گفت وگو با نماينده پاپ ژان پل دوم در سفر به ايران در مورد روز 16 آوريل
استحكام خانواده ايراني
ارزش خانواده در ايران فقط نظري و تئوريك نيست و مفاهيم فقط دولتي و قانوني نيستند بلكه با زندگي روزمره افراد حقيقتي لمس شدني هستند
مراسم ساعت 15 به وقت رم در ميدان كامپيدولياي رم آغاز مي شود. در اين 90دقيقه ابتدا فصل هاي مختلف زندگي يك خانواده معرفي مي شود. ديدار، عشق، ازدواج، تولد، رشد، برخورد با بحران هاي زندگي، پيري و مرگ كه براي خود دنيايي دارد
سعيده امين
روز 16 آوريل 27(فروردين)ساعت۱۷ به وقت تهران در مقابل چشمان ميليون ها انسان در 124 پايتخت جهان گزارشي 5دقيقه اي از الگوي خانواده ايراني به نمايش درخواهد آمد. اين گزارش بخشي از يك برنامه 90 دقيقه اي است كه نهضت جهاني خانواده نوين با هدف گسترش شكل سنتي خانواده به پخش زنده از اجتماع ميليوني دوستداران خانواده در پايتخت هاي دنيا مي پردازد. اين گزارش حاصل كار 2كارگردان مستندساز ايتاليايي و آلبرتو فريزو نماينده نهضت خانواده نوين است كه چندي قبل به ايران آمد تا از اشكال زندگي در ايران بازديد كند.
فريزو علا وه بر فعاليت در نهضت، مشاور پاپ ژان پل دوم در امور خانواده است. وي يك كاتوليك بوده و معتقد است كه عشق واقعي ابتدا در خانواده و مبتني بر عشق الهي عينيت پيدا مي كند.
فريزو 4 فرزند دختر و پسر دارد كه همگي براي نهضت جهاني خانواده فعاليت مي كنند. وقتي وارد آپارتمان لوكس وي در يكي از خيابان هاي خوش آب و هواي پايتخت شديم، چند ساعت به عزيمت به سمت رم فاصله نداشت. او لحظات خوشي را در ايران گذارنده بود و رضايت خاطرش از اين سفر به اندازه اي بود كه قول داد كه زمان قانوني 3دقيقه اي براي برنامه 90 دقيقه اي 16 آوريل به 5دقيقه افزايش پيدا كند.
آقاي فريزو از 16 آوريل حرف بزنيم.
در 16 آوريل مراسمي برگزار مي شود كه هر 12سال يكبار توسط نهضت جهاني خانواده نوين در سراسر جهان با مركزيت رم برپاست.اين نهضت از سال 1967 شروع به كار كرده و فوكولا ر نام دارد. اين تجربه به صورت خودجوش از ميان خانواده هايي شروع شد كه سعي داشتند ضمن بازگشت به الگوي سنتي خانواده كه به از هم گسيختگي پيوندهاي خانوادگي خاتمه بدهند.
فوكولا ر يعني چه؟
يعني گرما، نور و... وقتي كه نهضت شكل رسمي به خود گرفت، نمايندگاني را به كشورهاي مختلف فرستاد تا اين حركت را گسترش بدهد. به طوري كه در سال 1993 بخش عظيمي از خانواده هاي دنيا با هر مذهب و نژاد در همايش جهاني شركت كردند كه پاپ ژان پل دوم نيز در اين مراسم حضور داشت.
در مراسم 16 آوريل چه برنامه هايي داريد؟
خوشبختانه از طريق ماهواره مي توان ارتباط زنده اي را با پايتخت هاي جهان برقرار كرد. ما در نظر داريم با استفاده از تكنولوژي بدون نياز به جابه جايي خانواده ها و صرف هزينه گزاف، هر خانواده مراسم را در كشور خودش برگزار كند.
مراسم ساعت 15 به وقت رم در ميدان كامپيدولياي رم آغاز مي شود. در اين 90دقيقه ابتدا فصل هاي مختلف زندگي يك خانواده معرفي مي شود. ديدار، عشق، ازدواج، تولد، رشد، برخورد با بحران هاي زندگي، پيري و مرگ كه براي خود دنيايي دارد.
سپس از طريق ماهواره كه 124 پايتخت را پوشش مي دهد، كشورهايي چون ايران، ژاپن، برزيل، بلژيك، استراليا، هنگ كنگ، آمريكا و چند كشور ديگر هر كدام در 3 دقيقه به معرفي الگوي زندگي در كشور خود خواهند پرداخت.
چرا گزارش برخي از كشورها مثل ايران به طور زنده پخش نمي شود؟
علت آن به برخي مشكلا ت تكنيكي برمي گردد. برنامه در كشورهايي مثل ايران و ژاپن به خاطر اين مشكلا ت فني قبلا ضبط شده است.
آقاي فريزو، شما در سفر اخير خود به ايران از خانواده هاي ايراني بازديد كرديد و در سمينارها و ميهماني هاي ايراني شركت كرديد. نظرتان در مورد خانواده هاي ايراني و ساير كشورهاي جهان چيست؟
خوشبختانه ايران يكي از معدود كشورهايي است كه خانواده را تا حدودي در شكل سنتي خود- به صورت هرم وار يعني پدر، مادر و فرزندان حفظ كرده است. هرچند نسل جوان شما تا حدي به الگوهاي اروپايي و آمريكايي ميل پيدا كرده ، اما سنت در ايران هميشه قوي بوده است.
ارزش خانواده در ايران فقط نظري و تئوريك نيست و مفاهيم فقط دولتي و قانوني نيستند بلكه با زندگي روزمره افراد حقيقتي لمس شدني هستند.
در ايران به خانواده هاي بسيار گسترده اي برخورد كردم كه چند نسل در كنار هم زندگي مي كردند. پدربزرگ و مادر بزرگ و فرزندان و نوه ها همه در يك محله يا يك ساختمان زندگي مي كردند. البته اين شكل خانوادگي متمركز در شهرها به ويژه تهران پراكنده تر است، اما در شهرهاي كوچك و روستاها شكل معقول خانواده متمركز با شعاع زياد است.
اين ويژگي باعث شد كه در سومين جشنواره بين المللي خانواده برخي از كشورهاي دنيا، براي اولين مرتبه از ايران دعوت كنيم تا به دنيا سلا م كند.
اين استنباط شما بر چه مبنايي بوده است؟
رشد طلا ق، شكنندگي ازدواج و اينكه از هر 10ازدواج يكي به طلا ق منجر مي شود. اگرچه اين آمار در مقايسه با اروپا بسيار درخشان است، اما نسبت به آمار قبلي خود كشور كمي هشدار دهنده است.
مدل غربي خانواده چه مدلي است؟
از رسم و رسوم كاتوليك ها در سراسر اروپا كه بگذريم، در حال حاضر پيوند خانوادگي عموما نه بر مبناي ازدواج، بلكه بر مبناي يك توافق دوطرفه مدت دار است كه در شهرداري ثبت مي شود تا پس از جدايي وضعيت اموال روشن شود.
البته اين مدل بيشتر در فرانسه رايج است كه به شدت نيز در حال شيوع است و به عقيده ما اين مدل الگوي خانواده را تهديد مي كند.
عدهاي مي گويندبه وجود آمدن اين الگو ضرورت جوامع پيشرفته است؟
ضرورت شايد عامل به وجودآمدن هر پديده اي باشد، اما هيچ تمدني بدون خانواده دوام نخواهد داشت.
در ساير كشورها وضعيت چگونه است؟
در بلژيك به دليل ميزان بالا ي مهاجرت و جابه جايي قشر كارگر مشكلا تي ايجاد شده است اين كارگران در كشورهاي جديد مايل به ازدواج و تشكيل خانواده هستند و پس از اقامت، خانواده خود را نيز به خود ملحق مي كنند اين موضوع مردم مناطق بومي را نگران كرده است و زد و خوردهايي ايجادمي شود.
در آلمان علا وه بر گسترش نئونازيسم و مبارزه با خارجيان يك دو دستگي بين ساكنان آلمان غربي و آلمان شرقي ايجاد شده است. مردم آلمان غربي ميل به اختلا ط با مردم آلمان شرقي ندارند. پيوند بين اين دو قسمت به سختي انجام مي شود، چون وضعيت اقتصاد آلمان شرقي با تاثير از كمونيسم هنوز ضعيف باقيمانده است.
در حوزه بالكان هنوز جنگ جريان دارد. صرب ها، بوسنيايي ها و كروات ها هنوز براي دوستي مشكل دارند و عقايد مذهبي بين آنها شكاف انداخته است. كزووو هنوز ثبات نيافته است.
در ژاپن عشق به كار به شكل افراطي خانواده را تهديد مي كند. هر يك از اعضاي خانواده به طور جداگانه مشغول كار هستند و مردم از فدا شدن خانواده در كار رنج مي برند، مردم ژاپن به طور جنونآميزي غرق كار هستند. ترفيع شغلي از هر چيز براي اين مردم ارزشمندتر است.
شايد عشق خانوادگي در ژاپن را فقط بتوان در فيلم هاي سينمايي پيدا كرد. در آنجا با مردي آشنا شدم كه به خاطر كار زياد ازكار افتاده و در بيمارستان بستري بود. مي گفت اين مدت استراحت به من فرصت داد دوباره خانواده ام را ببينم!
نهضت فوكولا ر(خانواده نوين) براي اين همه معضل چه مي كند؟
فوكولا ر يك ايده جديد اقتصادي دارد. هر ثروتمندي هميشه يك سوم اموالش را صرف احداث واحدهاي مسكوني و توليدي براي خانواده هاي تهيدست در جهان مي كند.
پيروي از اين ايده شجاعت بسيار زيادي مي طلبد اينكه يك سرمايه دار حاصل فعاليت اقتصادي خود را به ديگران ببخشد، چقدر عملي است؟
زمان زيادي برد، اما موفق بوده ايم. بخش زيادي از بيغوله نشين هاي تايلند و فيليپين صاحب خانه شده اند، البته با كمك انساندوستانه مردم جهان.
در ايران اين اقتصاد را موفق مي دانيد؟
در ايران كميته امداد امام خميني(ره) و تامين اجتماعي داريد كه حاصل كار آن شبيه به نهضت فوكولا ر است. اين خيلي جالب است كه در ايران خير خيلي زياد است، اما فقير هم زياد است.
|