دست پرورده مكتب لازاروني و ميلوتينوويچ
|
|
امير بهادري نژاد
در حاليكه تنها ۲۰ روز به آغاز رقابت هاي جام جهاني ۱۹۹۸ فرانسه باقي مانده و عقربه هاي ساعت، ساعت ۶ صبح را نشان مي دهد، تلفن منزل جلال طالبي به صدا درمي آيد و فردي كه پشت خط صحبت مي كند حكم مربيگري تيم ملي ايران را براي اين مربي خواب زده مي خواند.
شب قبل از اين واقعه تيم ملي ايران در يك بازي دوستانه با نتيجه ۷ بر يك مغلوب رم شده بود و به همين دليل توميسلاوايويچ مربي كروات تيم ايران از كار بركنار شد و طالبي هدايت تيم را برعهده گرفت. با آنكه زمان كوتاهي تا آغاز جام جهاني باقي بود، اما طالبي اطمينان داشت كه با بازيكنان خود مي تواند در جام جهاني شگفتي ساز بشود. به هر حال ايران در فرانسه، آمريكا را شكست داد. طالبي در مورد جام جهاني مي گويد: بازيكنان براي شكست دادن آمريكا مصمم بودند و اين كار را انجام دادند چون مي خواستند توجه جهانيان را به كشورمان جلب كنند. البته به عنوان مربي تيم ايران با مشكلات و فشارهاي روحي طاقت فرسايي در جام جهاني مواجه بودم، اما تمام مشكلات را به خوبي مديريت كردم.
جلال طالبي كه در زمان برگزاري جام جهاني فرانسه ۵۴ ساله بود، در دهه ۱۹۶۰ يكي از بهترين هافبك هاي تيم ملي ايران به شمار مي آمد. او در مجموع ۲۷ بار براي تيم ملي به ميدان رفت و ۱۲ گل به ثمر رساند. اما مصدوميت شديد از ناحيه زانو منجر به كناره گيري وي از دنياي بازيگري در سال ۱۹۷۰ شد. او در جريان رقابت هاي مقدماتي المپيك ۱۹۶۴ توكيو يكي از بهترين هاي تيم ايران بود. پس از پايان دوره بازيگري، طالبي در دهه ،۱۹۷۰ هدايت تيم دارايي را برعهده گرفت و اين تيم را از رقابت هاي دسته دوم به دسته اول آورد. او به مدت ۷ سال در اين تيم به مربيگري پرداخت و در سال ۱۹۷۹ از دارايي جدا شد. در سال ۱۹۸۱ طالبي براي مربيگري به امارات رفت، اما به دليل اينكه سه فرزند وي به كيفيت بالاتري از آموزش نياز داشتند، براي ادامه تحصيل آنان به كاليفرنيا رفت و براي امرار معاش رستوران داير كرد اما فكر او همواره معطوف به فوتبال بود و به همين دليل به صورت پاره وقت در كالج فوت هيل به مربيگري پرداخت. او سپس به امارات بازگشت و به دور از خانواده دو سال در اين كشور مربيگري كرد.
در سال ،۱۹۹۰ طالبي تصميم گرفت به دانش مربيگري خود بيفزايد به همين دليل روانه برزيل شد و در كلاس هاي مربيگري سباستيانو لازاروني معروف (مربي سابق تيم ملي برزيل) حضور يافت.
مقصد بعدي طالبي، مكزيك بود كه به مدت دو ماه تمرينات بوراميلوتينوويچ مربي آن زمان تيم ملي مكزيك را از نزديك زير نظر گرفت. همچنين طالبي در جريان رقابت هاي جام جهاني ۱۹۹۴ آمريكا، به دقت عملكرد ميلوتينوويچ را در تيم ملي كشور ميزبان زير نظر داشت تا نكات جديدي بياموزد.
در سال ،۱۹۹۶ طالبي روانه سنگاپور شد تا به مربيگري در تيم گيلانگ بپردازد. البته او در اين تيم تنها نبود. چون حميد استيلي و محمد خاكپور دو هموطن وي نيز در گيلانگ حضور داشتند. به هرحال طالبي اين تيم را به مقام قهرماني ليگ و جام حذفي سنگاپور هدايت كرد و به عنوان بهترين مربي سال برگزيده شد.
قرار بود اين مربي هدايت تيم المپيك سنگاپور را برعهده بگيرد اما بحران هاي اقتصادي آسياي جنوب شرقي باعث ركود در اين كشور شد. به همين دليل طالبي به ايران بازگشت تا مربي تيم بهمن بشود، اما مربيگري وي در اين تيم تنها سه ماه به طول انجاميد.
او سپس به عنوان مشاور فني تيم ملي در آستانه جام جهاني برگزيده شد كه بازي پرحادثه تيم ايران مقابل رم، طالبي را از پست مشاور فني به پست مربيگري تيم ملي ارتقا داد. وي در آن زمان در مورد ايويچ گفت: او قصد داشت بازيكنان زيادي را آزمايش بكند و به اين ترتيب زمان زيادي را به هدر داد. او هرگز نتوانست روحيات بازيكنان ايراني را درك كند.
ايران در جام جهاني با طالبي به يك پيروزي و دو شكست دست يافت و او جاي خود را به منصور پورحيدري داد. البته طالبي به عنوان مربي بار ديگر براي جام ملت هاي آسيا سال ۲۰۰۰ به تيم ملي بازگشت، اما حذف اين تيم در مرحله يك چهارم پاياني باعث شد تا او از تيم ملي كناره گيري كند و به عنوان مربي تيم ملي سوريه مشغول بكار شود.
طالبي از آن جمله مربيان است كه اعتقاد به افزايش معلومات و دانش مربيگري خود دارد.وي در يك مقطع زماني ۱۵ ساله چندين بار در كلاس هاي مربيگري فوتبال انگليس شركت كرد و از نزديك نظاره گر تمرينات تيم هاي چلسي ، آرسنال و تاتنهام بود.وي مي گويد: من به عنوان ناظر در تمرينات تيم هاي لندني حضور مي يافتم تا از نزديك با مربيگري حرفه اي آشنا شوم. يك مربي هرگز نبايد در يك نقطه ساكن شود و همواره بايد در پي كسب تجربه باشد.
* مطلب فوق برگرفته از مجله هفتگي الاهرام چاپ مصر است كه در شماره ۳۸۴ آن به چاپ رسيد.
|