با گذشت بيش از يكسال از تشكيل هيأت رفع اختلاف مربوط به موضوع پنبه بين آمريكا و برزيل در سازمان جهاني تجارت هنوز نتيجه اي حاصل نشده است.
به گزارش خبرنامه WTO و كشاورزي هيأت حل اختلاف به درخواست برزيل از آمريكا خواسته است اطلاعات مربوط به انواع پرداخت ها به كشاورزان، از جمله پرداخت هاي غيرمرتبط با توليد و پرداخت هاي مربوط به جبران خسارت از دست دادن بازار را ارائه كند تا مشخص شود آيا يارانه هاي دريافت شده توسط كشاورزان آمريكايي افزايش يافته است يا نه. اگر اين موضوع به اثبات برسد، آمريكا ديگر نمي تواند از مزاياي شرط موسوم به صلح در موافقتنامه كشاورزي بهره مند شود و هيأت زيان وارده به برزيل در اثر پايين آمدن قيمت هاي جهاني ناشي از پرداخت يارانه به كشاورزان آمريكايي را برآورد خواهد نمود. آمريكا اصرار دارد اين پرداخت ها جزو يارانه هاي معاف از الزامات كاهشي بوده و پرداخت هاي غيرمرتبط با سطح توليد نبايد به حساب آورده شوند. اما برزيل عقيده دارد اين مبالغ مشوق توليدكنندگان براي كشت پنبه بوده و باعث شده است سهم آمريكا از بازار جهاني پنبه طي چند سال اخير از ۲۵ درصد به بيش از ۴۰ درصد افزايش يابد. در همين زمينه براي آمريكا فرصتي چندهفته اي تعيين شده تا اطلاعات مورد نياز را فراهم كند اما اين كشور اعلام نموده به زمان بيشتري احتياج دارد. يكي ديگر از موارد مطرح شده عليه آمريكا پرداخت يارانه صادراتي با هدف افزايش سهم بازار است.
اعلام آمادگي هند براي ايجاد تغيير در يارانه هاي كشاورزي
مشاور اقتصادي نخست وزير هند اعلام كرد اين كشور براي كاهش يارانه هاي كشاورزي و حذف محدوديت هاي وارداتي به شرط اقدام متقابل ساير كشورها آمادگي دارد.
وي گفت: مسئله اصلي اين است كه براي اطمينان از اين كه خطري كشاورزان را تهديد نمي كند، كاهش با چه سرعتي انجام شود. اين اظهارات در تناقض با تصميم اخير هيأت وزيران مبني بر عدم كاهش يارانه هاي كشاورزي است. اين موضوع حساسيت سياسي بالايي در هند دارد زيرا پيش بيني مي شود در صورت قطع يارانه ها، نيمي از كشاورزان اين كشور شغل خود را از دست بدهند. كاهش تعرفه واردات برخي محصولات صنعتي از جمله اقدامات اخير هند است. همچنين امضاي موافقتنامه هاي تجاري دو يا چندجانبه با جنوب شرق آسيا، برزيل، چين و آفريقاي جنوبي از برنامه هاي آينده دولت اين كشور است.
كانادا تبرئه شد
يك هيأت رسيدگي به شكايات در سازمان جهاني تجارت، كميته گندم كانادا را از ادعاي آمريكا مبني بر كاربرد روش هاي غيرمنصفانه تجاري توسط اين كميته تبرئه كرد و تصديق نمود كميته گندم كانادا قوانين تجاري را در عمل رعايت مي كند . اين يك پيروزي بزرگ براي كشاورزان غرب كانادا است. كميته گندم كانادا بزرگترين بازار فروش گندم و جو در جهان است كه مستقيما توسط كشاورزان كنترل مي شود و به عنوان يكي از بزرگترين صادركنندگان كانادا با ۷۰ كشور در ارتباط است. اين كميته كل درآمد ناشي از صادرات را با كسر مقدار كمي جهت بازاريابي، به كشاورزان مي دهد. از آنجا كه كشاورزان اين كميته را به شركت هاي چندمليتي ترجيح مي دهند و به دليل كارايي بالا رقيبي جدي براي شركت هاي آمريكايي طرفدار دولت است، اين شكايت بيشتر با جنبه سياسي مطرح شده بود.
گفت وگوهاي تجاري سازمان جهاني تجارت به زودي از سر گرفته مي شود
اعضاي سازمان جهاني تجارت به زودي مذاكرات كشاورزي را براي اولين بار پس از شكست كنفرانس مكزيك، در جلسه اي به رياست كميسيونر كشاورزي اتحاديه اروپا از سر خواهند گرفت.
در اين جلسه تنها اعضاي مؤثر سازمان نظير آمريكا، ژاپن، استراليا و هند و برزيل به نمايندگي از كشورهاي گروه ۲۰ شركت خواهند داشت. هدف اصلي از تشكيل اين جلسه ايجاد جو اعتماد بين كشورها و دستيابي به نقطه نظرات مشترك بوده و انتظار نمي رود نتايج قابل توجهي از آن به دست آيد. در حاشيه جلسه، گروه ۲۰ به طور جداگانه با نمايندگان آمريكا و اتحاديه اروپا ديدار خواهد كرد. اين گونه جلسات براي دسترسي به توافق در مورد چارچوب مذاكرات آينده كشاورزي تا نيمه تابستان ادامه دارد. بسياري از كشورها اعلام نموده اند كه از چارچوب پيشنهادي وزير امور خارجه مكزيك، كه در اجلاس قبلي WTO ارائه شد، حمايت خواهند كرد. با اين حال هنوز اختلافات زيادي در اين مورد وجود دارد. يكي از بزرگترين موانع براي دسترسي به توافق، مخالفت كشورهاي در حال توسعه با فرمول ارائه شده در اين پيشنهاد براي كاهش تعرفه ها است. طبق اين فرمول تعرفه هاي بالاتر با كاهش بيشتري مواجه خواهند شد. آمريكا ضمن حمايت از كاهش يارانه ها، خواستار تسهيلات بيشتري براي دسترسي به بازار است. حمايت آمريكا از كاهش يارانه هاي داخلي كشاورزي به دليل كسري بودجه فزاينده دولت اين كشور است و آمريكا براي مقابله با آن چاره اي جز كاهش يارانه هاي پرداختي به بخش كشاورزي ندارد. اما از كاهش يارانه ها به عنوان اهرمي براي دسترسي بيشتر به بازارهاي كشورهاي در حال توسعه سود مي برد. بدون حصول يك موافقتنامه در سازمان جهاني تجارت، آمريكا به طور يكطرفه بدون گرفتن هيچ امتيازي از ساير اعضا خلع سلاح خواهد شد.