محمد ابراهيمي
طهماسب مظاهري درحال اتمام تز دكتري خود در دانشگاه «پيس لي» اسكاتلند بود كه به درخواست دوست قديمي اش كه حالا سكان قوه مجريه را برعهده گرفته بود به ايران فراخوانده شد، مدتي است دولت جديدي به رياست سيد محمد خاتمي شكل گرفته و در حال مقدمه چيني براي تدوين «طرح ساماندهي اقتصادي» است، و در اين مسير يك مشاور امين كه داراي تجربه ۲۵ ساله در اقتصاد است، فرد مناسبي به نظر مي رسد.
هنوز كاملا مشخص نشده مظاهري، در چهار سال حضور در كنار رئيس جمهور به عنوان مشاور، چه كاركرد كه در كابينه دوم او به عنوان وزير امور اقتصادي و دارايي انتخاب شد، پستي كه در روز اعتماد مجلس به وزراي رئيس جمهوري از آن به عنوان پستي تخصصي نام برده شده كه يك مهندس راه و ساختمان توانايي تصدي آن را ندارد .
اما يك نكته كاملا مشخص است و آن اعتمادي است كه رئيس جمهور به مظاهري پيدا كرده بود، اين اعتماد تا به آن جا پيش رفت كه خاتمي در دفاع از وزير پيشنهادي خود در مجلس اعلام كرد: اين كه گفته مي شود وي مهندس است، بنده اينجا از جناب آقاي مظاهري معذرت مي خواهم كه بخاطر دعوت به همكاري، تز دكتري ايشان كه تقريبا در خارج كشور نوشته شده بود ناتمام ماند».
معلوم نيست در روز راي اعتماد، نمايندگان مجلس اگر مي دانستند مظاهري براي مدتي رئيس فدراسيون شنا بوده آنگاه چه نطقهايي در مخالفت با وي ايراد مي شد، به هر حال وزير جديد كابينه دوم با راي اعتماد نمايندگان مجلس به ساختمان قديمي و تودر توي وزارت اقتصاد در ميدان توپخانه گام گذاشت.
مظاهري كه بعد ازسال ها تجربه در بانك مركزي، سازمان برنامه و بودجه، وزارت راه و ترابري و بنياد مستضعفان و جانبازان اكنون در بالاترين مسند تصميم گيري اقتصادي كشور قرار گرفته آرزوهاي بلندي در سر دارد، آرزوهايي كه برآيند كار تجربي و مطالعات دانشگاهي وي است.
حكايت بركناري مظاهري نيز مانند حضورش در كابينه جنجالي بود. او از جمله كساني بود كه برخي وي را پيرو اقتصاد دولتي محسوب مي كردند.اما در هنگان حضور در مسند وزارت بر خلاف اين تصور عمل كرد. به همين دليل كساني كه از نزديك با حدود ۹۲۰ روز حضور وي در كابينه آشنا بودند، هيچگاه باور نمي كردند وقتي از ترميم كابينه صحبت به ميان آمد، وي اولين گزينه باشد.
اهداف بلند پروازانه
مظاهري وقتي در تاريخ سوم شهريور ۸۰ بر مسند وزارت تكيه زد اهداف بلند پروازانه اي در ذهن داشت.
او در روزي كه در مجلس برنامه هاي خود را اعلام كرد، گفت: رشد اقتصادي با همه مختصاتش، ابزار خصوصي سازي، آزاديهاي تجاري، اصلاح مقررات تجاري و ساختار ارزي بانكي و سياستهاي با توزيع درآمد جبراني شروط لازم مصونيت حقوق مردم است.
هدفمند كردن يارانه ها، اجراي سياست هاي جبراني و تفكيك سياستهاي پولي و بانكي از جمله مواردي است كه هفتمين وزير اقتصادي بعداز انقلاب در راس امور اصلاح ساختار اقتصادي كشور از آنها در مجلس نام برد.
حال كه مظاهري از كار بركنار شده، فرصت مناسبي است تا مشخص شود، اين اهداف تا چه حد بلند پروازانه بوده و چه مقدار از آنها عملي شده است.
مظاهري در مدت حضور خود درپست وزارت اقتصاد توانست قوانيني را تدوين وتصويب كند كه شايد از نظر اهميت كمتر وزارتخانه اي توانست اينگونه عمل كند.
اصلاح قانون مالياتها، سرمايه گذاري خارجي، تجميع عوارض ،پولشويي و بالاخره لايحه خصوصي سازي هر كدام مي تواند نقاط روشني در پرونده مهندس باشد. هر چند برخي سخنان او در روز راي اعتماد، تنها در حد حرف باقي ماند و كمتر توانست آنها را اجرا كند.
اصلاح نظام ارزي، خصوصي سازي، صندوق حمايت از بيكاران، واصلاح نظام بانكي از جمله اهدافي بود كه مهندس در رسيدن به آنها يا كاملا ناموفق بود و يا موفقيت كمي نصيبش شد.
علاوه بر ناكامي وزير سابق اقتصاد در اهداف ذكر شده كه به هر حال مي تواند در زمره انتقادهاي وارد به وي قرار گيرد، يك نكته مهم در كارنامه او قرار دارد و آن حكايت اختلاف نظر وي با اعضاي هيات دولت است، مساله اي كه به اعتقاد رئيس جمهوري تنها عامل بركناري وزير اقتصاد شد. اگر چه رئيس جمهور در روز اخذ راي اعتماد در حمايت از برنامه هاي وزير اقتصادش گفت: آقاي مظاهري به عنوان يك صاحبنظر و تحصيلكرده اقتصادي انسان كاملا قابل اعتمادي است كه با طرح و برنامه هاي خود مي تواند تيم اقتصادي ما را هماهنگ تر كند.
خاتمي در اين روز به نمايندگان مجلس گفت: مساله اقتصاد ما، مساله مهمي است و ما بايد به يك تيم اقتصادي برسيم، رويكرد و جهت گيري اقتصاد ما كاملا مشخص است و جناب آقاي مظاهري از كساني است كه در تدوين، طراحي، پيگيري و تنظيم اين جهت گيري جديد نقش ممتاز و اساسي داشته است.
اما روز راي اعتماد گرفتن براي مهندس يك روي سكه و روز بركناري وي روي ديگر سكه بود.
رئيس جمهور در حالي حاضر شد مشاور امين و وزير قابل اعتماد خود را بركنار كند كه معلوم بود تلاش فراواني براي عدم تحقق چنين امري كرده است.
سيد محمدخاتمي در روز معارفه صفدر حسيني به عنوان جانشين مظاهري اذعان كرد: تلاش بنده اين بود كه دو دوست خوب خود را (مظاهري و ستاري فر) در كنار همديگر داشته باشيم اما آقايان به اين نتيجه رسيدند كه بايد تغييراتي صورت گيرد.
به هر حال آمدن مظاهري كه به عقيده رئيس جمهور نشاني از هماهنگي تيم اقتصادي بود، در نهايت منجر به انحلال كامل تيم ناهماهنگ اقتصادي شد. تيمي كه در يك ضلع آن مظاهري، ضلع ديگر ستاري فر قرار داشت و ضلع سوم ، مرحوم محسن نور بخش بود كه پيش از وقوع چنين رويدادهايي با تقدير الهي از دنيا رفت و در شرايط امروز حضور ندارد تا نحوه برخورد با وي نيز مشخص شود.
به هر حال روزي بايد جنبه هاي مختلف اين ناهماهنگي و اثرات سوء آن مشخص شود، اگر مظاهري و ستاري فر تا آنجا باهم اختلاف داشتند كه نتوانستند تا پايان عمر دولت با هم كنار آيند، معلوم نيست در سالهاي حضور مرحوم نوربخش كه اختلافات مهندس و رئيس كل بانك مركزي شهره خاص و عام بود اقتصاد ايران چه دوراني را تجربه كرده است، اقتصادي كه براي ناكامي در رسيدن به اهداف خود تنها اختلاف تيم اقتصادي دولت را كم داشت.
به هر حال نوربخش رفت و همگان انتظار داشتند در مدت باقي مانده از عمر دولت، بخش اقتصاد كشور با حداقل اختلاف نظر رسيدن به شاخصهاي رشد و مقابله با تورم وبيكاري را دنبال كند.
ريشه اختلافات
علي رغم سرو صداي زيادي كه بركناري مظاهري داشت اما هنوز ابعاد اين مساله مشخص نشده است. اما يك چيز مشخص است، اختلاف مظاهري و ستاري فر به جايي رسيد كه اين دو حاضرنشدند در هيات دولت و دور يك ميز بنشينند. حساب ذخيره ارزي، خصوصي سازي، بودجه و بالاخره حدود اختيارات و وظايف وزارت اقتصاد و سازمان مديريت بخشي از اختلاف نظرهايي است كه باعث بركناري مهندس و استعفاي ستاري فر شد ، هر چند مظاهري علي رغم اصرارها حاضر نشد استعفا بدهد.
داستان استعفاهاي مكرر ستاري فر نيز شنيدني است. به طوري كه طي چند سال اخير چندين بار خبر استعفاي وي خبرساز شد، هر چند كمتر پيش آمد تا علت اين استعفاهاي مكرر منتشر شود.
آخرين باري كه ستاري فر استعفا داد در جريان انتخابات هفتمين دوره مجلس بود كه وي در اعتراض به رد صلاحيتها استعفا داد و به هر حال اين هم از عجايب اقتصاد ايران است كه مردان اقتصادي درگير سياست شده و با اقدامات خود سياستهاي اقتصادي را تحت تاثير قرار مي دهند.
اما سوال اساسي كه بر اذهان نقش بسته اين است كه اگر مهندس و رئيس سازمان مديريت اختلاف دارند، طرف دوم نه يك بار بلكه چندين بار استعفا داده، پس چرا هم مظاهري بركنار مي شود و هم با استعفاي ستاري فر موافقت شده است.
به هر حال اقتصاد ايران شاهد حضور ۹۲۰ روزه مهندسي بود كه به قول رئيس جمهور تجربه وي ذخيره اي براي كشور است.