سه شنبه ۱۹ خرداد ۱۳۸۳ - سال دوازدهم - شماره - ۳۴۰۱
توسعه صنعتي و افزايش زباله
انبوه زباله هاي شيك
مردم از بين تمام اجناس داخل قفسه فروشگاه ها، هر كدام به لحاظ بسته بندي بيشتر جلب نظر كند، و انتخاب مي كنند
توليد روزانه بيش از ۷ هزار تن زباله خانگي و ۱۴ هزار تن نخاله ساختماني در تهران، شاهد خوبي بر اين مدعاست كه ما واقعا در حال توسعه هستيم
009294.jpg
بعضي ها معتقد هستند كه سطح توليد زباله در كشورها بستگي به جايگاه آنها در طبقه بندي توسعه دارد. چنانچه نرخ توليد زباله در كشورهاي توسعه يافته چندين برابر كشورهاي در حال توسعه است.
خب هر چه باشد اصولا آدم ها هر چه بيشتر به اصطلاح پيشرفت مي كنند مشكل پسندتر و راحت ترطلب تر مي شوند. چنانچه از بين تمام اجناس داخل قفسه فروشگاه ها، هر كدام به لحاظ بسته بندي بيشتر جلب نظر كند، انتخاب مي كنند. بنابراين شركت هاي توليدكننده هم بيشتر توجه خود را بر روي نوع و كيفيت بسته بندي مواد متمركز خواهند كرد. البته بدون كوچك ترين توجه به نوع مواد مصرفي و مضرات و مشكلاتي كه براي محيط زيست در پي خواهند داشت.
در كشور ما هم اين موضوع كاملا جلب نظر مي كند ۷-۸ سال پيش وقتي براي خريد ميوه، تنقلات، حتي مرغ و ماهي مي رفتيم، پاكت هاي قهوه اي رنگي براي حمل و بسته بندي آنها در نظر گرفته مي شد كه در نهايت قابل بازيافت و يا حداقل قابل برگشت به طبيعت بود.
اما حالا ظرف هاي يك بار مصرف با پوشش هاي سلفوني، كيسه هاي پلاستيكي سياه رنگ و هزار و يك بسته بندي ديگر، جايگزين آن شده است كه علاوه بر مشكلات زيست محيطي به لحاظ آلودگي هاي خطرناك زيستي نيز مشكل ساز بوده و بايد از اين چرخه حذف شود. اما متاسفانه كشورها هر چه به توسعه يافتگي نزديك تر مي شوند از طبيعت و حيات بيشتر فاصله مي گيرند. بر طبق آمارهاي رسيده طي دهه ۱۹۹۰، توليد سالانه زباله در كشورهاي توسعه يافته براي هر نفر حدود ۸۰۰ كيلوگرم و در كشورهاي توسعه نيافته حدود ۲۰۰ كيلوگرم بوده است. به عبارت ديگر سرانه توليد زباله در كشور ما رو به افزايش است. توليد روزانه بيش از ۷ هزار تن زباله خانگي و شهري در كنار بيش از دو برابر اين حجم نخاله ساختماني در شهر تهران، شاهد خوبي بر اين است كه ما واقعا در حال توسعه هستيم.
عضو شوراي پژوهشي سازمان حفاظت محيط زيست، وضعيت زباله را در كشور بحراني مي داند و مي گويد: «در زمينه ساماندهي زباله يعني بازيافت، جمع آوري و دفن بهداشتي مواد، ما ۷۰ سال از دنيا عقب هستيم. هم اكنون كشور ما در دهه ۱۹۳۰ دنيا، از لحاظ دفع بهداشتي زباله است.»
به اعتقاد وي رشد بي رويه و شهرنشيني به اين عقب افتادگي قوت و سرعت بيشتري بخشيده، به طوري كه براي جبران آن بايد با سرعت بيشتر از معمول حركت كنيم. اين استاد دانشگاه با اشاره به كوشش هاي صورت گرفته طي دهه اخير در امر ساماندهي زباله در كشور گفت: «تا وقتي كه قانون جامعي در زمينه مديريت مواد زايد جامد نداشته باشيم، نمي توان به حل اين معضل اميدوار بود.»
اما خوشبختانه لايحه مديريت پسماندها كه از دو سال پيش مورد تدوين و پيگيري سازمان حفاظت محيط زيست و تصويب هيات دولت قرار گرفته بود، در اواسط ارديبهشت ماه جاري به تصويب مجلس شوراي اسلامي رسيد.
از نكات شاخص و مهم اين لايحه پرداختن به كل پسماندها و زباله ها است، نه فقط زباله هاي شهري. اين لايحه زباله ها را به پنج دسته تقسيم مي كند. پسماندهاي شهري يا زباله هاي خانگي، صنعتي، بيمارستاني و كشاورزي ناشي از فعاليت هاي بخش كشت و صنعت و ويژه يا خطرناك تقسيم كرده است.
بر اساس اين لايحه، هر كدام از اين پسماندها شرايط خاص خود، اعم از محل، نگهداري و دفن را دارند و مسووليت اصلي پسماندها نيز با توليدكننده است. چنانچه بر اساس اين لايحه، وزارت بهداشت بر پسماندهاي بيمارستاني و وزارت صنايع بر پسماندهاي خانگي نظارت دارند. در اين قانون براي هر تخلفي حكم جداگانه اي وجود دارد و سازمان حفاظت محيط زيست نيز مسووليت نظارت بر آن را بر عهده دارد.

فك ديوانه
واقعه اي فوق العاده در درياي خزر در نزديكي «بابلسر» اتفاق افتاد كه من آن را از يك دانشمند شنيدم. مردي كه شنا نمي دانست در دريا به مخاطره مي افتد. در اين حال به يك تيوپ پرباد ماشين مي چسبد. ناگهان فكي به سطح آب آمده و به او كه نااميد و بدون كمك در حال تقلا  بود، حمله مي كند. در اين وضع بد و حالت ناگوار، مرد به شدت از لاستيك پر بادش دفاع مي كند و در حالي كه به سختي به آن چسبيده بود، با دست فك را به عقب رانده و به او مشت مي زند. مرد فرياد مي زند و مردم را به كمك مي طلبد، صدايش از آن طرف آب ها به گوش مردم و چند ماهيگير كه چندان فاصله اي از او نداشتند، مي رسد. ماهيگيران زماني به صحنه نبرد مي رسند كه فك ديوانه تيوپ پرباد را شكاف داده و تركانيده بود و مردي كه شنا نمي دانست در اين وضع مانند تكه سنگ سنگيني در حال فرو رفتن به ته دريا بود.
ماهيگيران در آخرين دقايق او را نجات دادند. فك پاهاي او را به سختي گاز گرفته و آسيب رسانده بود و خون زيادي از آن مي رفت. يكي از ماهيگيران با پارو ضربه اي به سر حيوان مي زند، فك شيرجه اي رفته و به سوي ساحل شنا مي كند، وقتي به ساحل مي خزد آنها او را گرفته و با كارد مي كشند. از من خواستند كه اين رفتار عجيب «فك درياي خزر» را شرح دهم. چون من قبلا داستان يا واقعه اي كه راجع به حمله فك ها به انسان باشد، نشنيده بودم از اشخاص مطلع راجع به اين موضوع سوال كردم ولي هيچ يك نتوانستند به من كمك كنند.
وقت را نمي بايست تلف كرد. دست به كار شدم و بدين نتيجه رسيدم كه فك ها مرض هاري دارند و به مردي كه فك او را گاز گرفته بود تلگراف كرده و به او گفتم كه بايد مايه كوبي كند و اين كار ضروري است.
آيا ممكن است فك به بيماري هاري مبتلا شود؟
شايد اين حيوان زيرك هنگامي كه در آفتاب مشغول گرم شدن بوده، يك شغال يا سگ هار او را گاز گرفته باشد. در اين صورت امكان دارد اين شغال از اين كار لذت برده و بعد دوستانش يا هم گروهي هاي مبتلا را جمع كند تا محل و موضع فك را پيدا كرده و به آنها حمله ور شوند و هاري در بين اين حيوانات شيوع پيدا كند. هاري وقتي شيوع پيدا مي كند كه حيواني به اين مرض مبتلا شود و حيوان ديگري را كه سالم است گاز بگيرد. خرگوش هاي ديوانه، موش ها و گربه هاي هار اغلب اوقات حيوانات ديگر را گاز مي گيرند، همچنين شنيده شده است كه گنجشك  هاري به حيوان ديگري حمله كرده و براي مدت طولاني اين حيوان را تعقيب مي كرده است و همچنين خرسي كه سال ها در قفس خود تنها زندگي كرده است توسط يك خرگوش به مرض هاري مبتلا شده است. اگر تمام حيواناتي كه به مرض هاري مبتلا هستند نابود شوند اين مرض وحشتناك كاملا از روي زمين پاك شده و از بين خواهد رفت.
امروزه مرض هاري در انگلستان، بيماري فراموش شده اي است و در نتيجه با اقداماتي كه به عمل آورده اند اين مرض را ريشه كن كرده اند و حيواناتي را كه از خارج به اين كشور مي آورند براي مدتي طولاني در قرنطينه نگهداري مي كنند تا معلوم شود كه آيا به مرض هاري مبتلا هستند يا نه؟ تا اگر مبتلا باشند اقدامات لازم را به عمل آورند.
«فك درياي خزر، تنها پستاندار بزرگترين درياچه جهان است كه متاسفانه در سال هاي اخير با كاهش جمعيت فوق العاده اي به سوي انقراض پيش مي رود. از عوامل عمده اين كاهش، عقايد نادرست ماهيگيران در خصوص صيد ماهي به دام افتاده توسط فك هاست؛ به همين دليل ماهيگيران با پارو ضربه هاي مهلكي بر سر اين حيوانات مظلوم فرود آورده و در نهايت با كاردهاي بلند و برنده آنها را مي كشند. همه ساله تعداد زيادي لاشه فك از سواحل درياي خزر گرفته مي شود كه عمدتا توسط ماهيگيران محلي كشته شده اند...»
محمد رضا محمدي

همزمان با هفته محيط زيست
منشور زيست محيطي  پيشنهاد شده به صداوسيما
فرهنگ زيست محيطي هنوز در جامعه ما نهادينه نشده موافقيد؟ از آنجايي كه رسانه ها به خصوص صدا وسيما مهمترين نقش را در ايجاد زمينه براي وصول اين هدف ايفا مي كند همزمان با هفته محيط زيست سازمان حفاظت محيط زيست منشور پيشنهادي بايدها و نبايدها را به سازمان صدا و سيما ارايه خواهد كرد. اين منشور با هدف گنجاندن رعايت اصول زيست محيطي در برنامه هاي مختلف و حتي موضوع قراردادن برخي از پايه هاي آموزشي محيط زيستي جهت تهيه برنامه هاي خاص تدارك ديده شده است. در اين منشور آمده است:
۱- پسماندهاي ويژه صنعتي ( موضوعات بين الملل با كنواسيون هاي بازل-pops- مديريت پسماندها) و ملي و داخلي عبارتند از: پسماندهاي ملي، تدوين استراتژي و قانون پسماندها و ناحيه بندي كشور از نظر پيدا كردن بهترين محل دفن پسماندها و ارزيابي كمي و كيفي نرم افزارها و سخت افزارهاي مربوطه 
۱-پسماندهاي عادي و زباله هاي خانگي 
۲-بازيافت زباله هاي بهداشتي و خانگي تفكيك زباله ها ، كمپوست و توجه به سطل هاي زباله تفكيك شده در شهرها)
عدم دور انداختن مواد غذايي و غير آن هنوز قابل استفاده هستند( مانده غذا...)
عدم انداختن زباله از پنجره ماشين
عدم انداختن زباله در جوي آب، طبيعت و...
۲- كيفيت و آلودگي منابع  آبي و آلودگي هوا( شناسايي آلاينده ها در آب - تعيين استانداردهاي لازم منابع آب - مونيتورينگ و پايش آب هاي ملي- مدل سازي تخصصي و كيفيت منابع آب- آلوده زدايي آب هاي زيرزميني و رو زميني ( بعنوان مثال در صورت افزايش جيوه آب چگونگي مصرف آن چه مي شود)
حمل و نقل: پياده روي و استفاده از دوچرخه
استفاده ازخودروهاي عمومي بويژه اتوبوس و مترو
تنظيم موتور و برچسب معاينه فني و عدم دودزدايي رانندگي درست.
۳- مديريت پساب هاي صنعتي و استانداردها(تكنيك ها و انتقال تكنولوژي هاي مناسب براي فاضلاب - استانداردهاي مربوط به خروجي فاضلاب ها - استانداردهاي منطقه اي فاضلاب ها - تبيين جرايم براساس ميزان آلودگي، نه غلظت آلودگي )
۴- زمينه هاي آشنايي و آگاهي افكار عمومي با قانونمندي هاي زيست محيطي
۵ - اطلاع رساني و آگاه سازي افكار عمومي با مباحثي نظير قوانين مربوط به كنترل ( آلودگي هوا - شكار و صيد - مقررات مربوط به ضرورت معاينه فني اتومبيل ها- ضرورت كسب تاييديه از سازمان  هنگام احداث صنايع - مقررات مربوط به پارك هاي ملي و حفظ فضاي سبز در شهرها )
مصرف: استفاده مجدد از كيسه ها، كاغذهاي مصرف شده، ظروف ، پارچه و...
خاموش كردن لامپ اضافي ، تلويزيون، بخاري و... كه استفاده نمي شوند
بستن شير آب هنگام وضو، مسواك و...
عدم استفاده از آب شهر براي شستن زمين و خودرو...
رعايت درجه حرارت مناسب در اتاق در زمستان وتابستان
صرفه جويي در اقلام مصرفي ( دستمال كاغذي و...) و غير مصرفي
۶- برنامه هاي اكوتوريستي در ۱۹ مناطق طرح جامع مديريت حفاظتي ( معرض جنگل ها حفاظت شده - بهره برداري تجارت جنگل ها - مديريت گونه هاي گياهي و جانوري - بهره برداري معادن - معرفي پارك هاي ملي ) كليه موضوعات مربوط به اكوتوريست ( كه بايد بدانند)
۷- تعريف مفهوم، سازمان هاي غير دولتي و بيان ضرورت هاي حضور و مشاركت مردم در محيط زيست
۸- مشكلات ويژه زيست محيطي در برخي از استان ها مثل گلستان و سيستان و بلوچستان و نقشي كه مردم به طور جمعي يا فردي يا گروه هاي ويژه اي از مردم مي  توانند در آن داشته باشند.
۹ -توجه به تجارت موفق داخل كشور در خصوص تلاش سازمان هاي غير دولتي، جوامع محلي و شوراهاي شهر و روستا در حفاظت از محيط زيست مواردي كه با كمك مردم از يك گونه گياهي يا حيواني حمايت شده است يا جلوي اثرات سيل يا غيره گرفته شده است.
۱۰ - معرفي الگوهايي از خارج از كشور كه افراد، جوامع محلي يا سازمان هاي غير دولتي در حفاظت از محيط زيست موفق بوده اند ( مثل مورد روستاي لزور)
۱۱- تعريف نقش ذينفعان مختلف در مورد حفاظت از محيط زيست ( دولت، سازمان هاي غير دولتي بخش خصوصي )
۱۲- شوراها، مردم محلي
۱۳- معرفي سازمان هاي بين المللي و ملي فعال و نيز موفق در امر حفاظت از محيط زيست و راه هاي ارتباط با آنها ( مثلUNDP- SGP- GEE و سازمان هاي غير دولتي )
۱۴- معرفي سايت هاي اينترنتي كه به مشاركت مردم و سازمان هاي مدني و غير دولتي در امر حفاظت محيط زيست مي پردازند.
۱۵- در مورد جلوگيري و كنترل از آلودگي هوا ( خاموش كردن به موقع اتومبيل - معاينه فني خودرو - دريافت گواهينامه زيست محيطي مراكز صنعتي )
۱۶- كاهش آلودگي صدا: (بوق زدن - صداي اگزوز موتورها و ماشين ها - صداي مشاغل صنعتي داخلي شهري و كارگاه هاي داخلي شهري )
۱۷- استفاده از خودروهاي كم مصرف و كاهش سفرهاي رايج
۱۸- روش هاي مديريت اطلاع رساني زيست محيطي
۱۹- فضاي سبز و نقش آن در حفاظت محيط زيست
۲۰- بر خورد رئوفانه و صلح آميز مردم بويژه شكارچيان با وحوش
۲۱- اهميت گونه هاي جانوري در حال انقراض و آموزش هاي همگاني جهت آشنايي با اين گونه هاي مهم كشورمان
۲۲- كشاندن معضلات و مشكلات زيست محيطي
۲۳- آگاهي اذهان عمومي در رابطه با اهميت سلامت گونه هاي جانوري حيات وحش و نقشي كه بعضي از بيماري هاي حيات وحش مي  توانند از نظر اقتصادي و بهداشت انساني به دليل قابليت انتقال به دام هاي اصلي و انسان ها داشته باشند ( بيماري هاي زئونوز)
۲۴- مكان يابي مناسب واحدهاي توليدي و خدماتي ( براساس مصوبات طرح و جامع و همچنين مصوبات هيات وزيران و شوراي عالي محيط زيست )
۲۵- انجام ارزيابي اثرات زيست محيطي پروژه هاي بزرگ عمران
۲۶- استقرار نظام مديريت زيست محيطي
۲۷- اسكان مناسب جمعيت در شهرها و حومه جلوگيري از شهرك هاي غير اصولي
۲۸ -استفاده از تكنولوژي سازگار ( با محيط زيست و انتخاب فرآيند پارك در توليد )
۲۹ - آشنايي با مباحث تاريخي حفاظت از محيط زيست ايران
۳۰- گنجاندنLocation  هاي باغ وحش در سوژه هاي فيلم برداري
۳۱- گنجاندنLocation هاي پارك هاي شهري در سوژهاي فيلم برداري
۳۲ - ريختن صحيح زباله ها در داخل سطل زباله ها
۳۳- توسعه فرهنگ رفتن به پيك نيك
۳۴- توسعه و اشاعه فرهنگ احترام به طبيعت و حيات وحش
۳۵- بكارگيري تصاويري زيباي طبيعي اعم از جنگل و آبشار در فيلم ها
۳۶- معرفي مناطق حفاظت شده و پارك هاي ملي در سوژ هاي فيلم
۳۷- گنجاندن سوژهاي درختكاري در فيلم ها
۳۸- تصويربرداري از اماكني كه بطور صحيح جهت تفريح و پيك نيك طراحي شده اند
۳۹- استفاده از سوژه هايي كه گونه هاي در خطر انقراض را به تصوير بكشاند
نبايدها:
۱- ريختن زباله ها در داخل رودخانه، جنگل و مرتع
۲- آتش زدن پوشش گياهي
۳- بريدن درختان
۴- حكاكي بر روي درختان
۵- سر و صدا در محيط هاي طبيعي
۶- ورود وسايل نقليه به محيط هاي طبيعي بويژه جنگل و رودخانه
۷- بر هم زدن يكپارچگي طبيعت و مناظر از طريق استقرار وسايل و ادوات مصنوعي

ماجراهاي طبيعت
حيوانات شگفت انگيز زندگي من
قسمت سي و هفتم 
009306.jpg
دكتر ريموند ديتمارس 
اگر بخواهم واقعيات و جذابيت هاي دنياي پررمز و راز و شگفت حيوانات را بنويسم بايد صفحات بي شماري را سياه كنم و كتابي بس قطور تدارك ببينم، واقعياتي كه نشان مي دهد حيوانات بسيار جالب تر و قابل توجه تر از آنند كه بيشتر ما مردم گمان مي كنيم و بد نيست در پايان اين بخش به «حيوانات خانگي» يا «دست آموز» اشاره اي داشته باشم. البته منظورم از حيوانات دست آموز، آنهايي است كه واقعاً به درد اين كار مي خورند و نگهداري آنها در خانه درست و منطقي است - بي شك ميمون ها، توله گرگ ها، توله خرس ها يا بچه پلنگ ها جزو اين گروه نيستند و نگهداري از آنها توسط آدم هاي معمولي در خانه و خانواده معمولي منطقي نيست. حيوانات دست آموزي كه نگهداري آنها در خانه مقدور و منطقي است مي توانند نگرش بچه هاي ما و خود ما را نسبت به حيات عوض كنند. يقين بدانيد كه هيچ اسباب بازي مكانيكي يا الكترونيكي نمي تواندمثل يك خرگوش كوچولو، گربه، لاك پشت، مرغابي، جوجه و امثال آن شخصيت كودك را پرورش دهد و بار آورد، به خصوص اگر والدين كمي به خود زحمت بدهند و سعي كنند بچه را با دنياي وحش و ويژگي هاي برجسته آن اشنا سازند و پيوندي مستحكم بين كودك و حيوان به وجود آورند.
اخيراً يكي از جرم شناسان مشهور طي سخنراني مهمي اعلام كرد، براساس مطالعات او و تا آنجا كه پژوهش هايش ثابت كرده هرگز كودكي كه به حيوانات دست آموز علاقه داشته و اوقات خود را با حيواني خانگي سر كرده، در بزرگي به جنايتگارحرفه اي تبديل نشده است. من با شخصه تفاوت كودكاني كه به حيوانات علاقه دارند و صاحب حداقل يك دوست دست آموز در خانه هستند با كودكاني كه با دنياي طبيعت و وحش بيگانه اند و تنها با سرگرمي هاي الكترونيكي و مكانيكي اوقات فراغت خو.د را مي گذرانند، به درستي دريافته ام. حال بگذريم از بازي هاي غيراخلاقي، خشن و پر از آموزه هاي نادرست كه متاسفانه به وفور در بازار تجارت اسباب بازي، بازاري كه فقط و فقط به سود بيشتر مي انديشد، وجود دارد. آنچه مسلم است و دانشمندان با هر فكر و نظر در آن هيچ اختلافي ندارند اهميت ارتباط با حيوانات و ايجاد علاقه بين كودك و جيوان در تعادل و اعتلاي روحي و رواني اوست. از اينها گذشته، كسي كه از دوران كودكي به حيوانات عشق ورزيده و رشته محبت بين او و يك يا چند حيوان خانگي محكم گشته، به احتمال زياد در سن بلوغ و هنگامي كه وارد جامعه مي شود و موقعيتي پيدا مي كند، به فعاليت هاي اجتماعي سودمند براي سعادت و رفاه ديگران روي مي آورد و چه بسا كه نقشي سازنده و ارزشمند در بهبود شرايط زندگي، محيط زيست، حيات وحش و در مجموع سعادت بيشتري ايفا كرند. به ياد داشته باشيم كه گلدفيش فقط نوعي ماهي كپور است كه چيني ها با استفاده از روش هاي مخصوص (بربانكي) آن را به دكوري زيبا براي خانه تبديل كرده اند. هيچ فكر كرده ايد كه حتي در دكوراسيون خانه و محيط زندگي و كار، جانوران روحي مضاعف به محيط مي بخشند؟

حيات وحش ايران
۴۲-سنجابك دم موشي
گونهMyomimus personatus :
خانواده:سنجابك هاGLIRIDAE
راسته: جوندگانRODENTIA
رده : پستاندارانMammalia
009309.jpg
جثه اش از ساير سنجابك ها كوچك تر است شباهت زيادي به ول و موش دارد. دمش كمي از طول سر و تنه كوتاه تر است. برخلاف ساير سنجابك ها ، موهاي دم بسيار كوتاه است، بطوريكه حلقه هاي دم از ما بين آنها مشاهده مي شود.
رنگ موهاي پشت، خاكستري متمايل به اخرايي و زير بدن، دست ها و پاها سفيد است.
طول سر وتنه ۶۰ تا۱۱۰ ميليمتر است. بيشتر در نواحي صخره اي زندگي مي كند. اولين بار در مناطق صخره اي تركمن صحرا مشاهده شد و بعد از آن نمونه هايي در بلغارستان مشاهده شده است.
از عادات اين حيوان اطلاع دقيقي در دست نيست.

لاك پشت هاي پولساز!
009297.jpg
مطالعات تازه نشان مي دهد درآمد حاصل از لاك پشت هاي زنده۳ برابر توليدات حاصل از لاك پشت هاي مرده است.به گزارش صندوق جهاني حيات وحش، اكوتوريسم هر روز ابعاد وسيع تري مي يابد . در اين رابطه، لاك پشت هاي دريايي داراي جاذبه خاصي هستند و توريست هاي زيادي را جذب خود مي كنند. براين اساس كارشناسان اعلام كرده اند درآمد حاصل از توريسم لاك پشت هاي دريايي ۳برابر درآمد حاصل از فروش اجزاء لاك پشت مثل گوشت، چرم و تخم آن است.مطالعات نهادهاي حفاظتي نشان مي دهد كاهش جهاني جمعيت لاك پشت هاي دريايي باعث به مخاطره افتادن مشاغل، توريسم و اقتصادهاي ساحلي به ويژه در كشورهاي در حال توسعه شده كه دو سوم آنها داراي لاك پشت هاي دريايي هستند. در بزرگترين و سامان يافته ترين مركز لاك پشت هاي دريايي در پارك ملي تورتوگوئرو كاستاريكا، درآمد حاصل از توريسم لاك پشت ها سالانه معادل ۷/۶ ميليون دلار است.

جان سخت ترين موجود
009300.jpg
حتما شنيده ايد كه بعضي از حيوانات - همچون گربه - قدرت پريدن از بلندي هايي باورنكردني، نسبت به جثه شان را دارند. مثلا اگر يك گربه از جايي به ارتفاع دو متر پايين بپرد، مثل اين است كه انساني از ارتفاع ۲۰-۱۵ متري خود را پرت كند. به هر صورت، انسان هميشه به عنوان ضعيف ترين جاندار روي زمين شناخته شده كه به لحاظ فيزيكي بسيار ناتوان است و اگر قدرت تعقل و تفكر را از او بگيرند، هيچ وسيله اي براي دفاع از خود در طبيعت را ندارد.يك انسان از چه ارتفاعي مي تواند سقوط كند و زنده بماند؟ يك خانم ۱۰۲ ساله پس از سقوط از بالكن طبقه چهارم ساختماني در تورين روي يك خانه اسباب بازي كه بچه ها ساخته بودند افتاد و سالم از خطر بيرون جست.در سال ۱۹۸۲ ،وسنا وايوويچ يكي از خدمه هواپيما از ارتفاع ۱۶۰/۱۰ متري سقوط كرد و زنده ماند.اين وقايع، اين ضرب المثل قديمي را كه «آدمي جان سخت ترين موجود است» به درستي ثابت مي كند.

يك حركت خرس دوستانه
009303.jpg
حتما اصطلاح «خرس رقصاندن» را شنيده ايد و يا شايد حتي در فيلم ها و تكه هاي نمايشي خرس هايي را ديده باشيد كه قلاده به گردن در خيابان براي مردم نمايش اجرا مي كنند و حتما خيلي هم دلتان برايشان سوخته است. باغ وحشي در بلغارستان در يك حركت خرس دوستانه اعلام كرده است كه خرس هايي را كه توان نمايش هاي خياباني ندارند، خريداري مي كند.چرا كه اين خرس ها بعد از سال ها در اثر كهولت سن ديگر قادر به نمايش نبوده و در نتيجه يا زير شلاق مي ميرند يا براي راحت شدن صاحبانشان كشته مي شوند. در حال حاضر نيمي از خرس هاي اين باغ وحش را خرس هايي تشكيل مي دهند كه پيشتر در نمايش هاي خياباني مورد استفاده قرار مي گرفته اند. اين باغ وحش براي خريد هر خرس حدود ۲ هزار يورو به صاحبان آنها مي پردازد و سعي مي كند آنها را نجات دهد و شرايط طبيعي زندگي را براي آنها فراهم كند.

محيط زيست
ايرانشهر
تهرانشهر
حوادث
خبرسازان
در شهر
زيبـاشـهر
|  ايرانشهر  |  محيط زيست  |  تهرانشهر  |  حوادث  |  خبرسازان   |  در شهر  |  زيبـاشـهر  |
|   صفحه اول   |   آرشيو   |   چاپ صفحه   |