ميترا خلعتبري - عليرضا جلا ئيان
در انتظار نتيجه تحقيقات پزشكي قانوني و اعلام نظر قاعدي، قاضي پرونده بيمارستان ايرانمهر بوديم كه از اهواز خبر رسيد: «۸ بيمار كه تحت عمل جراحي چشم در بيمارستان ... اهواز قرار گرفته بودند،. به خاطر سهل انگاري مسوولان بيمارستان چشم خود را از دست داده اند.»
رچه به گفته شهاب الدين صدر، رئيس سازمان پزشكي قانوني كشور اين شايد موضوع فاجعه اي ملي نباشد ولي نبايد فراموش كنيم كه نابينا شدن ۸ نفر به خاطر سهل انگاري پزشكان يك بيمارستان موضوع كوچكي نيست.
همه اين بيماران در يك روز و براي عمل جراحي آب مرواريد به اتاق عمل رفته بودند. اين بيماران به اميد بهبود وضعيت بينايي شان در گران ترين بيمارستان اين شهر بستري شده بودند، غافل از اينكه آلودگي اتاق عمل باعث نابينايي آنها خواهد شد.
آغاز ماجرا
۱۸ خردادماه امسال ۸ بيمار براي عمل جراحي چشم به اتاق عمل بيمارستان رفتند و پزشكان اقدام به عمل جراحي بر روي چشم بيماران خود كردند، ولي پس از چند روز چشم بيماران دچار مشكل شده و عوارض سوءعمل نمايان شد. پزشكان پس از اين ماجرا اقدام به آغاز تحقيقات خود براي شناسايي علت اين ماجرا كردند و در بررسي هاي اوليه متوجه شدند كه چشم بيماران بر اثر آلوده بودن اتاق عمل دچار عفونت شديد شده است و از آنجا كه احتمال مي رفت اين آلودگي و عفونت از چشم اين بيماران به مغز سرايت كند، چشم هاي بيماران سريعا تخليه شد.
انتقال به تهران
۳ نفر از بيماران كه دو مرد و يك زن هستند بلافاصله به تهران منتقل شدند و در بيمارستان هاي لبافي نژاد و فارابي بستري شدند، اما بقيه بيماران كه توان مالي خوبي نداشتند در اهواز مانده و در بيمارستان هاي آن شهر تحت عمل جراحي قرار گرفتند.
براساس گزارشي از اهواز ۵ بيماري كه در بيمارستان هاي اهواز تحت عمل جراحي قرار گرفته اند در وضعيت مناسبي قرار ندارند و در حال حاضر در قرنطينه به سر مي برند. همچنين اتاق عمل جراحي چشم اين بيمارستان فعلا تعطيل شده است وديگر اجازه انجام عمل جراحي چشم در آن بيمارستان داده نمي شود.
وضعيت روحي نامناسب بيماران
طبقه دوم بيمارستان لبافي نژاد، بخش قرنيه، اتاق عفونت، تخت ۲. مرد ۵۸ ساله اي در حالي كه يكي از چشمانش را با باند بسته اند، بستري شده است. پسرش كه او را از اهواز به تهران آورده، مي خواهد با پدرش صحبت نكنيم. «پدرم از لحاظ روحي به هم ريخته است و بهتر است در اين مورد با او صحبت نكنيد و اگر سوالي داريد من پاسخ مي دهم.»
جوان درباره ماجرا چنين توضيح مي دهد: «دكتر معالج پدرم گفت كه بايد هرچه سريع تر چشم او را عمل كنيم و اين دكتر، بيمارستان... كه فوق تخصصي است را معرفي كرد.
هجدهم خرداد پدرم را در بيمارستان بستري كرديم و عمل كه مدت زمان زيادي طول نكشيد، به گفته دكتر جراح باموفقيت انجام شد، اما چند ساعت پس از عمل، تب و لرز شديدي به بدن پدرم حمله كرد. وقتي دكتر او را معاينه كرد، گفت اين علايم مربوط به عوارض عمل چشم او نيست و او را براي عكسبرداري از مغز به بخش سي تي اسكن بردند.»
در حالي كه اوضاع عمومي پيرمرد وخيم تر مي شده تا شب۷، نفر ديگر هم كه آن روز اين جراحي را انجام داده بودند، دچار وضعيت مشابهي مي شوند.
به اين ترتيب اولويت، بيماراني كه پس از عمل دچار عوارض شديد شده بودند، پس از تسويه هزينه بيمارستان، به بيمارستان امام خميني اهواز كه يك بيمارستان دولتي است منتقل شدند.
پزشك آن بيمارستان پس از معاينه بيماران گفت كه چشم هاي آنها بعد از عمل دچار عفونت شديد شده است و ۸ بيمار را مجددا همان شب به طور جداگانه به اتاق عمل بردند و چشم هايشان را شستشو دادند ولي حال آنها بهتر نشد و سرانجام پزشكان تصميم به تخليه چشم بيماران گرفتند. «براي تخليه چشم نياز به محلول هيدروكسيد بود كه بايد از تهران تهيه مي شد. آن شب هيچ راهي براي آمدن به تهران نبود تا اينكه صبح روز يكشنبه، بيست و چهارم خرداد ماه يعني ۶ روز پس از عمل، پدرم را با هواپيما به تهران آورديم و پس از بستري شدن او در بيمارستان لبافي نژاد، همان روز او را عمل كردند.»
معصومه فرخي فر بيمار ۶۳ساله اي است كه او هم به دليل آلوده بودن اتاق عمل بيمارستان، محكوم به از دست دادن چشم خود شده است.
دختر اين زن مي گويد: «مادرم براي انجام يك عمل ساده به آن بيمارستان كه مشهورترين بيمارستان اهواز است رفته بود، ولي به دليل سهل انگاري پرسنل و پزشك معالج آنجا چشمش دچار عفونت شده و در حال حاضر هم بيمارستان هيچ مسووليتي در اينباره قبول نمي كند و حتي هزينه عمل ناموفق خودشان را هم از ما گرفته اند.»
تشكيل تيم ويژه
پس از انتقال اين دو بيمار به بيمارستان لبافي نژاد تهران، پزشكان بيمارستان با توجه به وضعيت وخيم آنها و همچنين احتمال سرايت عفونت به مغز، اقدام به تشكيل يك تيم ويژه به سرپرستي دكتر كريميان جراح چشم در اين بيمارستان كردند. آنها پس از سي تي اسكن از بيماران و انجام آزمايشات لازم اقدام به تخليه كردن يكي از دو چشم دو بيمار خارج نوبت و به صورت اورژانسي كردند.
شكايت از بيمارستان
خانواده بيماران پس از اين ماجرا با مراجعه به كلانتري ۱۴ اهواز، از پزشكان و مسوولان اين بيمارستان شكايت كردند و خواستار برخورد با افرادي شدند كه با سهل انگاري خود باعث بروز اين عارضه براي ۸ بيمار عمل شده اند.
دكتر محمدحسن عابدي، معاون پزشكي سازمان پزشكي قانوني هم در خصوص شكايت بيماران از اين بيمارستان به خبرنگار ما گفت: «تا به حال شكايتي از سوي خانواده هاي اين بيماران در پزشكي قانوني مطرح نشده است و تا زماني كه شكايتي در اين خصوص مطرح نشود ما نمي توانيم وارد عمل شويم. شايد هم خانواده هاي اين بيماران در شهرستان اهواز به پزشكي قانوني اهواز شكايت كرده باشند كه دراين مورد هم موضوعي به ما اطلاع داده نشده است و وزارت بهداشت مي تواند از اين بيمارستان شكايت كند و ما فقط مي توانيم پس از ارسال پرونده نظر كارشناسي بدهيم.»
از سوي ديگر دكتر شهاب الدين صدر، رئيس سازمان پزشكي قانوني كشور در مصاحبه مطبوعاتي خود با خبرنگاران با ابراز تاسف از اين ماجرا گفت: «ما هم از اين موضوع اطلاع داريم و در صورتي كه پرونده براي ما ارسال شود آن را پيگيري خواهيم كرد. »
آخرين خبر
در حال حاضر از ۸ بيماري كه در بيمارستان ... اهواز دچار عفوت چشم شده بودند، ۳ نفر از اين بيماران در تهران بستري شدند كه ۲ نفر در بيمارستان لبافي نژاد و يك نفر از آنان در بيمارستان فارابي بستري هستند و به گفته يكي از بيماران ۲ نفر ديگردر اهواز در قرنطينه هستند كه وضعيت آنها معلوم نيست و ۳ نفر ديگر در بيمارستان امام خميني اهواز بستري هستند.
قرار است امروز يكي از بيماران كه وضعيت جسماني اش مساعد است از بيمارستان مرخص شود.