يكشنبه ۲۹ آذر ۱۳۸۳
علم
Front Page

سويا را كامل مصرف كنيد
سويا نه تنها غني از پروتئين با كيفيت بالا است بلكه در حال حاضر به عنوان گياهي براي پيشگيري و حتي درمان بسياري از بيماري هاي مزمن، از جمله بيماري هاي قلبي- عروقي و سرطان هاي وابسته به هورمون (سرطان سينه و پروستات) استفاده مي شود
007752.jpg
حدود ۵۰۰۰ سال پيش لوبياي سويا در چين كشت مي شد و به عنوان غذاي اصلي به مصرف مي رسيد. در حال حاضر نه تنها در چين و كشورهاي آسيايي، بلكه در اكثر كشورهاي آمريكايي و اروپايي لوبياي سويا مصارف بسيار متنوعي دارد و از آن به عنوان نوعي سبزي در سالادها استفاده مي كنند. سوياي خشك شده را بو داده و از آن به عنوان جايگزين قهوه استفاده مي كنند (مزيت نداشتن كافئين) و سوياي تخمير شده اساس بسياري از سس ها را تشكيل مي دهد. از آرد گرفته شده از لوبياي سويا نوعي شير تهيه مي شود كه ميزان پروتئين آن تقريباً مشابه شير گاو است، ولي خاصيت آلرژي زايي آن كمتر. امروزه از آرد سويا شير خشك هايي تهيه مي شود كه براي مصرف شيرخواران مبتلا به مشكل عدم تحمل لاكتوز و حساس در مقابل پروتئين هاي شير گاو، توصيه مي شود. آرد لوبياي سويا يك آرد سرشار از پروتئين است و مي توان به عنوان يك مكمل پروتئيني، آن را به آرد گندم اضافه كرد. از آرد سويا نمي توان به تنهايي جهت تهيه نان استفاده كرد، چون فاقد نشاسته و گلوتن است، اما مي توان مقدار كمي از آن را به آرد گندم اضافه كرد چون به بهبود رنگ كمك مي كند (آنزيم هاي موجود در آرد سويا به بي رنگ كردن رنگدانه هاي زرد آرد گندم كمك مي كنند).
پروتئين سويا برخلاف اكثر پروتئين هاي گياهي ارزش بيولوژيكي بالايي دارد و در مقايسه با الگوي اسيدهاي آمينه گوشت گاو، از نظر اسيد آمينه ايزولوسين وضعيت بهتري دارد، ولي از نظر اسيدهاي آمينه سولفوره (متيونين و سيستئين) بسيار فقير است. اگرچه الگوي اسيدهاي آمينه آنها بسيار مشابه است.
سويا نه تنها غني از پروتئين با كيفيت بالا است، بلكه در حال حاضر به عنوان گياهي براي پيشگيري و حتي درمان بسياري از بيماري هاي مزمن، از جمله بيماري هاي قلبي- عروقي و سرطان هاي وابسته به هورمون (سرطان سينه و پروستات) استفاده مي شود.
دانشمندان تاكنون بر اين تصور بودند كه پروتئين سويا به تنهايي باعث اين تأثيرات مثبت مي شود. ولي در پروتئين سويا تركيبي به نام «ايزوفلاون» وجود دارد كه به علت تشابه ساختماني و ظاهري با استروژن هاي انساني به استروژن هاي گياهي (Phytoestrogen) معروف است. ايزوفلاون ها مي توانند همانند استروژن هاي انساني به گيرنده هاي استروژنيك متصل شوند ولي مانند استروژن هاي انساني عمل نمي كنند. در واقع ايزوفلاون ها رقيب استروژن هاي انساني هستند و در برخورد با گيرنده هاي استروژنيك با همديگر به رقابت مي پردازند. ايزوفلاون ها استروژن هاي انساني را خنثي نموده و خود به گيرنده هاي استروژنيك متصل مي شوند و براساس بافت هدف علاوه بر تأثيرات هورموني متعادل، تأثيرات متفاوتي نيز به جاي مي گذارد. استروژن هاي انساني به خودي خود مضر نيستند، بلكه حضورشان در حد متعادل بسيار مفيد است. استروژن هاي انساني استروژن هاي قوي هستند و اگر به مقادير زياد در بدن توليد شوند، مي توانند تأثيرات منفي به جاي بگذارند كه در اين مواقع حضور استروژن هاي گياهي براي خنثي كردن استروژن هاي انساني مازاد، بسيار مفيد است. بايد به اين نكته نيز توجه كرد كه شدت اين تأثيرات توسط خود ايزوفلاون به تنهايي بسيار ضعيف است و بايد به همراه پروتئين سويا مصرف شود تا افزايش يابد. از آنجا كه پروتئين سويا بر روي ايزوفلاون تأثير تشديد كننده دارد، مصرف مكمل هاي سويا تأثير بسيار اندكي بر روي بدن دارد. در اين مكمل ها، پروتئين از ايزوفلاون جدا شده است و ايزوفلاون به تنهايي يافت مي شود بنابر اين، براي بهره  بردن از فوايد سويا بايد آن را به صورت كامل يعني دانه سويا و يا فرآورده هاي سويا مصرف نمود.
007755.jpg
مزرعه سويا
بر روي بافت هاي قلبي و عروقي نيز گيرنده هاي استروژنيك وجود دارد. اتصال ايزوفلاون به اين گيرنده ها علاوه بر تأثيرات هورموني متعادل جهت سلامت قلب و عروق، تأثيرات آنتي اكسيدانتي نيز دارد كه خود را به صورت تأثيرات هيپوكلسترولمي نشان مي دهد. اهميت سويا در كاهش سطح كلسترول خون براي اولين بار در سال ۱۹۹۵ توسط انجمن قلب آمريكا در طي يك مقايسه بين ميزان مرگ و مير ناشي از بيماري هاي قلبي عروقي در آمريكا و ژاپن بدست آمد. در آمريكا ميزان مرگ و مير ناشي از بيماري هاي قلبي عروقي در سال ۱۹۹۵ در مردان و زنان به ترتيب ۴۰۱ و ۱۹۷ به ازاي هر صد هزار نفر جمعيت است. در حالي كه اين نسبت در ژاپن براي مردان ۲۰۱ و براي زنان ۹۹ برآورد مي شود. اين انجمن طي يك بررسي در تركيب رژيم غذايي آمريكايي ها و ژاپني ها، تنها اختلاف در تركيب رژيم غذايي را در ميزان مصرف سويا مي داند. در ژاپن مصرف سويا به طور متوسط ۵۵ گرم در روز است، در حالي كه در آمريكا مصرف سويا به طور متوسط ۵ گرم در روز اعلام شده است.
يكي از تحقيقاتي كه جديداً در دانشگاه لاوال كانداد انجام گرفته، تأثير سويا بر روي كلسترول خون را روشن تر كرده است. در اين تحقيق به مدت ۳ ماه به رژيم غذايي ۷۴۰ نفر ۴۷ گرم سويا (به صورت دانه سويا پخته شده و يا به صورت فرآورده هاي سويا) اضافه شد. اين مقدار مصرف بعد از ۳ ماه، مقدار كلسترول كل را به اندازه ۳/۹ درصد و LDL را به اندازه ۹/۱۲ درصد و تري گليسيريد را ۱۰۵ درصد كاهش داد، ولي هيچگونه تغييري در HDL به وجود نيامد. اين نتايج فقط در ۶۶۲ نفر ديده شد و در ۷۸ نفر هيچ گونه تغييري در سطح چربي بوجود نيامد. محققان اين عدم تغيير را به سطح پايين كلسترول در شروع آزمايش مربوط مي دانند. (به طور متوسط ۱۵۵). در اين تحقيق محققان دريافتند هرچه سطح كلسترول بالاتر باشد، تأثير سويا محسوس تر و بيشتر است.
در سال ،۱۹۹۸ سازمان غذا و دارو آمريكا، سويا و تمامي غذاهاي تهيه شده از آن را عاملي براي بيماري هاي قلبي- عروقي شناخت.
تحقيقات موجود نشان دهنده آن است كه بهبود در رژيم غذايي خطر ابتلا به برخي از سرطان ها را به ميزان ۳۰ الي ۷۰ درصد كاهش مي دهد و سويا در پيشگيري از سرطان هاي وابسته به هورمون، به ويژه سرطان سينه نقش اساسي ايفا مي كند.
براي بهره گيري از تأثير سويا بر روي سرطان سينه بايد از دوران كودكي مصرف آن را آغاز كرد. مصرف مكمل هاي ايزوفلاون و غذاهاي غني از سويا براي زنان مبتلا به سرطان سينه و در معرض ابتلا به آن به شدت ممنوع است. در اين گروه مصرف سويا نه تنها از ابتلا به سرطان جلوگيري نمي كند بلكه به شدت آن مي افزايد. مصرف سويا بايد براي زنان يائسه بايد تحت كنترل باشد. چون مصرف بيش از حد سويا در اين افراد مي تواند باعث رشد بيش از حد سلول هاي سينه شود و آنها را به سلول هاي سرطاني تبديل كند. اگرچه مصرف متعادل سويا در دوران يائسگي به برطرف شدن بسياري از عوارض يائسگي از جمله بر هم خوردن تعادل سطح كلسترول خون و به ويژه حرارت زايي بدن كمك مي كند.
جالب است كه بدانيد، سويا حتي از سرطان پروستات در مردان نيز پيشگيري مي كند، به شرطي كه از دوران قبل از بلوغ به طور دائم مصرف شود.
طاهره طالع ماسوله

دستگاه هاي تميزكننده هوا، از رويا تا واقعيت

ميزان آلودگي هوا بر اساس مقياسAQI (Air Quality Index) سنجيده مي شود كه عددي است بين ۱ تا ۵۰۰ و اعداد ۰ تا ۵۰ هواي تميز، ۵۱ تا ۱۰۰ هواي قابل تنفس، ۱۰۱ تا ۲۰۰ هواي ناسالم، ۲۰۱ تا ۳۰۰ هواي بسيار ناسالم، ۳۰۱ تا ۵۰۰ هواي خطرناك را نشان مي دهند. بر اساس استاندارد جهاني (WHO(World Health Organization و سازمان محيط زيست ايران، رسيدن آلودگي هوا به حد ناسالم (يعني زماني كه عدد AQI بيشتر از ۱۰۰باشد)، تنها يك روز در سال مجاز است. اما اين شرايط، در بسياري از شهرهاي بزرگ و آلوده جهان حاكم نيست. براي نمونه بر اساس آمارهاي رسمي، تهران بيش از ۱۵۰ روز از سال را در وضعيت ناسالم يا بدتر مي گذراند. بهتر است بدانيم كه ميزان آلودگي هوا در ساير شهرهاي بزرگ ايران و جهان از جمله نيويورك، مكزيكوسيتي، توكيو و... نيز چشمگير است. آمارهاي رسمي، ميزان تلفات ناشي از آلودگي هوا در تهران را سالانه حدود ۴۵۰۰ نفر بيان مي كنند. تلفات ناشي از آلودگي هوا در آمريكا نيز سالانه ۶۴ هزار نفر است. اين آمارهاي تكان دهنده سؤالي در اذهان ايجاد مي كند:
آيا راه نجاتي وجود دارد؟ چگونه مي توان به قربانيان اين معضل كمك كرد؟ خوش بختانه تكنولوژي در اين زمينه نيز به كمك انسان امروزي مي آيد. در كشورهاي صنعتي مانند آمريكا، كه آلودگي هوا نسبت به ساير كشورها، زودتر گريبانگير مردم شد، راه حل هاي زيادي طي سالهاي متمادي ارائه شد و تكنولوژي هاي زيادي توسط كمپاني هاي مختلف تجاري به بازار عرضه شد كه حاصل آنها پيدايش دستگاه هاي پاك سازي هواي خانگي بود. اما كدام يك از تكنولوژي ها موجود واقعاً مؤثر است؟ پس از سالها تلاش و آزمايش، امروزه همه اين تكنولوژي ها كاملاً شناخته شده اند و براي اين سؤال جواب دقيقي وجود دارد.
به طور كلي طي تكامل تكنولوژي ساخت دستگاه هاي تصفيه هوا، ۵ ساختار به وجود آمد كه مي توان آنها را ۵ نسل تكامل اين دستگاه ها دانست.
نسل اول: دستگاه هايي كه با فشار، هوا را از يك فيلتر رد مي كردند.اين دستگاه ها ذرات نسبتاً بزرگ معلق در هوا را جذب مي كردند. اما تأثيري بر ذرات كوچك تر، انواع ويروس ها، باكتري ها و گازهاي آلاينده  هوا نداشتند. گاهي فيلتر اين دستگاه ها قابل شستشو نيز بوده است. در قلب اين دستگاه ها پروانه اي وجود داشت كه جريان هوا را ايجاد مي كرد و آن را از فيلتر عبور مي داد. اين تكنولوژي به دليل كارآيي پايين، مصرف زياد انرژي و بي تأثير بودن بر ذرات كوچك و گازهاي سمي منسوخ شد و جاي خود را به دستگاه هاي نسل بعدي داد.
نسل دوم: دستگاه هاي توليدكننده اوزون كه به توليد كننده هاي يون(آيونايزر) نيز معروفند. اين دستگاه ها به دليل قيمت بسيار پايين به سرعت جاي خود را در بازار محكم كردند و به صورت همه گير مورد مصرف قرار گرفتند. اشكال عمده اين روش تصفيه، توليد گاز خطرناك اوزون يا اكسيژن مرتبه ۳ بود. اين گاز باكتري ها را نابود مي كند اما براي ساير موجودات زنده، از جمله انسان، نيز مهلك و خطرناك است. حتي مقادير بسيار كم از اين گاز، در صورتي كه به طور دائم تنفس شود، اثرات مرگباري به خصوص بر روي دستگاه  تنفسي انسان دارد. اوزون خود يك آلوده كننده عمده هوا و عامل اصلي ايجاد مه دود(Smog) است. به دليل خطرات فراوان استفاده از اين تكنولوژي، مصرف آن براي تصفيه كنندگان خانگي به سرعت منسوخ و فروش آن در اكثر كشورهاي جهان ممنوع شد. سازمان محيط زيست آمريكا، طي هشدارهاي جدي، ضرورت حذف استفاده از اين تكنولوژي در منازل را بيان داشت كه موجب پديد آمدن تكنولوژي نسل سوم شد.
نسل سوم: دستگاه هايي كه از فيلترهاي الكترواستاتيكي استفاده مي كردند. اين تكنولوژي بسيار شبيه به نسل دوم است، با اين تفاوت كه گاز اوزون توليد نمي كند. اين دستگاه ها قابليت جذب بعضي از آلوده كننده هاي هوا را دارند ولي تأثير مطلوبي بر روي بسياري از گازهاي سمي، باكتري ها و ويروس ها ندارند. اين دستگاه ها به دليل كارآيي كم در هيچ يك از تحقيقات و رده بندي هاي علمي، به موفقيتي دست نيافتند و اين موضوع موجب عدم موفقيت تجاري اين دستگاه ها نيز شد.
نسل چهارم: سيستم هاي فيلتر هيپا HEPA filtration systems .هيپا استانداردي براي فيلتر هاي تميز كننده هوا است كه توسط سازمان انرژي اتمي آمريكا ارائه شد كه براي ايجاد اتاق هاي پاك مورد نياز فعاليت هاي هسته اي استفاده مي شد. بر طبق اين استاندارد، فيلترها مي بايد توانايي جذب ۹۷/۹۹ درصد ذرات بزرگتر از ۳/۰ ميكرون را داشته باشند. به عبارت ديگر اگر ۱۰ هزار ذره با اندازه ۳/۰ ميكرون وارد فيلتر شود، تنها ۳ ذره از آن عبور مي كند. دستگاه هاي نسل چهارم كه به اين فيلتر مجهز هستند قادر اند باكتري ها، ويروس ها، قارچ ها، گرده هاي گياهان و ديگر ذرات آلاينده هوا را جذب كند. فيلترهاي هيپا قابل شستشو نبوده ولي از عمر بلند مدتي برخوردارند. علي رغم قيمت بالاي اين دستگاه ها به خاطر ظرافت فيلترهاي هيپا، به دليل كارآيي فوق العاد ه شان موفقيت تجاري روزافزوني در بازارهاي جهاني به دست آوردند. اين فيلترها داراي پلمب مخصوص هستند كه ذرات خطرناك جذب شده توسط فيلتر تحت هيچ شرايطي به بيرون درز نكنند. همزمان با فيلترهاي هيپا، فيلترهاي ULPA نيز به توليد رسيد كه بسيار فشرده بود و قابليت جذب بالاتري نسبت به فيلتر هيپا داشت. اما به دليل فشردگي بسيار بالا، نيازمند فن هاي بسيار قوي براي عبور دادن هوا از درون فيلتر مي بود به طوري كه هوا از كناره فيلتر درز نكند. بديهي است كه فن هاي فوق الذكر، صداي بسيار زيادي توليد مي كنند و نيازمند برق مصرفي بسيار بالايي هستند و به اين دليل تنها مصرف صنعتي دارند. فيلترهاي اولپا نيز قابل شستشو نمي باشند. پس از تثبيت دستگاه هاي استاندارد هيپا به عنوان تنها تصفيه كنندگان خانگي مؤثر و بي خطر، تركيبات فعال كربن براي جذب گازهاي خطرناك به تكنولوژي هيپا اضافه شد و نسل پنجم دستگاه هاي تميزكننده هوا پديد آمد كه كيفيت پاكسازي هوا را به اوج تكامل خود رساند.
نسل پنجم: دستگاه هاي هيپا مجهز به كربن فعال و زلوليت كردن، اين نسل از دستگاه هاي تميزكننده هوا را تشكيل مي دهند كه علاوه بر كارآيي بسيار بالا در جذب ذرات آلاينده هوا، جذب باكتري ها، ويروسها، براي توانمند شدن در جذب گازهاي سمي هوا، از كربن فعال در تركيب فيلترشان استفاده مي كنند.
كيفيت اين تميزكننده هاي هوا بر اساس مقدار وزن كربن كه در آنها به كار رفته سنجيده مي شود. دستگاه هاي نسل پنجم امروزه به عنوان بهترين روش تميز كردن هوا در منازل و محيط هاي كاري به كار مي روند.
امين ابراهيمي افروزي

منابع علمي:
سازمان حفاظت محيط زيست http://www.epa.gov
برنامه محيط زيست سازمان ملل متحد www.unep.org
سازمان بهداشت جهاني: http://www.who.int

اخبار دانش

مهندسي و افزايش توليد پروتئين BT
مريم اخوان سپهي
جديد ترين پژوهش بر روي اندوتوكسين هاي باسيلوس تورنژينسيس BT آشكار كرد كه تغييرات مختصر در تعدادي از مناطق كليدي پروتئين فعاليت توكسيني را افزايش مي دهد. ناچي موتاساراس واتي و پولومتلاآنانداكومار محققان مركز تحقيقات ملي بيوتكنولوژي گياهي دهلي نو در مجله الكتريكي بيوتكنولوژي اين مطلب را گزارش كرده اند.
خواص آفت كشي BT به حضور اين اندوتوكسين ها وابسته است كه در مرحله اسپورزايي باكتري ساخته مي شوند. اين اندوتوكسين ها از ۳ ناحيه اصلي تشكيل شده اند. ناحيه ۱ در تشكيل منافذ بر روي غشاي سلولي لوله گوارش لارو، ناحيه ۲ و ۳ ويژه حشره بوده و نيز ناحيه ۳ در پايداري پروتئين مشاركت دارد.
سارس واتي و كومار از مركز تحقيقات ملي بيوتكنولوژي گياهي دهلي نو در مورد نحوه مهندسي پروتئين براي به دست آوردن اندوتوكسين هاي مختلف توضيح مي دهند. تحقيقات آنان تنها به ساخت اندوتوكسين هاي با فعاليت بيشتر و اختصاصي تر متمركز نشده است بلكه درك اساس مولكولي عملكرد آنها نيز بوده است.
در اين تحقيق ايجاد موتاسيون در ناحيه ۱ منجر به كاهش سميت يا عدم سميت توكسين بر روي حشرات مورد آزمايش شده است. درحالي كه موتاسيون در نواحي ۲ و ۳ منجر به تغيير ويژگي يافتن توكسين و اتصال به رسپتور مي شود.
منبع:CropBiotech Update: October,2004
ويتاميني براي سلامتي آينده
تحقيقات محققين دانشگاه بوستون نشان مي دهد مصرف روزانه ويتامين E  در همه افراد مخصوصاً افراد مسن باعث تقويت دستگاه تنفسي فرد و ممانعت از ابتلا به بيماري هاي دستگاه  تنفسي مي شود.
دكتر سيمين ميداني رئيس تيم تحقيقاتي دانشگاه بوستون مي گويد: «۶۱۷ زن و مرد ۶۵ سال و بالاتر را براي يك سال تحت رژيم غذايي با مصرف روزانه ويتامين E قرار داديم؛ مشاهده كرديم اين افراد در مقايسه با افراد هم سن خود كه روزانه ويتامين E مصرف نمي كردند، ۲۰ درصد كمتر به بيماري هاي دستگاه تنفسي دچار شدند.»
بيماري هاي دستگاه تنفسي شامل عفونت  ريه ها، تنگي نفس، برونشيت مزمن و حاد، سرماخوردگي و... همگي از مهم ترين عللم مرگ و مير در افراد مسن هستند.
دكتر ميداني مي افزايد: «بي ترديد مصرف ويتامين ها و مواد معدني عامل مهمي در جهت جلوگيري از ابتلا به بيماري است. اما ويتامين E يكي از مهم ترين ويتامين ها براي افراد مسن به منظور جلوگيري از ابتلا به بيماري، مخصوصاً بيماري هاي دستگاه تنفسي، شايع ترين علل  مرگ و مير در سنين بالاي ،۶۵ است.»
از اين رو پزشكان مصرف روزانه ويتامين E مخصوصاً از طريق مصرف مواد غذايي تازه حاوي اين ويتامين را ضرروي مي دانند.
مهتاب.ص.خسروشاهي
007758.jpg
ظروف اوپال جايگزين ظروف چيني مي شود
آمار واردات ظروف اوپال به كشور در سال ،۱۳۷۹ نشان مي دهد كه صنعت شيشه تا چه حد مي تواند سودآور باشد. به گزارش ايتكا، شيشه هاي اوپال دسته اي از شيشه سراميك ها هستند كه به دليل سبكي، ظرافت و زيبايي، عليرغم قيمت بالاي آنها، مورد پسند خريداران قرار گرفته و جايگزين جديدي براي ظروف چيني به شمار مي روند.
از اين شيشه ها در تهيه لامپ هاي روشنايي و سيستم هاي تأمين روشنايي سالن هاي بزرگ، ظروف تزئيني، ظروف پخت و پز، ظروف نگهداري لوازم آرايشي و ادكلن ، جواهرات مصنوعي، ظروف اجاق هاي فر، شيشه هاي ماشين لباس شويي و غيره استفاده مي شود.
حدود ۲۳ هزار تن ظروف اوپال به ارزش ۱۰۰ ميليون دلار سهم واردات ايران در سال ۱۳۷۹ بوده است كه به نظر مي رسد با توجه به استقبال مصرف كنندگان، در آينده اين رقم افزايش يابد.
سرعت توليد بالا و عدم نياز به مواردي همچون تهيه دوغاب، انرژي حرارتي زياد در خشك كردن و پختن، دكور، لعاب و غيره، فرآيند ساخت اوپال ها را راحت تر از قطعات چيني كرده؛ بنابر اين امروزه محصولات اوپال در اكثر كشورهاي اروپايي جايگزين ظروف چيني شده است.
حتي كارشناسان پيش بيني مي كنند طي چند دهه آينده اوپال ها جايگزين صنعت چيني شوند. آمار سال ۲۰۰۰ ميلادي نشان مي دهد، ميزان توليد جهاني اين محصولات بيش از ۱۰۰ ميليون تن در سال بوده است. در صورت توليد اين نوع محصولات در ايران، به نظر مي رسد كه كشورهاي حوزه خليج فارس، پاكستان، عراق، لبنان، ليبي، سودان و غيره مي توانند بازارهاي صادراتي مناسبي براي ايران باشند.
ايران از لحاظ ذخاير گاز در رتبه دوم و از نظر ذخاير نفت در رده پنجم جهاني قرار دارد و از لحاظ مواد اوليه معدني صنايع سراميك، و به ويژه صنعت شيشه نيز بسيار غني است. همچنين با توجه به زمينه فرهنگي ساخت مصنوعات شيشه اي در ايران (به علت سابقه تاريخي) وجود كارشناسان و متخصصان در حال كار و تجربه صنعتي نسبتاً مفيد، ايران از جمله كشورهايي است كه استعداد ورود به عرصه فناوري و توليد انواع ظروف اوپال را دارد.
اما علي رغم اين مسايل، مديران و صاحبان صنايع كشور هنوز گام مثبتي در اين راستا برنداشته اند. با ورود به تكنولوژي ساخت شيشه هاي اوپال و انجام پروژه هاي تحقيقاتي كاربردي به منظور كسب دانش فني ساخت آنها، ايران حتي قادر به رقابت با كشورهاي اروپايي خواهد بود. ضمن اين كه با احداث يك واحد صنعتي با ظرفيت توليد ۱۰ هزار تن در سال، براي بيش از ۱۰۰ نفر با تخصص هاي مختلف مي توان اشتغال زايي كرد.

نگاه
نقش نانوتكنولوژي در علوم زيستي
007749.jpg

دكتر سيد مجيد معنوي
امروزه واژه نانو تكنولوژي در گزارش ها و اخبار مربوط به كنفرانس ها و نشست هاي علمي مطرح است و همگان از تأثيراتي كه به زودي اين حوزه از دانش بر زندگي بشر خواهد گذاشت، صحبت مي كنند.
برخي گزارش ها نانوبيوتكنولوژي را راه حل تشخيص سريع تر بيماري ها اعلام مي كنند و همچنين گفته مي شود كه اين توانمندي، متخصصان را قادر به توسعه محصولات پزشكي مختلف، اعضاي مصنوعي مانند دريچه هاي قلب، سياهرگها و سرخرگها، كبد و پوست مي كند و يا اين كه اين مقولات پيشرفت هاي جديد و شگرفي در معالجات پزشكي به دنبال خواهد داشت.
پيش بيني مي شود نانوتكنولوژي به شيوه هاي مختلف در گستره وسيعي از محصولات به كار برده شود و استفاده از تراشه هاي كوچكتر، آناليز سريعتر پروتوميك و ژنوميك را تضمين كنند. اعضاي مصنوعي به منظور تحت تأثير قرار دادن كاركرد شيميايي يك غشاء يا سطح مصنوعي و در نتيجه اجتناب از نپذيرفته شدن آن توسط گيرنده عضو، مورد كاربرد قرار نخواهد گرفت. امروزه كاربردهاي نانوتكنولوژي در حوزه علوم زيستي بيشتر بر سيستم هاي دارورساني، درمان بيماريهاي صعب العلاج و موارد تشخيصي تأكيد دارد. همچنين به ضرورت طرح چنين مباحثي ابزارهاي خاص اندازه گيري نانو نيز اهميت خود را نشان مي دهند به نحوي كه امروزه كاربرد تكنيك هاي Scaning Electron Microscopy (SEM), Atomic Foere Microscopy (AFM)) و Scaning Tunneling Microscopy (STM) به منظور ارزيابي ساختارهاي ملكولي در ابعاد نانو به كار مي روند.
سوالي كه مطرح است، اين است كه با توجه به ابعاد مختلف كاربرد نانوتكنولوژي در حوزه علوم زيستي، چه محورهايي از آن در كشورمان بايد مورد اهتمام قرار گيرد. بديهي است بسياري از محققان با توجه به علاقه مندي خود و امكانات و منابعي كه در اختيار دارند، طرح هايي را در اين ارتباط مطرح مي كنند. اما به نظر مي رسد با ايجاد تمركز بر روي موضوعاتي كه امكان حصول نتيجه در آنها بيشتر است، مي توان از اين فرصت مناسب استفاده كرد. از طرفي ستاد ويژه توسعه نانوتكنولوژي نقش تعيين كننده اي در هدايت فعاليت ها خواهد داشت.

|  اقتصاد  |    اجتماعي  |   انديشه  |   سياست  |   علم  |   ورزش  |
|  هنر  |

|   صفحه اول   |   آرشيو   |   بازگشت   |