بي اختياري بهزيستي براي كار كودكان
وقتي كه پينه، زخم ناسور مي شود
الهام اناري
خردترين سطح رسيدگي به كودكان كار شناسايي و ارائه خدمات به خانواده اين كودكان است. دراين سطح بيش از دولت، سازمان هاي غيردولتي تاثيرگذارند و در سطح مياني نيز بايد با اجراي قوانين و ... به اصلاح وضعيت موجود كمك كرد
قانون كار مي گويد كه فعاليت شغلي كودكان زير۱۵سال ممنوع بوده و وزارت كار موظف به جلوگيري از كار اين كودكان است. در همين حال رئيس سازمان بهزيستي كشور با قاطعيت مي گويد كه سازمان بهزيستي اختياري براي ساماندهي كار كودكان ندارد.
اگرچه براساس پيمان نامه جهاني حقوق كودك، كودكان زير 18 سال نبايد كار كنند، اما براساس قانون كار جمهوري اسلامي، عدم فعاليت شغلي كودكان۱۵ تا۱۸ سال در مشاغلي كه سخت و زيان آور نباشد معني ندارد، اما هرگونه فعاليت شغلي كودكان زير۱۵سال ممنوع است و استثمار و بهره كشي از كودك محسوب مي شود.
محمدرضا راه چمني مي گويد:وزارت كار به عنوان مسئول اجراي قانون كار در كشور، بايد با نظارت بر كارگاه ها و مراكز شغلي، از اشتغال كودكان زير۱۵سال جلوگيري كند، بنابراين سازمان بهزيستي هيچ اختيار و وظيفه اي در اين زمينه ندارد و نمي تواند كار فرماها و واحدهاي كارگري را وادار به اجراي اين قانون كند.
وي مي افزايد: فعاليت كودكان در واحدهاي شغلي موجب استثمار و بهره كشي آنان و بروز آسيب هاي اجتماعي در اين مراكز و ساعت هاي پيراموني مي شود، به همين علت وزارت كار بايد با جديت با اين پديده برخورد كند اما ما نيز بدرستي نمي دانيم وزارت كار تا چه اندازه در اجراي اين قانون موفق بوده است.
وي گفت: سازمان بهزيستي تنها مواردي را كه از سوي وزارت كار يا دستگاه هاي ديگر گزارش شود، پيگيري مي كند.
از سوي ديگر بسياري بر اين عقيده اند كه چون تنها ممر درآمد كودكان كار و خانواده هايشان، كار است، بنابراين نمي توان با تعطيلي كارگاه هايي كه از اين كودكان استفاده مي كنند، اقتصاد خانواده آنان را به مخاطره انداخت.
رئيس سازمان بهزيستي كشور مي گويد: وظيفه ما براساس قانون ساماندهي كودكان خياباني است كه با استقرار مراكز مددكاري در ترمينال ها، ايستگاه هاي راه آهن و فعاليت گشت هاي شهري و با كمك ماموران شهرداري و نيروي انتظامي، اين كودكان شناسايي شده و به مراكز نگهداري يا خانواده هاي آنان هدايت مي شوند.
چندي پيش سيدهادي معتمدي، مديركل دفتر آسيب هاي اجتماعي بهزيستي در گفت وگو با روزنامه حيات نو اقتصادي اعلام كرد: در صورتي كه كودكان خياباني داراي خانواده باشند تلاش مي شود تا زمينه بازگشت آنها به خانواده فراهم شود و حتي در حد مقدور براي اشتغال والدين يا رفع مشكلات مالي آنها اقدام مي شود و در صورتي هم كه كودك در سن تحصيل باشد با همكاري آموزش و پرورش، زمينه تحصيل وي فراهم مي شود در غير اين صورت به مراكز فني و حرفه اي براي آموزش يك حرفه معرفي مي شود.
معتمدي گفت: مراكز شناسايي كودكان خياباني در شهرستان ها فعال شده اند تا اين كودكان در همان شهرهاي خود ساماندهي شوند و ديگر براي پيدا كردن شغل به تهران يا شهرهاي بزرگ نروند.
در صورتي كه والدين اين كودكان معتاد يا بيمار رواني باشند و به هر دليل صلاحيت سرپرستي كودك را نداشته باشند، به طور موقت در مراكز شبانه روزي بهزيستي نگهداري مي شوند تا زمينه بازگشت آنان به خانه فراهم شود.
سازمان بهزيستي حدود۳۰هزار كودك خياباني را ساماندهي مي كند كه بخش عمده آن در تهران است.
كار كودكان نيز مانند بسياري از مشكلات اجتماعي در كشور بايد به صورت ساختاري حل شود.
چنانچه با اجراي قانون نظام جامع رفاه و تامين اجتماعي و حمايت از خانواده هاي زيرخط فقر مطلق و تامين حداقل نيازهاي آنان، امكان ممنوعيت كار كودكان وجود دارد. به هيچ وجه نمي توان به كار كودكان رسميت بخشيد، بلكه بايد با گستردن چتر ايمني بر خانواده هاي اين كودكان، مانع استثمار آنان شد، چرا كه هم اكنون هرجا كارفرمايي تمايل به استخدام كودكان به جاي بزرگسالان دارد، انگيزه اصلي او نيز سوء استفاده از مجموعه شرايط كار كودكان است، در نتيجه هر كودك زير 14سال شاغل به طور قطع مورد استثمار قرار مي گيرد.
نخستين سطح در حل معضل كار كودكان، توجه به ساختارهاي اجتماعي و اقتصادي و زمينه هايي است كه خانواده هاي زير خط فقر را وادار به استفاده از امكانات كودكان خود مي كند. بنابراين با افزايش ميزان نابرابري در جامعه تعداد اين خانواده ها و به تبع آن موارد كودكان كار بالا مي رود، ولي چنانچه سياست هاي اقتصادي و اجتماعي در راستاي كاهش فقر و نابرابري در جامعه باشد، زمينه هاي كار كودكان از بنياد خشك مي شود.
مجلس نيز با تدوين قوانين حمايتي مي تواند سود سرشار ناشي از كار كودكان براي كار فرمايان را به نفع كودكان تعديل كرده و از سويي ديگر حداقل حقوق آنان را تامين كند، چرا كه هم اكنون كار فرمايان الزامي به بيمه و ايجاد ساير شرايط كار براي شاغلان زير۱۴سال ندارند و تنها به علت سن كم به آنها نصف حقوق را پرداخت مي كنند.
خردترين سطح رسيدگي به كودكان كار نيز، شناسايي آنها و ارائه خدمات به خانواده اين كودكان است. دراين سطح بيش از دولت، سازمان هاي غيردولتي تاثيرگذارند و در سطح مياني نيز بايد با اجراي قوانين و گشودن دست سازمان هاي غيردولتي به اصلاح وضعيت موجود كمك كرد.
هرچند كه نبايد فراموش كنيم اصلاحات و مداخله در سطح خرد و مياني تنها در صورت اصلاحات در سطح كلان قابل توجه است، چرا كه هم اكنون با وجود پذيرفتن كنوانسيون حقوق كودك از سوي ايران، به دليل ناكارآمدي دستگاه ها، مفاد آن پيگيري و اجرا نمي شود.
|