با فرا رسيدن ايام ماه محرم و همزماني آن با ايام پيروزي انقلاب شكوهمند اسلامي ايران و سقوط نظام شاهنشاهي، بسياري از نهادها و سازمان هاي فرهنگي با ارائه ويژه برنامه هاي مناسب جهت شركت در مراسم بزرگترين واقعه تاريخي تشيع آماده مي شوند تا سهمي را براي انتقال پيام عاشورا داشته باشند. به همين مناسبت شهرداري تهران با همكاري سازمان تبليغات اسلامي، در ايام دهه فجر اقدام به برگزاري دومين نمايشگاه اهداي اقلام فرهنگي و تجهيزات به مساجد، مدارس، حسينيه ها و هيأت هاي مذهبي شهر تهران با عنوان «عطر سيب» نموده بود.
در اين نمايشگاه كه براي دومين سال پياپي تا پايان وقت اداري امروز بيست و چهارم بهمن ماه در خانه هنرهاي ايراني واقع در خيابان بهشت، جنب شهرداري تهران دايراست، بسته هاي فرهنگي و اقلام و تجهيزات مورد نياز به حسينيه ها، مساجد، مدارس و هيأت هاي مذهبي اهدا شد. در ارتباط با مراسم آغازين اين نمايشگاه گزارشي تهيه شده است كه در صفحه ۱۵ مي خوانيد.
|
|
معاون فرهنگي اجتماعي شهرداري تهران اجراي اين نمايشگاه را خدمتي جهت نشر فرهنگ متعالي و ارزشمند حسيني به عنوان پايه اصلي نهضت هاي الهي و انساني تا ظهور حضرت ولي الله العظم(عج) دانسته است.
اسفنديار رحيم مشائي مكتب امام حسين(ع) را قضيه اي الهي براي زنده ماندن انسانيت، شرف، فضيلت و كرامت در پرده گيتي دانست و گفت: شيعه به عنوان پرچمدار دين توحيدي و بر حق راهبري بشريت و سازنده نظام و حكومتي جهاني، فرصت هاي كمال و رشد را بر همه بشريت ارزاني خواهد كرد.
وي ادامه داد: انقلاب اسلامي ايران در طول قرن ها پس از قيام آن حضرت، قضيه اي الهي بود، كه در پرده ايران اسلامي و شيعي تحقق پيدا كرد، تا به عنوان قوه محركه بتواند مسئوليت سنگين پيام امام حسين(ع) را به تمامي دنيا و مردم برسانند و جمهوري اسلامي ايران اين افتخار را دارد كه به عنوان نمادي سياسي، رهبري اين حركت پربركت و فضيلت را تا ظهور انقلاب جهاني اسلام بر عهده بگيرد. شيعه در نگاه به گذشته تكيه به گذشته دارد و در نگاه به آينده آرزومند و منتظر ظهور فرزند برومند حسين(ع) است.
رئيس سازمان فرهنگي هنري شهرداري تهران شيعه را داراي يك شناسنامه كه صفحه اي از آن را عاشورا و صفحه ديگر را انتظار به خود اختصاص داده است، دانست و گفت: زنده ماندن نهضت حسين(ع) از آن جهت يك ضرورت تمام عيار است، تا با ريشه تاريخي خود را بشناسيم و بدانيم به كجا و چه كسي تعلق داريم.
او افزود: نگاه به گذشته و يافتن ريشه و هويت مسئوليت سنگين پيام عاشورا است كه بر دوش يكايك ما سنگيني مي كند و اين آينده ما را مي سازد. شيعه در نگاه و مسئوليت هاي سنگين خود وامدار قيام امام حسين(ع) است تا بر اساس آنچه كه در آن روز تاريخي در جهان روي داد و نظام هستي را تحت تأثير شديد و تعيين كننده خود قرار داد، به آينده با هدف و با آرمان بيانديشد و مسئوليت سنگين خود را براي ادامه نهضت امام حسين(ع) دريابد.
مشائي ضرورت شناخت صحيح از نهضت امام حسين(ع) را لازمه تحقق نظام واحد جهاني دانست و گفت: مفهوم عاشورا نمادي از حماسه، شور، عشق، معرفت و بينش است كه حاصل تلاش، جوشش و حركت و خروش و مسئوليت سنگين ساختن آينده اي است كه ما آن را نزديك مي دانيم، گرچه دشمنان دورش مي دانند.
معاون فرهنگي و اجتماعي شهردار، هدف اصلي نمايشگاه را ايجاد و اجراي برنامه هاي فرهنگي، هنري و اجتماعي در قالب هاي مختلف براي ارتقاي سطحي فرهنگ جامعه و برحسب نيازهاي فرهنگي و علايق مردمي دانست و گفت: با استفاده از فرصت، امكانات و ظرفيت هاي موجود، بايد تمام دستگاه هاي فرهنگي براي ارتقاي سطح فرهنگ، توسعه بينش و دانش لازم در موضوعات مختلف تلاش كنند و بر همين اساس يكي از مهمترين مسائل فرهنگي جامعه ما «محرم» است. در حوزه دين و فرهنگ موضوعي فراتر از «محرم» نيست، تا جامعه را تحت تأثير قرار دهد.
وي ادامه داد: جامعه ايران از ديرباز تحت تأثير فرهنگ مذهبي- مردمي بوده و برنامه هاي فرهنگي گسترده اي تحت عنوان فعاليت هيأت هاي مذهبي در حسينيه ها و مساجد و مراكز فرهنگي اجرا مي شود.
او با بيان اين كه حركت مردمي در ايام محرم و مسائل مربوط به حوزه فرهنگي محرم و نهضت امام حسين(ع) را نبايد ساده انگاشت، گفت: به اندازه اي كه در محرم شاهد فعاليت و تلاش مردمي هستيم در هيچ بحث ديگري شاهد آن نيستيم و شايد ريشه اصلي ماندگاري و بقاي پيام هاي حيات بخش اسلام را بايد در همين حركت مردمي در ايام محرم دانست. همچنان كه امام بزرگوارمان فرمود كه اين محرم و صفر است كه اسلام را زنده نگه داشته است.
رئيس سازمان فرهنگي هنري شهرداري تهران افزود: حمايت و تلاش در جهت حفظ روحيه مردمي براي توسعه اين حركت يكي از بزرگترين اقدامات فرهنگي است كه مي توان انجام داد. بنابر اين اساس اين ايام را بايد، ايام تحرك و كوشش فراوان مردمي دانست.
مشائي در تحليل از چگونگي وقوع انقلاب اسلامي باور مردم به نهضت امام حسين(ع) را ريشه اصلي آن دانست و گفت: واقعيت اين است كه در شرايطي كه رژيم شاه به عنوان يكي از مستحكم ترين حكومت هاي منطقه و به عنوان ابزار قوي سياسي و نظامي براي آمريكا نقش بازي مي كرد، باور مردم به نهضت امام حسين(ع) و تأثير آن سبب ايجاد يك موج مردمي در سراسر كشور شد كه به سرنگوني حكومت پهلوي منجر شد و به دنبال آن يك نظام مستحكم سياسي و اسلامي ايجاد شد؛ نظام حكومتي كه بر مبناي دين اسلام، فرهنگ انقلاب تشيع و عدالت طلب و متأثر از مكتب فكري امام حسين(ع) است و اين يعني محصول تكريم و تعظيم شعائر حسيني در طول سال ها.
وي توسعه، تعميق و تحكيم فرهنگ انقلاب اسلامي در كل كشور، جهان اسلام و ملت هايي كه به آزادي فكر مي كنند را در تعميق، توسعه و تحكيم نهضت و مكتب فكري امام حسين(ع) و تلاش در اين راه دانست و گفت: در تمام حركت هاي فرهنگي سياست ما گسترده تر كردن نقش مردمي و حمايت و پشتيباني از آن است و اين سبب ماندگاري، تقدس و تعميق حركت هاي فرهنگي خواهد شد.
رئيس سازمان فرهنگي هنري شهرداري تهران با بيان اين كه در اين نمايشگاه ۷۰۰۰ هيأت مذهبي، ۷۰۰۰ مدرسه، ۱۸۰۰ مسجد و ۱۰۰۰ حسينيه به اقلام مورد نياز جهت برگزاري مراسم عزاداري سالار شهيدان مجهز مي شوند، در مورد سقف ريالي اقلام اهدايي گفت: مساجد ۳ ميليون ريال، حسينيه ها ۲ ميليون ريال، هيأت هاي مذهبي يك ميليون و پانصد هزار ريال و مدارس پانصد هزار ريال از اين هدايا برخوردار مي شوند و جمع مبالغ اهدايي بالغ بر ۲۰ ميليارد ريال است.
مشائي افزود: سال گذشته تنها حسينيه ها و هيأت هاي مذهبي شامل ۸۰۰۰ مركز مشمول طرح بودند، ولي با توجه به حضور پرشور مساجد و مدارس در مراسم عزاداري امام حسين(ع) اين دو نيز به طرح اضافه شدند و جمعاً ۱۶۴۰۰ مركز از اقلام و تجهيزات اهدايي بهره مند مي شوند.
معاون فرهنگي اجتماعي شهرداري تهران با بيان اين كه بيش از يكصد شركت توليد كننده داخلي و خارجي در اين نمايشگاه اجناس خود را تا ۵۰ درصد تخفيف عرضه مي كنند اظهار داشت: نمايندگان مراكز با در دست داشتن معرفي نامه و يا تاييديه از سازمان تبليغات اسلامي در تاريخ هاي مقرر به محل نمايشگاه مراجعه و با دريافت كارت هاي اعتباري كه به نام مراكز ثبت مي شود به خريد اقلام و تجهيزات مورد نياز خود اقدام مي كنند.
وي افزود: كارت هاي اعتباري كه به نام مراكز ثبت مي شود، قابليت شارژ دارد و هر زمان كه شهرداري قصد كمك به هر يك از مراكز را داشته باشد كارت آنها شارژ مي شود.
رئيس سازمان تبليغات اسلامي نيز در اين باره گفت: توفيق هيأت ها و تشكل هاي مذهبي در انتقال پيام عاشورا منوط به روز آمد كردن فعاليت آنهاست.
حجت الاسلام والمسلمين دكتر سيد مهدي خاموشي در اين مراسم خاطرنشان كرد: دستجات عزاداري و هيأت هاي مذهبي به عنوان شاخص ترين نماد حركت خود جوش مردمي نقش مهمي در ترويج فرهنگ حسيني و احيا و ماندگاري اين فرهنگ دارند. از اين رو براي استمرار ارتقاي وظيفه خطير خود بايد به زبان روز پيام خود را انتقال دهند و آگاهي و بينش خود را در اين زمينه بالا ببرند.
وي با اشاره به ضرورت ورود نهادها و سازمان هاي فرهنگي به تشكل هاي مردمي مذهبي و حمايت از اين تشكل ها اظهار داشت: يكي از محوري ترين كارها در حوزه فرهنگي، توسعه فرهنگ ديني است و دستگاه هاي فرهنگي در اين زمينه وظيفه اي خطير بر عهده دارند.
خاموشي افزود: اقدام شهرداري و شوراي شهر تهران براي اهداي امكانات به هيأ ت هاي مذهبي، مساجد، حسينيه ها و مدارس گامي در جهت انجام وظيفه اي است كه در زمينه توسعه فرهنگ ديني ميان شهروندان بر عهده دارند و سازمان فرهنگي هنري به عنوان مجري اين حركت ارزنده از سال گذشته اقدام به اجراي اين طرح كرد كه با استقبال گسترده مردمي روبه رو شد و اميدواريم برپايي چنين نمايشگاه هايي كمك بزرگي در طليعه ماه محرم باشد و آرزومنديم هيأت ها، مجالس و محافل كوچه و بازار روز به روز از قوت بيشتري برخوردار شده و رونق بهتري پيدا كنند.
رئيس سازمان تبليغات اسلامي اظهار اميدواري كرد با همكاري منسجم اين سازمان و سازمان فرهنگي هنري و نيز مشاركت اصناف و تشكل هاي مذهبي، مردمي، فضاي عزاداري حسيني هر سال پرشورتر شود و در اين زمينه فرهنگ سازي مناسب نيز صورت گيرد.