محمد محمدپور
ازوزارت آموزش و پرورش درخواست شده بود كه مهدكودك ها، دبستان ها و مدارس راهنمايي شهر تهران را تا اطلاع ثانوي تعطيل اعلام كند كه با مخالفت اين وزارتخانه روبه رو شد
پايداري هوا و انباشت آلاينده ها طي روزهاي اخير باعث افزايش منوكسيدكربن، گاز سمي موجود در هوا، در اكثر نقاط تهران شده است، به طوري كه شاخص كيفيت هوا در 5 ايستگاه سنجش سطح شهر تهران در شرايط اضطراري قرار گرفته است.
ميزان آلاينده ها به قدري زياد بود كه وزارت آموزش و پرورش ناچار به تعطيلي مدارس ابتدايي و حتي راهنمايي در روز يكشنبه شده است. هرچند به گفته برخي از منابع كميته نظارت و هماهنگي مواقع اضطراري آلودگي هواي شهر تهران براساس پيش بيني سازمان هواشناسي، از وزارت آموزش و پرورش خواسته مهدكودك ها، دبستان ها و مدارس راهنمايي شهر تهران را تا اطلاع ثانوي تعطيل اعلام كند كه با مخالفت اين وزارتخانه روبه رو شده است.
انباشت آلاينده ها به قدري زياد است كه به شهروندان تهراني توصيه شده براي كاهش عوارض آلودگي، نوشيدن شير و مصرف ميوه و سبزي را از ياد نبرند و كودكان، بيماران تنفسي و قلبي و نيز سالمندان كه از گروه هاي در معرض خطر به حساب مي آيند، به مراكز آلوده شهر نروند و حتي الامكان در منازل بمانند. حتي توصيه شده كه افرادي كه به آلودگي هوا حساسيت دارند در ساعات آلوده از كپسول اكسيژن در خودرو استفاده كنند.
سرگيجه، سردرد، اضطراب، نگراني، پرخاشگري، تندخويي، بي قراري، لرزش و حتي تشنج از علايم مسموميت با آلودگي هوا به شمار مي آيند كه روي سيستم قلبي - عروقي، تنفسي و دستگاه اعصاب مركزي تاثيرگذار است.
آلودگي هوا كه از روز پنج شنبه شدت يافته باعث افزايش تماس بيماران تنفسي و قلبي با مراكز اورژانس تهران شده است. طي روزهاي اخير به طور متوسط روزانه 120 بيمار قلبي و 65 بيمار تنفسي با مراكز اورژانس تماس گرفته اند كه نسبت به روزهاي پيشين افزايش محسوس داشته است. اين در حالي است كه يك مقام مسوول در بيمارستان 505 ارتش كه يكي از دو مركز بستري بيماران ريوي است به ايرانشهر گفته است:
سازمان هواشناسي موظف شده است ارايه گزارش هاي ويژه خود را به كميته نظارت و هماهنگي مواقع اضطراري آلودگي هواي شهر تهران استمرار دهد
روزهاي شنبه و يكشنبه بر تعداد بيماراني كه به اين بيمارستان مراجعه كرده اند، افزوده شده، به طوري كه حال 4 نفر از آنها نامساعد بوده و در بيمارستان بستري شده اند. به گفته اين مقام مسوول تعداد مراجعه كنندگان به بيمارستان 505 ارتش طي روزهاي مذكور بيش از 10 نفر بوده و اين در حالي است كه منابع آگاه در بيمارستان مسيح دانشوري در دارآباد كه ديگر مركز بستري بيماران ريوي است آماري كم و بيش مشابه ارايه مي دهند. مركز اورژانس تهران تعداد بيماران تنفسي از پنجم تا يازدهم دي ماه سال جاري را 368 نفر اعلام كرد و براساس آمار ارايه شده توسط همين مركز تعداد بيماران قلبي طي بازه زماني مذكور 835 نفر ذكر شده است.
دكتر صديقي، مدير روابط عمومي اورژانس تهران به ايرانشهر مي گويد: نمي توان به طور دقيق گفت كه دليل افزايش تماس هاي بيماران قلبي و تنفسي با مركز اورژانس طي روزهاي اخير صرفا افزايش آلودگي هوا بوده است يا خير.
سازمان هواشناسي كه موظف شده وضعيت هوا را به طور مرتب به كميته كاهش آلودگي هوا گزارش دهد، پيش بيني كرده است با نفوذ سامانه بارانزا به غرب كشور كه از ديشب دوشنبه شب آغاز شده، پتانسيل آلودگي هوا كم شود و غلظت مواد آلاينده كاهش يابد.
منوكسيد كربن و ذرات معلق دو آلاينده اصلي هواي تهران به شمار مي آيند كه پايداري هوا باعث افزايش منوكسيد كربن حتي تا 2برابر حد مجاز در مناطق مركزي شهر شده است. منوكسيدكربن ظرفيت حمل اكسيژن را كاهش داده و باعث خفگي مي شود. اين گاز سمي حتي تاثيرات منفي روي مغز انسان مي گذارد.
آمار بيماران قلبي و تنفسي، ارايه شده توسط مركز اورژانس تهران
توضيح:
كارشناسا ن علت ا فزايش قابل ملا حظه بيماران قلبي و تنفسي امسال را نسبت به سال قبل؛ آلودگي هوا مي دانند چرا كه آلودگي هوا، امسال بيشتر شده و علت افزايش بيماري ها همين است.
پايداري هوا در مقاطعي از فصول زمستان و پاييز ايجاد مي شود و افزايش بي رويه خودروها طي 4 سال اخير باعث تشديد اين وضعيت شده است. پيش بيني پديده وارونگي هوا تنها از 48 ساعت زودتر امكانپذير است و به گفته كارشناسان حتي طي 48 ساعت نيز ممكن است اتفاقات غيرقابل پيش بيني رخ دهد.كميته اضطراري آلودگي هوا اعلام كرده است كه براي رساندن كيفيت هواي تهران به حد قابل قبول از تردد خودروهاي فرسوده، بدون برگه معاينه فني و دودزا جلوگيري خواهد شد. هرچند بنابر پيش بيني سازمان هواشناسي از امروز غلظت مواد آلاينده موجود در هواي تهران كاسته شده و شرايط اضطرار از بين رفته است، پيش بيني مي شود از فردا يا پس فردا پنج شنبه با برقراري مجدد شرايط فرونشيني هوا و ايجاد شرايط اضطرار محتمل و به ميزان منوكسيدكربن موجود در هواي تهران افزوده شود. به گفته يك منبع آگاه سازمان هواشناسي موظف شده است ارايه گزارش هاي ويژه خود را به كميته نظارت و هماهنگي مواقع اضطراري آلودگي هواي شهر تهران استمرار دهد تا اطمينان كامل از برطرف شدن نسبي آلودگي هواي تهران حاصل شود.
به گفته مسوولان اورژانس تهران، اين مركز آمادگي كامل براي امدادرساني به بيماران تنفسي و قلبي طي روزهاي آينده را دارد.
آلودگي شديد هوا فجايعي نيز به همراه داشته كه مي توان به مرگ 4 هزار نفر از شهروندان لندني اشاره كرد.