لاك پشت لا ك نرم چيني كه به عنوان يك گونه آكواريومي و تزئيني وارد كشور شده، اگر در اثر يك سهل انگاري واردآبهاي استان خوزستان كه زيستگاه اصلي لا ك پشت فراتي است، بشود، قطعا تجربه اي تلخ ديگر را همچون آزولا وشانه دار خزر در پيش خواهيم داشت
موجودات يك زيستگاه به مدت طولاني با يكديگر تكامل يافته اند؛ صياد، صيد، همزيست، رقيب و انگل، همگي فرصت كافي براي انطباق با يكديگر را در اختيار داشته اند و اين در حالي است كه گونه وارداتي يك تازه وارد بي رقيب است
هانيه غفاري
كساني كه با طبيعت يا اخبار محيط زيستي سر و كار دارند حتما تا به حال نام لاك پشت فراتي را شنيده اند؛ گونه اي منحصر به فرد و در خطر انقراض. همان لاك پشتي كه چند سال پيش در نمايشگاه بين المللي محيط زيست در غرفه آواي سبز به نمايش درآمده بود؛ لاك پشتي نه چندان زيبا با لاك نرم البته كمي هم خشن،ولي با تمام اين اوصاف گونه اي بسيار ارزشمند است.
لاك پشت فراتي از خانواده لاك پشت هاي بركه اي است كه در مجموع سه گونه از اين خانواده در ايران زندگي مي كنند. لاك پشت بركه اي اروپايي Emys or bicularis كه حتما آن را ديده ايد. همان لاك پشت خال خالي زردي كه چند سالي است مد شده دم عيد با ماهي هاي قرمز به فروش مي رسانند. لاك پشت بركه اي خزري Mauremys Caspica و آخري هم لاك پشت فراتي با نام علمي Rafetus eaphraticus كه وصف آن در بالا آمد كه تنها گونه لاك پشت لاك نرم ايران است كه زيستگاه آن فقط آبهاي استان خوزستان را در بر مي گيرد. لاك پشت فراتي در طبقه بندي آي.يو.سي.ان اتحاديه بين المللي حفاظت از طبيعت در رده در معرض خطر انقراض قرار دارد و قاعدتا حفاظت از آن و زيستگاهش بايد در راس برنامه ريزي ها قرار گيرد. اما بشنويد از رقيب ناخوانده اي كه احتمالا مثل تمام گونه هاي غير بومي مشكلات جدي را براي اين گونه پيش خواهد آورد؛ بخصوص به لحاظ اختلاط ژنتيك كه احتمالا باعث از دست رفتن خلوص گونه هاي بومي خواهد شد.
چند سالي است كه لاك پشت بركه اي گوش قرمز با نام علمي Trachemgs Scripta از آمريكا به عنوان يك گونه تزئيني وارد ايران شده است. زيستگاه اصلي اين گونه رودهاي مي سي سي پي و اوهايو و انشعابات فرعي آنها است. البته اين گونه به برخي از زيستگاه هاي آبي بحرين هم معرفي شده و به عنوان يك گونه غير بومي در اين كشور زيست مي كند البته اين در حاشيه بود، نكته اصلي اينكه چند ماه اخير تعداد بي شماري از گونه اي ديگر از لاك پشت هاي بركه اي با نام لاك پشت لاك نرم چيني Pelodiscus Sinensis وارد كشور شده است و در آب هاي آرام سراسر چين ديده مي شود. اين گونه توسط يكي از شركت هاي وارد كننده ماهي هاي زينتي وارد كشور شده و ظاهرا هيچگونه نظارتي بر ورود گونه هايي از اين دست وجود ندارد. اين لاك پشت در تعداد بسيار زياد، از روزهاي آغازين فروردين 1383 وارد كشور شده و هر روز رو به افزايش است و نه تنها در تهران بلكه در بسياري از استان هاي كشور همراه با ماهي هاي تزئيني به فروش مي رسد و متاسفانه چندي است كه پاي اين گونه به استان خوزستان تنها زيستگاه لاك پشت فراتي باز شده است.
لاك پشت لاك نرم چيني داراي عادات و خصوصيات بسيار مشابه با تنها گونه لاك پشت لاك نرم ايران يعني لاك پشت فراتي است و اين تداخل هاي زيستي قطعا بر وخامت وضعيت تنها گونه لاك پشت لاك نرم ايران خواهد افزود.
راسته لاك پشت ها متشكل از 12 خانواده است و لاك پشت هاي بركه اي گروهي از اين راسته را تشكيل مي دهند كه در آب هاي شيرين ساكن شده اند.
معرفي جانوران وحشي به عنوان حيوان خانگي يا با مقاصد اقتصادي اغلب پيامدهاي فاجعه باري به همراه داشته است. اگر گونه تازه وارد نسبت به انواع بومي رقيب خود، برتري داشته باشد اصل طرد رقابتي وارد كار شده و به زيان گونه بومي عمل مي كند. بدين ترتيب كه گونه خارجي به سرعت افزايش يافته و در نتيجه، رقيب خود را به انقراض تهديد خواهد كرد و فاجعه زماني جدي تر مي شود كه گونه بومي قبل از ورود رقيب نيز در وضعيت نامطلوبي قرار گرفته باشد.
به طور كلي موجودات يك زيستگاه به مدت طولاني با يكديگر تكامل يافته اند به طوري كه صياد، صيد، همزيست، رقيب و انگل، همگي فرصت كافي براي انطباق با يكديگر را در اختيار داشته اند و اين در حالي است كه گونه وارداتي به ندرت صيادان خود را نيز به همراه مي آورد. اگر گونه مورد نظر، رقيب موفقي باشد با توجه به اينكه از دشمنان طبيعي خود نيز فارغ است، رشد جمعيت انفجاري داشته و ممكن است اين رشد سريع به مدت طولاني ادامه يابد. ورود گونه هاي غير بومي در بسياري از موارد، گونه هاي بومي را تهديد مي كند به علاوه عواقب بعدي ديگري را به دنبال خواهد داشت. همچنان كه ورود گونه هاي خارجي به دست انسان طي سال هاي اخير در نقاط متعددي از جهان، مشكلات بسياري را به وجود آورده است. ما تجربه آزولا و شانه دار درياي خزر را بايد درس عبرت قرار دهيم.
با توجه به مطالب ذكر شده، لازم است در مورد ورود ناخواسته و غير عمدي گونه هاي خارجي بسيار محتاط عمل كنيم. ورود اين ميهمان ناخوانده جديد، خود زنگ خطري است جدي، چرا كه در صورت رها شدن تصادفي اين گونه غير بومي به آبهاي داخلي استان خوزستان، ممكن است شاهد فاجعه بزرگي در زمينه ورود ناخواسته يك گونه غير بومي ديگر به كشورباشيم كه عواقب جبران ناپذير آن از هم اكنون قابل پيش بيني است. اميد است سازمان هاي مسوول به ويژه سازمان حفاظت محيط زيست در مورد جمع آوري اين گونه، اقدامات اكيد و عاجلي را انجام داده و از بروز فاجعه ديگري در زمينه ورود ناخواسته گونه هاي غير بومي به كشور جلوگيري كند.