شهرزاد عيني- ورزش پس از آنكه رشدي شتابان در اواخر قرن گذشته و آغاز قرن بيست و يكم را پشت سر گذاشت، بدل به پديده اي داراي اهميت جهاني شد. تحليلگران و مدافعان ورزش، رهبران سياسي، پژوهشگران، روزنامه نگاران و مديران، آن جنبه مهم از فرهنگ و تمدن معاصر را، عرصه اي براي فعاليت اجتماعي كه في نفسه ارزشمند است، دانسته اند.
به طور خلاصه ورزش اكنون پديده اي دانسته مي شود كه در شكل دادن به دوران ما بس مؤثر بوده است. مدافعان پرشورتر يا احساساتي تر ورزش تا آنجا پيش مي روند كه ورزش را مخرج مشترك تمام بشريت، شكل تعالي يافته رقابت سرمايه دارانه، در دسترس ترين شكل تجربه جمعي يا حتي، فروزان ترين شعله اي كه در قلب انسانها مشتعل است مي نامند.علم ورزش امروزه در تعاريف مختلف به نقطه اي رسيده است كه قادر است به نحوي فزاينده فرهنگ جامعه را متعالي سازد و در اين ميان نقش دانشگاهها و تربيت بدني دانشگاهها براي خود تعريف گسترده و مهمي دارد.
براي آشنايي با موقعيت ورزش بانوان كشورمان و شرايط نيمي از جمعيت فعال كشورمان با مدير تربيت بدني ورزش دانشگاه آزاد به گفت وگو نشسته ايم كه مي خوانيد.
* ديدگاه تربيت بدني دانشگاه آزاد به ورزش بانوان چيست؟
- تربيت بدني دانشگاه آزاد بيشتر به ورزش همگاني و گسترش آن در ميان بانوان پرداخته است و چون در اين دانشگاه بانوان به لحاظ علمي از آقايان پيشي گرفته اند بنابراين برنامه ريزي ما نيز بيشتر در مورد بانوان است.
* در بحث هاي كلان دانشگاه آزاد، سهم كمي و كيفي بانوان چه اندازه است؟
- در بخش قهرمان كشوري تعداد قهرمانهاي بانوان از آقايان بيشتر است، به همين دليل دانشجوياني كه بخواهند در حين آموزش، در اوقات فراغت، به ورزش نيز بپردازند مي توانند از آموزش مربياني كه در بخش فوق برنامه بانوان فعاليت دارند استفاده كنند كه اگر در بين اين دانشجويان، نخبگاني وجود داشته باشد، در مسابقات ليگ باشگاهي شركت خواهند كرد. البته اين فوق برنامه ها در فضاهاي ورزشي با امكاناتي كه از طريق دانشگاه آزاد فراهم شده تشكيل مي شود كه اين فضاهاي ورزشي در حال رسيدن به استانداردهاي بين المللي است.
تمامي رشته هاي مصوب بانوان، تحت پوشش دانشگاه آزاد قرار دارند و ما براي اين رشته ها، مسابقات درون باشگاهي، منطقه اي و كشوري برگزار مي كنيم و قهرمانان به نسبت مقامهاي كسب شده از تخفيف و تسهيلات دانشگاهي برخوردار مي شوند. مثلاً افرادي كه در مسابقات كشورهاي اسلامي صاحب مقام مي شوند، مي توانند در مقاطع بالاتر به تحصيل ادامه دهند و يا بدون كنكور وارد دانشگاه شوند و همچنين در مورد شهريه تا مقطع ليسانس به صورت رايگان و مقاطع بالاتر از يك دوم شهريه معاف هستند.
در مسابقات كشورهاي اسلامي، كه در حد بازيهاي آسيايي است، ۲۶ كشور شركت مي كنند. يكي ديگر از تسهيلات دانشگاه آزاد آن است كه قهرمانان مي توانند در تيمهاي ديگري غير از تيم دانشگاه عضو باشند و بدين ترتيب، آنها اصول علمي ورزش را در دانشگاه ياد مي گيرند و در باشگاهها به ديگران انتقال مي دهند و با داشته هاي خود، پس از اخذ مدرك مي توانند در باشگاه و يا نهادهاي ديگر مشغول شوند.
* معيارهاي گزينش ملي پوشان چيست؟
- كميته ملي المپيك ضوابط و معيارهاي گزينش ملي پوشان را تعيين مي كند.
* با محدوديتي كه براي ورزش بانوان وجود دارد، دانشگاه آزاد به چه شكلي عمل مي كند ؟
- دانشگاه آزاد داراي سالن هاي بيشماري است كه بسته به موقعيت محل و شرايط اقليمي و علاقه منديهاي موجود، اين سالن ها را در اختيار بانوان قرار مي دهد مانند باشگاه انقلاب، بولينگ عبده و... در اماكني نيز كه كمبود سالن هاي ورزشي داريم، بهترين باشگاهها در اجاره دانشگاه آزاد است.
* هم اكنون دانشگاه آزاد در چه رشته هايي فعاليت مي كند؟
- در تمام رشته هاي مصوب فعاليت مي كند و براي آنها مجوز باشگاهها را نيز دارد.
* اهداف درازمدت تربيت بدني دانشگاه آزاد براي بانوان چيست؟
- گسترش ورزش همگاني و ايجاد توازن و عدالت اجتماعي بين آقايان و بانوان است كه بانوان نيز بتوانند از همان امكانات آقايان استفاده كنند.
* در بعد قهرماني چه برنامه هايي داريد؟
- ما داراي برنامه هاي منظمي در بخش بانوان در جهت قهرماني هستيم و چنانچه امكان اعزام به خارج وجود داشته باشد اين كار را انجام مي دهيم مثلاً براي اولين بار تيم واليبال از دانشگاه آزاد براي انجام مسابقات به قطر اعزام شد.
* آمار حضور بانوان در رويدادهاي رسمي و غيررسمي در خارج از كشور نسبت به آقايان چگونه بوده است؟
- در اين مورد سازمان تربيت بدني پاسخگو است. اگر براي بانوان نيز نيروهاي متخصص و امكانات مناسبي وجود داشته باشد آنها مي توانند توانايي هاي خود را به اندازه آقايان نشان دهند.
اگر بتوان سازماني مانند سازمان ملي جوانان با عنوان سازمان استعداديابي راه اندازي كرد امكان شناسايي و پرورش استعدادهايي كه در سن ۶ تا ۷ سالگي بروز مي يابند آسانتر مي شود و اگر در اين سن توجه به نياز بانوان نشود و به علاوه فرهنگ آن هم وجود نداشته باشد، نمي توان انتظار قهرمان شدن از آنها داشته باشيم.
* آيا براي ورزش بانوان، بودجه اي جداگانه درنظر گرفته مي شود؟
- بله. هم در سازمان تربيت بدني و هم در دانشگاه آزاد به صورت جداگانه بودجه اي به ورزش بانوان اختصاص دارد و همچنين دانشگاه آزاد، داراي پژوهشكده اي است كه سمينار و كارگاههاي مختلفي در آن تشكيل شده و افراد (مبتلايان، مربيان و قهرمانان) را در رشته هاي مختلف به صورت علمي آموزش مي دهند.
* در اقشار زيرين جامعه چه امكاناتي براي ورزش بانوان وجود دارد؟
- براي دانشجويان كليه رشته ها، آموزش ورزش هاي مختلف حتي ورزشهاي گران مانند گلف، سواركاري و... رايگان است و همه اقشار مي توانند از آن استفاده كنند.
* دانشگاه آزاد تا به امروز چه تعداد دانشجوي دختر ورزشكار را جذب كرده است؟
- حدود ۵۰۰ زن قهرمان تحت پوشش دانشگاه آزاد هستند و به دليل اشتغال قهرمانان در رشته تربيت بدني، علاقه به اين رشته در بين جوانان زياد شده است و حتي كساني كه داراي رتبه هاي بالا در كنكور هستند اين رشته را انتخاب مي كنند.