دانشمندان به دنبال نظام مهندسي تخت جمشيد
ويران شده به دست اسكندر مقاوم در برابر زلزله
كارشناسان به دنبال پاسخگويي به اين پرسش هستند كه ديوار ۷۰۰ متري اطراف صفه تخت جمشيد چگونه در برابر رانش زمين مقاومت مي كند
با اتمام مطالعات ژئوفيزيك و پژوهش هاي تحليلي در تخت جمشيد، نظام فكري حاكم بر مهندسي ساخت و ساز در ايران باستان روشن مي شود. با مشخص شدن اين نظام، مي توان روش مهندسي و ساخت و ساز در ايران امروزه را تصحيح كرد.
طرح پژوهشي تخت جمشيد كه از ۲ سال پيش آغاز شده بود، از ۶ ماه قبل وارد مرحله دوم خود شد. بر اساس مطالعات انجام گرفته، موضوعاتي مانند زمين شناسي، بررسي هاي سازه اي و شناخت ويژگي هاي اقليمي و فني منطقه در اولويت قرار گرفتند.
محمد حسن طالبيان، مدير پروژه تخت جمشيد و پاسارگاد درباره ويژگي هاي مرحله دوم اين طرح به «ميراث خبر» گفت: «قبل از زلزله بم، فعاليت زمين شناسي را در منطقه آغاز كرديم. مطالعات قبلي، روشن ساخته بود كه تخت جمشيد از نظر سازه اي، چگونگي انتخاب مصالح، زمين شناسي و نوع مهندسي سازه اي از اهميت زيادي برخوردار است. شناخت بهتر، از منطقه و سازه نه تنها به حفاظت بيشتر اثر كمك مي كند، بلكه مهندسي امروز ما را نيز شكل خواهد داد.»
تخت جمشيد بر روي صفه اي در دامنه كوه رحمت در ۵۷ كيلومتري شمال شهر شيراز واقع شده است. ساخت اين بنا در سال ۵۱۸پيش از ميلاد و همزمان با اوج گيري اقتدار حكومت هخامنشيان به سرزمين ايران آغاز شد.
مجموعه تخت جمشيد، كاخ ها، بخش هاي خدماتي، حصارها، شبكه آبرساني، مقابر دو پادشاه و... را شامل مي شود. تاكنون فعاليت هاي مختلف پژوهشي در تخت جمشيد به ايجاد بنياد پژوهشي پارسه پاسارگاد انجاميده، اما هنوز اطلاعات كاملي در زمينه شيوه ساخت و ساز در تخت جمشيد در اختيار پژوهشگران قرار نگرفته است.
از حدود ۳ ماه پيش، فعاليت هاي تازه اي براي تحقيق در زمينه نحوه مهندسي، نوع مصالح به كار رفته و چگونگي مقاوم سازي مجموعه تخت جمشيد آغاز شد. اين فعاليت ها، مطالعات ژئوفيزيك و شبيه سازي رياضي و تحليل عددي به روش اجزاي محدود را در برمي گيرد. در روش اخير، مجموعه تخت جمشيد، مستندنگاري شده و كل مجموعه به صورت اجزاي جدا از هم در نظر گرفته شده و مورد تحليل و بررسي قرار مي گيرند.
عبدالعظيم اميرشاه كرمي، متخصص سازه و ژئوتكنيك و سرپرست مطالعات سازه اي تخت جمشيد درباره مطالعات انجام شده در اين خصوص به «ميراث خبر»، گفت: «اين مطالعات، مهندسي و تفكر حاكم بر مهندسي در تخت جمشيد را مورد بررسي قرار مي دهد. هدف از انجام اين مطالعات، دستيابي به نحوه ساخت و ساز در ايران باستان و تعميم آن به زندگي امروز است. اين مطالعات در ابتداي راه قرار دارد و حداكثر تا ۲ ماه ديگر روشن مي شود كه مسير حركت ما در اين مطالعات و سوالات، براي تداوم پژوهش ها چگونه بايد باشد.»
سنگ هاي به كار رفته در ساختمان تخت جمشيد، به شكل منظمي برش خورده اند و به صورت حساب شده بر روي يكديگر قرار گرفته اند. سنگ ها بدون ملات و با استفاده از چفت و بست هاي هندسي يا فلزي بر جاي خود استوار ايستاده اند.
كارشناسان سازه و ژئوتكنيك به دنبال بررسي نحوه پايدار سازي بنا هستند. آنها به دنبال پاسخگويي به اين پرسش هستند كه ديوار ۷۰۰ متري اطراف صفه تخت جمشيد چگونه در برابر رانش زمين مقاومت مي كند و چگونه بار سازه هاي روي خود را تحمل مي كند. پيدا شدن حفره اي در پشت ديوار ارگ ۲ هزار ساله بم اين پيش فرض را به ذهن متخصصا ن متبادر كرده كه شايد پشت ديوار بزرگ تخت جمشيد نيز حفره اي تعبيه شده باشد تا از وارد شدن فشار بر اين سازه نگهدارنده جلوگيري كند. چفت و بست هاي فلزي و هندسي آشكار شده در تخت جمشيد، احتمال استفاده از اين روش در اعماق زمين را تقويت مي كند. فرضيه سوم براي مقاوم سازي اين منطقه استفاده از مصالح ويژه است. در پژوهش هاي تخت جمشيد، ابتدا بر اساس شواهد و اطلاعات كلي موجود، فرضياتي در نظر گرفته مي شود و با استفاده از نتيجه مطالعات، فرضيه قابل قبول تر برگزيده و اثبات مي شود. در تخت جمشيد از همين روش براي بررسي نحوه آب رساني و تهويه هواي كاخ هاي تخت جمشيد نيز بهره گرفته مي شود.
كاخ دروازه ملل، كاخ آپادانا، كاخ تچر، كاخ هديش، اندروني، كاخ سه دروازه يا تالار شورا، خزانه، تالار تخت يا كاخ صدستون، دروازه نا تمام، چاه سنگي، و آرامگاه هاي تخت جمشيد، مجموعه اي از بناها و آثار شناخته شده در اين مجموعه تاريخي وسيع به شمار مي روند. اين مجموعه تركيبي از خشت، به عنوان ديوارها، چوب براي سقف ها و سنگ به عنوان ستون ها و پايه ها بوده است. در حال حاضر تنها ستون ها حفاظت از اين بنا را به شكل اصولي تري دنبال كرده و شيوه ساخت و ساز در جامعه امروز را نيز شكل صحيح تري بخشيده اند.
|