سكوت ناشي از غيبت بچه ها، اين امكان را مي دهد تا صداي آبي را كه از جوي كوچه به بيمارستان مي ريزد بشنويم. بوي تعفن و زباله ها حضورمان را در آنجا كوتاه مي كند
فاضلا ب ها و زباله هاي بيمارستاني و نحوه بازيافت يا دفع آنها نگراني هاي زيادي را براي شهروندان و همسايگانشان به وجود آورده است
آزاد بهشتي
ساعت۱۱:30 صبح. بيمارستان امام حسين ع در خياباني قرار گرفته است كه فضاي دلگير و دودگرفته آن بيشتر به چشم مي آيد. از ضلع غربي كوچه عاشق لر بيمارستان بين درختان تنك و كم پشت حياط ورودي بيشتر نمايان است. ميله هاي سبزتيره و خاك گرفته بيمارستان حصاري است ميان رهگذراني كه از خيابان مي گذرند و آدم هايي كه در آنجا بين بيماري هاي جور واجور گير افتاده اند. ميله ها تنها مي تواند عبور و مرور انسان و اشيا را كنترل كند. به ضلع شمالي محوطه بيمارستان كه برويد بايد كمي خم شويد تا عبور و مرور غير مجازي كه به راحتي از بين ميله هاي سبز رنگ بيمارستان رد مي شوند را ببينيد. ميله ها توان مقابله با اين رهگذران غيرمجاز را ندارند. آب هميشه مايع حيات بوده است، اما اين روزها گذر غير مجاز آن در بيمارستان كه از سمت شمال وارد شده و از سمت شرقي آن دوباره خارج مي شود، سوژه گزارشي خوبي است.
ساختمان بيمارستان مثل جزيره اي تنها بين خانه هاي درهم روييده وكوچه هاي باريك چشم انداز خوبي ندارد. در ضلع شمالي، آن كوچه عاشق لر تنگ و كوچك تر از ساير كوچه هاي اطراف بيمارستان است. گره ماجرا نيز از همين كوچه شروع مي شود. در حالي كه مشكل جمع آوري و دفع زباله ها و پساب هاي بيمارستاني به عنوان يك مساله مهم زيست محيطي در تهران و ديگر شهرهاي كشورمان مطرح شده است، مسوولان بيمارستان امام حسينع مدعي هستند جوي آبي كه از اين كوچه به بيمارستان مي ريزد، مشكل اساسي را براي آنها ايجاد كرده است و اين معضل در اين بيمارستان دو چندان شده است.
پساب هاي مزاحم
پشت ديوار بلند و ميله هاي بيمارستان، صداي هياهوي بچه ها به گوش نمي رسد. تا خوردن زنگ مدرسه و پر شدن پار ك از صداي فرياد بچه ها ساعت زيادي نمانده است. سكوت ناشي از غيبت بچه ها، اين امكان را مي دهد تا صداي آبي را كه از جوي كوچه به بيمارستان مي ريزد بشنويم. بوي تعفن و زباله ها حضورمان را در آنجا كوتاه مي كند. از پشت ساختمان اداري بيمارستان، لا به لاي علف هاي هرز، آجر و تپه هاي لجن كه در گوشه و كنار ديده مي شوند عبور مي كنيم، به قسمت اصلي و گلوگاهي كه پساب هاي بيمارستاني شروع مي شود، مي رسيم.
سيد مظهر ناصري زاده، مسوول واحد بهداشت و تغذيه بيمارستان امام حسين ع توضيح مي دهد كه لجن هاي كنار جوي آب، لايروبي هايي است كه صورت گرفته. همه چيز براي حضورمان مهيا شده است. از لا به لاي درختان مي گذريم. صداي شر شر آب مي آيد. بوي تعفن چند لحظه اي متوقفمان مي كند. كمي كه جلوتر مي رويم محل پيش تصفيه پساب هاي بيمارستان نمايان مي شود. از بين ميله هايي كه تازه به رنگ آبي درآمده اند عبور مي كنيم و ناصري زاده توضيح مي دهد: پساب ها از قسمت ورودي از طريق اين ميله ها وارد حوضچه شده و عمل تيريتمن روي آنها صورت مي گيرد. پيش از اين اهالي محل و ساكنان خانه هاي اطراف در نامه اي نسبت به بوي بد و ورود اين پساب ها به جوي كوچه به شهرداري اعتراض كرده بودند، اما مسوول تغذيه و بهداشت بيمارستان امام حسين ع بر اين عقيده است كه سيستم سپتيك و عملياتي كه روي اين پساب ها صورت مي گيرد باكتري هاي بيماري زا را از بين برده و اصطلاحا حالت پاتوژن آنها را به حداقل مي رساند. بر اساس ادعاي ناصري زاده، حتي از اين پساب كه از ضلع شرقي بيمارستان به جوي آب خيابان مي ريزد، مي توان براي آبياري گياهان استفاده كرد.
سيستم سپتيك و مرگ باكتري ها
انتهاي بيمارستان امام حسين ع حوضچه 300 متر مكعبي وجود دارد كه به طور تقريبي 200 ليتر آب را تصفيه مي كند. در ابتدا پساب هاي بيمارستاني در چاه منهور جمع شده و زماني كه حد آن به اندازه معين رسيد، پمپ راه افتاده و فاضلاب به سمت حوضچه اصلي سرازير مي شود. در اين حوضچه از طريق عمل هوادهي و سيستم بلور، باكتري هاي بي هوازي از طريق هوادهي از بين مي روند، رشد اين باكتري ها۲، CH و گاز متان كه بوي بد دارند، توليد مي كند.
ناصري زاده مي گويد: اين عمل ترسيب كه در دو استخر صورت مي گيرد، امكان بيماري زا بودن اين پساب ها را از بين مي برد، اما با اين وجود ساكنان محل از بوي بد زباله هاي اين بيمارستان شاكي بوده و از خطرات آن براي خود بيمناك هستند.
شكايت اهالي
زماني كه از كمال فيروزآبادي، قائم مقام شهردار منطقه 7 تهران در مورد كليت طرح شكايت از بيمارستان امام حسين ع سوال كرديم، كلافه از موضوع كهنه شده فاضلاب بيمارستاني، گفت: اولين شكايت ها از جانب افراد و ساكنان اطراف اين بيمارستان مطرح شد. افراد ساكن در حد فاصل كوچه عاشق لر و بيمارستان امام حسين ع تا خيابان دماوند از بوي بسيار بد و متعفني كه از اين جوي آب به مشام مي رسيد، در عذاب بودند.
او در تكميل صحبت خود به پوسيدگي و كهنگي لوله هاي فاضلاب اين بيمارستان اشاره كرده و مي گويد: گذشت سالها موجب فرسودگي اين لوله ها شده و پساب بيمارستان وارد جوي داخل كوچه مي شود. از طرفي اين شكايت ها به محيط زيست تهران نيز شده بود. آنها از ما خواستند پيگيري كنيم كه ما نيز اين موضوع را در مراجع ذي صلاح قضائي مطرح كرديم كه در دست بررسي است.
زماني كه موضوع نهر آبي را كه از ضلع شمالي وارد بيمارستان شده مطرح كرديم، اين موضوع را به دليل شيب اين قسمت، كاملا طبيعي عنوان كرده و گفت: اين نهر آب از قبل، از اين قسمت عبور مي كرده، اما شكايتي در ورود آن از سوي مردم به شهرداري مطرح نشده است و شكايات مردم به بوي بدي كه از داخل بيمارستان به مشام مي رسد و احتمال انتقال بيماري را براي آنها بالا مي برد، بود.
او به مشكلاتي كه پيش از اين در قضيه زندان قصر وجود داشت، اشاره كرده و مي گويد: پساب بيمارستان با وجود تصفيه شدن داراي بوي متعفني است و حداقل بايد براي رها كردن اين پساب تصفيه شده به جوي كوچه از لوله استفاده كنند در صورتيكه اين كار به صورت سرباز انجام مي شود.
فيروزآبادي با تاكيد بر آمادگي شهرداري براي انجام اين كار و همكاري با بيمارستان مي افزايد: زباله هاي بيمارستاني، زباله هايي خاص هستند كه شهرداري از آنها به عنوان زباله خطرناك ياد مي كند. طي قرارداد اختصاصي كه با تمامي بيمارستان ها صورت گرفته، اين زباله ها به صورت جداگانه جمع آوري مي شوند.
پيش از اين مسوولان بيمارستان نسبت به جمع آوري كلي اين زباله ها اعتراض كرده بودند كه قائم مقام شوراي منطقه 7 در اين خصوص گفت: ما زباله ها را به صورت تفكيك شده جمع آوري نمي كنيم، بلكه با توجه به ويژگي خاص، به صورت جداگانه از زباله هاي شهري جمع آوري مي كنيم. اما درصورتيكه بيمارستان تشخيص داد مي تواند زباله ها را به صورت تفكيك شده به شهرداري تحويل بدهد.
زباله هاي بي جا و مكان
زباله هاي بيمارستاني نيز مانند بسياري از موضوعات و مشكلات ديگر در كشور نيازمند ايجاد مديريت مستقل و كارآمد در زمينه جمع آوري و انتقال هستند. متاسفانه در اين زمينه نه تنها اعتبار و مديريت يكپارچه وجود ندارد بلكه قانون وشرح وظايف مشخصي براي آنها تدوين نشده است.
بي توجهي به ضرورت تفكيك زباله هاي بيمارستاني از ساير زباله ها و دفع غيربهداشتي آنها اين روزها موضوع را به يك بحران تبديل كرده است. 57 درصد بيمارستان هاي تهران، دولتي و 43 درصد خصوصي است. 80 درصد بيمارستان هاي دولتي و 82 درصد بيمارستان هاي خصوصي فاقد سيستم تصفيه فاضلاب و 95 درصد بيمارستان هاي دولتي و 98 درصد بيمارستان هاي خصوصي فاقد اتاقك مبرد جهت نگهداري زباله هاي بيمارستاني خود هستند. كمبود امكانات دفع بهداشتي زباله و پساب بيمارستاني در ايران يك مساله قديمي است. خطرات و آلودگي هاي ناشي از زباله هاي بيمارستاني به حدي بالاست كه اگر بعد از 50 سال سرپوش خاكي زباله هاي بيمارستاني دفع شده كنار زده شود، ميكرب ها و گازهاي سمي موجود در زباله ها به محض قرار گرفتن در معرض هوا، دوباره فعال مي شوند. در صورتيكه با صرف هزينه اي بالغ بر 7 الي 8 ميليون دلار براي خريد سيستم اتوكلاو - سيستم بي خطر كردن زباله هاي بيمارستاني - خطرات ناشي از 3 هزار كيلو زباله بيمارستاني از بين مي رود.
بالا بودن مصرف آنتي بيوتيك در ايران مخصوصا بعد از عمل هاي جراحي يكي از دلايل مهم و عمده وجود ميكرب ناشي از زباله ها در فضاي بيمارستان است. در حالي كه در كشورهاي اروپايي مصرف آنتي بيوتيك بسيار پايين است.
كمبود امكانات و افزايش هزينه ها
هزينه دفن يك كيلو زباله بيمارستاني چهار برابر زباله هاي معمولي است. شهرداري تهران نيز ساليانه يك و نيم ميليارد تومان براي دفن زباله هاي بيمارستاني هزينه مي كند.
در عين حال سالانه يك ميليارد تومان براي خريد بهترين ماشين آلات مكانيزه براي حمل زباله هاي بيمارستاني صرف مي شود. در حال حاضر تمامي بيمارستان ها و 440 مركز درماني از خدمات حمل و دفن زباله شهرداري تهران بهره مند مي شوند در حاليكه وزارت بهداشت اعتباري براي اين موضوع اختصاص نداده است.
بر اساس اصول علمي در راستاي پيشگيري از بروز هر گونه آلودگي و بيماري زايي زباله هاي بيمارستاني، هماهنگي دقيق سه مرحله توليد، حمل و دفع پسماندهاي بيمارستاني اجتناب ناپذير است. بر اساس يافته هاي علمي، زباله هاي بيمارستاني به چندين زير گروه شامل زباله هاي ناشي از مراقبت تشخيص و درمان بيماران و زباله هاي شبه خانگي تقسيم مي شوند كه در واقع مقصود از زباله هاي بيمارستاني جزء ناچيزي از كل زباله هاي توليد شده در بيمارستان ها است كه به صورت مستقيم از فرآيند هاي مراقبتي يا تشخيص و درمان بيماران حاصل مي شود. استفاده از روش ميكروويو و سوزاندن از جمله روش هاي كاهش بار بيماري زايي زباله هاي بيمارستاني است. همكاري بيمارستان، شهرداري و وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشكي به عنوان سه واحد در توليد، حمل و دفع زباله هاي بيمارستاني اجتناب ناپذير بوده و به نظر مي رسد بهترين راه براي مقابله با اين مشكل است.