مراقبه و تمركز فكري بودايي ها
روانشناسان با انجام تحقيقات ويژه اي روي راهب هاي بودايي، دريافتند انجام تمرين هاي مراقبه يا مديتيشن گاه مي تواند سبب افزايش قدرت تمركز فكري در انسان شود. به گزارش ژرونال كارنت بيولوژي، پژوهشگران با بررسي 76 راهب بودايي در منطقه تبت به اين نتيجه رسيدند كه اين افراد در آزمايش هاي فكري و رواني ويژه، از قدرت بيشتري نسبت به انسان هاي ديگر براي متمركز شدن بر موضوع برخوردارند.
بر اساس اين گزارش، انجام تمرينات مراقبه مي تواند توان رفع سريع و آسان آشفتگي هاي فكري را به انسان اعطا كند.
دراين آزمايش ها، راهب هاي بودايي با سابقه انجام مراقبه به مدت 5 تا 54 سال را مورد بررسي ويژه در آزمون هاي ديداري گوناگون قرار دادند و مشاهده كردند راهب هايي كه از سابقه انجام مديتيشن البته به مدت بيش از 20 سال برخوردارند، مي توانند قدرت تمركز ديداري خود را در تمام مدت و با وجود موانع گوناگون، از انحراف حفظ كنند و با تمام توان بر موضوع مورد آزمايش متمركز شوند.
از سوي ديگر، دانشمندان علوم اعصاب در كالج سلطنتي لندن نيز هشدار داده اند كه انجام بيش از اندازه تمرين هاي مراقبه مي تواند آثار رواني منفي فراواني نيز به همراه داشته باشد.
به گفته آنها، كساني كه زمان هاي بسيار طولاني به تمرين هاي درونگرايانه روي مي آورند و در افكار خود غرق مي شوند، در خطر ابتلا به افسردگي قرار مي گيرند.
آقا يا خانم دايناسور
ديرين شناسان روشي براي تعيين نوع جنسيت فسيل هايي يافته اند كه از ديناسورها باقي مانده است. گروهي از دانشمندان آمريكايي با انتشار مقاله اي در ژورنال ساينساعلام كردند موفق به شناسايي و توصيف نوع ويژه اي از لايه استخواني در فسيل هاي يك تيرانوزوروس ركس شده اند كه مشابه با لايه استخواني موجود در پرندگان ماده است.
در بدن پرندگان، بافت ويژه اي به نام استخوان نخاعي يا مغزي وجود دارد كه در اندام بدن پرندگان ماده و به هنگام تخمك گذاري آنها شكل مي گيرد. همچنين اين بافت استخواني كشف شده در فسيل هاي به جا مانده از دايناسورها را مي توان در لايه هاي استخواني شترمرغ هاي ماده يا انواع ماده امو هاي استراليا نيز مشاهده كرد و ازاين رو، اين عامل مي تواند ابزار مناسبي براي پي بردن به جنسيت فسيل هاي به جا مانده از دايناسورها باشد. به گفته دانشمندان، اين كشف همچنين ارتباط تكاملي ميان دايناسورها و پرندگان را بيش از پيش نمايان مي سازد، زيرا چنين تشابهي نشانگر وجود فرآيندهاي مشابه در بدن اين جانوران بويژه در دوران تخمك گذاري است.
بر اساس گزارش گروه تحقيقاتي دانشگاه ايالتي كاروليناي شمالي درايالات متحده آمريكا، كشف اخير وجود نزديكي هاي تكاملي در زمينه فيزيولوژي توليدمثل را در ميان پرندگان و خزندگان غول پيكر دوران قديم سياره زمين را به نمايش مي گذارد و اين نظريه را قوت بيشتري مي بخشد كه پرندگان از خزندگان منشا گرفته اند.
استفاده از ابزار توسط دلفين ها
دلفين ها نه تنها مي توانند بخوبي از ابزارهاي گوناگون براي دستيابي به مقاصد خود استفاده كنند، بلكه قادرند شيوه بهره گيري از ابزار را به كودكان خود آموزش دهند. پژوهشگران دانشگاه زوريخ در سوئيس با بيان اين مطلب، تصريح كردند: دلفين هاي بيني بطري كه به عنوان جانوراني باهوش شناخته مي شوند، در تحقيقات اخير زيست شناسان توانمندي هاي خيره كننده اي را در بهره گيري از ابزار و نيز آموزش تكنيك هاي خود به فرزندانشان به نمايش گذاشته اند.
به گفته آنان، دلفين هاي ماده يكي از خليج هاي استراليا از مادرانشان مي آموزند كه چگونه اسفنج هاي دريايي را به بيني خود بچسبانند و به اين وسيله موفقيت خود را در شكار ماهي ها افزايش دهند.
نتايج تحقيقات دانشمندان سوئيسي كه در شماره اخير نشريه دستاوردهاي علمي آكادمي ملي علومايالات متحده آمريكا منتشر شده، نخستين مورد مستند به ثبت رسيده از توانايي استفاده از ابزار در دنياي دلفين هاي موجود در طبيعت و قدرت انتقال تكنيك هاي بهره گيري از اين توانايي به افراد نسل بعد است.
توليد ديزل گياهي
شيميدان ها موفق به توليد سوخت هيدروكربني از گياهان شدند و نويد دادند ممكن است بتوان در آينده ديزل مصرفي خودروها را از گياهان و نه چاه هاي نفت به دست آورد. به گزارش نشريه ساينس، متخصصان علم شيمي در دانشگاه ويسكانسين آمريكا ضمن تشريح دستاورد اخير خود، اعلام كردند: سوخت هيدروكربني به دست آمده از گياهان نسبت به سوخت هاي نفتي، بسيار پاك تر است و مي تواند در كاهش آلايندگي خودروها مفيد و موثر باشد.
اين سوخت گياهي از كربوهيدرات هاي موجود در گياهان كه 75 درصد وزن خشك آنان را تشكيل مي دهد، به دست آمده است.
كشف ژن بلوغ
گروهي از محققان دانشگاه يوتا آمريكا موفق به كشف ژني در مگس هاي سركه شدند كه فرآيند بلوغ را در كنترل خويش دارد.
به گزارش خبرگزاري بي بي سي، دانشمندان بر اين باورند كه كشف ژن مورد نظر مي تواند فرآيند تبديل يك كودك به يك نوجوان و جوان را بيش از پيش براي جهان علم آشكار سازد و درك بيشتري را از اين پديده فرآهم آورد.
پژوهشگران آمريكايي كه اين ژن را DHR4 نام نهاده اند، فعاليت آن را براي زمانبندي دقيق بلوغ در مگس هاي سركه حياتي عنوان كرده اند.
به گفته دانشمندان، اين ژن وظيفه كنترل توليد و ترشح نوعي هورمون ويژه را در بدن اين حشرات به عهده دارد و متوقف ساختن فعاليت آن مي تواند سبب بلوغ زودرس لارو هاي مگس سركه شود.
پژوهشگران هم اكنون سرگرم تطبيق دادن نتايج تحقيقات و يافته هاي خود با وضعيت ژنتيكي بدن انسان هستند تا دريابند آيا مي توان ژن مشابهي را در بدن انسان يافت كه چرخه حيات ما شامل نمو جنيني، رشد، بلوغ، پيري و سرانجام مرگ را در كنترل خويش داشته باشد؟
يافته هاي نهايي اين سلسله تحقيقات ممكن است به كشف علل و پايه هاي ژنتيكي بروز بلوغ زودرس در برخي از انسان ها منجر شود و ممكن است بر اساس اين نتايج بتوان درمان مناسبي براي رفع اين قبيل ناهنجاري ها يافت.
وضعيت نامطلوب گياهان اروپايي
موسسه بين المللي حيات گياهان (Plantlife International) فهرست 800 مورد از مهمترين زيستگاه هاي گياهان وحشي را در اروپاي شرقي و مركزي اعلام و تصريح كرد: اين زيستگاه هاي نيازمند اتخاذ تدابير حفاظتي ويژه اي براي حفظ نسل گياهان وحشي اين قاره هستند.
بر اساس گزارش اخيراين موسسه، بسياري از مناطق ياد شده دراين فهرست حاوي گونه هاي گياهي در خطر انقراض هستند و اين در حالي است كه همچنان يك پنجم آنها از هر گونه حفاظت قانوني بي بهره اند.
اين گزارش مي افزايد توسعه كشاورزي، فقر طرح هاي مناسب جنگلداري و نيز توريسم، مهمترين تهديدهايي هستند كه آخرين زيستگاه هاي بكر و وحشي قاره اروپا و گونه هاي زنده موجود دراين مناطق را به طور جدي تهديد مي كنند و همچنين تهديدهاي ديگري نيز مانند توسعه مناطق شهري و شبكه هاي حمل و نقل، رانده شدن گونه هاي گياهي به سوي انقراض را بيش از پيش دامن مي زند.
اسرار ژنتيكي خرس منقرض شده
دانشمندان DNA يك خرس 40 هزار ساله كه نسل آن منقرض شده است را استخراج و رمزگشايي كردند.
ژنتيك دانان آمريكايي با اعلام خبر رمزگشايي از نوعي خرس غارنشين كه جمعيت آن تا 10 هزار سال پيش نيز در قاره اروپا فراوان بود و با تحليل رفتن جنگل ها در پايان عصر يخبندان رو به انقراض نهاد، تصريح كردند: با وجود دستيابي به دستاوردهاي اخير، فيلم پارك ژوراسيك همچنان يك فيلم تخيلي باقي مي ماند، زيرا بسيار سخت است بتوان ماده ژنتيكي فسيل هاي چند صد ميليون ساله را بازيافت كرد.
دانشمندان ماده ژنتيكي اين خرس را از دندان ها و استخوان هاي فيسل شده آن كه در دو منطقه از اتريش به دست آمده، استخراج كرده اند و اينك طرح هايي را براي انجام تحقيقات مشابه در انسان هاي نئاندرتال (نزديك ترين خويشاوندان گونه انسان مدرن در طبيعت) دنبال مي كنند.
به گفته آنان، انسان هاي نئاندرتال نيز در زماني مشابه با خرس غارنشين مورد نظر زندگي مي كرده اند و ازاين رو، ممكن است بتوان ماده وراثتي آنان را نيز استخراج و رمزگشايي كرد.
پژوهشگران آمريكايي در تحقيقات خود از فن آوري هاي مدرن مورد استفاده در پروژه ژنوم انسان بهره گرفته اند.