در ابتدا فقط اشراف و بعدها اقشار متوسط
در مراسمي كه چند روز قبل به مناسبت يكصد و پنجاه و سومين سالگرد دارالفنون برگزار شد، چند نفر از پژوهشگراني كه درباره اين مدرسه تحقيق و پژوهش كرده بودند، به ايراد سخن پرداختند. گزيده اي از آنها مي تواند جالب توجه باشد.
فاطمي قاضي يكي از سخنرانان بود كه چند جمله از او را مي آوريم:
در سال 1274 هجري قمري اعتضادالسلطنه بعد از شش ماه كه از تاسيس درالفنون مي گذشت به رياست اين مدرسه منصوب شد و تا سال 1298 يعني 24 سال در اين سمت باقي ماند. جالب توجه آنكه گرچه اعتضادالسلطنه يك سال بعد از به دست گرفتن رياست دارالفنون به وزارت رسيد، اما اين مدرسه را رها نكرد.
اعتضادالسلطنه شخصا به امتحانات نظارت مي كرده و نمره ها، شيوه تدريس و كار دانشجويان را زيرنظر داشته است.
اعتضادالسلطنه براي دانشجويان از ناصرالدين شاه طلب مواجب و براي استادان طلب خلعت مي كرده است.
رئيس دارالفنون 42 نفر از دانشجويان را براي تحصيل به فرانسه فرستاد و براي رسيدن به اهداف نوسازي كشور استاداني از خارج براي مدرسه آورده بود.
در ابتداي امر اقشار متوسط راهي به اين مدرسه نداشتند اما پس از چندي آنها هم به اين مدرسه راه يافتند. بيمارستاني در آن زمان وابسته به درالفنون تاسيس مي شود كه به شيوه دانشكده هاي كنوني پزشكي بيماران در كلاس هاي درس آنجا توسط دانشجويان و استادان درمان مي شدند.
محمد كريمي زنجاني از سخنرانان ديگر مراسم يكصد و پنجاه و سومين سالروز تاسيس دارالفنون بود كه گفت:
تا به حال دوبار تمام اسناد مربوط به مدرسه دارالفنون از بين رفته است. يك بار كه عمارت خوابگاه ناصرالدين شاه خراب شد و اين اسناد در زيرزمين مدفون شدند و بار ديگر در سال 58 به هنگام بازسازي مدرسه اسناد از بين رفتند و تاكنون تعداد كمي از آنها پيدا شده است.
بازار تهران ساماندهي مي شود؟
بازار تهران از جمله بخش هايي است كه نشانه هايي فراوان از تهران قديم دارد. در حال حاضر هم اين مكان بسيار پررفت و آمد است و از ساعت 6 صبح تا 12 شب فعال است.
خبرهاي منتشره حكايت از آن دارد كه قرار است 40 هكتار از مساحت 110 هكتاري بازار قديم تهران به فضاهاي خدماتي تبديل شود. در همين حال به گفته كارشناسان در 70 درصد از منطقه بازار، محدوديت ارتفاع وجود دارد و ساخت وسازها نبايد ارتفاعي بالاي 5/10 متر داشته باشد.
البته آنچه گفتني است اينكه طرح ساماندهي بازار نيازمند همكاري و همياري چندين سازمان و نهاد است كه هر يك به بخشي از امور خواهند پرداخت. به عنوان نمونه، احمدصابري ظفرقندي، شهردار منطقه 12 تهران، درباره وجود انبارهاي شيميايي در اين محدوده گفت: اين انبارها هم اكنون در منطقه ناصر خسرو مستقر هستند كه بر اساس تعامل با نهادهاي مرتبط از جمله نيروي انتظامي و محيط زيست مقرر شده هر يك از دستگاه ها بر اساس شرح وظايف خود براي ساماندهي اين موضوع اقدام كنند.
صابري درباره بافت تاريخي اين منطقه هم اظهار كرد: بازار تهران به طور مستمر نياز به ترميم و نگهداري داشته و بقاي آن در گرو ساماندهي اين بافت تاريخي است.
به گفته شهردار منطقه 12، سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري خط قرمزي به دور اين بافت تاريخي كشيده و اين در حالي است كه اگر طي 25سال گذشته سازمان هاي متولي و مسوول، هر يك وظايف خود را در اين حوزه انجام مي دادند امروز بازار تهران دچار معضل و مشكلات فعلي نمي شد.