سايه روشن ادبيات
پس از دوازده سال يك زن ،رئيس انجمن نويسندگان كودك و نوجوان شد
رياست هيأت مديره انجمن نويسندگان كودكان و نوجوانان، در طول شش دوره گذشته برعهده يكي ازآقايان عضو اين انجمن بوده است، اگر چه زنان در پنج دوره عضو هيأت مديره و در دور ششم نيز خارج از هيأت مديره مي توانستند پيشنهادات خود را ارائه كنند، اما اتفاق تازه اي كه در دوره هفتم رخ داد، انتخاب معصومه انصاريان به عنوان رئيس هيأت مديره است
برخلاف دوره گذشته كه در هيأت مديره انجمن نويسندگان كودك و نوجوان هيچ يك از نويسندگان زن حضور نداشتند، معصومه انصاريان در دوره جديد توانست با راي اكثريت به رياست هيأت مديره اين انجمن منصوب شود.
شايد بتوان با بهانه هاي مختلف حضور زنان را در برخي عرصه ها ناديده گرفت. اما ناديده گرفتن آنها در برخي بخش ها و يا تصميم گيري ها ناممكن است و در صورت چنين رخدادي، صدمات جبران ناپذيري را در پي خواهد داشت.از جمله عرصه هايي كه نمي توان حضور زنان و نياز به نظرات آنها را انكار كرد، بخش هاي تصميم گيرنده درباره امور مربوط به كودكان و نوجوانان است.
زنان به خاطر حس مادرانه و صرف وقت بيشتر با كودك و نوجوان، آشنايي بيشتري با خواسته هاي آنها دارند و مي توان گفت كه در بيشتر مواقع بهتر از مردان آنها را درك مي كنند.
رياست هيأت مديره انجمن نويسندگان كودكان و نوجوانان، در طول شش دوره گذشته برعهده يكي از رجال اين انجمن بوده است، اگر چه زنان در پنج دوره عضو هيأت مديره و در دور ششم نيز خارج از هيأت مديره مي توانستند پيشنهادات خود را ارائه كنند، اما اتفاق تازه اي كه در دوره هفتم رخ داد، انتخاب معصومه انصاريان به عنوان رئيس هيأت مديره است.
آيا انصاريان براي جبران حضور ضعيف زنان در هيأت مديره و غيبت آنان در دوره قبلي به رياست انتخاب شده است؟ آيا حضور او تنها براي خالي نبودن صحنه از زنان و به گفته برخي، تنها يك حركت «نمادين» است؟ يا اين بار مديريت حقيقي به يك زن سپرده شده است؟
معصومه انصاريان در گفت وگو با خبرنگار سرويس فرهنگ و انديشه ايلنا، اظهار داشت: «عضويت من يك واقعيت است و هيأت مديره دوره هاي ششم و هفتم مرا به عنوان رئيس انجمن نويسندگان كودك و نوجوان برگزيده اند.»
وي تأكيد كرد: «حال اينكه اين حضور را نمادين بدانيم يا واقعي به نگاه ما بستگي دارد البته گاهي ذهنيت موجود در جامعه ما نسبت به زنان باعث مي شود ما حضور آنها را در عرصه هاي مديريتي نمادين ببينيم؛ اما اگر با نگاهي دقيق به جامعه امروز نگاه كنيم، اين حضور را به عنوان يك حقيقت مي پذيريم.»
انصاريان تصريح كرد: «انتخابات انجمن در كمال آزادي صورت گرفت، انتخاب من در حالي صورت گرفت كه دو سوم آراي داده شده را به دست آوردم و زنان تنها يك سوم حاضران را تشكيل مي دادند.
نگاه انجمن به حضور زنان مثبت است و حتي مي توان گفت نگاه حمايتگرانه هم دارند.»
آنچه از حرف هاي انصاريان مي توان برداشت كرد اين است كه هيچ مانعي براي حضور زنان در هيأت مديره و شركت كردن در تصميم گيري ها وجود ندارد.
اما زنان آيا خودشان براي حضور در هيأت مديره و شركت در تصميم گيري ها كوتاهي نكرده اند؟ به نظر مي آيد نويسندگان زن تمايل كمتري براي به دست گرفتن مسئوليت در اين انجمن دارند.
شايد يكي از اين دلايل اين باشد كه در انجمن نويسندگان كودك و نوجوان كه انجمني غيردولتي است، به كسي حقوق پرداخت نمي شود؛ شايد حقيقتا فضا آنگونه كه بايد و شايد براي حضور آنان فراهم نيست.
انصاريان در اينباره معتقد است: «متأسفانه گاهي زنان نويسنده به دلايل زنانه نمي توانند مسئوليت قبول كنند.
يكي از دلايل آن حجم سنگين كارهاي خانه است كه باعث فاصله گيري زنان از كارهاي اجرايي در خارج از خانه مي شود.»
به گفته وي، «در جامعه ما از وظايف خانگي زنان شاغل چيزي كم نمي شود. يك زن مگر چقدر توانايي كار دارد. البته همانطور كه گفتم اين يكي از دلايل دوري زنان از قبول مسئوليت است.»
با تمام دلايل موجود، براي غيبت زنان در عرصه هاي تصميم گيري، بدون شك حضور آنها يك نياز است و بايد جامعه شرايط حضور آنها را در تصميم گيري هاي جامعه فراهم كند.
انصاريان نيز با اين نظر موافق است و مي گويد: « اگر بپذيريم كه نهادهاي جامعه هركدام به مثابه يك خانواده هستند، متوجه مي شويم كه حضور زنان و مردان در كنار هم براي تصميم گيري و اجرا يك ضرورت است.»
|