نشانه اي براي صلح
|
|
محمود فاضلي
سرانجام مشعل مسابقات المپيك ۲۰۰۴ آتن سفر خود به پنج قاره جهان و ۲۷ كشور جهان را از روز ۱۳ خرداد ماه آغاز نمود. قرار است اين مشعل در روز ۲۳ مرداد ماه سال جاري و همزمان با برگزاري مراسم افتتاحيه اين بازي ها وارد استاديوم ۷۰ هزار نفري المپيك شهر آتن شود. كشور استراليا به عنوان برگزار كننده المپيك سال ۲۰۰۰ سيدني نخستين توقفگاه اين مشعل است و خانم فريمن دونده بومي استراليايي اين مشعل را در برابر هزاران نفر در دست گرفت. مشعل المپيك آتن عملاً از روز ۲۵ مارس (۶ فروردين۸۳) و طي مراسم ويژه اي در محل اصلي برگزاري المپيك باستان و با استفاده از نور خورشيد روشن گرديده است. پس از روشن شدن مشعل المپيك در منطقه تاريخي المپياي باستاني يونان (واقع در شمال شرقي منطقه پلوپونز) كه هم اكنون به عنوان يكي از مراكز مهم جهانگردي اين كشور سالانه مورد بازديد هزاران توريست خارجي قرار مي گيرد، اين مشعل به ترتيب از شهرهاي سيدني، ملبورن، توكيو، سئول، پكن، قاهره، كيپ تاون، ريودوژانيرو، مكزيكوسيتي، لوس آنجلس، سنت لوئيس، آتلانتا، نيويورك، مونترال، لندن، آمستردام، آنتورپ، پاريس، بارسلونا، رم، لوزان، مونيخ، برلين، استكهلم، هلسينكي، مسكو و نيكوزيا عبور خواهد نمود.
حمل مشعل اين مسابقات در حالي از منطقه تاريخي المپيا آغاز گرديد كه مقامات يوناني در سال هاي اخير تلاش وسيعي را به منظور معرفي اهميت اين منطقه تاريخي آغاز نموده اند. منطقه المپيا همان مكاني است كه بسياري از مردم يونان باستان از شهرهاي آتن، اسپارت و تمام مديترانه كه به زبان يوناني تكلم مي كردند گرد هم آمده تا بزرگترين واقعه ورزشي- فرهنگي هر چهار سال را برگزار نمايند. در واقع اين منطقه در طول مسابقات ورزشي فقط ميزبان ورزشكاران نبود بلكه محلي براي تجمع هزاران نفر يوناني بود كه با حركت گروهي خود شكوه خاصي به اين مراسم مي بخشيدند.
در تاريخ يونان باستان مكرراً آمده است كه مردم اين كشور كوه «المپياد» را از جمله دهها مكان مقدس مي دانستند كه براي الهه ها و اساطير يونان مراسم هاي ويژه اي در آن برگزار مي گرديده است. در منطقه المپياي، هم اكنون آثار ستون هاي سنگي كه با ظرافت تراشيده شده است در معرض ديد هزاران جهانگرد خارجي قرار دارد. در يونان باستان در تمامي مراسم هاي مذهبي از وجود آتش استفاده مي گرديد و در مركز هر يك از دولت شهرهاي يونان مشعلي به نشانه روشنايي شهر روشن بوده است. يونانيان باستان كشور خود را مركز جهان دانسته و مدعي بودند تابش «نور يونان» به سراسر جهان، منجر به روشنايي جهان گرديده است.
شعله المپيك طبق منشور المپيك، «شعله اي است كه طي بازي هاي المپيك زير نظر كميته بين المللي برافروخته مي شود و عبارت است از يك مشعل يا مشابه آن كه آتش المپيك روي آن شعله ور مي شود و كليه حقوق مربوط به استفاده از مشعل هاي المپيك متعلق به كميته بين المللي المپيك است.»
مشعل بازي هاي مسابقات المپيك ۲۰۰۴ آتن براي اولين بار به سراسر جهان حمل خواهد شد. سفر مشعل بازي هاي آتن كه از منطقه المپياي باستاني يونان آغاز گرديده است، با عبور از ۲۷ كشور و ۳۳ شهر در پنج قاره جهان و با پيام صلح و ارزش هاي المپيك براي تمام جهان، توسط بيش از ۱۰ هزار نفر حمل و در ۲۳ مرداد ماه سال ۸۳ با روشن نمودن مشعل استاديوم المپيك آتن به نشانه اعلام آغاز المپيك ۲۰۰۴، سفر اين مشعل به پايان خواهد رسيد. گفته مي شود چهار ميليارد نفر نيز در سراسر جهان از طريق گيرنده هاي تلويزيوني خود مراسم افتتاحيه المپيك و روشن شدن مشعل اين بازي ها را تماشا خواهند كرد.
سفر مشعل المپيك به سراسر جهان به عنوان سمبل صلح و دوستي بيش از ۷۸ هزار كيلومتر را پياده طي خواهد نمود. قرار است مشعل بيرون از مرزهاي يونان ۳۶۰۰ كيلومتر را طي نمايد. در مسير عبور مشعل المپيك آتن ۲۶۰ ميليون نفر در جهان اين فرصت را خواهند داشت كه مشعل اين بازي ها را از نزديك نظاره گر باشند.
آقاي كوبرتن بنيانگذار بازي هاي المپيك نوين در ۲۷ ژوئن ۱۹۱۲ ميلادي و در مراسم جشن المپيك در شهر استكهلم در رابطه با مشعل المپيك مي گويد: «روزي مشعل المپيك در كشوري (يونان) روشن شد اما هم اكنون اين مشعل، جهان را روشن نموده است و بازي هاي المپيك امروز موجب رشد اين بازي ها در راستاي انسانيت بيشتر، ايمان و شجاعت بيشتر گرديده است.» ژاك روك رئيس كميته بين المللي المپيك نيز مشعل المپيك آتن را يكي از زيباترين مشعل هايي مي داند كه تاكنون طراحي شده است. به اعتقاد او «اين مشعل سفير انعكاس تمدن يونان در دنياي مدرن امروزي است. اين مشعل پيام آور ارزش ها، سادگي، بي آلايشي و هماهنگي است.»
تأمين كننده مالي برنامه هاي مشعل المپيك ۲۰۰۴ آتن را دو شركت سرشناس كوكاكولا و سامسونگ برعهده دارند. همچنين ساير پشتيباني ها و برنامه هاي جانبي اين مشعل را شبكه تلويزيوني EUROSPORT و شبكه تلويزيوني ERT يونان برعهده خواهند داشت. اين مشعل در طول مسير خود با هواپيما، كشتي، هليكوپتر، ماشين، موتور و حتي دوچرخه حمل خواهد شد.
مشعل بازي هاي المپيك ۲۰۰۴ آتن كه ۷۰۰ گرم وزن داشته و به طول ۶۸ سانتي متر است عمدتاً از جنس فلز و چوب از نوع درخت زيتون و به رنگ طبيعي آن است. چرا كه زيتون اصلي ترين سمبل مردم اين كشور است. زيتون، درخت مقدسي براي تمام مردم مديترانه و به ويژه مردم سرزمين يونان است كه يونانيان آن را نشانه اي براي صلح، آزادي، انسانيت و مشاركت در بزرگترين جشن انساني مي دانند. درخت زيتون، معمولاً مي تواند هزار سال عمر كند. از نظر طبي خواص بسياري داشته و در يونان باستان نيز از آن استفاده هاي دارويي مي شده است. مشعل المپيك آتن كه يونانيان آن را مشعل مقدس مي خوانند شبيه به يك برگ درخت زيتون با برگ هاي دراز و نوك تيز است.
|