جشنواره بين المللي فلك در دوشنبه به مدت سه روز (از ۲۶ تا ۲۸ مارس) گوش فلك را با بهترين سرود و نواهاي مردمي نوازش كرد.
فستيوال و سمپوزيوم بين المللي فلك كه به ابتكار وزارت فرهنگ تاجيكستان، انستيتوي جامعه باز صندوق سوروس و مركز همكاري و ترقيات بار نخست در پايتخت تاجيكستان برگزار گرديد، به جشنواره واقعي هنر و زيبايي و وحدت و دوستي مبدل شد.
طي سه روز تالار تازه ترميم شده فيلارموني تاجيكستاني مالامال از هزاران تماشاگر و هواداران و شيفتگان موسيقي سنتي و مردمي بود.
جشنواره فلك با سخنراني رجبمد اميراف، وزير فرهنگ، خيرالنسا مولانوا، معاون نخست وزير تاجيكستان و آينهال بابانظروا، رئيس انستيتوي جامعه باز صندوق سوروس در دوشنبه به كار خود آغاز كرد.
در شش برنامه هنري كه در روزهاي برگزاري اين جشنواره اجرا شد، فلك سرايان از ولايتهاي ختلان و بدخشان، ناحيه هاي تابع مركز و وادي زرافشان تاجيكستان و هنرمندان از ايران و افغانستان و قزاقستان شركت ورزيدند و با هنر و استعداد خويش قلب هزاران تن از مخلصان موسيقي فلك را تسخير نمودند.
هنرنمايي استادان فلك سرايي چون دولتمند خال، گلچهره صادقوا، عبدالخير و رحمت الله هاشم اف، ذره گل و اصل گل اسكندروا، فيض علي حسن اف، مصور مينك اف، محمد سفر مراداف، سفر قادراف، جمعه خان سفراف، شاديگل محمد ناصروا، محمد علي ايوب اف، برادران نذري اف؛ رامشگري بهرام قادراف، عبدالسلام رحيم اف، برادران آرزويف و بسياري از هنرمندان ديگر، چهره جشنواره فلك را زيبا و پرنور ساخت.
به حسن اين جشنواره، هنرمند ايراني رشيد بابازاده، هنرمندان افغاني شير محمد غزنوي، نجيب ترنم و عبدالوهاب ناصري و آوازخان قزاق بيگلن بابيجان زيب و شكوه ديگري افزودند.
موي سفيدان نوراني نجم الدين شمس اف، مراد علي حيدراف، يافتك داوداف، جمشيد قره يف ازناحيه دنغره؛ دولت اسماعيل اف، سنت الله رحمت الله اف، ابرار گدايف، دادربيك عبدالله اف از ناحيه تاجيك آباد و گيس سفيدان بر نادل سلامت حاجي مرادوا، بيبي رجب نيازوا، شريفگل بابامرادوا از ناحيه شهرنو، با هنرنمايي خوب به اين جشنواره شكوه و فر تازه اي بخشيدند.
جشنواره فلك همچنين بسياري از جوانان هنرمند، استعدادهاي نو را كشف نمود و ثابت ساخت كه هنر اصيل، موسيقي سنتي مردمي چون شاهكاري جهاني نميرنده و جاويداني است.
در جريان كار سمپوزيوم نيز اين نكته بارها تأكيد شد. دانشمندان، هنرشناسان، دانندگان موسيقي سنتي فلك، هنرمندان و آهنگسازان شناخته و روزنامه نگاران از كشورهاي ايران و افغانستان، هندوستان و قزاقستان، ازبكستان و قرقيزستان و تاجيكستان در موضوعاتي نظير مقام موسيقي فلك در فرهنگ تاجيك، ارتباط آن با سنتهاي ادبي و مراسم مردمي، با ادبيات شفاهي و خطي، ماهيت، موقع و مراد موسيقي فلك در مناطق مختلف تاجيك نشين، ژانرهاي مختلف موسيقي فلك، نظام ژانري و نقش سازهاي موسيقي ملي در فلك، فلك و موسيقي معاصر، ياد فلكسرايان مشهور با سخنرانيهاي پر محتوي، بحث و بررسيهاي سودمند كردند.
در اين سمپوزيوم بارها تأكيد گرديد كه موسيقي فلك اين گنج بي بهاي هنر مردمي است كه سنن و آيين ها و مراسم مختلفي را معرفي مي كند. موسيقي فلك در واقع راز و نياز انسان با فلك است، موسيقي فلك عصيان انساني است، فلك راهي است به سوي آسمان، فلك تسكين دل، فلك افاده گر غم و شادي و احساسات مختلف روحي و باطني انسان است، فلك تئاتري است كه در آن زندگي و آرزو و آرمان مردم انعكاس مي يابد.
اين معني ها و نكته و انديشه هاي مختلف راجع به موسيقي سنتي فلك در سخنرانيهاي دكتر آريانفر از افغانستان، دكتر جمشيد صداقت كيش از ايران، دكتر پديد شارما خسرو از هندوستان، هنرشناسان ف. كرامتي و آ. جمعه يف از ازبكستان، س. يلمانوا و ب. بابيجان از قزاقستان و فرزانگان و موسيقي شناسان تاجيك نظام نورجان اف، د. عابداف، د. كرمشايف، ن. حكيم اف، ر. احمد، طلب ستار اف، ب. قابل وا، س. فتح الله اف، س. ميرزا زاده، ف. مراد اف، ك. قربانيان، آ، عبدالرشيد اف، خ. عبدالله اف، دولتمند خال، د. لطيف اف، ت. اسراييل وا و ديگران بازتاب يافتند.
براي رشد و تكميل موسيقي فلك و فلك سرايي در تاجيكستان دانشمندان موضوعات جالب و سودمندي را بررسي كردند. قرار شد كه فلك چون موسيقي سنتي تاجيك از لحاظ موسيقي شناسي به شيوه كاملتري مورد تحقيق و آموزش قرار بگيرد و در هنرستانهاي ميانه و عالي به طور گسترده تري آموخته شود. همچنين برگزاري جشنواره و سمپوزيوم بين المللي فلك به حكم عنعنه (سنت) خواهد درآمد و در هر دو سال يك بار داير خواهد شد.
در طبقه دوم ساختمان فيلارموني دولتي تاجيكستان طي سه روز نمايشگاه هنرهاي مردمي، بهترين نمونه هاي دستكار استادهاي سازهاي موسيقي- استاد زين الدين و استادانه خان ضيا از دوشنبه، استاد عبدالرحيم از شهر كولاب، استاماسايين اف از اشكاشم، دستكاريهاي كلالي، بافندگي، سوزني دوزي از عبيدالله ميرزا عمر از ناحيه شهر نو، سر و لباس ملي از شايسته غياث وا از شهر كولاب، كيميا عطايوا، گلرخسارعمروا از شهر خجند، امان موسي از شهر دوشنبه منظور مهمانان، شركت كنندگان و تماشاگران جشنواره فلك گرديدند.
در جريان جشنواره و سمپوزيوم بين المللي فلك سينماگران كانادايي فيلمي مستند به نوار گرفتند. پيش از استقلال تاجيكستان فيلمي درباره فلك و استاد فلك خوان آينه هاشم اف ساخته شده بود و اخيراً نيز فيلمي درباره استاد دولتمند خال ساخته شده است.
من افتخار داشتم كه يك جا با دانشجوي دانشگاه بين المللي شهر دوشنبه مغفرت بانو شارحيم وا مجري برنامه هاي هنري اين جشنواره باشم و شاهد بودم كه مردم ما به مقدسات خود، به آيين و سنتهاي نكوي خويش، به گذشته خود، به موسيقي فلك نواز خويش چه گونه ارج مي گذارند و ميراث فرهنگي اصيل خود را گرامي مي دارند.
اين جشنواره ثابت ساخت كه تنها هنر اصيل كه ريشه هاي استواري در تاريخ و فرهنگ ملي دارد، چون نيروي سازنده و احياگر مي تواند ذوق و معنويات و اخلاق جامعه را تربيت كند و زندگي را مالامال زيبايي، معني و نشاط گرداند.
جشنواره فلك، بخصوص جوانان را و گروههاي تقليدگر و بيگانه گرايي از ميان ايشان را هشدار داد كه در جاده هنر تنها با گرامي داشتن سنتها و مقدسات ملي، جستن و دريافتن اصل خويش و آميزش و غني گردانيدن آن با تمدن بشري مي توان به جايي رسيد.
با تقليد كوركورانه و ذوق پست، با جست و خيزهاي ساختگي و غيرپرورانه و از خود ستاره سازيهايي بي بنياد و امثال اين كسي نمي تواند لاف هنر و هنرمندي زند. جهان را مي توان تنها در لباس سنتها و مقدسات و با هنر و فرهنگ والاي خود تسخير كرد.
جشنواره بين المللي فلك باز هم هشدار داد كه:
در جهان با هنر خويش پريدن آموز،
كه پريدن نتوان با پرو بال ديگران!
در پايان جشنواره فلك، رجبمد اميراف، وزير فرهنگ تاجيكستان و آينهال بابانظروا، رئيس انستيتوي جامعه باز صندوق سوروس در تاجيكستان ضمن سخنراني خود ابراز داشتند كه نخستين جشنواره و سمپوزيوم بين المللي فلك به همه اهداف خود رسيد و آنها در آ ينده براي بهتر و رنگين تر برگزار شدن آن كمك خواهند كرد.
رجبمد اميراف نويد داد كه در شهر كولاب دسته فلك سرايان به رهبري خانم هنرمند ثريا قاسم وا دوباره احيا شده است. ضمناً بار نخست در تاجيكستان سال ۱۹۸۹ در شهر كولاب دسته و يا به تعبير ديگر تئاتر فلك به رهبري دولتمند خال اف، هنرمند شناخته و به كارگرداني عبيدالله رجب اف، بازيگر تئاتر روي كار آمده بود.
در پايان گلچيني از گلزار موسيقي فلك با هنر آوازخوانهاي تاجيك و افغان و قزاق به كار جشنواره حسن فرجام بخشيد. در واقع اين گام نخست در راه گراميداشت موسيقي سنتي تاجيك با همه كم و كاستيها و برد و باختهايش سزاوار آفرين است.
سهمي كه اميربيك موسي، رهبر جشنواره فلك، دولت، عبيدالله، كارگردان، دولتمند خال اف، راهبر موسيقي، شير علي عبدالحي اف، نعيم حكيم اف، فيروز الماس اف و ديگران در برگزاري اين جشنواره گذاشتند، به غايت مؤثر بود و خدمات آنها تا دير باز در خاطره ها نقش خواهد بست.