سازمان كشورهاي صادركننده نفت (اوپك) با هدف به كارگيري سياستهايي در جهت تامين ظرفيت مورد نياز كشورهاي مصرف كننده نفت و تعيين قيمت مناسب نفت در بازارهاي جهاني تشكيل شد و از سال ۱۹۶۰ تاكنون در زمينه هاي مختلف افزايش و كاهش ظرفيت توليد و يا افزايش و كاهش ناگهاني قيمت هاي نفت در بازار جهاني مواجه شده است.
سال ۲۰۰۴ نيز يكي از سالهاي بحراني و مهم براي اين سازمان محسوب مي شود، چرا كه در اين سال، قيمت نفت در بازارهاي جهاني با افزايش بي سابقه اي روبرو شد و به بالاتر از ۵۰ دلار رسيد و حتي براساس پيش بيني هاي صورت گرفته توسط صاحبنظران گمان مي رفت كه روند صعودي قيمتها به حدود يكصد دلار نيز برسد. اما اين سازمان با اتخاذ سياستهايي در زمينه ميزان توليد در بين اعضاي خود تاكنون توانسته است قيمتها را تا حدود ۵۰ دلار حفظ كند، هر چند عوامل بسياري از جمله وجود بورس بازان و... نيز از ديگر دلايل افزايش قيمتها به شمار مي رود و به گفته اعضاي اين سازمان وجود اينگونه عوامل باعث شده است كه كنترل بازار جهاني نفت از دست اعضاي اوپك خارج شود.
دكتر حسين كاظم پور اردبيلي، نماينده ايران در هيات عامل اوپك در اين زمينه معتقد است؛ اوپك همواره در جهت ايجاد توازن درخصوص عرضه و تقاضاي نفت در بازارهاي جهاني حركت كرده است و با ارزيابي روند تقاضاهاي اضافي كه براي نفت در نقاط مختلف جهان وجود دارد و ناشي از ارزيابي از توسعه اقتصادي و تاثير آن بر تقاضاي انرژي و تامين تقاضاي انرژي ازسوي منابع مختلف حامل انرژي هاي تجديدپذير ديگر است به ايجاد توازن در بازار كمك كرده است و با افزايش و يا كاهش توليد خود سطحي از قيمتها را هدف قرار داده تا بتواند براي كشورهاي عضو درآمدي باثبات را داشته باشد.
وي در ادامه مي افزايد: سياست اوپك هميشه با نگاه مداوم به تحولات بازارهاي اقتصادي، انرژي و... همراه است تا به اين نكته برسد كه به چه مقدار توليد براي نگهداري چه سطحي از قيمت و با هدف كسب چه سطحي از درآمد براي كشورهاي عضو نياز دارد. براين اساس، هر زمان كه با كاهش شديد تقاضا مواجه بوده، توليد خود را كم كرده و هرزمان كه با افزايش تقاضا مواجه شده به توليد خود افزوده است و ظرفيت هاي مازاد خود را هم به عرضه فيزيكي تبديل كرده است.
وي با اشاره به ابزار تحقق اهداف اوپك تصريح كرد: هنوز هم ابزار تحقق اهداف اوپك مديريت عرضه است و اين سازمان هيچ ابزار ديگري براي تحقق اهداف خود ندارد. به اعتقاد وي، كارآيي اوپك نيز به ميزاني است كه مازاد ظرفيت دارد و هر چه ميزان مازاد ظرفيت اوپك كمتر شود، ايفاي نقش اين سازمان در بازار جهاني نيز محدودتر خواهد شد.
نماينده ايران در هيات عامل اوپك، با اشاره به اجلاس اصفهان اظهار داشت: اوپك، در اجلاس اصفهان نيز با مروري بر تحولات اقتصادي و جهاني بايد توليد خود را كاهش يا افزايش دهد و يا ثابت نگه دارد.
كاظم پور افزود: سازمان كشورهاي صادركننده نفت، دو انتخاب پيش رو دارد، يك انتخاب اين است كه به طور موقت بين ۱ تا ۵/۱ ميليون بشكه از ميزان توليد خود را حذف كند و اين ميزان را براي مدت سه ماهه دوم سال كه فصل تقاضاست با هدف جلوگيري از سقوط احتمالي قيمت نفت توليد و به بازار وارد كند.
اما راه دوم نيز اين است كه با توجه به تداوم بحران و اين كه قيمتها نيز در سطح بالايي است و افزايش يا كاهش ميزان توليد تغييري در روند صعودي قيمتها ايجاد نمي كند و براين اساس ميزان توليد اضافي موجود به ذخيره مي رود و در مقاطع مورد نياز بعدي برداشت شود كه براين اساس قيمت در طول سال سنجيده مي شود و نه در طول يك فصل.
روي افزايش قيمتها اجماع نظر نداريم
با نزديك شدن به اجلاس اصفهان شاهد اظهارنظرهاي متفاوتي نيز از سوي تحليلگران و يا اعضاي سازمان در زمينه روند افزايش يا كاهش قيمت نفت بعد از تصميمات اجلاس هستيم، به طوري كه چندي پيش عدنان شهاب الدين، جانشين دبيركل اوپك طي سخناني اعلام كرد كه با تداوم وضع فعلي قيمت نفت تا ۸۰ دلار نيز خواهد رسيد كه اين گفته وي حساسيتها را نسبت به وضع بازار جهاني نفت بيشتر كرد. كاظم پور اردبيلي اما سخنان عدنان شهاب الدين را فقط يك اظهار نظر تلقي مي كند و مي گويد: در حال حاضر اعضاي اوپك خواستار رسيدن قيمت ها تا اين سطح نيستند زيرا افزايش قيمت ها خارج از محدوده خاصي آثار سوئي در بر خواهد داشت. اما اينكه اعضا با توجه به تغييرات قيمتي كه در صحنه اقتصاد جهان رخ داده است قيمتهاي قبلي را قابل قبول ندانند، امري معقول و منطقي است. در اجلاس اصفهان نيز كاهش توليد با توجه به سطح جاري قيمتها دور از ذهن به نظر مي رسد.
باز هم ايران اولين است
ايران يكي از بنيانگذاران سازمان كشورهاي صادركننده نفت به شمار مي رود، اما بعد از انقلاب اين اولين باري است كه اجلاس اوپك در ايران برگزار مي شود كه اين امر خود مي تواند پيامدهاي مثبتي را براي كشور در بر داشته باشد.
آثاري كه هم از جنبه اقتصادي و هم از نظر ثبات جايگاه ايران در منطقه و يا در سازمان داراي اهميت خواهد بود. اما اينكه چرا تاكنون ايران به عنوان ميزبان برگزاري اين اجلاس، انتخاب نشده است و پيامدهاي آن براي كشور چه خواهد بود، سئوال مطرح شده ديگري است كه كاظم پور در پاسخ با اشاره به مشكلات سياسي كه تاكنون بين اعضا در منطقه وجود داشته است، مي گويد قبل از انقلاب دوبار ايران به عنوان ميزبان اجلاس اوپك بوده است، اما پس از انقلاب با وجود مشكلات سياسي كه بين اعضا عمده اوپك در منطقه وجود داشت مثل جنگ ايران و عراق و يا حمله آمريكا به عراق امكان برگزاري اجلاس در منطقه وجود نداشت به طوري كه در كشورهاي ديگر عضو سازمان كه در منطقه خاورميانه حضور داشتند نيز شاهد برگزاري اين اجلاس نبوديم.
اما امروز در آستانه تمام شدن اين تحولات و گرايش به سمت بسط دوستي ها و همكاريها در منطقه فرصت مغتمي پيش آمده است كه ايران با استفاده از آن براي ارتقاي سطح همكاريها و همفكريها و تحقق اهداف اوپك تلاش كرده است.
وي در ادامه افزود: پس از رفع بحرانها، ايران اولين كشوري است كه ميزباني جلسه را در دست مي گيرد كه اين يك حركت مثبت از سوي كشور محسوب مي شود.
اوپك مقصر نيست
اهميت نفت به عنوان سرمايه اي پايان پذير و تجديد ناپذير و اهميت وجود چنين كالايي در زندگي عاملي است كه بسياري از تحليلگران را به نقد سياست هاي اين سازمان واداشته است. به طوري كه به عقيده برخي كارشناسان نبود سياست هاي درازمدت در سازماني كه تامين كننده اصلي تقاضاي جهاني نفت است باعث بروز نوسان هاي مستمر در بهاي نفت شده وجود سياست هاي كوتاه مدت تاثير منفي بر توسعه اقتصادي جهان داشته است.
اما نماينده ايران در هيات عامل اوپك وجود سياست هاي كوتاه مدت در اين سازمان را عاملي براي نبود سياست هاي درازمدت نمي داند و تصريح مي كند: آنچه كه در اساسنامه سازمان تحت عنوان سياست هاي بلندمدت مشخص شده، براساس نگاه دايمي بر اقتصاد جهاني است و براساس چالشهايي در نظر گرفته مي شود كه در ارتباط با منابع عرضه صورت مي گيرد و به طور كلي تحولات تكنولوژيكي و تاثير آنها بر توليد، انباشت، مصرف و بحثهاي مربوط به تعاملات جهاني و كنوانسيونهاي بين المللي را در بر مي گيرد.
وي در ادامه مي افزايد: بحرانهايي كه اوپك با آن مواجه مي شود مختص اين سازمان نيست، بلكه به چالشهاي جهاني و يا ركودها و رونق هاي اقتصادي جهاني مربوط مي شود و با سياستهايي كه در زمينه عرضه و تقاضا در پيش مي گيرد براي خود تضميني از درآمدهاي ثابت و بدون نوسان را پي مي گيرد.
به طور كلي ما به عنوان اعضاي سازمان از ميزان موفقيت خود راضي هستيم ولي ممكن است نظر ديگران متفاوت باشد كه البته اين امر بستگي به سياستهاي خاص آنها دارد.
وي در پاسخ به اين پرسش كه با توجه به سياستهايي كه سازمان در پيش گرفته، آيا ممكن است زماني اوپك تنها و اصلي ترين تعيين كننده وضع بازار جهاني نفت باشد؟ مي گويد: در هيچ پديده اي در جهان يك گروه و يا يك سازمان به تنهايي نمي تواند تعيين كننده باشد.
كنترل ذخاير در اختيار ما نيست
در حال حاضر اوپك تنها سازماني است كه مسئوليت اصلي تامين تقاضاي جهاني نفت را برعهده دارد، هر چند كشورهاي غير عضو اين سازمان همچون روسيه نيز بخش عظيمي از بازار جهاني نفت را تحت سلطه خود درآورده اند، اما وجود اين سازمان به عنوان توليد كننده اصلي مي تواند تاثير بسزايي در تحولات بازار جهاني داشته باشد.
همچنين وجود نفت به عنوان يك منبع انرژي تجديد ناپذير اين نكته را حايز اهميت مي سازد كه سياستهاي اين سازمان بايد به شكلي باشد كه منابع كنوني براي آيندگان نيز قابل استفاده و در دسترس باشد.
اما كاظم پور اردبيلي بر خلاف نظر ما مي گويد: هدف اوپك اين نيست كه وقتي نفت تمام شد، چه كار كند، زيرا مسئوليت تمام شدن منابع نفت برعهده اوپك نيست و با تمام شدن منابع نفتي مسئوليت اين سازمان نيز پايان خواهد يافت.
وي در ادامه مي افزايد: اوپك در حال حاضر ۷۰ درصد ذخاير نفت جهان را در اختيار دارد و تجديد ناپذير بودن اين ذخاير امري كاملاً صحيح و منطقي است اما اينكه كشورها بر چه مبنايي ذخاير خود را خرج كنند، جزو سياستهاي اوپك نيست بلكه به سياستهاي ملي كشورها بستگي دارد. از وي پرسيده مي شود: يعني اوپك در زمينه ميزان ذخاير كشورها تصميم گيرنده نيست؟ وي مي گويد: خير. زيرا اوپك نمي تواند به هيچ كشوري بگويد كه چه ميزان توليد كند يا نكند و يا ذخاير خود را چند ساله تخليه كند و اين كشورها هستند كه خودشان براساس مجموعه تصميم گيريهاي ملي خود بايد براي ميزان توليد خود هدفگذاري كنند و اين تصميمات ملي در مجموع مي تواند به تصميم كلي اوپك منجر شود.
اردبيلي خاطرنشان مي كند: كشورها در زمينه سياست هاي توليد ملي و تخليه ذخاير خود مختار هستند و افزون بر اين توسعه تكنولوژي هميشه امكان برداشت بيشتر از ذخاير را فراهم كرده است به طوري كه زماني ميزان برداشت كشورهاي دارنده نفت از ذخاير خود ۱۰ تا ۲۰ درصد بود، اما امروز اين ميزان تا ۷۰ درصد رسيده است.
ما نيز نگران تامين نيازهاي آينده جهان نيستيم و همه دنيا اطمينان دارند كه ذخاير كافي براي عرضه وجود دارد.