رئيس اداره جمعيت وزارت بهداشت در آستانه روز جهاني جمعيت:
جمعيت ايران سالانه ۸۰۰ هزار نفر اضافه مي شود
|
|
مريم غفاري: رئيس اداره جمعيت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي گفت: جمعيت پايه كشور براساس مركز آمار ايران در سال ۱۳۸۲، ۵/۶۶ ميليون نفر و ميزان افزايش طبيعي جمعيت طبق تأييد VHS، ۲/۱ درصد مي باشد يعني به ازاي هر صد نفر در سال، ۲/۱ نفر سالانه حدود ۸۰۰ هزار نفر به جمعيت پايه ايران اضافه مي شود.
دكتر سهيلا خوشبين در گفتگوي اختصاصي با همشهري افزود: با فرضيه باروري متوسط جمعيت ايران ۴۶ سال ديگر يعني درسال ۱۴۲۹، به ۱۰۵ ميليون نفر مي رسد.
وي با اشاره به روند رشد جمعيت در ايران گفت: انفجار جمعيتي كه۱۵ سال پيش يعني نيمه اول دهه ۶۰ (سالهاي ۵۵ تا ۶۵) در هرم جمعيتي ايران بوجود آمد معضلات و مشكلات زيادي را براي كشور به دنبال داشت و همه چيز را تحت تأثير قرار داد.دكتر خوشبين گفت: اگر گروه سني كمتر از ۱۵ سال، ۴۰ درصد از كل جمعيت را تشكيل بدهد، جمعيت جوان است و اگر گروه سني ۶۰ سال به ۸ درصد كل جمعيت برسد، جمعيت پير محسوب مي شود. در حال حاضر كشور ما داراي جمعيت جوان است، همين جمعيت در ۵۰ سال بعد بحران سالمندي را ايجاد مي كند.
دكتر خوشبين با ذكر اين كه گذر ايران از مرحله انتقال باروري از سوي مجامع بين المللي و كشورهاي منطقه به عنوان انقلابي ديگر ياد مي شود گفت: گذر از مرحله انتقال باروري در تمام كشورهاي پيشرفته و توسعه يافته در عرض ۵۰ تا ۱۰۰ سال اتفاق افتاده، اين در حالي است كه در ايران طي يك دهه اتفاق افتاد و از آن به عنوان يك انقلابي ديگر در گذر ايران در انتقال باروري ياد مي كنند ولي اين دوره هنوز به پايان نرسيده است.
وي افزود: بعد از فاصله زماني سال ۵۵ تا ۶۵ ميزان باروري به دلايل مختلفي نظير افزايش ميزان سواد، اشتغال، سن ازدواج بالا رفت ودر اين مدت حمايت هاي مناسبي از سوي مسئولان صورت گرفت كه اين شروع ورود به مرحله انتقال باروري است و فاز انتهايي انتقال باروري كه هنوز در اين مرحله به سر مي بريم روندي كند ولي ادامه دارد.
رئيس اداره جمعيت وزارت بهداشت يادآور شد: جمعيت كشور مرتباً در حال افزايش است و با وجود منابع محدود از نظر آموزش، آب، انرژي و اشتغال قطعاً با مشكل روبرو خواهيم شد كه اين امر نيازمند همسويي برنامه ريزي ها و سياستگذاري ها با رويكرد جمعيتي است تا بتوانيم با ظرفيت سازي مناسب، هماهنگي بين بخشي گسترده اي را ايجاد كنيم.
وي افزود: با توجه به اينكه ما در كل كشور جمعيت يكدست و يكساني نداريم و مناطق و استانهاي مختلف با توجه به سنتها، فرهنگ و امكانات و منابع ميزان جمعيت متفاوتي دارند بايد سياست منطقه اي را براي جمعيت با توجه به توزيع متفاوت آن در كل كشور داشته باشيم.
دكتر خوشبين درخصوص نقش فرهنگ در رشد جمعيت يادآور شد: فرهنگ شامل مجموعه اي از اعتقادات و باورهاي غالب در جامعه است و بي ترديد بر روي سن ازدواج، ميزان باروري و طلاق تأثير مي گذارد. لذا در كشور ما همچنان با نوسانات رشد جمعيت مواجه ايم و به مرحله تثبيت جمعيت و فاز ايستاي خود نرسيده است.
تحولات جمعيت جهان
وي در پايان تغيير و تحولات جمعيت جهان تا سال ۲۰۵۰ را چنين برشمرد:
۱- جمعيت مرتباً در حال افزايش است
۲- درصد شهرنشيني مرتب افزايش مي يابد
۳- ميانه سني به علت كاهش باروري مرتب افزايش مي يابد
۴- نرخ رشد جمعيت و نرخ خام مواليد مرتب كاهش مي يابد به استثناء سال هاي ۲۰۱۵ - ۲۰۱۰ كه به علت مومنتوم، هر دو شاخص افزايش مي يابند.
۵- مرگ خام تا سال ۲۰۲۵ كاهش و سپس به علت پير شدن ساختار سني جمعيت افزايش مي يابد به همين دليل عليرغم افزايش مرگ اميد به زندگي در بدو تولد افزايش مي يابد.
۶- باروري كلي در سال ۲۰۳۰ به مرحله تثبيت باروري مي رسد كه پايان مرحله انتقال باروري است. در سال ياد شده عليرغم تثبيت باروري و كاهش مواليد و افزايش مرگ، كشور ايران همچنان از رشد مثبت و افزايش جمعيت در سال ۲۰۵۰ برخوردار خواهد بود.
۷- پيش بيني مي شود در سال هاي ۲۰۳۰ - ۲۰۲۵ باروري اختصاصي زنان در گروه سني ۴۹ - ۴۵ به صفر مي رسد و تا سال ۲۰۵۰ نيز صفر باقي مي ماند ولي حاملگي هاي پرخطر در گروه هاي سني زير ۲۰ و بالاي ۳۵ سال همچنان تا سال ۲۰۵۰ وجود خواهد داشت و با روند نزولي تا سال ۲۰۵۰ ادامه مي يابد.
۸- بيشترين باروري مربوط به گروه سني ۲۹-۲۵ سال و بعد از آن گروه سني ۲۴-۲۰ سال و در نهايت گروه سني ۳۴-۳۰ سال است كه تا سال ۲۰۵۰ نيز به همين شكل ادامه مي يابد.
۹- درصد زنان ۴۹-۱۵ سال به كل جمعيت زنان به استثناء سال ۲۰۱۰ افزايش مي يابد.
۱۰- نسبت سرباري كلي تا سال ۲۰۳۰ تقريباً از روند نزولي برخوردار بوده و پس از يك دهه تثبيت افزايش يافته و به رقم ۵۵ در سال ۲۰۵۰ مي رسد. در سال ۲۰۵۰ سرباري پيري و جواني تقريباً برابر مي شوند.
|