مخاطبان هر رسانه اي هميشه سرمايه هاي اصلي آن به شمار مي روند كه اگر نباشند، آن رسانه معناي خود را از دست مي دهد. رييس سازمان صداوسيما نيز به اين نكته كه مخاطبان نقش تعيين كننده اي در سياست هاي اين سازمان دارند، اذعان كرده است.
تلويزيون در ايام نوروز با توجه به گستره عام مخاطبان خود، برنامه هاي متنوعي را در قالب هاي سريال، فيلم سينمايي، مسابقه، ميزگرد و برنامه هاي موسيقي پخش كرد تا اوقات مفرحي را براي مخاطبان پديد آورد.
در اين ميان، اساس شكل گيري تدوين سياست هاي برنامه هاي نوروزي و تمركز آن بر مقوله هاي مختلفي كه مخاطب را پاي تلويزيون بنشاند حائز اهميت است. آيا در تهيه برنامه ها با مضامين مختلف، سليقه مخاطب و نياز آن در نظر گرفته مي شود؟ چقدر مردم در ايام نوروز مخاطب تلويزيون بودند؟
پاسخ اين پرسش ها را شماري از مخاطبان تهراني در گفت وگويي با ايسنا ارائه كردند.
دانشجوي طراحي صنعتي ، ساكن حكيميه با ذكر اين كه برنامه هاي تلويزيوني در ايام نوروز بايد بيشتر سرگرم كننده باشند، مي گويد: فيلمهاي سينمايي ايراني برايم خيلي جالب نبودند و فيلم هاي خارجي را بيشتر پسنديدم. وي مي افزايد: مجموعه هاي طنز نظير «جايزه بزرگ» را مخصوصا به خاطر بازيگرانش بيشتر دوست داشتم و هر شب دنبال مي كردم.
دختري ۱۳ ساله ساكن شمال تهران با بيان اين كه بيشتر فيلم هاي ايراني پخش شده را از ويدئو كلوپ ها ديده است مي گويد: مجموعه هاي تلويزيوني «دوباره زندگي» و «جايزه بزرگ» را چون خنده دار بودند، تماشا كردم.
مردي ۳۶ ساله ساكن ميدان شهدا با اشاره به اين كه كمتر به تماشاي تلويزيون پرداخته است، مي گويد: برنامه هايي را كه ديدم جالب و ديدني نبودند.
وي با تاكيد بر نياز مردم به برنامه هاي مفرح و طنز در تعطيلات نوروزي مي گويد: «جايزه بزرگ» به خاطر همين ويژگي پرطرفدار است.
اين فرد، علت جذب نشدن به برنامه ها در طول نوروز را مطابق نبودن آنها با سلايق خود مي داند و ادامه مي دهد: من به پخش برنامه هايي كه به موسيقي ايراني كه به دعوت از اساتيد اين رشته مي پردازد، علاقمندم اما در ايام نوروز برنامه خاص و جدي و جديد در اين مورد مشاهده نكردم.
دختر دانشجوي رشته شيمي موضوعات برنامه هاي ايام نوروز را تكراري و بي محتوا ارزيابي كرده و مي گويد: نگاه كردن به تلويزيون برايم وقت تلف كردن است.
مرد ۵۲ ساله ساكن ستارخان با ذكر علاقه به تماشاي اخبار از شبكه هاي مختلف، اظهار مي دارد: از فيلم هاي سينمايي پخش شده در ايام نوروز راضي بودم و «صندلي داغ» را به خاطر نوع پرداخت و ميهمانانش هر شب دنبال مي كردم.
دختر ۲۷ ساله ساكن جنت آباد با اشاره به ترجيح دادن تفريحات ديگر به تماشاي تلويزيون در ايام نوروز مي گويد: تلويزيون سعي كرده بود با مجموعه ها و فيلم هاي سينمايي ايراني و خارجي مختلف از همه شبكه ها، مخاطبان را جلب كند، اما به نظر من خيلي موفق نبوده است.
وي هم چنين پخش كنسرت موسيقي ايراني و خارجي و پخش برنامه هاي زنده را از علايق خود برشمرد و از اين كه تلويزيون برنامه اي در اين زمينه پخش نمي كند، انتقاد كرد.
خانم خانه دار۳۷ ساله اي ساكن منطقه پيروزي تهران مي گويد: مجموعه طنز «جايزه ي بزرگ» بيشتر از مجموعه هاي داستاني ديگر و فيلم هاي سينمايي پخش شده نظر مرا جلب كرد.
وي همچنين با اشاره به توجه نسل جوان به صداوسيما، بر اثرگذاري اين رسانه بر آنها خاطرنشان مي كند؛ از آنجايي كه در ايام نوروز خانواده ها وقت بيشتر و آزادتري براي تماشاي تلويزيون دارند، اگر فيلم ها و مجموعه ها جنبه ي آموزشي نيز داشته باشند، بهتر است.
دختر دانشجوي ۲۳ ساله، ساكن تهرانپارس با اشاره به ديد و بازديد در ايام نوروز مي گويد: در ايام نوروز با وجود اين مشغله ها خيلي نمي توان تلويزيون تماشا كرد.
وي مي افزايد: از برنامه هايي كه من از تلويزيون تماشا كردم فيلم هاي خارجي انتخاب شده نسبت به سال قبل خيلي بهتر بودند. اما سريال هايي مثل «خوش غيرت» بسيار بي محتوا و در ضمن نسبت به سال قبل خيلي افت كرده و اگر اين مجموعه هاي داستاني ساخته نمي شد اتفاق خاصي نمي افتاد.
خانم ۳۲ ساله ساكن منطقه ۶ تهران با تاكيد بر اين كه ساعت پخش فيلم ها نبايد دير وقت باشد، از زمان پخش فيلم هاي سينمايي شبكه ي دو انتقاد كرد.
وي با اشاره به حضور بيشتر افراد در منزل در ايام نوروز مي افزايد: هر شبكه اي با توجه به و ويژگي هاي شبكه ي خود مي توانست برنامه هايي با بار معنايي بيشتر و در عين حال سرگرم كننده داشته باشد.
به گفته اين زن، كيفيت برنامه هاي امسال نسبت به سال گذشته در ايام نوروز بهتر بود، چرا كه برنامه ها از تنوع برخوردار بود و علاوه بر آن زمان پخش فيلم هاي سينمايي با هم تداخل نداشت. وي برنامه ي «صندلي داغ» و فيلم هاي سينمايي را بيشتر مي پسندد و دليل علاقه ي خود به برنامه ي صندلي داغ را واقعي بودن برنامه مي داند و از اجرا آن از سوي احمد نجفي اظهار رضايت مي كند.
دختري ۱۷ ساله كه ساكن منطقه ۷ تهران است. بيشتر بيننده فيلم هاي سينمايي و مجموعه هايي چون «جايزه بزرگ» و «دوباره زندگي» بوده است و دليل تماشاي اين برنامه ها را سرگرم كننده بودن آن ها عنوان كرد.
وي فيلم هاي هندي پخش شده در ايام تعطيلات نوروزي را مي پسندد و معتقد است كه در كل برنامه هاي تلويزيوني نسبت به سال گذشته بهتر بود.
بنابر اين گزارش حساسيت نسبت به برنامه هايي كه در يك دوره ي زماني فشرده از تلويزيون پخش مي شود، وقتي افزايش مي يابد كه شاهد برقراري ارتباط نزديك و تنگاتنگ مخاطبان با برنامه ها هستيم كه همراه و همگام با آن پيش مي روند. از سويي ديگر، توجه بيشتر به مقوله طنز و تاكيد بر وجه سرگرم كننده بودن برنامه ها از سوي مخاطبان مي تواند دست اندركاران تهيه برنامه هاي تلويزيوني را به سمتي راهنمايي كند كه علاوه بر خنداندن صرف مخاطب، از راه اين كانال ارتباطي، دغدغه هاي جامعه امروز و مسايل و مشكلات را با مخاطب در ميان بگذارد.