گزارشي درباره نقل و انتقال دانشجويان در دانشگاههاي كشور
مثل يك معامله پرسود
اشاره: هر سال بعداز اعلام نتايج كنكور، علاوه بر مردودين اين آزمون، عده اي نيز عليرغم آنكه نام خود را در ميان قبول شدگان مي يابند، چندان خوشنود نيستند. شهري كه در آن پذيرفته شده اند، آنقدر دور و بي امكانات است كه به نظر مي آيد، ديگر قبولي آنقدر هم چنگي به دل نمي زند. آن گاه ...
فرشيد كشاورزي
سكانس اول
همه خوابگاهي هاي ورودي جديد، اتاقشان را تحويل مي گيرند و براي اسكان؛ خوشحال و سرمست سالن را خلوت مي كنند. اما يك نفر همچنان كنار در ورودي ايستاده است.
ساك گران قيمتش را روي زمين گذاشته و به اين فكر مي كند كه حتي يك روز هم تحمل ماندن در اين شهر كوچك و سنتي را ندارد. شهري كه انگار خانه هايش را با چكش كوبيده اند. نه آسمان خراشي دارد و نه حتي ترافيكي! دلش براي ترافيك و هواي پردود شهر هم تنگ شده.
پدر و مادر قول داده اند كه او را از اين شهر ساكت، كه هيچ صدايي از آن بلند نمي شود و حتي يك سينما هم ندارد، ببرند. پدر گفته بود: كسي در يكي از بهترين دانشگاه هاي شهر، به پول نياز دارد و البته اين پول ها براي خانواده آنها پولي نيست.
صداي بچه هاي اتاق روبه رو مي آيد كه به همديگر قول مي دهند كه هم اتاقي هاي خوبي باشند و او لبخند به لب به جابجايي فكر مي كند.
سكانس دوم
يك نفر هست كه؛ جلوي در يكي از بهترين دانشگاهها ايستاده است. از شهرستاني دور، خانواده بي سرپرست خود را رها كرده و به اين جا آمده؛ مخارج خانواده را به تنهايي عهده دار است. امكان پذير نيست. امكان پذير نيست كه بايستد و اين دانشگاه شهر فرنگ را با امكانات بسيارش تماشا كند و لذت ببرد.
به جابجايي فكر مي كند و حتي به اينكه با پول آن مي تواند به زندگي خود سر و ساماني بخشد.
اين دو مثال، سرگذشت دو دانشجو از دهها دانشجويي است كه يكي براي رفاه بيشتر و ديگري به دليل تنگ دستي و شايد هم دلايل ديگر، طي توافقاتي حاضر مي شوند دانشگاههاي خود را با يكديگر تعويض كنند و دست به معامله زنند. ميليون ها تومان پول دست به دست مي شود و كسي كه نشان داده توانايي حضور در يك دانشگاه معتبر را دارد، به اقامت در شهري دورافتاده و گاه محروم و تحصيل در دانشگاهي گمنام تن مي دهد و آن ديگري، به خانه برمي گردد و در كنار والدين خود، در بهترين دانشگاهها تحصيل مي كند. يك توافق دوستانه و كمي پرخرج كه در نهايت، با مهر تأييد دانشگاههاي مبدأ و مقصد همراه است.
مرا برگردانيد...
دوري راه، وضعيت شهرهاي كوچك، امكانات اندك آن و اختلاف فرهنگ ها عاملي مي شود كه هر سال عده اي به ستون جابجايي دانشجو روزنامه ها پناه برند و خواستار تعويض دانشگاه خود با دانشگاهي در شهر محل سكونتشان يا نزديك به آن بشوند.
واقعيت امر اين است كه هميشه پذيرش در يك چنين دانشگاهي به دليل اشتباه فرد در انتخاب رشته نيست، بلكه در خيلي از موارد رشته مورد تقاضاي وي تنها در برخي از دانشگاهها يافت مي شود كه درصورت عدم انتخاب آن، او شانس پذيرش در آن رشته را از دست مي دهد. يا اين كه توان علمي شخص تا آن اندازه ارزيابي شده است كه به غير آن دانشگاه در جاي ديگر پذيرفته نمي شده است.
البته در برخي از موارد نيز فرد به دليل تمايل به زندگي مستقل، قبل از پذيرفته شدن، بدون در نظر گرفتن مشكلاتي كه بعدها برايش ايجاد خواهد شد شهري را انتخاب مي كند كه هيچ شناختي نسبت به فرهنگ و ويژگيهاي آن ندارد.
جابجايي دانشجو، هرگز!
جابجايي دانشجو براي مسئولين برخي از دانشگاهها امري كاملاً غيراخلاقي و غيرقانوني مي باشد. آنان به هيچ وجه نمي توانند بپذيرند كه دانشجوي خوب خود را كه از نظر توان علمي در سطح بالايي قرار دارد به راحتي از دست بدهند و به جاي وي دانشجوي ديگري را جايگزين نمايند.
دكتر حسن ابراهيمي مدير كل امور آموزشي دانشگاه تهران، دكتر علي مقداري، معاون آموزشي دانشگاه صنعتي شريف و نيز زينعلي مدير كل امور آموزشي دانشگاه علامه طباطبايي از جمله مسئولين آموزشي هستند كه ضمن نارضايتي از اين امر، اعلام مي دارند كه سالهاست جابه جايي دانشجو در دانشگاههايشان صورت نمي پذيرد و امري ممنوع شده است.
معاون آموزشي دانشگاه صنعتي شريف در اين خصوص مي گويد: با اين امر انگار به يك نفر پولي مي دهيد تا به جاي شما در آزمون كنكور شركت كند و در يك دانشگاه معتبر پذيرفته شود. در حالي كه شما ، توانايي كافي علمي براي پذيرش در آن دانشگاه را نداريد. به اعتقاد وي اين مطلب در يك محيط آكادميك علمي امري مردود و غيرقابل قبول است.
در اين بين هرازگاهي مي شنويم كه يكي از دانشجويان فلان دانشگاه با پرداخت مبلغي پول موفق شد جاي خود را با شخص ديگري كه متقاضي جابه جايي است، تنها با ارائه دلايل و توجيهاتي مبني بر بروز ناراحتي هاي روحي، دوري از خانواده و...، تعويض كند و اين با آنچه مسئولين برخي از دانشگاهها مي گويند، اندكي تناقض دارد.
دكتر علي محدث، مديركل امور دانشجويان داخل وزارت علوم، تحقيقات و فناوري، در حالي كه به نظر مي رسد با امر جابجايي دانشجو موافق است، ابراز مي دارد: قطعاً دانشجويي كه به محيط خانوادگي و سكونت خود نزديكتر است و درگير دغدغه هاي جانبي چون تهيه مسكن، غذا و مشكلات اياب و ذهاب و .... نمي باشد، بهتر مي تواند در امر تحصيلي اش پيش رود و از محيط علمي خود بهره مند گردد. وي با بيان اين مطلب كه طبق قوانين موجود، دو دانشجوي جديدالورود مي توانند با توافق دانشگاه هاي مبدأ و مقصد، از دانشگاهي به دانشگاه ديگر جابجا شوند، تأكيد مي كند: اين امر در خصوص دو دانشگاه هم سطح و در يك شهرستان امكان پذير نيست.
دكتر محدث عدم پذيرش جابجايي در برخي از دانشگاه هاي معتبر را كاملاً طبيعي تلقي مي كندو ادامه مي دهد: اين دانشگاه ها حاضر نيستند دانشجوي خود را كه از نظر علمي در سطح قابل قبولي قرار دارد از دست بدهند و به جاي وي شخصي را كه توان علمي خوبي ندارد، جايگزين نمايند.
جابجايي بدون پول
در بيشتر دانشگاه هايي كه مسئولين آن معتقدند جابجايي دانشجو انجام نمي شود، اين بدان معني نيست كه انتقال دانشجو نيز صورت نمي پذيرد.
دكتر ابراهيمي انتقال دانشجو را مطابق آيين نامه آموزشي مصوبه شوراي عالي برنامه ريزي وزارت فرهنگ و آموزش عالي، اينگونه تعريف مي كند: انتقال به معني تغيير محل تحصيل دانشجو از يك دانشگاه به دانشگاه ديگر در همان رشته و همان مقطع تحصيلي مي باشد.
وي مي افزايد: البته انتقال در شرايط خاصي چون شهادت، فوت يا معلول شدن سرپرست خانواده دانشجو، به طوري كه وي به تشخيص مراجع قانوني به عنوان كفيل خانواده شناخته شود يا معلوليت مؤثر دانشجو، به نحوي كه به تشخيص شوراي عالي پزشكي بطور مستقل قادر به ادامه زندگي نباشد و ضرورت انتقال وي محرز شود و يا ازدواج رسمي و دائمي دانشجوي دختري كه محل تحصيل يا اشتغال همسر وي در شهر مورد تقاضا باشد، مشروط بر اين كه همسر دانشجو در استخدام رسمي دولت باشد، با تأييد مراجع ذي ربط انجام مي پذيرد.
نيره زينعلي نيز در پاسخ به اين سئوال كه آيا انتقال دانشجو، لطمه اي به بار علمي دانشگاه مقصد وارد مي آورد يا خير؟ مي گويد: هر دانشجوي متقاضي انتقالي، ابتداي به ساكن، منتقل نمي شود. وي توضيح مي دهد: دانشجوي متقاضي ابتدا ۲ ترم به صورت مهمان در دانشگاه مي ماند در صورت كسب نمره علمي قابل قبول دانشگاه مورد تقاضايش، فرم انتقالي وي از دانشگاه مبدأ به گروه آموزشي دانشگاه مربوطه فرستاده مي شود، در صورتي كه حائز شرايط مربوط به انتقالي باشد و گروه آموزشي دانشگاه مقصد نيز بپذيرد، تقاضاي وي در كميسيون موارد خاص آن دانشگاه مورد بررسي قرار مي گيرد و تصميم نهايي گرفته مي شود.
هميشه اين طور نيست
با تمامي اين توضيحات هر از گاهي ديده مي شود، دانشجويان حتي با وجود شرايط محرز انتقالي، تقاضايشان بدون در نظر گرفتن شرايط ويژه اي كه در آن قرار گرفته اند، از طرف دانشگاه مبدأ و مقصد رد مي شود.
نوشين دانشجوي دانشگاه سمنان، يك ماه بعد از قبولي در كنكور ازدواج كرد. به دليل مسائل خانوادگي و با توجه به اين كه محل سكونت و اشتغال همسرش در تهران بود، متقاضي انتقال به تهران گرديد، ولي دانشگاه با درخواست وي موافقت نكرد و او حدود ۲ ترم تلاش كرد تا دانشگاه را نسبت به شرايط خود متقاعد نمايد. شرايط بد خانوادگي، دوري از همسر، مشكلات اياب و ذهاب و ناراحتي هاي روحي، وي را با دو بار مشروطي مواجه نمود. تا حدي كه وي از ادامه تحصيل در دانشگاه انصراف داد و به خانواده خود بازگشت.
دلالي علمي
در اين بين مؤسسات و واسطه هايي هم وجود دارند كه با گرفتن مقادير هنگفتي به جابجايي دانشجويان مي پردازند. افراد مجهول الهويتي كه به درستي كسي نمي داند، چگونه و با چه مجوزي دست به اين عمل مي زنند. آنها با پيشنهاد هزينه اي كه گاهي بسيار كلان است به متقاضيان جابجايي و انتقال قول قطعي مي دهند كه بدون هيچ تلاش و دوندگي به آنچه درخواست دارند، برسند. كه در بيشتر موارد نيز ديده مي شود كه اين امر تحقق مي يابد. ولي اين با آنچه در آيين نامه هاي انتقالي و بندها و تبصره هاي مربوط به آن گنجانده شده است، سنخيت ندارد.
دكتر محدث، در حالي كه از وجود اين گونه واسطه ها ابراز بي اطلاعي مي كند، مي گويد: حتي اگر احتمال وجود اين چنين مؤسساتي را نيز بدهيم، بايد بگوييم اينان بصورت دلالي عمل مي كنند كه خريدار را به فروشنده مي رسانند تا معامله اي صورت پذيرد و در اين بين سود كلاني نيز نصيب آنان مي شود. همچنين معاون آموزشي دانشگاه صنعتي شريف نيز معتقد است، پديد آمدن اين چنين دلالاني به واسطه فساديست كه مقوله جابجايي دانشجو ايجاد مي كند.
هركه بامش بيش ،برفش بيشتر
اين كه چه مبلغي بين دو فرد توافق شود قطعاً به خيلي از عوامل بستگي خواهد داشت. مثلاً مسافت شهر و دانشگاه مورد نظر با محل سكونت فرد متقاضي، نوع رشته و مقطع تحصيلي آن و اعتبار دانشگاه و درجه علمي آن در مقايسه با دانشگاه هاي ديگر و ....
و البته در كنار آن توانايي مالي دانشجوي درخواست كننده و همچنين ميزان نياز فرد موافق با جابجايي نيز جايگاه ويژه اي دارد.
يك نفر كه جايگاه خودش را با تلاش بدست آورده حاضر مي شود با گرفتن مبلغي آن را به فردي بفروشد كه به هر دليل نتوانسته است خود را به آن برساند و هزينه اي كه فرد متقاضي جابجايي مي پردازد در برابر آنچه بدست مي آورد، قطعاً بسيار ناچيز و اندك است.
|