نگاه
مركز زبان فارسي در لبنان پلي فرهنگي ميان ايرانيان و اعراب
مركز زبان و ادبيات فارسي در دانشگاه لبنان كه در ارديبهشت سال ۱۳۳۵خورشيدي در بيروت گشايش يافت به عنوان پل ميان دو فرهنگ ايرانيان و اعراب ساكن منطقه خاورميانه عمل و فعاليت كرده است .
در آيين گشايش اين مركز كه در آن زمان عده اي از استادان دانشگاه تهران از جمله «بديع الزمان فروزانفر»، استاد «جلال الدين همايي » و نيز «فوادالبستاني » رئيس وقت دانشگاه لبنان حضور داشتند بر اهميت مركز زبان فارسي و نقش آن در ايجاد ارتباط ميان دو فرهنگ ايران و عرب تأكيد شده بود.
نخستين شماره فصلنامه مركز زبان فارسي در بهار سال ۱۳۳۸ خورشيدي در بيروت به زبان عربي با عنوان «الدراسات الادبيه » و زير نظر مرحوم «محمد محمدي » رئيس وقت مركز منتشر شد. محمدي در مقدمه نخستين شماره فصلنامه نوشته است كه مهم ترين هدف اين نشريه و آن مركز بحث و بررسي امور مشترك ميان دو فرهنگ ايراني و عربي است و كوشش مي شود كه از طريق اين دو، پلي بي واسطه ميان دو فرهنگ ياد شده ايجاد شود. مركز زبان و ادبيات فارسي و نشريه تخصصي آن در طول سال هاي پيش از جنگ داخلي لبنان محور فعاليت خود را بر تبادل اطلاعات ، آشنا كردن ايرانيان و اعراب با پيشرفت هاي ادبي و اجتماعي همديگر و دادن آگاهي هاي لازم به اعراب درباره گنجينه ادبيات فارسي و جريان هاي جديد ادبي در ايران قرار داده بود.
با آغاز جنگ خونين داخلي در لبنان كه به مدت ۱۵ سال ( ۱۹۷۵-۱۹۹۰ ميلادي ) ادامه داشت درهاي مركز زبان و ادبيات فارسي مانند ديگر مراكز فرهنگي بسته و كتاب هاي كتابخانه آن غارت شد و دانشگاه لبنان هم حالتي شبه تعطيل به خود گرفت . پس از هشت سال از پايان جنگ در لبنان بار ديگر مركز زبان فارسي در سايه كوشش رايزني فرهنگي سفارت جمهوري اسلامي ايران در بيروت بازگشايي شد.
دانشگاه لبنان در سال ۱۹۹۸ ميلادي با هماهنگي رايزني فرهنگي ، «ويكتورالكك » لبناني كه از شاگردان بديع الزمان فروزانفر و دكتر محمد معين است را به عنوان رييس مركز زبان و ادبيات فارسي تعيين كرد. با بازگشايي مركز ،مجله تخصصي آن بار ديگر حيات علمي خود را از سر گرفت و تاكنون شماره هاي جديد آن در اختيار فرهنگ دوستان در جهان عرب و ايران قرار گرفته است . اولين و مهم ترين هدف مركز در دوره جديد تأمين استاد زبان فارسي براي بيش از۵۰۰ تن از دانشجويان زبان فارسي در شعبه هاي مختلف دانشگاه لبنان در شهرهاي بيروت ، طرابلس در شمال ، صيدا در جنوب و بقاع در شرق اين كشور است .مركز زبان و ادبيات فارسي در حالي فعاليت خود را از سر گرفته است كه شاهد نفوذ زبان هاي فرانسه و انگليسي در لبنان است كه از قديم در اين كشور ريشه دارند.
افزون بر اين، در سال هاي پس از جنگ فعاليت هاي زيادي براي ترويج زبان هاي آلماني ، ايتاليايي و اسپانيولي در دانشگاه هاي لبنان آغاز شده است .به رغم چنين فعاليت هايي زبان فارسي همچنان علاقه مندان و متقاضيان زيادي دارد كه مهم ترين علت آن غناي فرهنگي و ادبي ايران زمين است .
از آنجا كه روز به روز شمار متقاضيان آموزش فارسي در دانشگاه لبنان و شعبه هاي آن افزايش مي يابد، تقويت مركز زبان و ادبيات فارسي با هدف تداوم نقش آفريني در عرصه مبادله فرهنگي ميان ايران و اعراب امري لازم و مورد انتظار است .
|