عده زيادي از اقشار كم درآمد و محروم تحت پوشش بهزيستي هستند كه نيازمند مسكن بوده و با توجه به اينكه عنوان اين طرح، مسكن سازي براي معلولان و محرومان جامعه است لازم است افراد بيشتري از مزاياي اين طرح استفاده كنند
فاطمه خليل پور
رمضان 82 بود كه سازمان بهزيستي اعلام كرد اگر هر ايراني 14 تومان به نيت 14 معصوم به حساب اين سازمان واريز كند، بهزيستي با اين پول 3 هزار واحد مسكوني براي معلولان سراسر كشور مي سازد.
طرح اسكان معلولان و محرومان كشور عنواني بود كه مسئولان سازمان بهزيستي براي اين كار انتخاب كردند، اما بعدها معلوم شد كه بهزيستي براي ساخت اين خانه ها، نيكوكاران و خيران مدرسه ساز كه تجربه موفق مدرسه سازي در كشور داشتند را وارد ميدان كرده و قرار است با مشاركت انجمن نيكوكاران و خيرين مسكن ساز كه در واقع همان گروه خيران مدرسه ساز بودند، براي معلولان كشور خانه ساخته شود. سازمان بهزيستي كشور شماره حساب 9999 بانك ملت شعبه لاله زار جنوبي و شماره حساب 1340 بانك مسكن شعبه تجريش را براي دريافت كمك هاي مردمي به نام «جامعه نيكوكاران مسكن ساز» اعلام كرد. اگرچه سازمان بهزيستي اعلام نكرد كه از محل كمك هاي مردمي چه ميزان دريافتي براي ساخت خانه هاي معلولان به دست آورده است، اما محمدرضا راه چمني، رئيس اين سازمان، 22 خرداد ماه 83 در مراسم كلنگ زني 100 واحد مسكوني از اين طرح كه در محمد شهر كرج انجام مي شد، گفت: كار ساخت 3 هزار واحد مسكوني براي مددجويان بهزيستي آغاز شده و هزار واحد مسكوني آن تا پايان رمضان به بهره برداري مي رسد.
محمد رضا خباز، قائم مقام سازمان بهزيستي كشور مي گويد: «طرح ساخت مسكن براي معلولان تحت پوشش بهزيستي ابتكاري بود كه از سوي آقاي راه چمني، رئيس سازمان مطرح شده و با اجراي آن در يك سال گذشته تاكنون هزار واحد مسكوني آن، آماده و تحويل معلولان تحت پوشش بهزيستي شده است.»
وي مي افزايد: «از مجموع پولهايي كه مردم به حساب بهزيستي ريختند و درآمد ناشي از فروش اوراق ارمغان بهزيستي، در كل يك ميليارد و 520 ميليون تومان براي مسكن معلولان اختصاص داده شد.»
خباز مي گويد: «با توجه به اينكه اين اعتبار براي ساخت مسكن مورد نياز معلولان كافي نبود، قرار شد مشاركت افراد خير در قالب انجمن نيكوكاران مسكن ساز نيز جلب شود و با توافق انجام شده، اين انجمن نيز معادل همين ميزان اعتبار را براي ساخت مسكن معلولان تخصيص دهد و مجموع اين پولها موجب ساخت هزار واحد مسكوني براي معلولان شد كه در عيد فطر و 22 بهمن سال گذشته در دو مرحله به خانواده هاي معلولان واگذار شد.
تجربه موفق مسكن سازي براي معلولان، بهزيستي را بر آن داشت تا كار مسكن سازي براي معلولان را ادامه دهد، اما با توجه به بودجه محدود اين سازمان، سالانه بيش از 300 تا 400 واحد مسكوني ساخته نمي شود در حالي كه 80 هزار معلول بدون مسكن شناسايي شده در كشور وجود دارد.
علاوه بر معلولان، عده زيادي از اقشار كم درآمد و محروم نيز تحت پوشش بهزيستي هستند كه نيازمند مسكن بوده و با توجه به اينكه عنوان اين طرح، مسكن سازي براي معلولان و محرومان جامعه است لازم است افراد بيشتري از مزاياي اين طرح استفاده كنند.
براي رفع مشكل اعتباري طرح مسكن سازي براي معلولان و محرومان جامعه و با توجه به اينكه بودجه بهزيستي به اين سادگي ها افزايش نمي يابد با رايزني هايي كه با مجلس شوراي اسلامي داشته ايم، مجلس اجازه برداشت 3 درصد از كل اعتبارات بهزيستي را براي ساخت مسكن معلولان به سازمان بهزيستي داد كه بر اساس آن امسال 6 ميليارد تومان اعتبار براي ساخت خانه معلولان در اختيار داريم.
طرح ساخت مسكن براي معلولان از سوي سازمان بهزيستي كه در مرحله اول متصدي ساماندهي آسيب هاي اجتماعي و پيشگيري از اعتياد، طلاق، كودك آزاري، خشونت هاي خانگي و ... است اندكي تامل برانگيز است، بخصوص اينكه سازمان هاي ديگري از جمله وزارت مسكن و شهرسازي مسئول تامين مسكن مردم و از جمله اقشار محروم و كم درآمد جامعه هستند كه از چند سال پيش با عنوان كردن سياست ساخت مسكن ارزان قيمت و افزايش تسهيلات و فروش متري مسكن مطرح شده است.
شايد بهتر بود وزارت مسكن و شهرسازي نيز گزارشي از ميزان ساخت و واگذاري خانه هاي ارزانقيمت به جوانان و اقشار كم درآمد جامعه ارائه مي كرد تا در كنار ساخت شهرك گلخانه اي اين دستگاه دولتي كه در شهر جديد هشتگرد به كشت آبي انواع ميوه و صيفي مي پردازد در كارنامه اين دستگاه ثبت مي شد.
به هر حال سازمان بهزيستي با توجه به مسئوليت خود در تامين همه نيازهاي افراد تحت پوشش، ساخت مسكن معلولان را نيز عهده دار شده است؛ معلولاني كه شمار آنها به 2 ميليون و 700 هزار نفر در كشور مي رسد و به گفته رئيس اين سازمان 550 هزار نفر از آنها تحت پوشش دولت هستند. رئيس انجمن علمي مددكاري ايران مي گويد: «اينكه يك وزارتخانه يا سازمان بخواهد براي افراد تحت پوشش خود مسكن بسازد كار غلطي است. مسكن را بايد وزارت مسكن كه تخصص آن را دارد بسازد.»
وي ادامه مي دهد: «كار سازمان بهزيستي يك اشكال بزرگتر هم دارد و آن اينكه بهزيستي خودش مسكن را نمي سازد، بلكه با مشاركت افراد خير اين كار را مي كند، اين مسئله باعث مي شود كه سايه منت افراد خير كه آدم هاي شناخته شده اي هستند، هميشه بر سر معلولان و محروماني كه خانه دار مي شوند، بماند و اين باعث سرشكستگي و شرمساري هميشگي آنان است.»
اقليما معتقد است: «در دين مقدس ما اسلام، هميشه توصيه شده اگر كار خيري مي كنيد يواشكي انجام دهيد تا كسي نفهمد و آبروي كسي نرود، ولي بهزيستي هر وقت مي خواهدتعدادي مسكن به افراد تحت پوشش خود تحويل دهد مراسم راه مي اندازد، افراد خير را دعوت مي كند، روبان پاره كرده و با كلي سر و صدا خانه ها را به مردم واگذار مي كند.با اين كارها همه اهل محل مي فهمند كه آن خانه به فرد مستضعف داده شده است، يعني او گدا و محتاج بوده است. به اين ترتيب آن فرد هرگز نمي تواند در آن محل ارزش و اعتباري داشته باشد و سر بلند كند و فرزندان آنها به كل نابود مي شوند و هميشه سرافكنده هستند.»
ايــــن كارشــناس آسيب هاي اجتماعي معتقد است: «در اغلب كشورها وقتي مي خواهند به اقشار كم درآمد كمكي بكنند مي گويند حقش است و دولت و وزارتخانه مسئول در چارچوب قوانين به افراد كم درآمد خانه مي دهد و اگر فرد خيري هم مي خواهد كمك كند پولش را به حساب دولت مي ريزد و دولت خانه مي سازد و تحويل مي دهد. درست مثل كارمندي كه در يك اداره وام مسكن مي گيرد، اما در كشور ما بر عكس ،اگر كار خيري هم انجام مي شود همه جا بوق و كرنا مي زنيم و آبروي فرد را مي بريم. سازمان بهزيستي كشور شايد اولين تجربه خود را در واگذاري مسكن به افراد تحت پوشش تجربه مي كند و حتما در آينده نقص ها و ضعف هاي چنين طرح هايي كاهش مي يابد، اما هنوز تعداد زيادي از محرومان و معلولان در سراسر ايران هستند كه حتي نامي از اجراي طرح هاي مسكن سازي در كشور نشنيده اند.»
«علي همت محمود نژاد»، نايب رئيس جامعه معلولان ايران مي گويد: طرح مسكن سازي براي معلولان نيز مانند ساير طرح هاي اين سازمان «طرحي عقيم و شكست خورده است.در ابتدا قرار بود اين طرح توسط سازمان بهزيستي و با استفاده از كمك هاي مردمي كه به حساب اين سازمان واريز مي شد اجرا شود، اما بعد اين طرح تغيير كرد و قرار شد با مشاركت 50 درصدي افراد خير اجرا شود.»
محمود نژاد مي گويد: «اگر بهزيستي مي خواهد براي ساخت مسكن معلولان كاري كند، بهتر است اجراي قانون 16 ماده اي حمايت از معلولان را پيگيري كند كه بر اساس آن وزارت مسكن موظف شده است 10 درصد از كل خانه هاي ارزان قيمت ساخته شده در سراسر كشور را به معلولان اختصاص دهد.با وجود اينكه اين قانون در تاريخ 16/2/83 در مجلس تصويب شده و دولت موظف شده ظرف 3 ماه آئين نامه هاي اجرايي آن را تدوين و ابلاغ كند، پس از گذشت يك سال هنوز هيچ اقدامي در اين زمينه انجام نشده است. »
رئيس انجمن حمايت از حقوق معلولان مي افزايد: «معلولان نيز مانند همه شهروندان شخصيت اجتماعي دارند و بايد احترام و آبروي آنها حفظ شود، اما با اجراي چنين طرح هايي كه از ابتدا شكست آن قابل پيش بيني است، شخصيت معلولان خدشه دار مي شود و چنين طرح هايي اصلا به دل معلولان نمي چسبد.
سازمان بهزيستي با اعلام ساخت هزار واحد مسكوني براي معلولان مثل هميشه از اعلام آمار و ارقام كيلويي و بدون مدرك و سند ابايي ندارد ، در حالي كه من به عنوان فردي كه حداقل روزانه ده ها و گاهي صدها معلول را ملاقات مي كنم هرگز باور نمي كنم كه حتي 200 خانه هم براي معلولان ساخته شده باشد.»