ديگران چگونه زندگي مي كنند؟
بازماندگان نسل سامورايي ها
ژاپني ها ثبات، قدرت و ايمان را از خانواده و با خانواده بودن به ارث مي برند ؛ مردمي سنت گرا و معتقد به تكامل فردي در بنيان خانواده و حمايت جمعي
درآمد بيشتر از 4 ميليون تومان 524 هزار ين در ماه، بعد از كسر هزينه ها. يك و نيم ميليون تومان پس انداز برايشان باقي مي گذارد و اين هم متاثر از ملي نگري هر فرد ژاپني است كه در قالب 8 ساعت كار مفيد درروز شكل گرفته است
|
|
بهروز عيدي
در اين صفحه هر چند وقت يكبار هم سري به كشورهاي ديگر مي زنيم و به وضعيت اقتصادي خانواده ها و دخل و خرج آنها نگاهي مي اندازيم. اگر يادتان باشد دفعه پيش سفري به قبرس به اين كشور كوچك زديم و با وضعيت اقتصادي آن بيشتر آشنا شديم.
اين بار به سراغ ژاپن رفته ايم تا ببينيم اين كيمونو پوش هاي قديمي و بازماندگان نسل سامورايي ها چگونه در اين دنياي درهم و برهم زندگي مي كنند و درآمدهايشان چقدر است و آن را چگونه هزينه مي كنند و خانواده ها در اين خانه ها با درهاي چوبي كشويي چطوري روزگار مي گذرانند.
پهنه اي به وسعت يك پنجم خاك كشور ما، در حصار سواحل اقيانوس كبير، ژاپن نام گرفته است. ژاپني ها دو برابر ايراني ها هستند؛ پرتلاش و كشوردوست.
پيشينه تلاششان نه به انفجار اتمي پاييز 1945 برمي گردد، نه به سر از خاكستر برآوردن امپراتوري ها بعد از سرنگوني شگون ها و نه به ورود مسيحيت در اواخر قرن 16. سردمداري كاهنان هم در 660 قبل از ميلاد، نشانه اي از تاثير از خود به جا نگذاشته است. ژاپني ها ثبات، قدرت و ايمان را از خانواده و با خانواده بودن به ارث مي برند ؛ مردمي سنت گرا و معتقد به تكامل فردي در بنيان خانواده و حمايت جمعي. كشورشان در جمع سه قدرت برتراقتصادي جهان جا گرفته با يك تفاوت كه در خانواده هاي ژاپني ، ضعف و سستي اجتماعي خانواده هاي دو قدرت ديگر هنوز سر برنياورده است.
ژاپني ها نسبت به مخارج روزانه و ماهانه خود، درآمد مناسبي دارند. درآمد بيشتر از 4 ميليون تومان 524 هزار ين در ماه، بعد از كسر هزينه ها، يك و نيم ميليون تومان پس انداز برايشان باقي مي گذارد و اين هم متاثر از ملي نگري هر فرد ژاپني است كه در قالب 8 ساعت كار مفيد درروز شكل گرفته است. در عناوين زير بعضي از درصدهاي هزينه هاي اختصاص يافته خانواده هاي ژاپني اشاره وار بيان شده است.
اهميت سفر
رفاه نسبي جامعه ژاپني را مي توان با آمار 17 ميليوني آنها كه سالانه به ديدن كشورهاي ديگر مي روند بهتر حدس زد.
اين مساله فرصتي مي تواند باشد كه ين هاي ژاپني را به كشور وارد كنيم و به كارببنديم تا اقلا تعدادي از آمار ميليوني خانوار زير فقر ايراني از قبل آن نان بخورند.
افزايش درآمد، تناسب تعطيلات، جست وجو براي ارضاي نيازهاي روحي و معنوي، خستگي از كار زياد، كاهش جمعيت خانوارها، استفاده مناسب از اوقات فراغت، كسب تجربه و افزايش دانستني ها، بنيان گذاشتن فرهنگ كار و تلاش و غيرارزشي شدن خانه نشيني، دلايل با اهميت براي اختصاص 10 تا۱۵ درصد درآمد خانواده به سفر و تفريح در بين خانواده هاي ژاپني است كه از آن به عنوان رضايت بزرگ در خارج از مرزها نام مي برند. سفر و تفريح در كنار آموزش بعد از سهم 20 درصدي هزينه هاي غذايي از درآمد نان آور خانواده ها اهميت زياد خود را مي رساند.
آموزش
همانطور كه به ميان آمد وسعت ژاپن، تقريبا يك پنجم خاك كشور ما است و جمعيت آن دو برابر. تحليل ساده اي كه از اين موضوع مي توانيم داشته باشيم اين است كه كمي خاك اين كشور براي كشاورزي در كنار كوهستاني بودن آن و در كنار عوامل ديگر استعداد اين كشور را به سوي صنعتي و تجاري شدن سوق داده است كه وضعيت مطلوب صنعت و تجارت اين كشور و جايگاه جهاني آن برگفته ما صحه مي گذارد و اين حاصل نمي شود مگر با تكيه و اهميت دادن به مساله آموزش، آن هم به طور ريشه اي، يعني از كانون خانواده. مساله به اينجا ختم مي شود كه 8 تا 9 درصد درآمد خانواده به بحث آموزش و تربيت فرزندان اختصاص مي يابد و در سبد هزينه هاي خانواده جايگاه ويژه اي پيدا مي كند.
حمل و نقل
با سفر به ژاپن و بعد از يك بار جابه جايي با مترو و تاكسي، فكر دوباره سفر با آنها ترس به دلتان مي اندازد، مثلا پول بليت مترو حدود 4 تا 5 دلار است. اين موضوع براي خود ژاپني ها هم كم هزينه برنمي دارد به طوري كه 4 تا 5 درصد درآمد خانواده به جابه جايي ها تعلق مي گيرد. پس اين نتيجه گيري شايد راحت تر باشد كه چرا ژاپني ها علاقه مند به سفرهاي خارجي هستند تا داخلي. البته اين موضوع در كنار سياست هاي دولت براي تشويق مردم به سفر و گردش در كشورهاي ديگر مصداق روشنتري پيدا مي كند، چرا كه سياست دولت ژاپن بيشتر به فرستادن مردم به آن سوي مرزها متمركز شده است تا جذب توريست. توجه داشته باشيد كه با وسعت كمي كه ژاپن دارد و علاقه زياد جهانگردان ميليوني براي ديدن اين كشور، چه شلوغي و ازدحامي در شهرهاي شلوغ آن به وجود مي آيد.
هزينه هاي درماني
براي ژاپني ها، بهداشت فردي و جمعي بسيار با اهميت است كه آن هم با هزينه هاي 2 تا 3 درصدي ماهيانه خانواده ها قابل درك تر است. اما بين خودمان باشد جنبه ديگر مساله را نبايد فراموش كرد كه هزينه هاي درماني در ژاپن بسيار سرسام آور است. يك سرماخوردگي ساده 200 تا 300 دلار خرج روي دستتان مي گذارد و اين عاملي است بر رعايت بيشتر بهداشت فردي. در آمار و ارقام گفته شده آنچه خودش را برجسته تر نشان مي دهد آموزش، تربيت، سفر و تفريح در زندگي ژاپني است كه در كنار فرهنگ هاي از قديم به جاي مانده يعني خانواده گرايي و ملي نگري، سلامت فردي و جامعه، ارمغان رعايت و اهتمام ورزيدن به آنها است. شايد بتوان گره هاي كور جامعه و خانواده خودمان را از ميان مطالب پيش گفته بيابيم.
|