اقدامات اقتصادي مورد نظر واشنگتن بر نرخ بيكاري نيفزايد. آمريكايي ها طرفدار سرسخت خصوصي سازي هستند اما انجام خصوصي سازي بدون بررسي هاي دقيق باعث بيكار شدن تعداد بيشتري از كارمندان دولت خواهدشد.
|