نمايشگاه كاريكاتورهاي شهري از نگارخانه سوره
مواظب باشيد زمين نابود نشود!
گويا آلودگي به قدري زياد شده است كه انسان مجبور است براي پيدا كردن اكسيژن و هواي سالم مورد نياز بدنش از هر قسمت كوچك طبيعت كه سالم باقي مانده، استفاده كند
|
|
ندا لهردي
بد نيست كمي از گروه كاسني بدانيد، اين گروه هنري را عده اي از فارغ التحصيلان دانشكده هنرهاي زيباي دانشگاه تهران در سال ۶۵ تشكيل دادند. اعضاي اين گروه پس از برگزاري نمايشگاهي با نام كاسني، اين نام را براي گروه خود انتخاب كردند. البته در حال حاضر اعضاي اين گروه به شكل جداگانه فعاليت مي كنند.
همه ما ديگر به آنچه كه در اطرافمان اتفاق مي افتد عادت كرده ايم، آلودگي هوا، سرب، پايين آمدن ضريب هوشي يا زباله هايي كه خيلي بي منظور (!) روي زمين انداخته شده اند و يا حتي سرفه هايي كه بعد از استشمام دود سيگارها مي كنيم و... جالب تر اينكه ما انسان ها هميشه خيلي حق به جانب و انتقادي راجع به اين مسايل صحبت كرده ايم، اما انتقاد از چه كسي. فقط مي دانيم كه آن شخص خودمان نيستيم!
حتما تا حالا به ميدان انقلاب رفته ايد. آنجا هم قسمتي از شهر ماست كه به خاطر وجود چيزهايي مثل دانشگاه تهران و انتشارات و كتابفروشي هاي مختلف و همچنين وجود چند تا از سينماهاي تهران هميشه شلوغ و پرتردد بوده است. ترددي كه آنها را به يكي از آلوده ترين مراكز شهر تبديل كرده است. اما اگر اين روزها به ميدان انقلاب رفتيد و از شلوغي و دود و اين جور چيزها خسته شديد به شما پيشنهاد مي كنيم كه به ضلع شمال شرقي ميدان هم سري بزنيد. در اين قسمت درست كنار سينما بهمن نگارخانه سوره قرار دارد كه اين روزها ميزبان آثاري از كاريكاتوريست هاي حرفه اي كشورمان با موضوع محيط زيست و سيگار است. در اين نمايشگاه كه به مناسبت هفته محيط زيست برگزار شد مي توانيد ۸۰ اثر از ۳۱ كاريكاتوريست را ببينيد. اكثر اين آثار مربوط به سال هاي ۷۴ به بعد و متعلق به اعضاي يك گروه هنري به نام كاسني هستند.اولين چيزي كه به چشم هر بيننده اي مي خورد تابلويي است كه در آن با خط درشت و زيبايي نوشته شده بسم الله الرحمن الرحيم. بعد از اين تابلو، تابلوهاي زيادي هستند كه بايد ديد. يكي از اين تابلوها كه اثري از مرتضي آذرخيل است، يك كره زمين را به تصوير كشيده كه در آن تمام قسمت خشكي ها و در واقع قاره ها را دود سياهي در بر گرفته و از يك قسمت آن سيگاري روشن به شكل فتيله يك بمب خارج شده است. احتمالا اين تابلو به تعداد زياد افراد سيگاري اشاره دارد كه تمام كره زمين را فرا گرفته اند و دودهاي ناشي از سيگارشان يكي از عواملي است كه روزي كره زمين را نابود خواهد كرد.
در تعدادي از تابلوها به اين مساله اشاره شده كه سيگار علاوه بر مشكلاتي كه براي خود فرد سيگاري ايجاد مي كند براي كساني هم كه در معرض دود آن قرار مي گيرند شايد بيشتر از خود سيگاري ها ضررآفرين باشد. مثل طرحي از سپيده انجم روز كه در آن مردي در حال روزنامه خواندن، سيگاري هم در گوشه لبش است و خانمي با چهره نگران و ناراحت در حالي كه ماسك زده با سيني چاي بالاي سر او ايستاده است. يا طرحي از بهمن رضايي كه تصويري از يك شواليه سوار بر اسب است. شواليه سيگار مي كشد و دود سيگارش باعث شده كه بدن خودش و اسب كم كم خرد شده و از بين برود. يكي از طرح هاي جالب، طرحي بود از دو انسان اوليه كه به بدبختي و با هزار زحمت و با استفاده از همان امكانات اوليه آتش روشن مي كردند و بعد از اين همه زحمت، سيگار خود را با اين آتش روشن مي كردند و در كنار آتش دراز مي كشيدند و با لبخند به سيگار كشيدن مشغول مي شدند!
تابلوي ديگري بود كه در آن دو طرح از حسين نيرومند ديده مي شد. طرح اول تصويري از مجسمه آزادي با همان مشعل هميشه روشن بود كه مردي با سكه اي در دست پايين آن ايستاده و قصد داشت تا سكه را از قسمت پايين مجسمه و از حفره اي به داخل بيندازد و در طرح دوم آن مجسمه آزادي در حالي كه از كمر خم شده بود با آتش مشعلش سيگار آن مرد را روش مي كرد. اين مرد و افراد مشابه او كه از قضا زياد هم هستند، بايد بعد از مدتي چندين هزار برابر اين پول را براي دوا و دكتر و اين جور چيزها مصرف بكنند تا بتوانند بيماري هاي مختلفي را كه دچار آن شده اند، درمان كنند. صداي موسيقي زيبايي فضاي سالن نگارخانه را پر كرده و هواي خنك آن هواي گرم بيرون را از ياد آدم مي برد. همين طور كه سعي مي كني هواي گرم و عطش و تشنگي روزهاي آينده را فراموش كني تابلويي نظرت را جلب مي كند. اين تابلو طرحي از يك شير و لوله آب است كه بر اثر خشكي و نبودن آب ،در آنها حشرات و موجودات ذره بيني زندگي مي كنند.جالبتر اينكه گويا آنها اين لوله آب را خانه هميشگي خود تصور كرده و آن را خيلي زيبا و با وسايل مجهز چيده اند.
تابلوي ديگري هم دراين زمينه بود كه در آن دو تصوير كشيده شده بود، در تصوير اول مردي در حال آب خوردن از يك شير آب بود اما در تصوير دوم نشان مي داد كه در اثر آب زيادي كه از شير آب چكه كرده، آنجا تبديل به يك دريا شده و مردم مثل ماهي ها در آن شنا مي كنند. هر دوي اين تابلوها به اسراف زياد آب اشاره دارند كه منتهي به كمبود آب و شايد هم بي آبي شود و بي آبي هم چيزي نيست كه بشود با آن كنار آمد، آن هم در گرماي تابستان. طرح هاي زياد ديگري هم در رابطه با محيط زيست و مسايل مربوط به آن هست كه جالب توجه هستند. مثلا طرحي از داوود كاظمي تصويري از يك ماهيگير است كه روي در يك قوطي كنسرو نشسته و قصد دارد از داخل قوطي كنسرو كه مثل درياچه اي پر از آب است، ماهي بگيرد.
در حقيقت اين تابلو آلودگي آب ها را نشان مي دهد كه به حدي اين آلودگي زياد شده كه انگار ماهي ها فقط در قوطي كنسرو كه محيطي كاملا تميز و استريليزه است، مي توانند زندگي كنند.
يا طرحي از محسن نوري كه در آن انساني زير يك درخت سبز نشسته و ماسكي به صورتش است كه سرلوله ماسك به زيردرخت و لاي برگ ها متصل است. اما قسمت هاي بالايي درخت را دود گرفته و سياه شده است.
گويا آلودگي به قدري زياد شده است كه انسان مجبور است براي پيدا كردن اكسيژن و هواي سالم مورد نياز بدنش از هر قسمت كوچك طبيعت كه سالم باقي مانده، استفاده كند. تابلوهاي زيادي هست كه هنوز نديده ايم اما احتمالا براي ديدن دقيق ۸۰ تابلو، نياز به ۸۰ ساعت وقت هم داريم!
ضمنا براي بازديد از اين نمايشگاه جالب عجله نكنيد چون تا ۲۸ خردادماه فرصت داريد كه به آنجا برويد و از ديدن اين آثار هنري لذت ببريد. از نگارخانه كه خارج مي شوي باز هم بايد خودت را براي گذشتن از بين شلوغي و دود و صداي ماشين هاي ميدان انقلاب آماده كني.
|